MotoGP, Valencia Pre-Season 2024 Test - Ο Marc επέστρεψε!

Ταχύτερος όλων ο Vinales, αξιοπρεπής εμφάνιση Marini με τη Honda
Marc Marquez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/11/2023

Το pre-season τεστ της Valencia με τους αναβάτες του MotoGP να δοκιμάζουν για πρώτη φορά τις μοτοσυκλέτες του 2024 έλαβε τέλος, μοιράζοντας ενδείξεις και οιωνούς για τη νέα σεζόν. Κύριο θέμα συζήτησης, το ντεμπούτο του Marc Marquez με τη μοτοσυκλέτα της Ducati, με τον Ισπανό να επιβεβαιώνει όσους πίστευαν πως καβάλα στην Ducati θα επέστρεφε στις καλές εμφανίσεις, γράφοντας εν τέλει -σχετικά εύκολα- τον 4ο ταχύτερο χρόνο, μοιράζοντας χαμόγελα και στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όλους. Ο Marc που ξέραμε... επέστρεψε!

Αν θέλετε μια ακόμα ένδειξη για το τι ακριβώς έγινε με τη μετάβαση του Marc από τη Honda στην Ducati, αναλογιστείτε πως ο 4ος χρόνος του MM93, στο 1:29.424 ήταν κατά 1 ολόκληρο δευτερόλεπτο ταχύτερος από τον ταχύτερο χρόνο αγώνα του Ισπανού με την RC213V (1:30.414) στον τελευταίο γύρο της σεζόν του 2023…

Vinales

Ο Maverick Vinales ταχύτερος σε τεστ; Η ιστορία της ζωής του... απίστευτος όταν γυρίζει μόνος του, δυσκολεύεται να πιάσει σταθερή απόδοση και να δείξει μαχητικότητα στους αγώνες. Παρόλα αυτά, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, και ο Ισπανός κράτησε ψηλά τη σημαία της Aprilia, γράφοντας μάλιστα και ρεκόρ γύρων που πλησίασαν τους... 90! 

Ο δεύτερος ταχύτερος χρόνος του τεστ ανήκει στον Brad Binder, που αμέσως μετά έπεσε, δείχνοντας τον βαθμό που πίεζε τη μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ, Binder που προηγουμένως ήταν αρκετά πίσω καθ' όλη τη διάρκεια του τεστ.

Marc Marquez

Πίσω από τον Marco Bezzecchi που έγραψε τον 3ο ταχύτερο χρόνο του τεστ, ο Marc Marquez ήταν ο δεύτερος ταχύτερος αναβάτης με Ducati, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής ήταν με διαφορά ο ταχύτερος αναβάτης που έκανε ντεμπούτο με μοτοσυκλέτα διαφορετικού εργοστασίου, αφού ο αμέσως επόμενος ήταν ο Luca Marini που από την Ducati βρέθηκε στη Honda και ήταν με το καλημέρα ταχύτερος απ' όλους τους αναβάτες της ιαπωνικής εταιρείας, με δεύτερο ταχύτερο τον Joan Mir στη 12 θέση.

Aprilia με carbon πλαίσιο

Εξαιρετική ήταν η εμφάνιση του Raul Fernandez της δορυφορικής Aprilia, εν μέσω της άσχημης μάχης μεταξύ Dorna - RNF Racing TEAM και Aprilia Racing. Ο Ισπανός ήταν ο μόνος αναβάτης της πρώην RNF που συμμετείχε στο τεστ (ο Oliveira αναρρώνει από τον τραυματισμό του), με τη συνδρομή των τεχνικών της Aprilia Racing, και με τον δοκιμαστή Luca Savadori να προβάρει νέο carbon πλαίσιο. Ο Raul έγραψε αρκετές φορές ταχύτερο γύρο, για να βρεθεί τελικά στην 5η θέση του τεστ.

Ο Alex Marquez σίγουρα θα νιώθει κάπως περίεργα στην 6η θέση, δύο θέσεις πίσω από τον αδερφό του, ο οποίος τον κατατρέχει όπου κι αν πάει, κερδίζοντας όλες τις μεταξύ τους μάχες -και μάλιστα εδώ στην πρώτη του επαφή με την GP23.

Στην 7η θέση ο Digia έδειξε για μια ακόμη φορά πως αξίζει να βρίσκεται στο MotoGP, με τη μεταγραφή του από την Gresini στην VR46 να γίνεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Bastianini

Ο Enea Bastianini κλείνει μια κακή για εκείνον σεζόν με έναν συμπαθητικό αλλά όχι ιδιαίτερα καλό 8ο χρόνο στο τεστ της Valencia, διατηρώντας τη θέση του στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati και έχοντας και την ικανοποίηση πως έγραψε ταχύτερο χρόνο από τον Pecco, ο οποίος βρέθηκε... 11ος -και δεν είχε τίποτα ίσως να αποδείξει, τουλάχιστον όχι σε αυτή τη στιγμή.

Pecco

Ο Bagnaia μάλιστα στο τέλος έπαιξε με τις κάμερες, κάνοντας πως κοιμάται, για να δείξει πως αξίζει και με το παραπάνω μια ξεκούραση στο τέλος αυτής της σεζόν.

Quartararo

Ο Fabio Quartararo μπορεί να ήταν ο καλύτερος αναβάτης της Yamaha στο τεστ, αλλά σίγουρα δεν θα είναι ικανοποιημένος με την 12η θέση του, και μην ξεχνάμε πως έχει προειδοποιήσει τους Ιάπωνες πως αν δεν βελτιώσουν γρήγορα την M1, εκείνος θα τραβήξει για άλλα μέρη.

Δέκατος πέμπτος βρέθηκε ο Jorge Martin, που όχι μόνο σημείωσε την πρώτη πτώση με μοτοσυκλέτα του 2024, αλλά τη ζευγάρωσε κιόλας. Κακός χρόνος, δύο πτώσεις, και πάμε για ξεκούραση και restart για τον Ισπανό, που έχασε μέσα από τα χέρια του τον τίτλο του 2023.

Ο Morbidelli δεν έπεισε με την 16η θέση του, ειδικά όταν έρχεται από την κακή Yamaha στην εξαιρετική μοτοσυκλέτα της Ducati, και όμως τερματίζει πίσω από τον Quartararo... νωρίς είναι, αλλά σίγουρα ο Ιταλός πρέπει να βάλει τα δυνατά του για να δείξει πως αξίζει την εμπιστοσύνη της νέας του ομάδας.

Zarco

Μέτρια έως κακή κρίνεται η απόδοση του Johann Zarco με τη Honda, με τον Γάλλο να τερματίζει 17ος, μία θέση μόλις μπροστά από τον νεαρό Pedro Acosta που έγραψε τον 18ο χρόνο στο ντεμπούτο του με την RC16 και την ομάδα της GASGAS, ενώ είχε και την πρώτη του -ανώδυνη- πτώση.

Με το πέρας του τεστ της Valencia, οι αναβάτες πλέον μπορούν να πάρουν μια ανάσα, να ξεκουραστούν, και να ξεκινήσουν τα σχέδια τους για την επάνοδο στη σεζόν του 2024 που επόμενο σταθμό έχει το τεστ της Sepang στις 1-3 Φεβρουαρίου του 2024.

Valencia test
Ετικέτες

MotoGP Μαλαισία: Εύκολη νίκη Marc Marquez – Μία ανάσα πριν τον τίτλο!

Ο Bezzecchi έχασε σημαντικούς βαθμούς στην τελευταία στροφή
Ο Bezzecchi έχασε σημαντικούς βαθμούς στην τελευταία στροφή
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/11/2026

Ακόμη μία απάντηση σε κάθε έναν που ασκεί την προπαγάνδα των πολιτικών περί διεκδίκησης αγώνα MotoGP, έδωσε η Μαλαισία σήμερα, συγκεντρώνοντας 200.000 θεατές σε μία ημέρα με πολύ υγρασία και αφόρητη ζέστη. Ένα πλήθος που πολύ δύσκολα μπορεί η χώρα μας να υποστηρίξει και με την υπόσχεση μάλιστα πως θα είναι εκεί κάθε φορά, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Η κατάσταση για τους αναβάτες ήταν πολύ δύσκολη επιβάλλοντας να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, ενώ όπως είπε και ο Marquez, κάποιες στιγμές αισθάνεσαι πως χάνεις την αυτοσυγκέντρωσή σου, εξαιτίας της αφόρητης ατμόσφαιρας.

Στην εκκίνηση πάντως ήταν έτοιμος να μην αφήσει τον Alex και τον Ai Ogura να επαναλάβουν εκείνο που έκαναν στον Sprint και έφυγε μπροστά. Ο Alex πάλεψε στην αρχή και έδειξε πως δεν υπάρχουν οδηγίες μεταξύ τους, αν μπορεί να περάσει μπροστά θα το κάνει, μόνο που σήμερα δεν ήταν το ίδιο εύκολο με εχθές που κυριάρχησε του ρυθμού μέχρι την πτώση του, λίγο αφότου ξεκίνησε η ψιχάλα, αλλά όχι εξαιτίας αυτής.

Πίσω τους ο Bezzecchi είχε μπλέξει και με τις δύο KTM του Acosta και του Bastianini ενώ ήταν και ο Ai Ogura εκεί, καθιστώντας δύσκολο να ξεφύγει με αποτέλεσμα οι δύο Marquez να δημιουργούν μία μικρή απόσταση μίας μοτοσυκλέτας. Δεν ήταν αρκετή ακόμη για να εξασφαλίζει την διατήρηση της θέσης έναντι λάθους, αλλά όση ακριβώς χρειαζόταν ο Marc Marquez για να διατηρήσει το ελαστικό σε καλή κατάσταση, χωρίς να πιέζει.

Η επικράτηση από νωρίς έναντι του Alex Marquez άφησε και τους δύο χωρίς να χρειαστεί να παλεύουν καταναλώνοντας δυνάμεις.

Από εκείνο το σημείο ο αγώνας είχε την μορφή που ξέρουμε από παλιά, όπου ένας Marc Marquez φεύγει εμπρός και οι υπόλοιποι δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Αν δεν υπήρχαν όλα τα προβλήματα που είχε αντιμετωπίσει, πρώτα με την αποτυχία της Honda να ανεβάσει το επίπεδο της μοτοσυκλέτας και έπειτα με τους τραυματισμούς του, δεν θα είχαμε απολαύσει μάχες στο μεσοδιάστημα. Με την Aprilia να κάνει το δικό της θαύμα και να ανεβάζει το επίπεδο φέτος, το πρωτάθλημα κράτησε το ενδιαφέρον του μέχρι το τέλος.

Πίσω του τώρα ο Acosta έχει καταφέρει να επικρατήσει στην τρίτη θέση και κυνηγά πλέον τον Alex Marquez. Επί μία σειρά γύρων προετοιμάζει την προσπέρασή του, πράγμα που καταφέρνει στον 10ο γύρο.

Αμέσως ο Acosta βάζει μία απόσταση δύο μοτοσυκλετών από τον Alex και αμέσως ο Bezzecchi κάνει και αυτός μία επίθεση και αλλάζουν θέσεις με τον Alex μόνο για μία στροφή, πριν ο Marquez της Gresini περάσει ξανά εμπρός.

Αυτό θα ήταν και το πιο κοντινό στο βάθρο, που έφτασε σήμερα η Aprilia.

Από εκείνη την στιγμή ο Bezzecchi ακολουθεί τον Alex Marquez χωρίς να είναι σε φάση επίθεσης ενώ από το τελευταίο τρίτο του αγώνα και μετά, κινδυνεύει πλέον από τον Ai Ogura.

Μπροστά ο Marc Marquez αυξάνει την διαφορά πάνω από τα τέσσερα δευτερόλεπτα από τον Acosta με το κοινό στις κερκίδες να του κάνει σήμα να κόψει, για να μην τον δει να πέφτει όπως εχθές συνέβη με τον Alex.

Ο Ai Ogura ζύγισε πολύ το τι έπρεπε να κάνει με τον Bezzecchi, γιατί είχε ξεκάθαρα πιο γρήγορο ρυθμό, στο σημείο που θα μπορούσε να κυνηγήσει και τον Alex Marquez και να ανέβει στο βάθρο.

Ίσως αυτή η σκέψη να πυροδότησε και την επίθεση στον Bezzecchi ο οποίος αντιστάθηκε και έτσι στην επόμενη φάση προσπάθησε να κρατήσει την εσωτερική χωρίς να είναι όμως στο πλάι του Bezzecchi. Ο Ιταλός πήγε να κρατήσει την γραμμή του και το αποτέλεσμα ήταν να ακουμπήσουν δυνατά με τα αεροδυναμικά βοηθήματα του Ai Ogura να πετάγονται και σπίθες να βγαίνουν από την μοτοσυκλέτα του Bezzecchi στην προσπάθειά του να την κρατήσει στην πορεία της. Ευτυχώς δεν έπεσαν, σημειώνοντας την απόλυτη πανωλεθρία για την Aprilia με τον Ai Ogura να επικρατεί τελικά λίγο αργότερα.

Ο Bezzecchi έχει πλέον την 5η θέση αλλά η ατυχία του δεν είχε τελειώσει καθώς στην τελευταία στιγμή χάνει τα φρένα, βγαίνει στο πράσινο run off και ο Bastianini περνά εμπρός αφήνοντάς τον στην 6η θέση.

Τρία Honda εγκατέλειψαν σήμερα, τα δύο από προβλήματα το άλλο από έξοδο και μία Yamaha. Μακάρι η επόμενη σεζόν που όλα αλλάζουν να βρουν τους Ιάπωνες πίσω στο επίπεδο ανταγωνισμού που αξίζει να είναι, γιατί η κατάσταση είναι πλέον αποκαρδιωτική.

Πλέον ο τίτλος ανήκει στον Marc Marquez και την Ducati, είναι απλά θέμα χρόνου το που θα τον εξασφαλίσει μαθηματικά με την πρώτη του ευκαιρία να είναι την επόμενη εβδομάδα στο Qatar, αν ο αγώνας αυτός τελικά γίνει και δεν ακυρωθεί υπό την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης την τελευταία στιγμή.

ΘΕΣΗ

No.

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΜΟΤΟ

ΔΙΑΦ.

1

93

Marc Marquez

Ducati

40:14.236

2

37

Pedro Acosta

KTM

4.172

3

73

Alex Marquez

Ducati

5.955

4

79

Ai Ogura

Aprilia

6.759

5

23

Enea Bastianini

KTM

10.896

6

72

Marco Bezzecchi

Aprilia

11.259

7

10

Luca Marini

Honda

17.724

8

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

17.790

9

33

Brad Binder

KTM

23.729

10

21

Franco Morbidelli

Ducati

25.097

11

20

Fabio Quartararo

Yamaha

25.826

12

42

Alex Rins

Yamaha

27.063

13

63

Francesco Bagnaia

Ducati

32.960

14

12

Maverick Viñales

KTM

34.597

15

27

Iker Lecuona

Ducati

38.446

16

43

Jack Miller

Yamaha

43.327

Πτώσεις/Εγκαταλείψεις

 

5

Johann Zarco

Honda

35:17.309

 

11

Diogo Moreira

Honda

29:46.196

 

36

Joan Mir

Honda

18:42.571

 

47

Augusto Fernandez

Yamaha

02:08.894

 

Ετικέτες