MotoGP Valencia: Δεν γίνεται να τελειώσει απλά! Pol position Vinales εν μέσω δράματος

Στρυμωγμένοι ξανά με ελάχιστες διαφορές…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/11/2018

Άλλη μία εκκίνηση με στρυμωγμένους σε χρόνο αναβάτες, χωρίς μεγάλες διαφορές έτσι όπως έθεσε τις προϋποθέσεις για δραματικές δοκιμές ο άστατος καιρός. Έμελλε σε αυτή την έντονη σεζόν, που ακολουθήσε την προηγούμενη, μία από τις πιο δραματικές των τελευταίων ετών, να μην καταλαγιάσει ούτε και η τελευταία εκκίνηση κι ας έχουμε από καιρό τώρα τον πρωταθλητή. Κάθε φορά που ο καιρός είναι βροχερός, οι διαφορές με τους πιο αργούς αναβάτες εξανεμίζονται, καθώς οι δύο βασικοί παράγοντες, εκείνος της μεγαλύτερης ιπποδύναμης κι εκείνος της διάθεσης για ρίσκο, αλλάζουν μεταξύ τους θέσεις.

Από τους καλύτερους της ημέρας ο Miller, που έβαλε σκοπό να τελειώσει την χρονιά όπως ακριβώς την ξεκίνησε στην Αργεντινή –εκεί στον δεύτερο αγώνα, όταν μας χάρισε την πιο επεισοδιακή εκκίνηση που έχει γίνει ποτέ. Μία εκκίνηση που οδήγησε σε αναθεώρηση και αποσαφήνιση των κανονισμών.. Δεν του βγήκε το ρίσκο αυτή την φορά, όλες τις τέσσερις φορές που το πήρε, καθώς τόσες πτώσεις σημείωσε.. Αν και πιο θεαματική πτώση ήταν εκείνη του Marquez, όχι όμως εξαιτίας του τρόπου που έπεσε, αλλά εξαιτίας του άθλου όταν σηκώθηκε..

Ξεκινώντας από την FP4 η πίστα είχε δείξει ήδη τα πρώτα σημάδια, δημιουργώντας ορισμένα στεγνά περάσματα κρατώντας την χειρότερη μορφή που θα μπορούσε να έχει. Τα slick ήταν ρίσκο και τα βρόχινα σκέτη καταστροφή, από την στιγμή που δεν είχε αρκετό νερό. Οι περισσότεροι ήθελαν να περιμένουν ροκανίζοντας τον χρόνο, ώστε να μην καταστρέψουν τα αριθμημένα βρόχινα, ούτε να κινδυνεύσουν από πτώση, αλλά είπαμε ο Miller λειτουργεί διαφορετικά από τους υπόλοιπους. Γενικότερα επικρατούσε μία εφορία στην FP4 παρόλο τις περίεργες συνθήκες στην πίστα, καθώς όλοι έκαναν ένα γρήγορο χρόνο κι αισθάνονταν όμορφα και περήφανοι για τον εαυτό τους… Ήταν γιατί ο Marquez καιροφυλακτούσε μέσα στο box και περίμενε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Μόλις βγήκε στην πίστα, κατάλαβαν όλοι οι υπόλοιποι πως τόση ώρα δεν έτρεχαν όπως ακριβώς το νόμιζαν. Ο Petrucci άλλαζε χρώματα μέσα στο κράνος μόλις ο Marquez διέλυσε τον χρόνο του (λίγο μετά άλλαξε χρώμα η Ducati του όταν πήρε φωτιά) και τελικά ήταν ο Zarco που κατάφερε να τον πλησιάσει έστω και λίγο. Όμως ο Ισπανός ήταν ο μόνος που κατέβηκε κάτω από το 1.33 κατά την FP4 που οι συνθήκες ήταν σημαντικά χειρότερες από τις δοκιμές για την εκκίνηση που θα ξεκινούσαν αμέσως μετά.

Οι δύο Espargaro κατάφεραν να έρθουν αρκετά κοντά και σίγουρα πάνω από τον Dovizioso, ενώ από την εργοστασιακή Yamaha ο Vinales ήταν με διαφορά ταχύτερος, έναντι ενός Rossi που αντιμετώπιζε προβλήματα την στιγμή που εχθές ήταν ένας από τους ταχύτερος στην βροχή. Κι αυτό είναι σημείο κλειδί, γιατί αύριο αναμένεται συνέχεια βροχή, χωρίς κανένα σπαστικό ενδιάμεσο στάδιο.

Ωστόσο για την συνέχεια των δοκιμών, ο καιρός ήθελε να δώσει μία μικρή ευκαιρία στα slick, έτσι για να λένε οι αναβάτες πως τα δοκίμασαν αυτό το σαββατοκύριακο.. Στην Q1 ο Rossi συνέχισε να είναι εκτός συναγωνισμού την στιγμή που ο Vinales λάμβανε ειδοποίηση από την ομάδα του πως ο Iannone τον χρησιμοποιεί για «μουλάρι» τραβώντας τον μπροστά. Οι δυο τους θα πάλευαν για την πρώτη θέση της Q1 και όχι για κάποιο εισιτήριο προς την Q2 από την στιγμή που παρά τις επιθέσεις, κανείς άλλος δεν τους έπαιρνε τις θέσεις, ούτε ο Lorenzo που επέστρεψε για τον τελευταίο αγώνα. Το χέρι του είναι ακόμη υποτροφικό όπως είπε ο ίδιος, εξαιτίας του πρόσφατου χειρουργείου που άργησε να γίνει στην ώρα του, κι έτσι η αποκατάσταση πήρε περισσότερο χρόνο.

Με την έναρξη της Q2 ο Marquez πήρε γραμμή για μία βέβαιη σχεδόν pole position, θέλοντας να αποχαιρετήσει την χρονιά με ακόμη ένα κερασάκι στην ήδη βαρυφορτωμένη τούρτα που θα πάρει μαζί του για τις διακοπές των Χριστουγέννων, όμως θα ζούσε το δικό του δράμα. Ένα lowside με περίπου 140 χιλιόμετρα τον έστειλε στην αμμοπαγίδα και με την πρώτη περιστροφή του σώματος βγήκε ο αριστερός ώμος του από την θέση. Δεν ήθελε πολύ, εδώ τον έβγαλε κατά τους πανηγυρισμούς με τον Redding μόλις πήρε το πρωτάθλημα, οπότε η οποιαδήποτε πτώση ήταν υπεραρκετή. Σφαδάζοντας από τους πόνους, καβάλησε συνοδηγός σε ένα παπί της Honda και τον μετέφεραν στο τροχόσπιτο για να βάλουν τον ώμο στην θέση του και φυσικά ο Marquez ήταν σε δύο λεπτά πίσω στο box έτοιμος να μπει στην πίστα. Σύμφωνα με τον άνθρωπο της οργάνωσης που βρίσκεται στα pit, η ομάδα προσπάθησε να πείσει τον Marquez να μείνει εκεί αν θέλει ή αν βγει ξανά, να μην ζοριστεί για το καλύτερο αποτέλεσμα, που είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να πεις στον Marquez για να τον κάνεις να πάει για pole position..

Βγήκε κυνηγώντας τον χρόνο του Vinales ο οποίος τον βελτίωσε και λίγο για να είναι σίγουρος πως θα μείνει εκεί, στην πρώτη θέση. Ο Marquez έφτασε έως την τρίτη και θα είχε άλλη μία τελευταία προσπάθεια, αλλά γλίστρησε στην πρώτη στροφή, έστω και για λίγο, αλλά αρκετά ώστε να μην μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια για ακόμη καλύτερο χρόνο. Πίσω ο άνθρωπος που τον πλησίασε στην FP4, ο Zarco, θα έπεφτε ενώ ο Dovizioso θα κατάφερνε να κρατήσει την τρίτη θέση, καθώς την δεύτερη την έχασε από τον Rins που από το πουθενά, ήταν το καλύτερο Suzuki στα τελευταία λεπτά της χρονομέτρησης… Εκεί στο τέλος κατάφερε και ο Petrucci να δώσει μία μικρή απάντηση στον Marquez για όσα είχαν γίνει νωρίτερα στην FP4 κατεβάζοντάς τον άλλη μία θέση, με τον Espargaro της KTM να συνεχίζει την εξαιρετική του επίδοση. Ήταν ο άλλος Espargaro που θα ανέβαινε στην 8η θέση μετά τον Iannone, για να συμπληρωθεί έτσι μία οκτάδα με έξι διαφορετικούς κατασκευαστές!

Χωρίς να υπολογίσει κανείς τίποτα περισσότερο, από τον ίδιο τον καιρό, ο αυριανός τελευταίος αγώνας αναμένεται απρόβλεπτος και σίγουρα επεισοδιακός, από την στιγμή που δύσκολα θα ξεφύγει κάποιος μπροστά, παρόλο που όλοι έχουν τα μάτια επάνω στον Vinales. Ένα χρόνο είχε να πάρει pole position και τώρα το κατάφερνε μέσα στην Ισπανία και αφού πρώτα πέρασε από την Q1, οπότε αύριο δεν θα παραδώσει εύκολα τα όπλα..

Αποτελέσματα Q2

Θέση
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Χρόνος
Διαφ.1ου
Προη.
1
Maverick VIÑALES
Yamaha
1'31.312
 
 
2
Alex RINS
Suzuki
1'31.380
0.068
0.068
3
Andrea DOVIZIOSO
Ducati
1'31.392
0.080
0.012
4
Danilo PETRUCCI
Ducati
1'31.414
0.102
0.022
5
Marc MARQUEZ
Honda
1'31.442
0.130
0.028
6
Pol ESPARGARO
KTM
1'31.577
0.265
0.135
7
Andrea IANNONE
Suzuki
1'31.629
0.317
0.052
8
Aleix ESPARGARO
Aprilia
1'31.630
0.318
0.001
9
Dani PEDROSA
Honda
1'32.140
0.828
0.510
10
Jack MILLER
Ducati
1'32.145
0.833
0.005
11
Johann ZARCO
Yamaha
1'32.179
0.867
0.034
12
Michele PIRRO
Ducati
1'32.310
0.998
0.131
 
Αποτελέσματα Q1:
 
 
 
 
Q2
Andrea IANNONE
Suzuki
1'31.382
 
 
Q2
Maverick VIÑALES
Yamaha
1'31.858
0.476
0.476
13
Jorge LORENZO
Ducati
1'31.900
0.518
0.042
14
Takaaki NAKAGAMI
Honda
1'31.928
0.546
0.028
15
Franco MORBIDELLI
Honda
1'32.385
1.003
0.457
16
Valentino ROSSI
Yamaha
1'32.452
1.070
0.067
17
Thomas LUTHI
Honda
1'32.545
1.163
0.093
18
Karel ABRAHAM
Ducati
1'32.547
1.165
0.002
19
Alvaro BAUTISTA
Ducati
1'32.568
1.186
0.021
20
Stefan BRADL
Honda
1'32.708
1.326
0.140
21
Hafizh SYAHRIN
Yamaha
1'32.749
1.367
0.041
22
Bradley SMITH
KTM
1'33.011
1.629
0.262
23
Jordi TORRES
Ducati
1'34.427
3.045
1.416
24
Scott REDDING
Aprilia
1'35.171
3.789
0.744

 

Ετικέτες

Moto3: Ριζικά αλλαγμένος με 95 hp ο CP2 της Yamaha – Μισό κόστος από τους τρέχοντες μονοκύλινδρους [Video]

Paolo Pavesio: “Δεν έχουμε πάρει ούτε μια βίδα από τα υπάρχοντα εξαρτήματα που διαθέτει η Yamaha μέσω της πλατφόρμας Superbike για να φτιάξουμε τη νέα Moto3”
yamaha-cp2-moto3
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/8/2026

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έγινε γνωστό πως το 2028 η μικρή κατηγορία του MotoGP, Moto3, θα αλλάξει άρδην, αφήνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους απίθανους μονοκύλινδρους 250cc που καταφέρνουν τελική ταχύτητα κοντά στα 260 χ.α.ώ.

Στη θέση τους θα έρθει ο δικύλινδρος CP2 της Yamaha για να τροφοδοτήσει μια αγωνιστική κατηγορία με κοινά μοτέρ στο ίδιο μοτίβο με αυτό της Moto2. Μόνο που ο δικύλινδρος των 689 κυβικών εκατοστών δεν θα έχει και πολύ στενή σχέση με αυτόν που πωλείται στις βιτρίνες ή τις αγωνιστικές του παραλλαγές σε κατηγορίες του WSBK όπως η Sportbike (WSPB) και η Γυναικεία (WCR).

Όπως εξήγησε σε συνέντευξη ο διευθύνων σύμβουλος του MotoGP Entertainment Group, Carlos Ezpeleta, ο στόχος είναι να ανέβει η απόδοση συγκριτικά με τη σημερινή Moto3, περιγράφοντας απόδοση που θα ξεπερνά τους 95 ίππους για 120 κιλά.

Παράλληλα έχει θέσει ως στόχο η τελική μοτοσυκλέτα να κοστίζει στις ομάδες περίπου τα μισά χρήματα από τις τρέχουσες μονοκύλινδρες 250.

Αποκαλύπτει δε πως αυτός ο κινητήρας προορίζεται και για αρκετές άλλες χρήσεις καθώς, όπως ακριβώς και οι σημερινές Moto3, θα χρησιμοποιηθεί και για τα Junior πρωταθλήματα, λ.χ. τα Red Bull Rookies Cup και MotoJunior.

Στη συνέχεια ο διευθυντής της Yamaha Racing, Paolo Pavesio, εξήγησε τη φύση της υπό εξέλιξη αγωνιστικής.

“Αυτή δεν είναι μια μοτοσυκλέτα που βασίζεται σε μοντέλο παραγωγής. Μόνο ο κινητήρας θα προέρχεται από τη μαζική παραγωγή, αλλά κι αυτός θα είναι βαρύτατα τροποποιημένος.

“Θα μειώσουμε δραματικά το βάρος του χρησιμοποιώντας πολύ μαγνήσιο και θα έχουμε περισσότερη δύναμη, καθώς και πλήρως αγωνιστικό κιβώτιο.

“Πλαίσιο, ψαλίδι και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του πλαισίου (αναρτήσεις, φρένα) θα είναι αντάξια μιας πρωτότυπης αγωνιστικής μοτοσυκλέτας. Δεν έχουμε πάρει ούτε μια βίδα από τα υπάρχοντα εξαρτήματα που διαθέτει η Yamaha μέσω της πλατφόρμας Superbike για να φτιάξουμε τη νέα Moto3.”

Στη συνέχεια ο Ιταλός εξήγησε πως η Yamaha έχει συστήσει μιαν ομάδα νεαρών μηχανικών από διάφορες τμήματα της εταιρείας που θα ξεκινήσει τις δοκιμές από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

“Έχουμε αυτήν την ομάδα από νέους ταλαντούχους μηχανικούς, με κάποιους εξ αυτών από την Ιαπωνία που ζουν πλέον στην Ιταλία, καθώς η μοτοσυκλέτα εξελίσσεται κατά βάση στην Ευρώπη. Τοποθετήσαμε στην ομάδα αυτή άτομα από τον χώρο του WSBK και μερικούς από το MotoGP, ενώ υπάρχουν και μερικοί φοιτητές. Είναι ένα σχέδιο που εξελίσσεται 100% από τη Yamaha.”

Κατά τον αγωνιστικό διευθυντή της Yamaha Racing, το βασικό ζητούμενο δεν είναι εμπορικό στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά επικεντρώνει στα έμμεσα οφέλη από την έρευνα και ανάπτυξη, περισσότερο από τα έσοδα από πωλήσεις κινητήρων για τις άλλες ομάδες.

“Θα έχουμε κι εμείς ως Yamaha μια δική μας ομάδα, αλλά στην ίδια λογική που τρέχουμε ήδη στη Moto2 με τη Yamaha Pramac, ένα πλαίσιο Boscoscuro με κινητήρα Triumph. Δεν μας ενδιαφέρει όλες οι ομάδες να έχουν λογότυπα Yamaha στις μοτοσυκλέτες τους.

“Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μιαν αγορά, αλλά να παραγάγουμε γνώση, να έρθουμε σε επαφή με τις νεότερες γενιές σε χώρες και χώρους που η μοτοσυκλέτα και οι αγώνες της μεγαλώνουν διαρκώς. Μέρη όπως η Νότια Αμερική και η Ασία όπου πιστεύουμε πως, με αυτό το προϊόν και την προώθηση μέσω του MotoGP, αλλά και την παγκόσμια παρουσία της Yamaha, θα προσφέρουμε κάτι στους μηχανοκίνητους αγώνες. Στο τέλος της ημέρας και οι αγώνες είναι μια προωθητική δραστηριότητα. Όσο περισσότερο διαφημίζουμε τη δουλειά μας, τόσο το καλύτερο για όλη τη βιομηχανία και, κατά συνέπεια, και για μας ως μέλη της.”

Ετικέτες