MotoGP, Valencia Pre-Season 2024 Test - Ο Marc επέστρεψε!

Ταχύτερος όλων ο Vinales, αξιοπρεπής εμφάνιση Marini με τη Honda
Marc Marquez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/11/2023

Το pre-season τεστ της Valencia με τους αναβάτες του MotoGP να δοκιμάζουν για πρώτη φορά τις μοτοσυκλέτες του 2024 έλαβε τέλος, μοιράζοντας ενδείξεις και οιωνούς για τη νέα σεζόν. Κύριο θέμα συζήτησης, το ντεμπούτο του Marc Marquez με τη μοτοσυκλέτα της Ducati, με τον Ισπανό να επιβεβαιώνει όσους πίστευαν πως καβάλα στην Ducati θα επέστρεφε στις καλές εμφανίσεις, γράφοντας εν τέλει -σχετικά εύκολα- τον 4ο ταχύτερο χρόνο, μοιράζοντας χαμόγελα και στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όλους. Ο Marc που ξέραμε... επέστρεψε!

Αν θέλετε μια ακόμα ένδειξη για το τι ακριβώς έγινε με τη μετάβαση του Marc από τη Honda στην Ducati, αναλογιστείτε πως ο 4ος χρόνος του MM93, στο 1:29.424 ήταν κατά 1 ολόκληρο δευτερόλεπτο ταχύτερος από τον ταχύτερο χρόνο αγώνα του Ισπανού με την RC213V (1:30.414) στον τελευταίο γύρο της σεζόν του 2023…

Vinales

Ο Maverick Vinales ταχύτερος σε τεστ; Η ιστορία της ζωής του... απίστευτος όταν γυρίζει μόνος του, δυσκολεύεται να πιάσει σταθερή απόδοση και να δείξει μαχητικότητα στους αγώνες. Παρόλα αυτά, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, και ο Ισπανός κράτησε ψηλά τη σημαία της Aprilia, γράφοντας μάλιστα και ρεκόρ γύρων που πλησίασαν τους... 90! 

Ο δεύτερος ταχύτερος χρόνος του τεστ ανήκει στον Brad Binder, που αμέσως μετά έπεσε, δείχνοντας τον βαθμό που πίεζε τη μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ, Binder που προηγουμένως ήταν αρκετά πίσω καθ' όλη τη διάρκεια του τεστ.

Marc Marquez

Πίσω από τον Marco Bezzecchi που έγραψε τον 3ο ταχύτερο χρόνο του τεστ, ο Marc Marquez ήταν ο δεύτερος ταχύτερος αναβάτης με Ducati, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής ήταν με διαφορά ο ταχύτερος αναβάτης που έκανε ντεμπούτο με μοτοσυκλέτα διαφορετικού εργοστασίου, αφού ο αμέσως επόμενος ήταν ο Luca Marini που από την Ducati βρέθηκε στη Honda και ήταν με το καλημέρα ταχύτερος απ' όλους τους αναβάτες της ιαπωνικής εταιρείας, με δεύτερο ταχύτερο τον Joan Mir στη 12 θέση.

Aprilia με carbon πλαίσιο

Εξαιρετική ήταν η εμφάνιση του Raul Fernandez της δορυφορικής Aprilia, εν μέσω της άσχημης μάχης μεταξύ Dorna - RNF Racing TEAM και Aprilia Racing. Ο Ισπανός ήταν ο μόνος αναβάτης της πρώην RNF που συμμετείχε στο τεστ (ο Oliveira αναρρώνει από τον τραυματισμό του), με τη συνδρομή των τεχνικών της Aprilia Racing, και με τον δοκιμαστή Luca Savadori να προβάρει νέο carbon πλαίσιο. Ο Raul έγραψε αρκετές φορές ταχύτερο γύρο, για να βρεθεί τελικά στην 5η θέση του τεστ.

Ο Alex Marquez σίγουρα θα νιώθει κάπως περίεργα στην 6η θέση, δύο θέσεις πίσω από τον αδερφό του, ο οποίος τον κατατρέχει όπου κι αν πάει, κερδίζοντας όλες τις μεταξύ τους μάχες -και μάλιστα εδώ στην πρώτη του επαφή με την GP23.

Στην 7η θέση ο Digia έδειξε για μια ακόμη φορά πως αξίζει να βρίσκεται στο MotoGP, με τη μεταγραφή του από την Gresini στην VR46 να γίνεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Bastianini

Ο Enea Bastianini κλείνει μια κακή για εκείνον σεζόν με έναν συμπαθητικό αλλά όχι ιδιαίτερα καλό 8ο χρόνο στο τεστ της Valencia, διατηρώντας τη θέση του στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati και έχοντας και την ικανοποίηση πως έγραψε ταχύτερο χρόνο από τον Pecco, ο οποίος βρέθηκε... 11ος -και δεν είχε τίποτα ίσως να αποδείξει, τουλάχιστον όχι σε αυτή τη στιγμή.

Pecco

Ο Bagnaia μάλιστα στο τέλος έπαιξε με τις κάμερες, κάνοντας πως κοιμάται, για να δείξει πως αξίζει και με το παραπάνω μια ξεκούραση στο τέλος αυτής της σεζόν.

Quartararo

Ο Fabio Quartararo μπορεί να ήταν ο καλύτερος αναβάτης της Yamaha στο τεστ, αλλά σίγουρα δεν θα είναι ικανοποιημένος με την 12η θέση του, και μην ξεχνάμε πως έχει προειδοποιήσει τους Ιάπωνες πως αν δεν βελτιώσουν γρήγορα την M1, εκείνος θα τραβήξει για άλλα μέρη.

Δέκατος πέμπτος βρέθηκε ο Jorge Martin, που όχι μόνο σημείωσε την πρώτη πτώση με μοτοσυκλέτα του 2024, αλλά τη ζευγάρωσε κιόλας. Κακός χρόνος, δύο πτώσεις, και πάμε για ξεκούραση και restart για τον Ισπανό, που έχασε μέσα από τα χέρια του τον τίτλο του 2023.

Ο Morbidelli δεν έπεισε με την 16η θέση του, ειδικά όταν έρχεται από την κακή Yamaha στην εξαιρετική μοτοσυκλέτα της Ducati, και όμως τερματίζει πίσω από τον Quartararo... νωρίς είναι, αλλά σίγουρα ο Ιταλός πρέπει να βάλει τα δυνατά του για να δείξει πως αξίζει την εμπιστοσύνη της νέας του ομάδας.

Zarco

Μέτρια έως κακή κρίνεται η απόδοση του Johann Zarco με τη Honda, με τον Γάλλο να τερματίζει 17ος, μία θέση μόλις μπροστά από τον νεαρό Pedro Acosta που έγραψε τον 18ο χρόνο στο ντεμπούτο του με την RC16 και την ομάδα της GASGAS, ενώ είχε και την πρώτη του -ανώδυνη- πτώση.

Με το πέρας του τεστ της Valencia, οι αναβάτες πλέον μπορούν να πάρουν μια ανάσα, να ξεκουραστούν, και να ξεκινήσουν τα σχέδια τους για την επάνοδο στη σεζόν του 2024 που επόμενο σταθμό έχει το τεστ της Sepang στις 1-3 Φεβρουαρίου του 2024.

Valencia test
Ετικέτες

MotoGP: Επιστροφή στη Βραζιλία μετά από πάνω από 20 χρόνια - Με Acosta πρωτοπόρο του πρωταθλήματος

Στην Goiânia ο δεύτερος γύρος της σεζόν 2026 μετά το άνοιγμα της σεζόν στην Ταϊλάνδη
Brazil MotoGP
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

16/3/2026

Μετά από έναν εκρηκτικό πρώτο αγώνα στην Ταϊλάνδη, το MotoGP ταξιδεύει στη Βραζιλία για τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, σηματοδοτώντας την επιστροφή της κορυφαίας κατηγορίας στη χώρα μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Η δράση μεταφέρεται στην πίστα της Goiânia, μια πίστα άγνωστη για όλους τους αναβάτες, κάτι που υπόσχεται ένα ιδιαίτερα απρόβλεπτο αγωνιστικό τριήμερο. Με 22 αναβάτες στην εκκίνηση και χωρίς καμία εμπειρία από MotoGP μοτοσυκλέτα στη συγκεκριμένη πίστα, οι ισορροπίες μοιάζουν εύθραυστες.

Ο Acosta οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πρώτου γύρου ήταν ο Pedro Acosta της Red Bull KTM Factory Racing. Ο νεαρός Ισπανός ξεκίνησε τη σεζόν με εντυπωσιακό τρόπο, κατακτώντας τη νίκη στο Sprint της Ταϊλάνδης ύστερα από μια σκληρή μάχη σώμα με σώμα με τον Marc Marquez της Ducati Lenovo Team.

Ο Acosta συνέχισε δυνατά και στον κυρίως αγώνα της Κυριακής, ανεβαίνοντας στο βάθρο και φεύγοντας από το Buriram ως πρωτοπόρος του πρωταθλήματος. Μπορεί να μην πήρε την πολυπόθητη νίκη της Κυριακής, όμως το αποτέλεσμα έδειξε ξεκάθαρα τη μεγάλη πρόοδο της KTM σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Στην άλλη πλευρά του γκαράζ της KTM, ο Brad Binder είχε επίσης ένα θετικό ξεκίνημα, με δύο αποτελέσματα μέσα στην πρώτη επτάδα που τον φέρνουν στην έκτη θέση της βαθμολογίας πριν από τη Βραζιλία.

Την ίδια στιγμή, οι Enea Bastianini και Maverick Viñales της Red Bull KTM Tech3 θα επιδιώξουν να βελτιώσουν την εικόνα τους. Ο Viñales δεν κατάφερε να επαναλάβει την εντυπωσιακή φόρμα που είχε δείξει στις δοκιμές της Sepang, ενώ ο Bastianini πήρε τη 12η θέση εξασφαλίζοντας τους πρώτους βαθμούς για την ομάδα.

Η Aprilia δείχνει έτοιμη να αμφισβητήσει την Ducati

Αν η KTM έδειξε δυνατή, η Aprilia ίσως ήταν η μεγάλη αποκάλυψη του πρώτου αγώνα. Ο Marco Bezzecchi κυριάρχησε στον κυρίως αγώνα της Κυριακής στην Ταϊλάνδη, έχοντας ήδη κατακτήσει την pole position με ρεκόρ γύρου, πριν οδηγήσει την Aprilia σε μια επιβλητική νίκη.

Παράλληλα, ο Raul Fernandez της Trackhouse MotoGP Team ανέβηκε δύο φορές στο βάθρο, ενώ ο Jorge Martin της εργοστασιακής Aprilia έδειξε ότι επανέρχεται στα επίπεδα που τον οδήγησαν στον τίτλο του 2024. Εξαιρετική ήταν και η παρουσία του rookie Ai Ogura, που ολοκλήρωσε τον αγώνα μέσα στην πρώτη πεντάδα.

Έτσι, τέσσερις αναβάτες με Aprilia βρίσκονται στις θέσεις δύο έως πέντε της βαθμολογίας πριν από τον αγώνα της Βραζιλίας, δείχνοντας ότι το εργοστάσιο του Noale έχει μειώσει ή ίσως ακόμη και καλύψει το κενό από την Ducati.

Η Ducati θέλει άμεση απάντηση

Για την Ducati, το ξεκίνημα της σεζόν στο Buriram δεν ήταν αυτό που περίμενε κανείς. Η ιταλική εταιρεία είδε να σταματά το εντυπωσιακό σερί των 88 συνεχόμενων βάθρων, όμως παραμένει φυσικά ένας από τους βασικούς διεκδικητές της νίκης.

Καλύτερος αναβάτης της Ducati στη βαθμολογία είναι προς το παρόν ο Fabio Di Giannantonio της Pertamina Enduro VR46 Racing Team, ο οποίος έδειξε πολύ ανταγωνιστικός στην Ταϊλάνδη, παρά την ατυχία που αντιμετώπισε.

Ο Marc Marquez, εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής, έχασε την ευκαιρία για βάθρο εξαιτίας ενός ασυνήθιστου κλαταρίσματος στο πίσω ελαστικό στον αγώνα της Κυριακής και φτάνει στη Βραζιλία με διαφορά 23 βαθμών από τον Acosta. Ωστόσο, κανείς δεν θεωρεί ότι ο επτάκις πρωταθλητής έχει βγει εκτός μάχης, ειδικά σε μια πίστα όπου όλοι ξεκινούν από το μηδέν.

Δύσκολο Σαββατοκύριακο είχε και ο Francesco Bagnaia της Ducati Lenovo Team, ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα αίσθησης στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας, ενώ χωρίς βαθμούς έφυγε από την Ταϊλάνδη και ο Alex Marquez της Gresini Racing.

Ο Moreira μπροστά στο κοινό της πατρίδας του

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η παρουσία του Diogo Moreira της LCR Honda, ο οποίος επιστρέφει στη χώρα του για τον πρώτο εντός έδρας αγώνα του στο MotoGP. Ο Βραζιλιάνος rookie εντυπωσίασε στο ντεμπούτο του στην Ταϊλάνδη, καταφέρνοντας να τερματίσει μέσα στους βαθμούς.

Με την υποστήριξη των Βραζιλιάνων φιλάθλων και με όλους τους αναβάτες να βρίσκονται στην ίδια αφετηρία όσον αφορά την εμπειρία στην πίστα της Goiânia, ο Moreira μπορεί να ελπίζει σε ακόμη ένα δυνατό αποτέλεσμα.

Αναζητώντας πρόοδο Honda και Yamaha

Η Honda έδειξε σημάδια προόδου στον πρώτο αγώνα της χρονιάς. Ο Joan Mir ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικός πριν ένα τεχνικό πρόβλημα τον αφήσει χωρίς βαθμούς στον αγώνα της Κυριακής, ενώ ο Luca Marini, ο Johann Zarco και ο Moreira κατάφεραν να μπουν στη δεκάδα ή να πάρουν βαθμούς.

Από την πλευρά της Yamaha, η αρχή της νέας εποχής με τον V4 κινητήρα της YZR-M1 δεν ξεκίνησε ιδανικά, όμως υπήρξαν θετικά σημάδια. Οι Fabio Quartararo και Alex Rins πήραν βαθμούς στην Ταϊλάνδη, ενώ ο rookie Toprak Razgatlioglu εντυπωσίασε με την ανταγωνιστικότητά του παρά το γεγονός ότι όλα ήταν καινούρια για εκείνον.

Με ένα grid γεμάτο άγνωστες παραμέτρους και μια πίστα που κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά, το Grand Prix της Βραζιλίας υπόσχεται ένα από τα πιο απρόβλεπτα Σαββατοκύριακα της χρονιάς.