MotoGP Ταϊλάνδη: Νίκη Bagnaia - Πτώση Marquez δώρο σε Martin

Ο καιρός περιόρισε τις μάχες
MotoGP Ταϊλάνδη: Νίκη Bagnaia - Πτώση Marquez δώρο σε Martin
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

27/10/2024

Υπό βροχή σε μία πίστα που προσφέρει πρόσφυση αλλά με μικρή προειδοποίηση όταν χαθεί, όπως έχουν συμφωνήσει πολλοί αναβάτες σε προηγούμενες σεζόν, ξεκίνησε ο εξαιρετικά σημαντικός για το πρωτάθλημα αγώνας στην Ταϊλάνδη.

Μία πίστα επίσης όπου ο Marquez έχει πολύ μεγάλο κοινό εξαιτίας της θητείας του με την Honda που αποτελεί, όπως και στην Ινδονησία, κυρίαρχη μάρκα στην αγορά. Παρόλο που και η Ducati έχει εργοστάσιο στην Ταϊλάνδη δεν έχει μπει στην καρδιά των Ταϊλανδών όπως έχει κάνει η Honda, που επίσης έχει μεγάλο εργοστάσιο στην χώρα. Η Ταϊλάνδη έχει προσελκύσει πολλούς κατασκευαστές για τα φθηνά εργατικά σε συνδυασμό με την εξαιρετική τους απόδοση και φυσικά τους πρακτική των υψηλών δασμών που επιβάλλει η κυβέρνηση για όσα μοντέλα δεν φτιάχνονται εκεί.

Οι Ταϊλανδοί ήταν από τους πρώτους Ασιάτες με μοτοσυκλετιστική κουλτούρα, όπως και οι Ινδοί, που δεν τα χρησιμοποιούσαν δηλαδή μόνο για πρακτικούς λόγους αλλά και από την αγάπη τους για το δίκυκλο και έτσι η πίστα ήταν γεμάτη θεατές.

Bagnaia και Martin χάρισαν σε αυτό το κοινό μία φοβερή εκκίνηση με μάχη σώμα με σώμα στις πρώτες στροφές και τελική επικράτηση του Marin με τρίτο τον Marc Marquez.

Πίσω τους στην δεύτερη στροφή αναπάντεχα βλέπαμε τον Quartararo έχοντας πίσω του τον Binder που σημαίνει πως δεν θα έμενε πολύ τέταρτος. Και πράγματι η KTM έκανε την επίθεσή της χωρίς όμως να κερδίσει εκείνη την στιγμή. Οι KTM έχουν την πρωτοκαθεδρία στο βρεγμένο με τον Miller παράλληλα να έχει την φήμη του αναβάτη που ξεχωρίζει όσο εξαφανίζεται η πρόσφυση, κάτι όμως που έχει χάσει την λάμψη του όσο είναι στην KTM.

Πίσω ο Morbidelli έκανε την επίθεσή του ανεβαίνοντας θέσεις, κάτι που επίσης θα έπαιζε τον ρόλο του στην θέση του Quartararo.

Ο Bezzecchi πέφτει δείχνοντας πως τα περιθώρια είναι μικρά παρόλο που ο ρυθμός δεν είναι άσχημος και αμέσως μετά ο Morbidelli πάει να κάνει μία επιθετική προσπέραση στον Quartararo και τον ρίχνει. Κερδίζει από αυτό ποινή μακρύτερου γύρου και αφότου την εκτελέσει θα πέσει κιόλας. Κρίμα για τον Quartararo που θα μπορούσε να τερματίσει εντός πεντάδας! Συνέχισε όμως ο αναβάτης της Yamaha σε περίπτωση που θα αλλάζαν οι συνθήκες του αγώνα και μπορούσε να σβήσει το αποτέλεσμα του λάθους του Morbidelli.

Τότε είναι που μπροστά γίνεται η αλλαγή που χρειαζόταν το πρωτάθλημα για να πάρει ξανά φωτιά. Στην τρίτη στροφή του 5ου γύρου ο Martin κάνει το λάθος και ανοίγει γραμμή αφήνοντας τον Bagnaia αλλά και τον Marquez να περάσουν μπροστά. Όσο βγαίνει ο Bagnaia πρώτος και ο Martin δεύτερος, το πρωτάθλημα είναι και πάλι του Martin και αυτή την στιγμή λίγοι μπορούν να τον κρατήσουν στην τρίτη θέση με καλύτερο σε αυτό τον ρόλο τον Marquez.

Ο Marquez όμως δεν είχε στόχο να κρατά μόνο τα μπόσικα οπότε πολύ γρήγορα κάνει την επίθεσή του στον Bagnaia. Εκείνος ανεβάζει ρυθμό και με μία φανταστική κίνηση, με αγώνα στρατηγικής περιμένει την δεύτερη επίθεση του Marquez. Τον αφήνει να μπει στα φρένα από την εσωτερική, έχοντας αλλάξει ελάχιστα την γραμμή του και μόλις ο Marquez είναι δίπλα του και αναγκάζεται να πατήσει πιο δυνατά τα φρένα, ο Bagnaia παίρνει ξανά την εσωτερική με πιο όρθια μοτοσυκλέτα και δυνατότερη επιτάχυνση αποκρούοντας έτσι και αυτή την επίθεση!

Από εκείνο το σημείο όμως και μετά κάνουν ταχύτερους γύρους συνέχεια και αυξάνουν την απόσταση από τον Martin. Η επίθεση του Marquez έδωσε στον Bagnaia το έναυσμα να πάει πιο γρήγορα σε έναν αγώνα απόλυτης προσήλωσης διότι γλιστρούσαν συνέχεια, όπως είπε ο Martin, δεν ήταν μόνο όσα έπιαναν οι κάμερες με το δυνατό ζουμ και σίγουρα δεν ήταν κάτι που φαινόταν από τις κερκίδες.

Πίσω οι πτώσεις συνεχίζονται, φεύγουν εκτός και οι δύο οδηγοί της Track house racing, ακολουθεί και ο Rins και έπειτα και ο Fernandez.

Οι δύο πρώτοι έχουν ξεχωρίσει από τον Martin και το βάθρο δύσκολα θα αλλάξει μεταξύ τους καθώς ο Bagnaia δεν αφήνει περιθώρια οπότε μόνο το λάθος θα μπορούσε να κάνει την διαφορά στην κατάταξη του αγώνα και αυτό ακριβώς συνέβη. Ο Marquez έχει ένα lowside κρατώντας την μοτοσυκλέτα όμως γλιστρώντας με το εμπρός λάστιχο όσο στηρίζεται στο γόνατο.

Και εκείνη την στιγμή φαίνεται γιατί μισεί τα συγκεκριμένα κερμπ, καθώς είναι έτοιμος να καταφέρει να σηκώσει την μοτοσυκλέτα βγαίνοντας στο runoff της στροφής αλλά έτσι πλαγιασμένος όπως ήταν, μόλις πέρασε τα κερμπ που ξεχωρίζουν πολύ από την πίστα σε ύψος και έχουν και μεταξύ τους διαφορά ύψους, πέφτει χωρίς να μπορεί να το σώσει. Ξανά μπαίνει στον αγώνα όμως κερδίζοντας θέσεις, μερικές πολύ επιθετικά, όπως έγινε στην περίπτωση του Mir ανεβαίνοντας τελικά στην 12η θέση.

Ταυτόχρονα όμως και ο Martin πήγε να πέσει στην ίδια στροφή με τον Marc Marquez, κατάφερε να κρατηθεί όμως και από εκείνη την στιγμή δεν είχε κανένα στόχο να πάει για την νίκη. Το μόνο που τον ενδιέφερε όπως είπε, ήταν να κρατήσει την απόσταση με τους πίσω, είχε μόλις κερδίσει την δεύτερη θέση του βάθρου και δεδομένων των συνθηκών ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μία τελική μάχη έμενε να δούμε για την τελευταία θέση του βάθρου, καθώς έχουμε τον Acosta με δύο KTM μπροστά του και δεδομένο πως δεν θα τους χαριστεί!

Καθαρή η επίθεση του Acosta στον Binder στον 22ο γύρο και αμέσως μετά έχασε πρόσφυση αλλά κράτησε και την γραμμή του και την θέση που μόλις είχε κερδίσει  βάζοντας πλώρη για τον Miller. Έχει ελαφρώς πιο γρήγορο ρυθμό από την KTM μπροστά του και έναν γύρο πριν το τέλος θα επιτεθεί από την εξωτερική και με φοβερή προσπάθεια θα μείνει για λίγο δίπλα στον Miller στην μικρή ευθεία με τον Miller να παλεύει και να κρατά την θέση του στις επόμενες δύο στροφές, τελικά χάνοντας την θέση του. Ο Acosta γλιστρά αλλά και αυτός κρατά την θέση του ενώ πίσω τους είχε ήδη φτάσει ο Di Giannanontonio περνώντας τον Binder. Με ένα λάθος του Miller στον τελευταίο γύρο η KTM χάνουν δύο θέσεις λίγο πριν τελειώσει το αγώνας.

Ο Bagnaia παίρνει μία σημαντική νίκη για το πρωτάθλημα πανηγυρίζοντας και ο Martin χάνει τους λιγότερους δυνατούς πόντους.

Το πρωτάθλημα, όπως έχουμε πει εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, είναι πλέον και μαθηματικά, δουλειά των δύο, ήταν ξεκάθαρο πως εδώ θα φτάναμε για αυτό και η εξαγγελία νωρίτερα και πλέον οδηγούμαστε σε μία γνωστή κατάσταση:

Martin vs Bagnaia μέχρι τον τελευταίο αγώνα!

 

Θέση

Βαθμοί

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος / Διαφ.

1

25

1F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

43:38.108

2

20

89J. Martin

Prima Pramac Racing

+2.905

3

16

31P. Acosta

Red Bull GASGAS Tech3

+3.800

4

13

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+4.636

5

11

43J. Miller

Red Bull KTM Factory Racing

+5.532

6

10

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+5.898

7

9

12M. Viñales

Aprilia Racing

+8.498

8

8

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+17.672

9

7

41A. Espargaro

Aprilia Racing

+18.588

10

6

73A. Marquez

Gresini Racing MotoGP

+21.163

11

5

10L. Marini

Repsol Honda Team

+22.859

12

4

93M. Marquez

Gresini Racing MotoGP

+22.251

13

3

30T. Nakagami

IDEMITSU Honda LCR

+24.531

14

2

23E. Bastianini

Ducati Lenovo Team

+27.090

15

1

36J. Mir

Repsol Honda Team

+30.870

16

 

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+50.021

Πτώσεις

   

37A. Fernandez

Red Bull GASGAS Tech3

23 laps

   

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

22 laps

   

32L. Savadori

Trackhouse Racing

16 laps

   

21F. Morbidelli

Prima Pramac Racing

7 laps

   

25R. Fernandez

Trackhouse Racing

6 laps

   

72M. Bezzecchi

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

3 laps

 

Ετικέτες

MotoGP Ουγγαρίας - Balaton Park: Νέα δεδομένα στη μάχη του τίτλου

Ο Iker Lecuona θα αντικαταστήσει τον Alex Marquez
Balaton
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

4/6/2026

Μετά από ένα ιστορικό Σαββατοκύριακο στο Mugello, όπου η Aprilia κυριάρχησε με τον Marco Bezzecchi να πανηγυρίζει τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του μπροστά στο ιταλικό κοινό, τo MotoGP μεταβαίνei στην Ουγγαρία και την πίστα του Balaton Park για τον 8ο γύρο της σεζόν.

Η Aprilia φτάνει στην Ουγγαρία έχοντας πραγματοποιήσει ίσως το πιο επιβλητικό Σαββατοκύριακο της σύγχρονης ιστορίας της. Κατέκτησε τις δύο πρώτες θέσεις στις κατατακτήριες, στο Sprint και στον κυρίως αγώνα του Mugello, με τους Marco Bezzecchi και Jorge Martín να επιβεβαιώνουν πως αποτελούν αυτή τη στιγμή το πιο ισχυρό δίδυμο του πρωταθλήματος.

Ο Bezzecchi προηγείται πλέον στη βαθμολογία με 17 βαθμούς διαφορά από τον ομόσταυλό του, ενώ αμφότεροι είχαν δείξει ανταγωνιστικοί και στο Balaton Park την περασμένη χρονιά, τερματίζοντας στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα. Με την εξέλιξη της RS-GP και τη φετινή τους φόρμα, συγκαταλέγονται δικαίως στα μεγάλα φαβορί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρουσία της δορυφορικής Trackhouse Aprilia. Ο Raul Fernandez έδειξε στο Mugello ότι μπορεί να διεκδικήσει ακόμη και βάθρο, ενώ ο Ai Ogura έφτασε πολύ κοντά στο πρώτο του βάθρο στη μεγάλη κατηγορία. Το ερώτημα είναι αν και οι τέσσερις Aprilia θα μπορέσουν να πρωταγωνιστήσουν ξανά.

Η Ducati ψάχνει απαντήσεις

Η επιστροφή του Marc Márquez στη δράση έφερε χαμόγελα στο στρατόπεδο της Ducati Lenovo Team. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής έδειξε πως βρίσκεται σε καλή κατάσταση μετά την επέμβασή του και επιστρέφει σε μια πίστα που του ταιριάζει ιδιαίτερα. Η Balaton Park είναι αριστερόστροφη διαδρομή και πέρυσι ο Ισπανός κυριάρχησε εκεί, στοιχείο που τον καθιστά άμεσα υποψήφιο για τη νίκη.

Από την άλλη πλευρά του γκαράζ, ο Pecco Bagnaia πήρε σημαντική ψυχολογική ώθηση με το εντός έδρας βάθρο, έπειτα από μια έξυπνη και αποφασιστική εμφάνιση απέναντι στον Ogura. Ο Ιταλός θέλει να μετατρέψει αυτό το αποτέλεσμα σε αντεπίθεση, καθώς η ένατη θέση που είχε κατακτήσει στην Ουγγαρία πέρυσι δεν ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες του.

Ο Fabio Di Giannantonio παραμένει τρίτος στη βαθμολογία, ωστόσο έχασε έδαφος από τους αναβάτες της Aprilia. Στόχος του είναι να επιστρέψει άμεσα στη διεκδίκηση του βάθρου, σε μια πίστα όπου είχε ανέβει στο βάθρο του Sprint το 2025. Ο Franco Morbidelli αναζητά επίσης καλύτερη απόδοση μετά το Mugello, ενώ ο Fermin Aldeguer θέλει να επιστρέψει στις πρωταγωνιστικές εμφανίσεις.

Στην ομάδα της Gresini Racing, ο Iker Lecuona θα αντικαταστήσει τον τραυματία Alex Márquez για το ουγγρικό Grand Prix.

Ο Acosta βλέπει ευκαιρία

Ο Pedro Acosta ήταν από τους πιο εντυπωσιακούς αναβάτες στο Mugello, αποσπώντας το μέγιστο δυνατό από την KTM RC16 και τερματίζοντας έκτος ύστερα από συνεχείς μάχες με τον Marc Márquez και άλλους αναβάτες.

Ο Ισπανός είχε κατακτήσει τη δεύτερη θέση στο Balaton Park πέρυσι και θεωρεί ότι η χάραξη της πίστας ταιριάζει περισσότερο στα χαρακτηριστικά της KTM. Παρόμοια αισιοδοξία εκφράζει και ο Brad Binder, ενώ οι Enea Bastianini και Maverick Viñales ελπίζουν να βρεθούν πιο κοντά στην κορυφή μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην Ιταλία.

Πρόοδος για τη Honda

Ο Diogo Moreira πραγματοποίησε το καλύτερο αγωνιστικό του τριήμερο μέχρι σήμερα στα MotoGP. Ο Βραζιλιάνος rookie πέρασε για πρώτη φορά απευθείας στο Q2, σημείωσε την καλύτερη εκκίνηση της καριέρας του και ολοκλήρωσε τον αγώνα μέσα στην πρώτη δεκάδα, αποτελώντας τον κορυφαίο αναβάτη της Honda.

Την ίδια στιγμή, οι Joan Mir και Luca Marini αναζητούν βελτίωση, ενώ ο Cal Crutchlow συνεχίζει για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα να αντικαθιστά τον τραυματία Johann Zarco στην LCR Honda.

Η Yamaha θέλει επανεκκίνηση

Το Mugello δεν ήταν η ιδανική πίστα για τη Yamaha, με τη μεγάλη ευθεία και τα χαρακτηριστικά της διαδρομής να αναδεικνύουν τις αδυναμίες της νέας M1. Ο Jack Miller ήταν ο κορυφαίος αναβάτης της ιαπωνικής εταιρείας, κατακτώντας τον μοναδικό βαθμό για τη Yamaha στην Ιταλία.

Ωστόσο, η Balaton Park αποτελεί μια εντελώς διαφορετική πρόκληση. Η μικρότερη έμφαση στην τελική ταχύτητα και η διαφορετική φιλοσοφία της χάραξης ίσως επιτρέψουν στους Fabio Quartararo, Alex Rins, Jack Miller και Toprak Razgatlıoğlu να εμφανιστούν πιο ανταγωνιστικοί.

Με τον Marco Bezzecchi και τον Jorge Martín να διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία, τον Marc Márquez να επιστρέφει σε μια αγαπημένη του πίστα και τον Pedro Acosta να αναζητά το επόμενο βήμα προς την κορυφή, το Grand Prix Ουγγαρίας προμηνύεται ως ένας ακόμη κομβικός σταθμός στη μάχη του τίτλου του 2026.