MotoGP Valencia: Δεν γίνεται να τελειώσει απλά! Pol position Vinales εν μέσω δράματος

Στρυμωγμένοι ξανά με ελάχιστες διαφορές…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/11/2018

Άλλη μία εκκίνηση με στρυμωγμένους σε χρόνο αναβάτες, χωρίς μεγάλες διαφορές έτσι όπως έθεσε τις προϋποθέσεις για δραματικές δοκιμές ο άστατος καιρός. Έμελλε σε αυτή την έντονη σεζόν, που ακολουθήσε την προηγούμενη, μία από τις πιο δραματικές των τελευταίων ετών, να μην καταλαγιάσει ούτε και η τελευταία εκκίνηση κι ας έχουμε από καιρό τώρα τον πρωταθλητή. Κάθε φορά που ο καιρός είναι βροχερός, οι διαφορές με τους πιο αργούς αναβάτες εξανεμίζονται, καθώς οι δύο βασικοί παράγοντες, εκείνος της μεγαλύτερης ιπποδύναμης κι εκείνος της διάθεσης για ρίσκο, αλλάζουν μεταξύ τους θέσεις.

Από τους καλύτερους της ημέρας ο Miller, που έβαλε σκοπό να τελειώσει την χρονιά όπως ακριβώς την ξεκίνησε στην Αργεντινή –εκεί στον δεύτερο αγώνα, όταν μας χάρισε την πιο επεισοδιακή εκκίνηση που έχει γίνει ποτέ. Μία εκκίνηση που οδήγησε σε αναθεώρηση και αποσαφήνιση των κανονισμών.. Δεν του βγήκε το ρίσκο αυτή την φορά, όλες τις τέσσερις φορές που το πήρε, καθώς τόσες πτώσεις σημείωσε.. Αν και πιο θεαματική πτώση ήταν εκείνη του Marquez, όχι όμως εξαιτίας του τρόπου που έπεσε, αλλά εξαιτίας του άθλου όταν σηκώθηκε..

Ξεκινώντας από την FP4 η πίστα είχε δείξει ήδη τα πρώτα σημάδια, δημιουργώντας ορισμένα στεγνά περάσματα κρατώντας την χειρότερη μορφή που θα μπορούσε να έχει. Τα slick ήταν ρίσκο και τα βρόχινα σκέτη καταστροφή, από την στιγμή που δεν είχε αρκετό νερό. Οι περισσότεροι ήθελαν να περιμένουν ροκανίζοντας τον χρόνο, ώστε να μην καταστρέψουν τα αριθμημένα βρόχινα, ούτε να κινδυνεύσουν από πτώση, αλλά είπαμε ο Miller λειτουργεί διαφορετικά από τους υπόλοιπους. Γενικότερα επικρατούσε μία εφορία στην FP4 παρόλο τις περίεργες συνθήκες στην πίστα, καθώς όλοι έκαναν ένα γρήγορο χρόνο κι αισθάνονταν όμορφα και περήφανοι για τον εαυτό τους… Ήταν γιατί ο Marquez καιροφυλακτούσε μέσα στο box και περίμενε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Μόλις βγήκε στην πίστα, κατάλαβαν όλοι οι υπόλοιποι πως τόση ώρα δεν έτρεχαν όπως ακριβώς το νόμιζαν. Ο Petrucci άλλαζε χρώματα μέσα στο κράνος μόλις ο Marquez διέλυσε τον χρόνο του (λίγο μετά άλλαξε χρώμα η Ducati του όταν πήρε φωτιά) και τελικά ήταν ο Zarco που κατάφερε να τον πλησιάσει έστω και λίγο. Όμως ο Ισπανός ήταν ο μόνος που κατέβηκε κάτω από το 1.33 κατά την FP4 που οι συνθήκες ήταν σημαντικά χειρότερες από τις δοκιμές για την εκκίνηση που θα ξεκινούσαν αμέσως μετά.

Οι δύο Espargaro κατάφεραν να έρθουν αρκετά κοντά και σίγουρα πάνω από τον Dovizioso, ενώ από την εργοστασιακή Yamaha ο Vinales ήταν με διαφορά ταχύτερος, έναντι ενός Rossi που αντιμετώπιζε προβλήματα την στιγμή που εχθές ήταν ένας από τους ταχύτερος στην βροχή. Κι αυτό είναι σημείο κλειδί, γιατί αύριο αναμένεται συνέχεια βροχή, χωρίς κανένα σπαστικό ενδιάμεσο στάδιο.

Ωστόσο για την συνέχεια των δοκιμών, ο καιρός ήθελε να δώσει μία μικρή ευκαιρία στα slick, έτσι για να λένε οι αναβάτες πως τα δοκίμασαν αυτό το σαββατοκύριακο.. Στην Q1 ο Rossi συνέχισε να είναι εκτός συναγωνισμού την στιγμή που ο Vinales λάμβανε ειδοποίηση από την ομάδα του πως ο Iannone τον χρησιμοποιεί για «μουλάρι» τραβώντας τον μπροστά. Οι δυο τους θα πάλευαν για την πρώτη θέση της Q1 και όχι για κάποιο εισιτήριο προς την Q2 από την στιγμή που παρά τις επιθέσεις, κανείς άλλος δεν τους έπαιρνε τις θέσεις, ούτε ο Lorenzo που επέστρεψε για τον τελευταίο αγώνα. Το χέρι του είναι ακόμη υποτροφικό όπως είπε ο ίδιος, εξαιτίας του πρόσφατου χειρουργείου που άργησε να γίνει στην ώρα του, κι έτσι η αποκατάσταση πήρε περισσότερο χρόνο.

Με την έναρξη της Q2 ο Marquez πήρε γραμμή για μία βέβαιη σχεδόν pole position, θέλοντας να αποχαιρετήσει την χρονιά με ακόμη ένα κερασάκι στην ήδη βαρυφορτωμένη τούρτα που θα πάρει μαζί του για τις διακοπές των Χριστουγέννων, όμως θα ζούσε το δικό του δράμα. Ένα lowside με περίπου 140 χιλιόμετρα τον έστειλε στην αμμοπαγίδα και με την πρώτη περιστροφή του σώματος βγήκε ο αριστερός ώμος του από την θέση. Δεν ήθελε πολύ, εδώ τον έβγαλε κατά τους πανηγυρισμούς με τον Redding μόλις πήρε το πρωτάθλημα, οπότε η οποιαδήποτε πτώση ήταν υπεραρκετή. Σφαδάζοντας από τους πόνους, καβάλησε συνοδηγός σε ένα παπί της Honda και τον μετέφεραν στο τροχόσπιτο για να βάλουν τον ώμο στην θέση του και φυσικά ο Marquez ήταν σε δύο λεπτά πίσω στο box έτοιμος να μπει στην πίστα. Σύμφωνα με τον άνθρωπο της οργάνωσης που βρίσκεται στα pit, η ομάδα προσπάθησε να πείσει τον Marquez να μείνει εκεί αν θέλει ή αν βγει ξανά, να μην ζοριστεί για το καλύτερο αποτέλεσμα, που είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να πεις στον Marquez για να τον κάνεις να πάει για pole position..

Βγήκε κυνηγώντας τον χρόνο του Vinales ο οποίος τον βελτίωσε και λίγο για να είναι σίγουρος πως θα μείνει εκεί, στην πρώτη θέση. Ο Marquez έφτασε έως την τρίτη και θα είχε άλλη μία τελευταία προσπάθεια, αλλά γλίστρησε στην πρώτη στροφή, έστω και για λίγο, αλλά αρκετά ώστε να μην μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια για ακόμη καλύτερο χρόνο. Πίσω ο άνθρωπος που τον πλησίασε στην FP4, ο Zarco, θα έπεφτε ενώ ο Dovizioso θα κατάφερνε να κρατήσει την τρίτη θέση, καθώς την δεύτερη την έχασε από τον Rins που από το πουθενά, ήταν το καλύτερο Suzuki στα τελευταία λεπτά της χρονομέτρησης… Εκεί στο τέλος κατάφερε και ο Petrucci να δώσει μία μικρή απάντηση στον Marquez για όσα είχαν γίνει νωρίτερα στην FP4 κατεβάζοντάς τον άλλη μία θέση, με τον Espargaro της KTM να συνεχίζει την εξαιρετική του επίδοση. Ήταν ο άλλος Espargaro που θα ανέβαινε στην 8η θέση μετά τον Iannone, για να συμπληρωθεί έτσι μία οκτάδα με έξι διαφορετικούς κατασκευαστές!

Χωρίς να υπολογίσει κανείς τίποτα περισσότερο, από τον ίδιο τον καιρό, ο αυριανός τελευταίος αγώνας αναμένεται απρόβλεπτος και σίγουρα επεισοδιακός, από την στιγμή που δύσκολα θα ξεφύγει κάποιος μπροστά, παρόλο που όλοι έχουν τα μάτια επάνω στον Vinales. Ένα χρόνο είχε να πάρει pole position και τώρα το κατάφερνε μέσα στην Ισπανία και αφού πρώτα πέρασε από την Q1, οπότε αύριο δεν θα παραδώσει εύκολα τα όπλα..

Αποτελέσματα Q2

Θέση
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Χρόνος
Διαφ.1ου
Προη.
1
Maverick VIÑALES
Yamaha
1'31.312
 
 
2
Alex RINS
Suzuki
1'31.380
0.068
0.068
3
Andrea DOVIZIOSO
Ducati
1'31.392
0.080
0.012
4
Danilo PETRUCCI
Ducati
1'31.414
0.102
0.022
5
Marc MARQUEZ
Honda
1'31.442
0.130
0.028
6
Pol ESPARGARO
KTM
1'31.577
0.265
0.135
7
Andrea IANNONE
Suzuki
1'31.629
0.317
0.052
8
Aleix ESPARGARO
Aprilia
1'31.630
0.318
0.001
9
Dani PEDROSA
Honda
1'32.140
0.828
0.510
10
Jack MILLER
Ducati
1'32.145
0.833
0.005
11
Johann ZARCO
Yamaha
1'32.179
0.867
0.034
12
Michele PIRRO
Ducati
1'32.310
0.998
0.131
 
Αποτελέσματα Q1:
 
 
 
 
Q2
Andrea IANNONE
Suzuki
1'31.382
 
 
Q2
Maverick VIÑALES
Yamaha
1'31.858
0.476
0.476
13
Jorge LORENZO
Ducati
1'31.900
0.518
0.042
14
Takaaki NAKAGAMI
Honda
1'31.928
0.546
0.028
15
Franco MORBIDELLI
Honda
1'32.385
1.003
0.457
16
Valentino ROSSI
Yamaha
1'32.452
1.070
0.067
17
Thomas LUTHI
Honda
1'32.545
1.163
0.093
18
Karel ABRAHAM
Ducati
1'32.547
1.165
0.002
19
Alvaro BAUTISTA
Ducati
1'32.568
1.186
0.021
20
Stefan BRADL
Honda
1'32.708
1.326
0.140
21
Hafizh SYAHRIN
Yamaha
1'32.749
1.367
0.041
22
Bradley SMITH
KTM
1'33.011
1.629
0.262
23
Jordi TORRES
Ducati
1'34.427
3.045
1.416
24
Scott REDDING
Aprilia
1'35.171
3.789
0.744

 

Ετικέτες

MotoGP Αυστρία – Sprint: Νίκη Martin με επική επάνοδο και πτώση Acosta

Ένας Sprint με μπόλικο θέαμα
MotoGP Αυστρία – Sprint: Νίκη Martin με επική επάνοδο και πτώση Acosta
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/9/2026

Ακριβώς όπως αναμενόταν, ο Sprint μας έδωσε μία δυναμική εκκίνηση με μάχες, καθώς ο Martin μοιραζόταν την πρώτη σειρά με Marquez και Acosta, όλοι τους ικανοί για μία θέση του βάθρου, οι δύο πρώτοι για την νίκη. Όπως είπε αμέσως μετά ο Marc Marquez, είχε στόχο την τρίτη θέση του αγώνα καθώς στις δοκιμές κατάταξης φάνηκε πως οι άλλοι δύο είχαν τον ρυθμό, κι αυτό το είπε παρότι είχε την δεύτερη θέση της εκκίνησης.

Κι όμως ο Marquez είδε το παράθυρο στην εκκίνηση και εκμεταλλευόμενος την διαφορετική γραμμή που είχε επιλέξει ο Martin, περνά εμπρός με μία επιθετική κίνηση μέσα στο εσάκι με τον Martin να χάνει πολλές θέσεις καταλήγοντας 8ος.

Αμέσως μετά ο Acosta κάνει την δική του επίθεση και περνά εμπρός οδηγώντας τον αγώνα μέχρι σχεδόν το τέλος και χτίζοντας μία μεγάλη διαφορά ασφαλείας.

Πίσω από τον Marquez, ο Bezzecchi δεν έχει την δυναμική να περάσει και εκείνη την στιγμή είναι ικανοποιημένος με την 3η θέση καθώς δεν κάνει καμία προσπάθεια για κάτι περισσότερο.

Πίσω όμως ο Martin δεν το έχει βάλει κάτω και οδηγώντας με τον ρυθμό του Acosta περνά έναν-έναν όλους όσους έχει μπροστά του.

Λίγο περισσότερο αντιστάθηκε ο Bagnaia στην μάχη για την 6η θέση, όμως μέσα σε ενάμιση γύρο ο Martin τον είχε περάσει και αυτόν χαρίζοντας θέαμα.

Η προσπέραση στον Bezzecchi στα φρένα της πρώτης στροφής ήταν πολύ ήπια, πολύ καθαρή και αμέσως έβαλε πλώρη για τον Marc Marquez όπου εκεί η προσπέραση δεν θα μπορούσε παρά να είναι μία απάντηση σε ότι είχε προηγηθεί.

Με μία επιθετική κίνηση στην ίδια στροφή που έχασε την πρώτη θέση, ο Martin ορμά εσωτερικά του Marc Marquez και ακουμπώντας λίγο οι δύο τους, ο Martin περνά εμπρός στην δεύτερη θέση. Έχει ήδη δύο προειδοποιήσεις για τα όρια της πίστας και κινδυνεύει για ποινή μακρύτερου γύρου, που αν έρθει αυτομάτως θα ξεσηκώσει θεωρίες συνωμοσίας από τους καφενέδες για το αόρατο χέρι βοήθειας στον Marc Marquez. Ευτυχώς για τον ίδιο και για την ψυχική υγεία όλων των σοβαρών ανθρώπων που δεν παίρνουν μέρος στα μοτοκαφενεία, ο Martin δεν κάνει το λάθος αυτό.

Οι γύροι που απομένουν όμως δεν επαρκούν για να καλύψει την διαφορά με τον Acosta που προηγείται με 2,7 δευτερόλεπτα. Η KTM έχει την νίκη εντός έδρας έτοιμη, θέλει απλά μερικούς γύρους και τότε ο Acosta κάνει το μεγάλο λάθος.

Μπαίνει πολύ πιο γρήγορα από αυτό που θα έπρεπε στο εσάκι, και κρατά τα φρένα λίγο περισσότερο. Πέφτει και πέφτοντας δεν αφήνει την μοτοσυκλέτα να σβήσει προσπαθώντας να χάσει όσο το δυνατόν λιγότερο. Για αυτό και ξανά μπαίνει. Μάταιος κόπος καθώς ένα γύρο πριν το τέλος βγαίνει στα pit φανερά στεναχωρημένος.

Ο Martin κερδίζει έναν Sprint για τον οποίο έχει παλέψει, δεν του χαρίστηκε και μία θέση που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι δική του χωρίς την πτώση του Acosta. Μαζί τους ανεβαίνει στο βάθρο και ο Bezzecchi που σπεύδει να τονίσει πως βρίσκεται εκεί εξαιτίας του λάθους του Acosta.

Έντονος ο Sprint με αρκετό θέαμα και ανατροπές, μία φανταστική επάνοδο από τον Martin και ένα πολύ στενάχωρο λάθος για τον Acosta μιας και είχε με διαφορά τον καλύτερο ρυθμό και άξιζε την νίκη.

Αύριο ο αγώνας θα δώσει την ευκαιρία για επανάληψη αυτής της έντονης εκκίνησης!

 

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

MOTO

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

89J. Martin

Aprilia Racing

20:57.387

12

2

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+1.026

9

3

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+1.675

7

4

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+3.495

6

5

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+4.447

5

6

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+5.142

4

7

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+5.895

3

8

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+6.810

2

9

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+7.233

1

10

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+9.228

 

11

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+11.580

 

12

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+13.050

 

13

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+15.076

 

14

44P. Espargaro

Red Bull KTM Tech3

+18.373

 

15

30T. Nakagami

Honda HRC Castrol

+19.201

 

16

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+20.503

 

17

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+20.964

 

18

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+21.054

 

19

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+22.646

 

20

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+26.053

 

Πτώσεις

 

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

13 Laps

 
 

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

10 Laps

 

 

Ετικέτες