MotoGP Tech - Τι νέο έχουμε δει μέχρι τώρα για το 2023

Λίγο πριν την επανέναρξη του πρωταθλήματος για το δεύτερο μισό της σεζόν
MotoGP Tech
Από το

motomag

21/7/2023

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα εργοστάσια που συμμετέχουν στο MotoGP έχουν παρουσιάσει κάποια νέα εξαρτήματα και καινοτόμες τεχνολογίες, με στόχο να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους.

Το MotoGP αποτελεί αυτήν την στιγμή το κορυφαίο Πρωτάθλημα αγώνων μοτοσυκλέτας στην άσφαλτο, φιλοξενώντας τους καλύτερους αναβάτες. Εκεί είναι που εμφανίζονται οι σημαντικότερες τεχνολογικές καινοτομίες, με κάποιες από αυτές να βρίσκουν αργότερα τον δρόμο τους και στις μοτοσυκλέτες παραγωγής. Παρακάτω θα δούμε τι νέο έχει κάνει την εμφάνισή του το πρώτο μισό της σεζόν, ανά κατασκευαστή:

Ducati

Ducati

Το ιταλικό εργοστάσιο, πρωτοστάτησε στο πρώτο μισό της αγωνιστικής σεζόν του 2023, με τις τρεις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας να ανήκουν σε αναβάτες της Ducati, μέχρι και το καλοκαιρινό διάλειμμα. Φέτος, ο κινητήρας αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία συζήτησης στους κύκλους του MotoGP. Η έκδοση του 23 βασίζεται περισσότερο σε αυτή του 2021 και όχι στην περσινή, του 2022. Η δορυφορική ομάδα Prima Pramac χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα με την εργοστασιακή Ducati Lenovo, κάτι που έχει βοηθήσει τους Johann Zarco και Jorge Martin να είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί.

Ducati

Οι δύο ομάδες, ωστόσο, έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους όσον αφορά στα αεροδυναμικά βοηθήματα. Έτσι, οι Francesco Bagnaia και Enea Bastianini της Ducati Lenovo χρησιμοποιούν φτερά που εκμεταλλεύονται την κάθετη δύναμη πιέζοντας την μοτοσυκλέτα προς τα κάτω, ενώ από την άλλη οι Zarco και Martin χρησιμοποιούν πλαϊνά στα φαίρινγκ των μοτοσυκλετών τους που εκμεταλλεύονται το φαινόμενο του ground effect.

KTM

KTM

Σε αντίθεση με την Ducati που δεν έχει κάνει μεγάλες αλλαγές στην Desmosedici GP23 από αυτή του 2022, η RC16 των Αυστριακών έχει υποστεί εκτενείς αλλαγές, όπως φαίνεται από τη μεγάλη εξέλιξη της KTM. Έτσι, για το 2023, η RC16 έχει νέο κινητήρα, νέο πλαίσιο και μία νέα μονάδα ουράς/σέλας. Οι μεγαλύτερες διαφορές, ωστόσο, εντοπίζονται στην αεροδυναμική της μοτοσυκλέτας για αυτή τη σεζόν.

KTM / GASGAS

Η στενή συνεργασία των πορτοκαλί με την Red Bull Advanced Technologies, έδωσε τη δυνατότητα στους πρώτους να δημιουργήσουν αεροδυναμικά βοηθήματα πιο γρήγορα, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία των δεύτερων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αεροτομή στην ουρά της RC16 του 2023, η οποία ξεχωρίζει στο design από εκείνες των άλλων εργοστασίων, ενώ τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η δουλειά που γίνεται στο τμήμα αεροδυναμικής της Red Bull έχει αποτέλεσμα.

Aprilia

Aprilia

Τα αναβαθμισμένα αεροδυναμικά βοηθήματα είναι κάτι με το οποίο ασχολείται έντονα και η Aprilia, αποτελώντας τον βασικό τομέα πάνω στον οποίο εργάζεται το εργοστάσιο του Noale για το 2023. Οι RS-GP έχουν το πιο περίπλοκα σχεδιασμένο φαίρινγκ από όλες τις μοτοσυκλέτες του grid και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται το φαινόμενο του ground effect, “φορτώνοντας” το μπροστινό με έξτρα βάρος στα πολλά, για βελτιωμένο κράτημα και αποφυγή αθέλητης σούζας.

Aprilia

Εκτός από το ίδιο το φαίρινγκ, η Aprilia προσφέρει επίσης πολλά μικρά αεροδυναμικά εξαρτήματα, όπως τα φτερά που είναι τοποθετημένα στο πιρούνι, το πίσω φτερό και τα μικρά εξαρτήματα που μοιάζουν με πηδάλια, τα οποία βρίσκονται στις πλευρές του μπροστινού τροχού και κρέμονται από το ψαλίδι.

Yamaha

Yamaha

Ο κινητήρας, που αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια ένα σημείο συζήτησης λόγω της χαμηλής τελικής της μοτοσυκλέτας, αύξησε ελαφρώς την ισχύ του για το 2023. Παρ’ όλα αυτά, η βελτίωση αυτή έγινε σε βάρος της συνολικής απόδοσης της μοτοσυκλέτας, κάτι που παρατηρείται πιο έντονα στο άλλοτε δυνατό σημείο της YZR-M1, τις στροφές.

Yamaha

Η αεροδυναμική είναι επίσης ένας τομέας που απασχολεί το εργοστάσιο της Iwata. Ναι μεν η M1 θέλει να εκμεταλλευτεί περισσότερο την κάθετη δύναμη (downforce), όμως η χρήση μεγαλύτερων αεροδυναμικών φτερών, δημιουργεί προβλήματα σε άλλους τομείς της μοτοσυκλέτας. Για το 2023, η Yamaha βρήκε την λύση μέχρι στιγμής επιστρέφοντας στα αεροδυναμικά βοηθήματα της προηγούμενης σεζόν. Σίγουρα είναι ένας τομέας που χρήζει βελτίωσης σε σχέση με τις Ducati, Aprilia και KTM.

Honda

Honda

Μέχρι στιγμής, η αγωνιστική σεζόν του 2023 έχει υπάρξει η χειρότερη του ιαπωνικού εργοστασίου, με τη μοναδική νίκη να έρχεται στον γύρο της Αμερικής στην COTA από τον Alex Rins της LCR Honda. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Honda φάνηκαν περισσότερο όταν η εταιρεία ζήτησε από την Kalex, που κατασκευάζει τα πλαίσια της Moto2, να φτιάξει το αντίστοιχο για το RC213V. Κανένα όμως, από αυτά που έχουν δοκιμαστεί μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να προσφέρει κάποια λύση που θα κάνει την RC213V ανταγωνιστική ξανά.

HRC

Αντίστοιχα είναι τα πράγματα και στον τομέα των αεροδυναμικών βοηθημάτων, με τη Honda να ακολουθεί την έτερη ιαπωνική Yamaha, κάνοντας μικρότερη πρόοδο από τα ευρωπαϊκά εργοστάσια. Αποτελεί λοιπόν έναν τομέα στον οποίο το HRC θέλει να βρει λύσεις, που θα εφαρμόσει στην RC213V του 2024, με την οποία ήδη έχει αρχίσει να ασχολείται.

Το τεστ στο Misano θα αποτελέσει μία πολύ καλή ένδειξη για το τι άλλο μπορεί να δούμε κατά την διάρκεια της φετινής αγωνιστικής σεζόν. Ταυτόχρονα, εκεί, οι αναβάτες κάθε ομάδας, ως είθισται, θα δοκιμάσουν τυχών νέα εξαρτήματα για την σεζόν του 2024.

Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες