MotoGP Valencia: Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Bagnaia με αστοχία Martin και ρεκόρ πτώσεων

Δεν χειρίστηκε καλά την πίεση ο Martin
MotoGP Valencia: Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Bagnaia με αστοχία Martin και ρεκόρ πτώσεων
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

26/11/2023

Οι σχεδόν 200.000 κόσμου, ένα τεράστιο κοινό που βρέθηκε στην πίστα για να δει την μάχη ενός εργοστασιακού αναβάτη απέναντι στον καλύτερο των δορυφορικών ομάδων έζησαν για λίγο τον πυρετό της μεγάλης μάχης αλλά δυστυχώς δεν θα κρατούσε πολύ.

Πρόκειται να είναι από αυτούς τους αγώνες που θα δώσει τεράστια τροφή για συζητήσεις και έδειξε πως θα είναι τέτοιος πριν ακόμη ξεκινήσει. Διότι ο Vinales πήρε μία απόλυτα δικαιολογημένη ποινή τριών θέσεων στην εκκίνηση επειδή δεν βγήκε σε μαύρη σημαία, που σημαίνει πως ο Bagnaia θα ξεκινούσε από την pole position.

Αυτό από μόνο του ήταν αρκετό για να ξεκινήσει τον ηλεκτρονικό ψίθυρο για μία κακιά και μοχθηρή Ducati που φυσικά θα ήταν το τελευταίο που θα έμπαινε στην διαδικασία να κάνει, ιδιαίτερα με το ιστορικό εκκινήσεων του Vinales.

Κανένα λάθος στην εκκίνηση και για τον Martin που πάλεψε με τις KTM που σουζάροντας, κυριολεκτικά, προσπαθούσαν να κρατήσουν την γραμμή και να κλείσουν το κενό πίσω από τον Bagnaia. Δεν το κατάφεραν και οι δύο διεκδικητές του τίτλου έφυγαν εμπρός έτοιμοι να παλέψουν.

Πίσω ο Bezzecchi δίνει την εκκίνηση στις πολλές πτώσεις σε περιστατικό που εμπλέκεται και ο Marquez, πριν ακόμη συμπληρωθεί μισός γύρος.

Ο Martin έδειξε πως δεν θα περιμένει ούτε λεπτό, από την πρώτη στιγμή είναι έτοιμος να πιέσει τον Bagnaia και στα φρένα για την πρώτη στροφή το παρακάνει. Κολλά στον πίσω τροχό και το slipstreaming τον κάνει να χάσει τα φρένα, ακουμπά στον Bagnaia και βγαίνει στο μεγάλο runoff της Valencia ξανά μπαίνοντας στην 6η θέση και 2,4 δευτερόλεπτα πίσω.

Αμέσως παλεύει να περάσει τον Vinales, κουνώντας το κεφάλι όταν δεν το καταφέρνει με την πρώτη. Στο μεταξύ εμπρός ο Zarco παλεύει με τον Marquez. Αυτό σημαίνει πως οι τέσσερις τους στριμώχνονται σε ένα δύσκολο παιχνίδι που δεν θα έχει καλή συνέχεια. Σχεδόν μαζί οι δύο Pramac περνάνε την Honda και την Aprilia με τον Martin να μην περιμένει ούτε δευτερόλεπτο. Αν περίμενε θα μπορούσε να περάσει καθαρά τον Marquez ο οποίος θέλει να κάνει μία καλή παρουσία στον τελευταίο του αγώνα με την Honda.

Για τον Marquez, όπως ο ίδιος είπε εχθές, στόχος του ήταν ακόμη και το βάθρο για να βρεθεί εκεί ως Ισπανός με την Repsol Honda. Τελικά θα πήγαινε στο ιατρείο της πίστας για εξετάσεις, που είναι επίσης ένα σημείο που χαρακτηρίζει τις τελευταίες του σεζόν με την Honda και το χαμηλότερο σημείο της καριέρας του, όταν γύρισε πίσω από το χειρουργείο γρηγορότερα από αυτό που θα έπρεπε. Επίσης δικά του λόγια.

Ο Martin πιέζει λοιπόν και παίρνει την εσωτερική χωρίς να προλάβει να βάλει την μοτοσυκλέτα τόσο μέσα που να μην είναι δικό του λάθος. Χτυπά τον πίσω τροχό του Marquez και τον στέλνει στον αέρα. Τυχερός στην ατυχία του, ο Marquez προσγειώνεται χιλιοστά μετά την άσφαλτο πάνω στο χαλίκι και σηκώνεται με δυσκολία, αλλά χωρίς τραυματισμό καθώς πήρε το ΟΚ από τους γιατρούς στους οποίους μεταφέρθηκε.

Ο Martin είναι περίλυπος. Αδύνατο να μιλήσει έχει πλαντάξει στο κλάμα όσο η Ducati τρέχει να ενημερώσει τον Bagnaia πως είναι ήδη πρωταθλητής και να προσέχει.

Όπως θα πει ο Bagnaia μετά, είχε πρόβλημα με τα ελαστικά της μοτοσυκλέτας του, δεν ένιωθε το μπροστινό όσο θα ήθελε και τρεις γύρους πριν το τέλος δεν είχε ελαστικά και πάλευε κλείνοντας τις πόρτες στον Di Giannantonio.

Ουσιαστικά αφήνει την KTM του Binder να περάσει, μόλις καταλαβαίνει πως δεν κινδυνεύει, και αμέσως μετά βρίσκει τον εαυτό του στην τρίτη θέση καθώς η KTM έχει το 1-2. Από τον Miller περιμένεις το λάθος, από τον Binder πιο δύσκολα, το κάνουν και οι δύο. Πρώτα ο Binder κλειδώνει τα φρένα και βγαίνει στην λωρίδα ποινής για μακρύτερο γύρο ξανά μπαίνοντας 6ος και μετά από λίγο ο Miller πέφτει με τις κινήσεις του να δείχνουν πως ποτέ δεν κατάλαβε το γιατί.

Οι πτώσεις είναι εκείνο που χαρακτηρίζει τον αγώνα από εκεί και μετά και είναι ότι έχουν να δουν, οι δύο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Ο Zarco είναι σίγουρα στο βάθρο αλλά με τον ίδιο τρόπο που κινείται στους τελευταίους αγώνες ο DIGIA κάνει μία καθυστερημένη επίθεση και περνώντας τον Zarco στοχεύει την νίκη. Από το 1949 είναι η πρώτη σεζόν που κανείς οδηγός δεν κερδίζει δύο συνεχόμενους αγώνες, σημάδι πως δεν υπάρχουν πλέον ημίθεοι και θεοί, είναι όλοι ένα. Ο Bagnaia κάνει μία πολύ καλή άμυνα και κερδίζει τον τίτλο από την καρό σημαία κάνοντας την Ducati τρισευτυχισμένη που από την εποχή του Doohan έχει να ζήσει τέτοιο μεγαλείο, υπεράσπισης του #1 στην μοτοσυκλέτα. Από την στιγμή που ο Bagnaia δεν κράτησε το δικό του στη μοτοσυκλέτα, όπως θα μπορούσε, είναι η πρώτη φορά που το #1 συνεχίζει από το μακρινό 1998.

Μπαίνουμε στην επόμενη σεζόν ήδη από τώρα, καθώς οι δοκιμές θα δώσουν τροφή για το επόμενο βήμα.

 

UPDATE: Αρκετή ώρα μετά το τέλος του αγώνα ο DIGIA έλαβε ποινή 3 δευτερολέπτων για λάθος πίεση στα ελαστικά χάνοντας την δεύτερη θέση.
Ο Bagnaia τόνισε πως και ο ίδιος φοβήθηκε πως θα πάρει αυτή την ποινή γιατί δεν είχε καλή αίσθηση από τα ελαστικά και φοβήθηκε πως δεν είχαν βάλει σωστές πιέσεις. Είναι πολύ εύκολο να κάνεις τέτοιο λάθος είπε και ευτυχώς δεν θα έχανε το πρωτάθλημα αν συνέβαινε.

Παρακάτω η σειρά, όπως τερμάτησαν:
 

ΘΕΣΗ

Βαθμοί

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος /Διαφ.

1

25

1F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

40:58.5350

2

20

49F. Di Giannantonio

Gresini Racing MotoGP™

+0.176

3

16

5J. Zarco

Prima Pramac Racing

+0.360

4

13

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+2.347

5

11

25R. Fernandez

CryptoDATA RNF MotoGP™ Team

+4.636

6

10

73A. Marquez

Gresini Racing MotoGP™

+4.708

7

9

21F. Morbidelli

Monster Energy Yamaha MotoGP™

+4.736

8

8

41A. Espargaro

Aprilia Racing

+8.014

9

7

10L. Marini

Mooney VR46 Racing Team

+9.486

10

6

12M. Viñales

Aprilia Racing

+10.556

11

5

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP™

+12.001

12

4

30T. Nakagami

LCR Honda

+21.695

13

3

32L. Savadori

CryptoDATA RNF MotoGP™ Team

+43.297

14

2

44P. Espargaro

GASGAS Factory Racing Tech3

 

Πτώσεισ:

   

42A. Rins

LCR Honda

19 laps

   

43J. Miller

Red Bull KTM Factory Racing

18 laps

   

37A. Fernandez

GASGAS Factory Racing Tech3

9 laps

   

23E. Bastianini

Ducati Lenovo Team

9 laps

   

89J. Martin

Prima Pramac Racing

5 laps

   

93M. Marquez

Repsol Honda Team

5 laps

πτωσεισ χωρισ γυρο:

   

72M. Bezzecchi

Mooney VR46 Racing Team

 

 

 

MotoGP: Μεταφέρεται στο τέλος της σεζόν ο αγώνας του Κατάρ! Νέο ημερολόγιο!

Αναβολή πριν την ακύρωσή του...
MotoGP: Μεταφέρεται στο τέλος της σεζόν ο αγώνας του Κατάρ! Νέο ημερολόγιο!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/3/2026

Την λύση της αναβολής για το τέλος της σεζόν, επέλεξαν τελικά οι διοργανωτές των MotoGP για τον αγώνα στο Κατάρ, που όπως όλοι μας υπολογίζαμε από την πρώτη στιγμή της έναρξης του πολέμου στην Μέση Ανατολή, θα ήταν αδύνατο να γίνει.

Η αντικατάστασή του με άλλο αγώνα στις ίδιες ημερομηνίες ήταν πρακτικά αδύνατη, παρότι και συζητήθηκε.

Ωστόσο δεν υπήρχε ο χρόνος να προετοιμαστεί για μία τέτοια διοργάνωση, οποιαδήποτε πίστα, ενώ η οικονομική καταστροφή ήταν βέβαιοι καθώς θα ήταν αδύνατο να προσελκύσει το τεράστιο πλήθος που απαιτείται για να καλύψει μέρος των εξόδων.

Ένας νέος τόπος διεξαγωγής σε τόσο κοντινές ημερομηνίες δεν θα άφηνε το περιθώριο για τις δύο εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών που απαιτούνται, να το εντάξουν στον προγραμματισμό τους.

Κυρίως όμως σκόνταφτε σε μία σειρά από δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν μεταξύ διοργανωτών και της εκάστοτε πίστας, για την περίπτωση ακύρωσης που προσπερνιούνται όταν πρόκειται για μεταβολή ημερομηνίας.

Ως αποτέλεσμα ο αγώνας στο Portimao θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου και ο τελευταίος αγώνας της σεζόν μεταφέρεται στην Valencia στις 29 Νοεμβρίου.

Δεν γίνεται να μην κλείσει πρωτάθλημα στην Ισπανία, και έτσι φυσικά και δεν θα πήγαινε στο τέλος της σεζόν το Κατάρ.

Στο μεταξύ η πιθανότητα της πλήρους ακύρωσής του, είναι μεγαλύτερη από το να γίνει στην πράξη. Κι ένας λόγος που πήγε και στο τέλος είναι για να μην χωρά νέα αλλαγή ημερομηνίας.

Ο Carmelo Ezpeleta, Πρόεδρος των MotoGP είπε για την αλλαγή αυτή:

«Αυτή η απόφαση ήρθε μετά από αρκετή σκέψη και με την απόλυτη συμφωνία από την πλευρά της πίστας του Κατάρ, όπως και με το σύνολο των paddock. Προτεραιότητά μας είναι πάντα η ασφάλεια και η ευημερία όλων όσων εμπλέκονται στα MotoGP καθώς και η διασφάλιση ότι κάθε Grand Prix διεξάγεται με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα. Αναγνωρίζουμε επίσης τη σημασία του να κρατάμε πλήρως ενημερωμένους τους φίλαθλους με αμεσότητα και φυσικά θα δοθεί η ευκαιρία να μεταφέρουν τα εισιτήριά τους για την επόμενη διοργάνωση.
 

Ομοίως πρέπει να ευχαριστήσω την πίστα στο Portimao και την Valencia για τη συνεργασία και την ευελιξία τους στο να μας βοηθήσουν να πετύχουμε μια ομαλή μετάβαση στο νέο ημερολόγιο. Είμαστε βέβαιοι ότι το ενημερωμένο πρόγραμμα θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε την ποιότητα του πρωταθλήματος, προσφέροντας παράλληλα στους φιλάθλους μια εξαιρετική αγωνιστική σεζόν».

 

Ο Abdulrahman bin Abdullatif Al Mannai, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου & Μοτοσυκλέτας του Κατάρ (QMMF) και της Διεθνούς Πίστας LosailΛουσάιλ (LIC), δήλωσε: «Σεβόμαστε και προσυπογράφουμε την απόφαση του Ομίλου Αθλητισμού και Ψυχαγωγίας των MotoGP να αναβάλει το Qatar Airways Grand Prix του Κατάρ για τις 6–8 Νοεμβρίου 2026. Ευχαριστούμε ειλικρινά τους φιλάθλους, τις ομάδες και τους συνεργάτες μας για την κατανόηση και τη συνεχή υποστήριξή τους, και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους πάντες ξανά στη Διεθνή Πίστα του Losail».

Ο Jorge Viegas, Πρόεδρος της FIM, πρόσθεσε: «Η FIM υποστηρίζει πλήρως την απόφαση για τον επαναπρογραμματισμό του Grand Prix του Κατάρ. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση, η διασφάλιση της προστασίας των αναβατών, των ομάδων, των στελεχών και των οπαδών μας πρέπει πάντα να έρχεται πρώτη. Είμαστε βέβαιοι ότι το νέο ημερολόγιο διασφαλίζει ότι η διοργάνωση στο Κατάρ μπορεί να διεξαχθεί στις πιο ασφαλείς και επαγγελματικές συνθήκες».