MotoGP Valencia: Pole για τον Pol! ΚΤΜ στην πρώτη γραμμή με Suzuki και Honda!

Σε δύσκολες συνθήκες…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/11/2020

Οι βασικοί πρωταγωνιστές της FP3, ο Zarco που είχε τον καλύτερο χρόνο και ο Vinales τον δεύτερο, έπεσαν στην FP4 και οι δύο ενώ ο Nakagami που είχε τον τρίτο χρόνο στην FP3 έπεσε στην Q2 αλλά κατάφερε να μπει ξανά στην πίστα. Πράγμα πολύ σημαντικό και για τους υπόλοιπους διαφορετικά θα ακυρωνόταν ο χρόνος του, τελικά ο Nakagami πήρε την τρίτη θέση στην αυριανή γραμμή εκκίνησης.

Ο Pol Espargaro πήρε την pole position, την δεύτερη που καταφέρνει για την KTM αφήνοντας τον Rins στην δεύτερη θέση σε μία εκπληκτική ημέρα για την Suzuki που για λίγο πήγαινε να κάνει το αυριανό 1-2 στην εκκίνηση. Ο Mir θα ξεκινήσει αύριο από την πέμπτη θέση καθώς ο Zarco κατάφερε την τελευταία στιγμή να περάσει μπροστά.

Ο Zarco προερχόταν από την Q1 όπου είχε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο με πρώτο τον Oliveira που όμως δεν κατάφερε να επαναλάβει την προσπάθεια αυτή σε μία πίστα που στέγνωνε γρήγορα και δημιουργούσε συνθήκες με τεράστια διαφορά πρόσφυσης. Ενέπνευσε όμως τον Pol Espargaro που είδε πόσο γρήγορα γυρνούσε ο Oliveira, όπως είπε, και για ένα γύρο κατάφερε να είναι ταχύτατος σε κάθε τμήμα της πίστας, κάνοντας τελικά τον καλύτερο χρόνο!

Απογοητευτική συγκριτικά με τις προβλέψεις ήταν η εμφάνιση του Miller, που ωστόσο τα πήγαινε καλά πριν εμφανιστεί ο Pol Espargaro - που κανείς δεν περίμενε να τον βρει στην πρώτη σειρά. Αντίθετα από τις Suzuki ή την Ducati του Zarco που τους έδινες περισσότερες πιθανότητες. Ο Rins έφτασε πολύ κοντά, μόλις 0,4 δευτερόλεπτα από την πολυπόθητη πρώτη του pole position ωστόσο από εκεί που ξεκινά είναι πολύ πιθανό να στρίψει πρώτος, με τον… Mir δεύτερο! Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι Suzuki κάνουν σταθερά τις πιο δυνατές εκκινήσεις και αν ο καιρός δεν ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα, η εκκίνηση αύριο θα είναι δύσκολη για τους υπόλοιπους με δύο Suzuki στις δύο πρώτες σειρές!

Η Yamaha δεν έχει καμία μοτοσυκλέτα μέχρι και την 9η θέση που είναι απογοητευτική επίδοση. Υπάρχουν όμως πολλές καλές δικαιολογίες για αυτό: Ο Quartararo είχε αρκετά γλιστρήματα που ευτυχώς τα έσωσε ενώ ο Vinales δεν ενδιαφέρεται για την εκκίνηση μιας και θα ξεκινήσει από την pit lane εξαιτίας ποινής γιατί χρησιμοποιεί έκτο κινητήρα. Ήθελε να πάρει δεδομένα και να δοκιμάσει ρυθμίσεις, ενώ ο Rossi που πήγαινε εξαιρετικά στην FP4 και στην αρχή της Q1 δεν έχει οδηγήσει καθόλου στην FP1 και FP2 και βρισκόταν κλεισμένος σε καραντίνα…

Το μεγαλύτερο φαβορί για την pole position σήμερα ήταν ο Miller, τόσο γιατί η πίστα ήταν βρεγμένη κι αυτός είναι ο άσσος της βροχής αλλά και γιατί ήταν ταχύτατος σήμερα γενικά. Ο Pol Espargaro παρόλο που έχει ξανά πάρει την pole position και έχει και μία εκπληκτικά γρήγορη μοτοσυκλέτα -πλέον- δεν είχε δώσει σήμερα σημάδια πως θα τα καταφέρει… Τα δύσκολο όμως όπως είπαμε, θα είναι αύριο…

Θέση
N#.
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Χρόνος
Διαφ.
Προηγ.
1
44
Pol Espargaro
KTM
1'40.434
 
 
2
42
Alex Rins
Suzuki
1'40.475
0.041
0.041
3
30
Takaaki Nakagami
Honda
1'40.530
0.096
0.055
4
5
Johann Zarco
Ducati
1'40.577
0.143
0.047
5
36
Joan Mir
Suzuki
1'40.704
0.270
0.127
6
43
Jack Miller
Ducati
1'40.893
0.459
0.189
7
41
Aleix Espargaro
Aprilia
1'40.997
0.563
0.104
8
88
Miguel Oliveira
KTM
1'41.328
0.894
0.331
9
21
Franco Morbidelli
Yamaha
1'41.557
1.123
0.229
10
33
Brad Binder
KTM
1'41.781
1.347
0.224
11
20
Fabio Quartararo
Yamaha
1'41.943
1.509
0.162
12
4
Andrea Dovizioso
Ducati
1'42.249
1.815
0.306
Αποτελέσματα Q1:
Q2
88
Miguel Oliveira
KTM
1'40.771
 
 
Q2
5
Johann Zarco
Ducati
1'40.821
0.050
0.050
13
6
Stefan Bradl
Honda
1'41.010
0.239
0.189
14
73
Alex Marquez
Honda
1'41.276
0.505
0.266
15
12
Maverick Viñales
Yamaha
1'41.310
0.539
0.034
16
35
Cal Crutchlow
Honda
1'41.311
0.540
0.001
17
63
Francesco Bagnaia
Ducati
1'41.395
0.624
0.084
18
46
Valentino Rossi
Yamaha
1'42.039
1.268
0.644
19
9
Danilo Petrucci
Ducati
1'42.244
1.473
0.205
20
32
Lorenzo Savadori
Aprilia
1'42.532
1.761
0.288
21
53
Tito Rabat
Ducati
1'43.030
2.259
0.498

 

Ετικέτες

MotoGP: Ανακοίνωση FIM για την κατάρρευση της πίστας στη Βραζιλία, αφήνει αναπάντητα ερωτήματα

Η ομοσπονδία τοποθετείται σχετικά με τα προβλήματα της ασφάλτου και τη μείωση διάρκειας του αγώνα
Brazil 2026
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

26/3/2026

Η FIM εξηγεί τι συνέβη στην πίστα της Goiania, ποια ήταν τα αίτια των προβλημάτων και γιατί κρίθηκε απαραίτητη η παρέμβαση με μείωση των γύρων του αγώνα για λόγους ασφάλειας.

Μετά τις δυσκολίες που αναλύσαμε σχετικά με την επιφάνεια της πίστας κατά τη διάρκεια του Grand Prix Βραζιλίας, η FIM δημοσίευσε επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της διοργάνωσης του πρωταθλήματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τόσο η πίστα όσο και ο διοργανωτής προχώρησαν σε διερεύνηση των αιτιών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοφανών βροχοπτώσεων που επηρέασαν τις συνθήκες και συνέβαλαν στα προβλήματα.

Σημαντικό είναι πως είχαμε ήδη αναφερθεί σε προβληματισμούς που υπήρχαν σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα περάτωσης των εργασιών. Προβληματισμοί που είχαν θεωρητικά αντικρούσει ήδη από τη διοργάνωση αλλά, όπως τελικά φάνηκε, τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι.

Brazil 2026

"Το Σάββατο, εμφανίστηκε ένα σημαντικό ελάττωμα στην πίστα, το οποίο οφειλόταν στην κατάρρευση ενός παλαιού, μη καταγεγραμμένου συστήματος αποχέτευσης κάτω από την επιφάνεια. Το πρόβλημα, που ευτυχώς βρισκόταν εκτός αγωνιστικής γραμμής, αντιμετωπίστηκε άμεσα χάρη στη γρήγορη αντίδραση των υπευθύνων της πίστας, επιτρέποντας τη συνέχιση της δραστηριότητας αργότερα μέσα στην ημέρα.

"Την Κυριακή, μετά την ολοκλήρωση του αγώνα της Moto2, έγινε εμφανής τοπική φθορά της ασφάλτου, η οποία προκλήθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες και την έντονη χρήση της πίστας.

Brazil 2026

"Παρά την απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων από την επιφάνεια πριν την εκκίνηση του αγώνα MotoGP, παρέμενε ένας μικρός κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης κατά τη διάρκειά του. Το προσωπικό της πίστας εργαζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή για τη βελτίωση των συνθηκών, ωστόσο, για λόγους ασφάλειας, η Race Direction αποφάσισε τη μείωση της διάρκειας του αγώνα σε 23 γύρους, δηλαδή στο 75% της αρχικά προγραμματισμένης απόστασης. Οι ομάδες ενημερώθηκαν άμεσα για την αλλαγή από το προσωπικό της IRTA (International Roadracing Teams Association) σε κάθε σειρά της εκκίνησης.

"Η διαδικασία ομολογκασιόν των πιστών του MotoGP είναι αρμοδιότητα της FIM και ξεκινά περισσότερο από έναν χρόνο πριν. Περιλαμβάνει λεπτομερείς επιθεωρήσεις όλων των κατασκευαστικών εργασιών. Καθώς κάθε τοποθεσία απαιτεί διαφορετικό μείγμα ασφάλτου και διαδικασία στρώσης, αυτές καθορίζονται από την πίστα και παρουσιάζονται στη FIM, ώστε να διασφαλιστεί ότι πληρούνται όλα τα πρότυπα ασφαλείας. Η τελική έγκριση δίνεται λίγο πριν από κάθε Grand Prix.

Brazil 2026

"Τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στη Βραζιλία έχουν αναγνωριστεί τόσο από τον διοργανωτή όσο και από την πίστα και θα αντιμετωπιστούν πριν την επιστροφή του MotoGP την επόμενη σεζόν.

"Ο αγώνας στο Autódromo Internacional de Goiânia - Ayrton Senna προσέλκυσε 148.384 θεατές, επιβεβαιώνοντας τόσο τη δυναμική του MotoGP στη Βραζιλία όσο και τις προοπτικές περαιτέρω παγκόσμιας ανάπτυξης του θεσμού."

Brazil 2026

Η δήλωση της FIM και των διοργανωτών, παρόλα αυτά, αποφεύγει να αναφερθεί στο θέμα που δημιουργήθηκε με τη μείωση της διάρκειας του αγώνα MotoGP, καθώς κάποιοι αναβάτες ισχυρίστηκαν πως η ενημέρωση για αλλαγή των γύρων του αγώνα ήταν πολύ καθυστερημένη και δεν τους έδωσε χρόνο να αλλάξουν ελαστικά - κάτι που επηρέασε σημαντικά το αποτέλεσμα γι' αυτούς. Παράδειγμα ο Enea Bastianini της ΚΤΜ, ο οποίος ήταν πολύ εκνευρισμένος, ισχυριζόμενος πως η ομάδα του ενημερώθηκε μόλις 5 λεπτά πριν την εκκίνηση, με αποτέλεσμα να μην έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί με μαλακότερα ελαστικά που πλέον θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στον συντομευμένο αγώνα.

Η περιγραφή "οι ομάδες ενημερώθηκαν άμεσα για την αλλαγή από το προσωπικό της IRTA σε κάθε σειρά της εκκίνησης" δεν απαντά ευθέως, απεναντίας αφήνει να εννοηθεί μια βιαστική απόφαση της τελευταίας στιγμής, αγνοώντας τις συνέπειές της.