MotoGP Valencia: Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Bagnaia με αστοχία Martin και ρεκόρ πτώσεων

Δεν χειρίστηκε καλά την πίεση ο Martin
MotoGP Valencia: Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Bagnaia με αστοχία Martin και ρεκόρ πτώσεων
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

26/11/2023

Οι σχεδόν 200.000 κόσμου, ένα τεράστιο κοινό που βρέθηκε στην πίστα για να δει την μάχη ενός εργοστασιακού αναβάτη απέναντι στον καλύτερο των δορυφορικών ομάδων έζησαν για λίγο τον πυρετό της μεγάλης μάχης αλλά δυστυχώς δεν θα κρατούσε πολύ.

Πρόκειται να είναι από αυτούς τους αγώνες που θα δώσει τεράστια τροφή για συζητήσεις και έδειξε πως θα είναι τέτοιος πριν ακόμη ξεκινήσει. Διότι ο Vinales πήρε μία απόλυτα δικαιολογημένη ποινή τριών θέσεων στην εκκίνηση επειδή δεν βγήκε σε μαύρη σημαία, που σημαίνει πως ο Bagnaia θα ξεκινούσε από την pole position.

Αυτό από μόνο του ήταν αρκετό για να ξεκινήσει τον ηλεκτρονικό ψίθυρο για μία κακιά και μοχθηρή Ducati που φυσικά θα ήταν το τελευταίο που θα έμπαινε στην διαδικασία να κάνει, ιδιαίτερα με το ιστορικό εκκινήσεων του Vinales.

Κανένα λάθος στην εκκίνηση και για τον Martin που πάλεψε με τις KTM που σουζάροντας, κυριολεκτικά, προσπαθούσαν να κρατήσουν την γραμμή και να κλείσουν το κενό πίσω από τον Bagnaia. Δεν το κατάφεραν και οι δύο διεκδικητές του τίτλου έφυγαν εμπρός έτοιμοι να παλέψουν.

Πίσω ο Bezzecchi δίνει την εκκίνηση στις πολλές πτώσεις σε περιστατικό που εμπλέκεται και ο Marquez, πριν ακόμη συμπληρωθεί μισός γύρος.

Ο Martin έδειξε πως δεν θα περιμένει ούτε λεπτό, από την πρώτη στιγμή είναι έτοιμος να πιέσει τον Bagnaia και στα φρένα για την πρώτη στροφή το παρακάνει. Κολλά στον πίσω τροχό και το slipstreaming τον κάνει να χάσει τα φρένα, ακουμπά στον Bagnaia και βγαίνει στο μεγάλο runoff της Valencia ξανά μπαίνοντας στην 6η θέση και 2,4 δευτερόλεπτα πίσω.

Αμέσως παλεύει να περάσει τον Vinales, κουνώντας το κεφάλι όταν δεν το καταφέρνει με την πρώτη. Στο μεταξύ εμπρός ο Zarco παλεύει με τον Marquez. Αυτό σημαίνει πως οι τέσσερις τους στριμώχνονται σε ένα δύσκολο παιχνίδι που δεν θα έχει καλή συνέχεια. Σχεδόν μαζί οι δύο Pramac περνάνε την Honda και την Aprilia με τον Martin να μην περιμένει ούτε δευτερόλεπτο. Αν περίμενε θα μπορούσε να περάσει καθαρά τον Marquez ο οποίος θέλει να κάνει μία καλή παρουσία στον τελευταίο του αγώνα με την Honda.

Για τον Marquez, όπως ο ίδιος είπε εχθές, στόχος του ήταν ακόμη και το βάθρο για να βρεθεί εκεί ως Ισπανός με την Repsol Honda. Τελικά θα πήγαινε στο ιατρείο της πίστας για εξετάσεις, που είναι επίσης ένα σημείο που χαρακτηρίζει τις τελευταίες του σεζόν με την Honda και το χαμηλότερο σημείο της καριέρας του, όταν γύρισε πίσω από το χειρουργείο γρηγορότερα από αυτό που θα έπρεπε. Επίσης δικά του λόγια.

Ο Martin πιέζει λοιπόν και παίρνει την εσωτερική χωρίς να προλάβει να βάλει την μοτοσυκλέτα τόσο μέσα που να μην είναι δικό του λάθος. Χτυπά τον πίσω τροχό του Marquez και τον στέλνει στον αέρα. Τυχερός στην ατυχία του, ο Marquez προσγειώνεται χιλιοστά μετά την άσφαλτο πάνω στο χαλίκι και σηκώνεται με δυσκολία, αλλά χωρίς τραυματισμό καθώς πήρε το ΟΚ από τους γιατρούς στους οποίους μεταφέρθηκε.

Ο Martin είναι περίλυπος. Αδύνατο να μιλήσει έχει πλαντάξει στο κλάμα όσο η Ducati τρέχει να ενημερώσει τον Bagnaia πως είναι ήδη πρωταθλητής και να προσέχει.

Όπως θα πει ο Bagnaia μετά, είχε πρόβλημα με τα ελαστικά της μοτοσυκλέτας του, δεν ένιωθε το μπροστινό όσο θα ήθελε και τρεις γύρους πριν το τέλος δεν είχε ελαστικά και πάλευε κλείνοντας τις πόρτες στον Di Giannantonio.

Ουσιαστικά αφήνει την KTM του Binder να περάσει, μόλις καταλαβαίνει πως δεν κινδυνεύει, και αμέσως μετά βρίσκει τον εαυτό του στην τρίτη θέση καθώς η KTM έχει το 1-2. Από τον Miller περιμένεις το λάθος, από τον Binder πιο δύσκολα, το κάνουν και οι δύο. Πρώτα ο Binder κλειδώνει τα φρένα και βγαίνει στην λωρίδα ποινής για μακρύτερο γύρο ξανά μπαίνοντας 6ος και μετά από λίγο ο Miller πέφτει με τις κινήσεις του να δείχνουν πως ποτέ δεν κατάλαβε το γιατί.

Οι πτώσεις είναι εκείνο που χαρακτηρίζει τον αγώνα από εκεί και μετά και είναι ότι έχουν να δουν, οι δύο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Ο Zarco είναι σίγουρα στο βάθρο αλλά με τον ίδιο τρόπο που κινείται στους τελευταίους αγώνες ο DIGIA κάνει μία καθυστερημένη επίθεση και περνώντας τον Zarco στοχεύει την νίκη. Από το 1949 είναι η πρώτη σεζόν που κανείς οδηγός δεν κερδίζει δύο συνεχόμενους αγώνες, σημάδι πως δεν υπάρχουν πλέον ημίθεοι και θεοί, είναι όλοι ένα. Ο Bagnaia κάνει μία πολύ καλή άμυνα και κερδίζει τον τίτλο από την καρό σημαία κάνοντας την Ducati τρισευτυχισμένη που από την εποχή του Doohan έχει να ζήσει τέτοιο μεγαλείο, υπεράσπισης του #1 στην μοτοσυκλέτα. Από την στιγμή που ο Bagnaia δεν κράτησε το δικό του στη μοτοσυκλέτα, όπως θα μπορούσε, είναι η πρώτη φορά που το #1 συνεχίζει από το μακρινό 1998.

Μπαίνουμε στην επόμενη σεζόν ήδη από τώρα, καθώς οι δοκιμές θα δώσουν τροφή για το επόμενο βήμα.

 

UPDATE: Αρκετή ώρα μετά το τέλος του αγώνα ο DIGIA έλαβε ποινή 3 δευτερολέπτων για λάθος πίεση στα ελαστικά χάνοντας την δεύτερη θέση.
Ο Bagnaia τόνισε πως και ο ίδιος φοβήθηκε πως θα πάρει αυτή την ποινή γιατί δεν είχε καλή αίσθηση από τα ελαστικά και φοβήθηκε πως δεν είχαν βάλει σωστές πιέσεις. Είναι πολύ εύκολο να κάνεις τέτοιο λάθος είπε και ευτυχώς δεν θα έχανε το πρωτάθλημα αν συνέβαινε.

Παρακάτω η σειρά, όπως τερμάτησαν:
 

ΘΕΣΗ

Βαθμοί

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος /Διαφ.

1

25

1F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

40:58.5350

2

20

49F. Di Giannantonio

Gresini Racing MotoGP™

+0.176

3

16

5J. Zarco

Prima Pramac Racing

+0.360

4

13

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+2.347

5

11

25R. Fernandez

CryptoDATA RNF MotoGP™ Team

+4.636

6

10

73A. Marquez

Gresini Racing MotoGP™

+4.708

7

9

21F. Morbidelli

Monster Energy Yamaha MotoGP™

+4.736

8

8

41A. Espargaro

Aprilia Racing

+8.014

9

7

10L. Marini

Mooney VR46 Racing Team

+9.486

10

6

12M. Viñales

Aprilia Racing

+10.556

11

5

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP™

+12.001

12

4

30T. Nakagami

LCR Honda

+21.695

13

3

32L. Savadori

CryptoDATA RNF MotoGP™ Team

+43.297

14

2

44P. Espargaro

GASGAS Factory Racing Tech3

 

Πτώσεισ:

   

42A. Rins

LCR Honda

19 laps

   

43J. Miller

Red Bull KTM Factory Racing

18 laps

   

37A. Fernandez

GASGAS Factory Racing Tech3

9 laps

   

23E. Bastianini

Ducati Lenovo Team

9 laps

   

89J. Martin

Prima Pramac Racing

5 laps

   

93M. Marquez

Repsol Honda Team

5 laps

πτωσεισ χωρισ γυρο:

   

72M. Bezzecchi

Mooney VR46 Racing Team

 

 

 

MotoGP 2026: Marc Marquez - Πιο δύσκολη κάθε νέα σεζόν

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής μιλά για το σώμα του, τους τραυματισμούς και τη μάχη με τον χρόνο
mARQUEZ INJURIES
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

25/2/2026

Ο Marc Marquez παραμένει διψασμένος για τίτλους, όμως παραδέχεται ότι κάθε νέα χρονιά απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια, όχι λόγω ηλικίας, αλλά εξαιτίας των τραυματισμών που κουβαλά.

Ο Marc Marquez μπαίνει στο 2026 ως εν ενεργεία Παγκόσμιος Πρωταθλητής, έχοντας κυριαρχήσει το 2025 με 11 νίκες και τον έβδομο τίτλο του στη μεγάλη κατηγορία με τη Ducati Corse. Ήταν ο πρώτος του τίτλος μετά από έξι χρόνια μετά τον σοβαρό τραυματισμό του 2020 στο χέρι που απείλησε την καριέρα του.

Στα 33 του πλέον, ο Ισπανός ξεκαθαρίζει ότι η ηλικία δεν είναι ο εχθρός.

"Για μένα δεν γίνεται πιο δύσκολο λόγω ηλικίας, γίνεται πιο δύσκολο λόγω τραυματισμών. Όχι λόγω ηλικίας," δήλωσε στις δοκιμές του Buriram.

"Πνευματικά νιώθω ακόμα νέος. Όμως είναι αλήθεια ότι οι τραυματισμοί, ο ένας μετά τον άλλον, κάνουν το σώμα μου όλο και πιο 'τεμπέλικο' και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επανέλθει."

mARQUEZ INJURIES

Ο ώμος που καθυστερεί τα πάντα

Ο Marquez πέρασε τον χειμώνα αναρρώνοντας από ένα περίπλοκο κάταγμα στον ώμο, τραυματισμό που υπέστη μετά από σύγκρουση με τον Marco Bezzecchi στον πρώτο γύρο του Grand Prix της Ινδονησίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Αρχικά εκτιμήθηκε πως δεν χρειαζόταν χειρουργείο, όμως η επούλωση δεν εξελισσόταν όπως αναμενόταν. Τελικά οδηγήθηκε στο χειρουργείο και τέθηκε εκτός για το υπόλοιπο της περσινής σεζόν.

Επέστρεψε μόλις τον Ιανουάριο, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει την προετοιμασία χωρίς σοβαρά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, παραδέχεται ότι η αποκατάσταση συνεχίζεται.

"Γι’ αυτό ο χειμώνας ήταν πάρα πολύ μεγάλος και ακόμα δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Είναι αλήθεια ότι μετά τον αγώνα της Ταϊλάνδης θα έχουμε άλλες δύο εβδομάδες. Θα δούμε αν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την εξέλιξη."

Το νέο συμβόλαιο και οι αποφάσεις

Ο Marquez αποκάλυψε επίσης ότι δεν έχει ακόμη συμφωνήσει για νέο συμβόλαιο, καθώς αξιολογεί την κατάσταση του ώμου του πριν δεσμευτεί μακροπρόθεσμα. Η Ducati πιέζει για διετή συμφωνία, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται άμεσα πριν από την έναρξη της σεζόν στην Ταϊλάνδη.

Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια, ο Marquez αναμένεται να έχει δίπλα του τον Pedro Acosta, ενώ ο Francesco Bagnaia φέρεται έτοιμος να μετακινηθεί στην Aprilia Racing.

mARQUEZ INJURIES

Η μάχη δεν είναι μόνο στην πίστα

Για τον Marquez, η πρόκληση πλέον δεν είναι μόνο να κερδίσει τους αντιπάλους του, αλλά και να διαχειριστεί το ίδιο του το σώμα. Η ταχύτητα υπάρχει, το κίνητρο επίσης. Όμως κάθε νέα σεζόν απαιτεί περισσότερη δουλειά αποκατάστασης, περισσότερη προσοχή και μεγαλύτερη υπομονή.

Και ίσως αυτή να είναι η πιο σκληρή μάχη ενός επτάκις Παγκόσμιου Πρωταθλητή, να συνεχίσει να εξελίσσεται, όταν το σώμα ζητά περισσότερο χρόνο από ποτέ.

Ετικέτες