MotoGP, Valencia Pre-Season 2024 Test - Ο Marc επέστρεψε!

Ταχύτερος όλων ο Vinales, αξιοπρεπής εμφάνιση Marini με τη Honda
Marc Marquez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/11/2023

Το pre-season τεστ της Valencia με τους αναβάτες του MotoGP να δοκιμάζουν για πρώτη φορά τις μοτοσυκλέτες του 2024 έλαβε τέλος, μοιράζοντας ενδείξεις και οιωνούς για τη νέα σεζόν. Κύριο θέμα συζήτησης, το ντεμπούτο του Marc Marquez με τη μοτοσυκλέτα της Ducati, με τον Ισπανό να επιβεβαιώνει όσους πίστευαν πως καβάλα στην Ducati θα επέστρεφε στις καλές εμφανίσεις, γράφοντας εν τέλει -σχετικά εύκολα- τον 4ο ταχύτερο χρόνο, μοιράζοντας χαμόγελα και στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όλους. Ο Marc που ξέραμε... επέστρεψε!

Αν θέλετε μια ακόμα ένδειξη για το τι ακριβώς έγινε με τη μετάβαση του Marc από τη Honda στην Ducati, αναλογιστείτε πως ο 4ος χρόνος του MM93, στο 1:29.424 ήταν κατά 1 ολόκληρο δευτερόλεπτο ταχύτερος από τον ταχύτερο χρόνο αγώνα του Ισπανού με την RC213V (1:30.414) στον τελευταίο γύρο της σεζόν του 2023…

Vinales

Ο Maverick Vinales ταχύτερος σε τεστ; Η ιστορία της ζωής του... απίστευτος όταν γυρίζει μόνος του, δυσκολεύεται να πιάσει σταθερή απόδοση και να δείξει μαχητικότητα στους αγώνες. Παρόλα αυτά, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, και ο Ισπανός κράτησε ψηλά τη σημαία της Aprilia, γράφοντας μάλιστα και ρεκόρ γύρων που πλησίασαν τους... 90! 

Ο δεύτερος ταχύτερος χρόνος του τεστ ανήκει στον Brad Binder, που αμέσως μετά έπεσε, δείχνοντας τον βαθμό που πίεζε τη μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ, Binder που προηγουμένως ήταν αρκετά πίσω καθ' όλη τη διάρκεια του τεστ.

Marc Marquez

Πίσω από τον Marco Bezzecchi που έγραψε τον 3ο ταχύτερο χρόνο του τεστ, ο Marc Marquez ήταν ο δεύτερος ταχύτερος αναβάτης με Ducati, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής ήταν με διαφορά ο ταχύτερος αναβάτης που έκανε ντεμπούτο με μοτοσυκλέτα διαφορετικού εργοστασίου, αφού ο αμέσως επόμενος ήταν ο Luca Marini που από την Ducati βρέθηκε στη Honda και ήταν με το καλημέρα ταχύτερος απ' όλους τους αναβάτες της ιαπωνικής εταιρείας, με δεύτερο ταχύτερο τον Joan Mir στη 12 θέση.

Aprilia με carbon πλαίσιο

Εξαιρετική ήταν η εμφάνιση του Raul Fernandez της δορυφορικής Aprilia, εν μέσω της άσχημης μάχης μεταξύ Dorna - RNF Racing TEAM και Aprilia Racing. Ο Ισπανός ήταν ο μόνος αναβάτης της πρώην RNF που συμμετείχε στο τεστ (ο Oliveira αναρρώνει από τον τραυματισμό του), με τη συνδρομή των τεχνικών της Aprilia Racing, και με τον δοκιμαστή Luca Savadori να προβάρει νέο carbon πλαίσιο. Ο Raul έγραψε αρκετές φορές ταχύτερο γύρο, για να βρεθεί τελικά στην 5η θέση του τεστ.

Ο Alex Marquez σίγουρα θα νιώθει κάπως περίεργα στην 6η θέση, δύο θέσεις πίσω από τον αδερφό του, ο οποίος τον κατατρέχει όπου κι αν πάει, κερδίζοντας όλες τις μεταξύ τους μάχες -και μάλιστα εδώ στην πρώτη του επαφή με την GP23.

Στην 7η θέση ο Digia έδειξε για μια ακόμη φορά πως αξίζει να βρίσκεται στο MotoGP, με τη μεταγραφή του από την Gresini στην VR46 να γίνεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Bastianini

Ο Enea Bastianini κλείνει μια κακή για εκείνον σεζόν με έναν συμπαθητικό αλλά όχι ιδιαίτερα καλό 8ο χρόνο στο τεστ της Valencia, διατηρώντας τη θέση του στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati και έχοντας και την ικανοποίηση πως έγραψε ταχύτερο χρόνο από τον Pecco, ο οποίος βρέθηκε... 11ος -και δεν είχε τίποτα ίσως να αποδείξει, τουλάχιστον όχι σε αυτή τη στιγμή.

Pecco

Ο Bagnaia μάλιστα στο τέλος έπαιξε με τις κάμερες, κάνοντας πως κοιμάται, για να δείξει πως αξίζει και με το παραπάνω μια ξεκούραση στο τέλος αυτής της σεζόν.

Quartararo

Ο Fabio Quartararo μπορεί να ήταν ο καλύτερος αναβάτης της Yamaha στο τεστ, αλλά σίγουρα δεν θα είναι ικανοποιημένος με την 12η θέση του, και μην ξεχνάμε πως έχει προειδοποιήσει τους Ιάπωνες πως αν δεν βελτιώσουν γρήγορα την M1, εκείνος θα τραβήξει για άλλα μέρη.

Δέκατος πέμπτος βρέθηκε ο Jorge Martin, που όχι μόνο σημείωσε την πρώτη πτώση με μοτοσυκλέτα του 2024, αλλά τη ζευγάρωσε κιόλας. Κακός χρόνος, δύο πτώσεις, και πάμε για ξεκούραση και restart για τον Ισπανό, που έχασε μέσα από τα χέρια του τον τίτλο του 2023.

Ο Morbidelli δεν έπεισε με την 16η θέση του, ειδικά όταν έρχεται από την κακή Yamaha στην εξαιρετική μοτοσυκλέτα της Ducati, και όμως τερματίζει πίσω από τον Quartararo... νωρίς είναι, αλλά σίγουρα ο Ιταλός πρέπει να βάλει τα δυνατά του για να δείξει πως αξίζει την εμπιστοσύνη της νέας του ομάδας.

Zarco

Μέτρια έως κακή κρίνεται η απόδοση του Johann Zarco με τη Honda, με τον Γάλλο να τερματίζει 17ος, μία θέση μόλις μπροστά από τον νεαρό Pedro Acosta που έγραψε τον 18ο χρόνο στο ντεμπούτο του με την RC16 και την ομάδα της GASGAS, ενώ είχε και την πρώτη του -ανώδυνη- πτώση.

Με το πέρας του τεστ της Valencia, οι αναβάτες πλέον μπορούν να πάρουν μια ανάσα, να ξεκουραστούν, και να ξεκινήσουν τα σχέδια τους για την επάνοδο στη σεζόν του 2024 που επόμενο σταθμό έχει το τεστ της Sepang στις 1-3 Φεβρουαρίου του 2024.

Valencia test
Ετικέτες

Moto3: Ριζικά αλλαγμένος με 95 hp ο CP2 της Yamaha – Μισό κόστος από τους τρέχοντες μονοκύλινδρους [Video]

Paolo Pavesio: “Δεν έχουμε πάρει ούτε μια βίδα από τα υπάρχοντα εξαρτήματα που διαθέτει η Yamaha μέσω της πλατφόρμας Superbike για να φτιάξουμε τη νέα Moto3”
yamaha-cp2-moto3
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/8/2026

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έγινε γνωστό πως το 2028 η μικρή κατηγορία του MotoGP, Moto3, θα αλλάξει άρδην, αφήνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους απίθανους μονοκύλινδρους 250cc που καταφέρνουν τελική ταχύτητα κοντά στα 260 χ.α.ώ.

Στη θέση τους θα έρθει ο δικύλινδρος CP2 της Yamaha για να τροφοδοτήσει μια αγωνιστική κατηγορία με κοινά μοτέρ στο ίδιο μοτίβο με αυτό της Moto2. Μόνο που ο δικύλινδρος των 689 κυβικών εκατοστών δεν θα έχει και πολύ στενή σχέση με αυτόν που πωλείται στις βιτρίνες ή τις αγωνιστικές του παραλλαγές σε κατηγορίες του WSBK όπως η Sportbike (WSPB) και η Γυναικεία (WCR).

Όπως εξήγησε σε συνέντευξη ο διευθύνων σύμβουλος του MotoGP Entertainment Group, Carlos Ezpeleta, ο στόχος είναι να ανέβει η απόδοση συγκριτικά με τη σημερινή Moto3, περιγράφοντας απόδοση που θα ξεπερνά τους 95 ίππους για 120 κιλά.

Παράλληλα έχει θέσει ως στόχο η τελική μοτοσυκλέτα να κοστίζει στις ομάδες περίπου τα μισά χρήματα από τις τρέχουσες μονοκύλινδρες 250.

Αποκαλύπτει δε πως αυτός ο κινητήρας προορίζεται και για αρκετές άλλες χρήσεις καθώς, όπως ακριβώς και οι σημερινές Moto3, θα χρησιμοποιηθεί και για τα Junior πρωταθλήματα, λ.χ. τα Red Bull Rookies Cup και MotoJunior.

Στη συνέχεια ο διευθυντής της Yamaha Racing, Paolo Pavesio, εξήγησε τη φύση της υπό εξέλιξη αγωνιστικής.

“Αυτή δεν είναι μια μοτοσυκλέτα που βασίζεται σε μοντέλο παραγωγής. Μόνο ο κινητήρας θα προέρχεται από τη μαζική παραγωγή, αλλά κι αυτός θα είναι βαρύτατα τροποποιημένος.

“Θα μειώσουμε δραματικά το βάρος του χρησιμοποιώντας πολύ μαγνήσιο και θα έχουμε περισσότερη δύναμη, καθώς και πλήρως αγωνιστικό κιβώτιο.

“Πλαίσιο, ψαλίδι και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του πλαισίου (αναρτήσεις, φρένα) θα είναι αντάξια μιας πρωτότυπης αγωνιστικής μοτοσυκλέτας. Δεν έχουμε πάρει ούτε μια βίδα από τα υπάρχοντα εξαρτήματα που διαθέτει η Yamaha μέσω της πλατφόρμας Superbike για να φτιάξουμε τη νέα Moto3.”

Στη συνέχεια ο Ιταλός εξήγησε πως η Yamaha έχει συστήσει μιαν ομάδα νεαρών μηχανικών από διάφορες τμήματα της εταιρείας που θα ξεκινήσει τις δοκιμές από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

“Έχουμε αυτήν την ομάδα από νέους ταλαντούχους μηχανικούς, με κάποιους εξ αυτών από την Ιαπωνία που ζουν πλέον στην Ιταλία, καθώς η μοτοσυκλέτα εξελίσσεται κατά βάση στην Ευρώπη. Τοποθετήσαμε στην ομάδα αυτή άτομα από τον χώρο του WSBK και μερικούς από το MotoGP, ενώ υπάρχουν και μερικοί φοιτητές. Είναι ένα σχέδιο που εξελίσσεται 100% από τη Yamaha.”

Κατά τον αγωνιστικό διευθυντή της Yamaha Racing, το βασικό ζητούμενο δεν είναι εμπορικό στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά επικεντρώνει στα έμμεσα οφέλη από την έρευνα και ανάπτυξη, περισσότερο από τα έσοδα από πωλήσεις κινητήρων για τις άλλες ομάδες.

“Θα έχουμε κι εμείς ως Yamaha μια δική μας ομάδα, αλλά στην ίδια λογική που τρέχουμε ήδη στη Moto2 με τη Yamaha Pramac, ένα πλαίσιο Boscoscuro με κινητήρα Triumph. Δεν μας ενδιαφέρει όλες οι ομάδες να έχουν λογότυπα Yamaha στις μοτοσυκλέτες τους.

“Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μιαν αγορά, αλλά να παραγάγουμε γνώση, να έρθουμε σε επαφή με τις νεότερες γενιές σε χώρες και χώρους που η μοτοσυκλέτα και οι αγώνες της μεγαλώνουν διαρκώς. Μέρη όπως η Νότια Αμερική και η Ασία όπου πιστεύουμε πως, με αυτό το προϊόν και την προώθηση μέσω του MotoGP, αλλά και την παγκόσμια παρουσία της Yamaha, θα προσφέρουμε κάτι στους μηχανοκίνητους αγώνες. Στο τέλος της ημέρας και οι αγώνες είναι μια προωθητική δραστηριότητα. Όσο περισσότερο διαφημίζουμε τη δουλειά μας, τόσο το καλύτερο για όλη τη βιομηχανία και, κατά συνέπεια, και για μας ως μέλη της.”

Ετικέτες