MotoGP Τέξας: Κατάταξη με πολλές πτώσεις και τον Bagnaia σε pole position

Πρώτη φορά από το 2020 στην πρώτη σειρά ο Marquez
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

2/10/2021

Μία δύσκολη ημέρα και με αρκετές πτώσεις εξαιτίας της κατάστασης της πίστας, όπως αναλυτικά ειπώθηκε εδώ, έφερε ανατροπές στην αναμενόμενη σειρά κατάταξης που είχε τα ονόματα του Marquez και του Miller, φαβορί για την pole position.

Ακόμη και ο ίδιος ο Bagnaia άλλωστε δήλωσε αμέσως μετά την Q2, ούτε ο ίδιος περίμενε πως θα έπαιρνε την pole position σήμερα αλλά ξαφνικά όλα λειτούργησαν στο τέλος και κατάφερε να κάνει την διαφορά. Μία σημαντική διαφορά καθώς πλέον είναι τρεις pole position στην σειρά για τον ανερχόμενο αναβάτη της Ducati!

Για πρώτη φορά μετά από 441 ημέρες, ο Marc Marquez καταφέρνει να βρίσκεται στην πρώτη σειρά της εκκίνησης αν και πήγαινε ολοταχώς για την pole position, όχι μόνο γιατί είχε τον ταχύτερο χρόνο μέχρι ελάχιστα πριν την καρό σημαία, αλλά κυρίως γιατί ξεκίνησε τον τελευταίο γρήγορο γύρο που του είχε απομείνει, κάνοντας το πρώτο τμήμα της πίστα ταχύτερα από τον Bagnaia μέχρι ένα γλίστρημα του πίσω τροχού και αρκετή κίνηση εμπρός, να του ακυρώσουν αυτή την προσπάθεια, κρατώντας έτσι τον προηγούμενο χρόνο.

Δεν ήταν το ίδιο τυχερός ο Miller που μέχρι την Q2 ήταν ο ταχύτερος αυτής της ημέρας κυριαρχώντας τόσο στην FP3 όσο και στην FP4, καθώς λάθος συνεννόηση με την στρατηγική που θα ακολουθούσε η ομάδα δεν τον άφησε να εκμεταλλευτεί σωστά τις ευκαιρίες που είχε και να καταλήξει έτσι δέκατος. Αν ο Miller είχε καταφέρει να κάνει όλες τις προσπάθειες που ήθελε, και απλά επαναλάμβανε τον χρόνο που έκανε στην FP3 τότε θα ήταν δεύτερος καθώς εκτός από τον Bagnaia κανείς άλλος δεν κατέβηκε σήμερα κάτω από το 2’03.

Ο Quartararo είχε μία εξαιρετική προσπάθεια, κι ας μην δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος ο ίδιος, καθώς ήταν ταχύτερος του Marquez και κατάφερε να πάρει την δεύτερη θέση. Στην τέταρτη θέση είναι ο Martin που βρέθηκε να παλεύει και για πιο μπροστά, έχοντας για λίγο κρατήσει τον καλύτερο χρόνο στην Q2 καθώς οδηγούσε πίσω από τον Marquez εκείνη την στιγμή. Την πεντάδα κλείνει ο Nakagami που έκανε αρκετά λάθη στα σαμαράκια, μέχρι να βρει την ιδανική γραμμή για να κερδίσει τον Zarco στην έκτη θέση. Ακολουθούν οι δύο Suzuki με πρώτη του Rins και με τον Mir να έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά σήμερα.

Στην FP4 έσπασε ο κινητήρας της Suzuki και ο Oliveira μόλις που απέφυγε τον Mir από την απότομη επιβράδυνση που αναγκάστηκε να κάνει, όσο παράλληλα έβγαινε εκτός αγωνιστικής γραμμής. Βρέθηκε στην Q1 που συγκεκριμένα σε αυτή την πίστα είναι κανονικό κάτεργο έτσι όπως είναι πλέον η κατάστασή της και εκεί είχε για αρκετή ώρα το πρώτο εισιτήριο καθώς είχε τον ταχύτερο χρόνο, με τον Morbidelli να πασχίζει και να κρατά το δεύτερο. Μέχρι που ήρθε ο Luca Marini και πήρε την πρώτη θέση, αναγκάζοντας τον αναβάτη της Yamaha να μείνει εκτός Q2. Ο Dovizioso είχε μείνει τελευταίος σε ένα γρήγορο γκρουπ που τον βοηθούσε όμως να κερδίσει πόντους στο slipstreaming, κάνοντας χρόνο παραπλήσιο με του Morbidelli, θα ήταν δηλαδή μέσα στο παιχνίδι για το δεύτερο εισιτήριο αν ο Marini δεν είχε άλλα σχέδια.

Πτώση στην Q1 είχε και ο Rossi, χωρίς αυτό να επηρεάζει ιδιαίτερα την γραμμή εκκίνησης καθώς δεν ήταν στην κούρσα για τα δύο εισιτήρια προς την Q2, ενώ για άλλη μία ημέρα Aleix Espargaro και Oliveira πρωτοστάτησαν στις πτώσεις. Ιδιαίτερα ο Aleix Espargaro δεν είχε την καλύτερη ημέρα εδώ κι αρκετό καιρό…

Εκείνο που είδαμε σήμερα ήταν πως ο Marquez είχε καλή αίσθηση με ελαστικό που είχε γράψει αρκετούς γύρους, παρόλο που έκανε αρκετές εξόδους, κυρίως στην FP4 ο Bagnaia απέκτησε μία αυτοπεποίθηση που θα του κάνει καλό αύριο και φυσικά την σημαντικότερη θέση στην εκκίνηση για να καταφέρει να φύγει μπροστά και γιατί όχι να μείνει εκεί, ενώ ο Quartararo βελτίωσε την αίσθηση που έχει στην πίστα και είναι πιο έτοιμος για τον αγώνα, συγκριτικά με τις χθεσινές δηλώσεις που δήλωνε πως τα πράγματα είναι τραγικά και δεν ξέρει αν θα καταφέρει να βγάλει όλους τους γύρους.

Ακριβώς όπως το έχουν προβλέψει οι ίδιοι οι αναβάτες, τουλάχιστον οι πρώτοι γύροι αύριο θα είναι ένα κανονικό χάος, με όλους μας να ελπίζουμε πως αυτό δεν θα οδηγήσει σε προβλήματα και πτώσεις…

 

 

Κατάταξη Q2:

Θέση

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Km/h

Χρόνος

Διαφ.

1

Francesco BAGNAIA

Ducati

343.9

2'02.781

 

2

Fabio QUARTARARO

Yamaha

341.7

2'03.129

0.348 / 0.348

3

Marc MARQUEZ

Honda

341.7

2'03.209

0.428 / 0.080

4

Jorge MARTIN

Ducati

346.1

2'03.278

0.497 / 0.069

5

Takaaki NAKAGAMI

Honda

342.8

2'03.292

0.511 / 0.014

6

Johann ZARCO

Ducati

349.5

2'03.379

0.598 / 0.087

7

Alex RINS

Suzuki

340.6

2'03.453

0.672 / 0.074

8

Joan MIR

Suzuki

337.5

2'03.528

0.747 / 0.075

9

Luca MARINI

Ducati

340.6

2'03.546

0.765 / 0.018

10

Jack MILLER

Ducati

341.7

2'03.720

0.939 / 0.174

11

Brad BINDER

KTM

342.8

2'03.781

1.000 / 0.061

12

Pol ESPARGARO

Honda

345.0

2'03.875

1.094 / 0.094

Κατάταξη Q1

1

Luca MARINI

Ducati

340.6

2'03.410

 

2

Joan MIR

Suzuki

337.5

2'03.540

0.130 / 0.130

3

Franco MORBIDELLI

Yamaha

338.5

2'03.872

0.462 / 0.332

4

Andrea DOVIZIOSO

Yamaha

341.7

2'04.044

0.634 / 0.172

5

Alex MARQUEZ

Honda

346.1

2'04.100

0.690 / 0.056

6

Enea BASTIANINI

Ducati

346.1

2'04.118

0.708 / 0.018

7

Iker LECUONA

KTM

342.8

2'04.324

0.914 / 0.206

8

Miguel OLIVEIRA

KTM

340.6

2'04.392

0.982 / 0.068

9

Aleix ESPARGARO

Aprilia

345.0

2'04.419

1.009 / 0.027

10

Valentino ROSSI

Yamaha

342.8

2'04.699

1.289 / 0.280

11

Danilo PETRUCCI

KTM

338.5

2'04.829

1.419 / 0.130

 

Ετικέτες

MotoGP: Ο Cal Crutchlow εξηγεί γιατί ο Marc Marquez είναι ασυναγώνιστος

Σε μια χρονιά που στέφθηκε πρωταθλητής χωρίς να συμμετάσχει στους τελευταίους τέσσερις γύρους
Cal Crutchlow
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

24/12/2025

Ο Marc Marquez μπαίνει στο 2026 ως εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής MotoGP για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, αποδεικνύοντας ότι το ρίσκο της αποχώρησης από τη Honda όχι μόνο απέδωσε, αλλά τον επανέφερε στην κορυφή.

Ο Ισπανός αναβάτης έχει πλέον μπροστά του τη μεγάλη ευκαιρία να ξεπεράσει τον Valentino Rossi στη καφενειακή συζήτηση για τον κορυφαίο όλων των εποχών, εφόσον η Ducati GP26 αποδειχθεί ικανή να συνεχίσει την κυριαρχία του εργοστασίου από το Borgo Panigale.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, όμως, ο Marquez πρέπει να διασφαλίσει ότι έχει αναρρώσει πλήρως από τον σοβαρό τραυματισμό του στο φινάλε της σεζόν 2025, μετά το ατύχημα στο Grand Prix της Ινδονησίας, όπου υπέστη βαριά ζημιά στην κλείδα. Μόνο τότε θα μπορέσει να επιστρέψει με ασφάλεια και να επιβάλει ξανά την κυριαρχία του απέναντι στους αντιπάλους του.

Η απόφαση να αφήσει τη Honda το 2023 και να μετακομίσει στη δορυφορική Ducati της Gresini ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό του. Ένα στοίχημα που, όπως αποδείχθηκε, κερδήθηκε και με το παραπάνω. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι θα ήταν ψυχολογικά δύσκολο να βιώσει μια παρόμοια διαδικασία αποκατάστασης με εκείνη της Jerez το 2020, αυτή τη φορά όμως στα 32 του χρόνια.

Ο Cal Crutchlow αποκαλύπτει γιατί ο Marquez είναι "φρικιό" πάνω στη μοτοσυκλέτα

Στο νέο βιβλίο του Mat Oxley, "Marc The Magnificent", ο πρώην αναβάτης και αντίπαλος του Marquez, Cal Crutchlow, περιγράφει με τον πιο ωμό τρόπο αυτό που πολλοί στο paddock σκέφτονται εδώ και χρόνια.

"Ο κόσμος δεν έχει ιδέα πόσο ξεχωριστός είναι ο Marc, είναι ένα φρικιό της φύσης", δήλωσε χαρακτηριστικά. "Δεν έχω σώσει ποτέ μοτοσυκλέτα στις 62 μοίρες κλίσης, 15 φορές σε ένα Σαββατοκύριακο! Αυτό δεν συμβαίνει με κανέναν άλλον".

Marc Marquez save

Ο Crutchlow συνεχίζει εξηγώντας ότι η ιδιαιτερότητα του Marquez δεν περιορίζεται μόνο στις εντυπωσιακές αποφυγές πτώσεων, "Είναι αυτός ο τύπος που μπορεί να φέρνει αποτελέσματα κάθε εβδομάδα, οδηγώντας μια μοτοσυκλέτα που είναι διαβόητα από τις πιο δύσκολες στο grid. Ο Marc είναι 100% ταλέντο, αλλά έχει και αυτή τη σκυλίσια αποφασιστικότητα να σφίγγει τα δόντια και να συνεχίζει. Ο παράγοντας Marquez είναι πραγματικά κάτι το πολύ ξεχωριστό".

Η κατάκτηση του τίτλου το 2025 επιβεβαίωσε ότι η αποχώρησή του από τη Honda ήταν η σωστή επιλογή. Και το πιο ανησυχητικό για τους αντιπάλους του είναι ότι ο Marquez δείχνει να έχει ακόμη πολλά να δώσει.

Μπαίνοντας στη νέα σεζόν, ο Marquez γνωρίζει πλέον τη Ducati, το περιβάλλον της ομάδας και τους ανθρώπους γύρω του πολύ καλύτερα. Αυτή η εξοικείωση μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην επιστροφή του από τον τραυματισμό.

Ωστόσο, θα βρεθεί πάνω σε μια μοτοσυκλέτα στην εξέλιξη της οποίας δεν είχε ουσιαστικό λόγο, αφού απουσίασε από τις δοκιμές στη Βαλένθια μετά το πέρας της σεζόν. Την ίδια στιγμή, ο Francesco Bagnaia δεν πρόκειται να τον υποτιμήσει ξανά. Με μια GP26 που ενδέχεται να του ταιριάζει περισσότερο, ο Ιταλός θα αποτελέσει σοβαρή απειλή.

Το ίδιο ισχύει και για ολόκληρο το grid. Όλοι πλέον γνωρίζουν τι μπορεί να κάνει ο Marc Marquez με κόκκινα, αλλά και πού βρίσκονται τα όριά του. Το ερώτημα είναι αν αυτά τα όρια έχουν πράγματι φανεί ή αν, όπως υπαινίσσεται ο Crutchlow, μιλάμε για έναν αναβάτη που εξακολουθεί να αψηφά τους νόμους της λογικής πάνω σε μια μοτοσυκλέτα MotoGP.