MotoGP, Valencia Pre-Season 2024 Test - Ο Marc επέστρεψε!

Ταχύτερος όλων ο Vinales, αξιοπρεπής εμφάνιση Marini με τη Honda
Marc Marquez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/11/2023

Το pre-season τεστ της Valencia με τους αναβάτες του MotoGP να δοκιμάζουν για πρώτη φορά τις μοτοσυκλέτες του 2024 έλαβε τέλος, μοιράζοντας ενδείξεις και οιωνούς για τη νέα σεζόν. Κύριο θέμα συζήτησης, το ντεμπούτο του Marc Marquez με τη μοτοσυκλέτα της Ducati, με τον Ισπανό να επιβεβαιώνει όσους πίστευαν πως καβάλα στην Ducati θα επέστρεφε στις καλές εμφανίσεις, γράφοντας εν τέλει -σχετικά εύκολα- τον 4ο ταχύτερο χρόνο, μοιράζοντας χαμόγελα και στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όλους. Ο Marc που ξέραμε... επέστρεψε!

Αν θέλετε μια ακόμα ένδειξη για το τι ακριβώς έγινε με τη μετάβαση του Marc από τη Honda στην Ducati, αναλογιστείτε πως ο 4ος χρόνος του MM93, στο 1:29.424 ήταν κατά 1 ολόκληρο δευτερόλεπτο ταχύτερος από τον ταχύτερο χρόνο αγώνα του Ισπανού με την RC213V (1:30.414) στον τελευταίο γύρο της σεζόν του 2023…

Vinales

Ο Maverick Vinales ταχύτερος σε τεστ; Η ιστορία της ζωής του... απίστευτος όταν γυρίζει μόνος του, δυσκολεύεται να πιάσει σταθερή απόδοση και να δείξει μαχητικότητα στους αγώνες. Παρόλα αυτά, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, και ο Ισπανός κράτησε ψηλά τη σημαία της Aprilia, γράφοντας μάλιστα και ρεκόρ γύρων που πλησίασαν τους... 90! 

Ο δεύτερος ταχύτερος χρόνος του τεστ ανήκει στον Brad Binder, που αμέσως μετά έπεσε, δείχνοντας τον βαθμό που πίεζε τη μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ, Binder που προηγουμένως ήταν αρκετά πίσω καθ' όλη τη διάρκεια του τεστ.

Marc Marquez

Πίσω από τον Marco Bezzecchi που έγραψε τον 3ο ταχύτερο χρόνο του τεστ, ο Marc Marquez ήταν ο δεύτερος ταχύτερος αναβάτης με Ducati, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής ήταν με διαφορά ο ταχύτερος αναβάτης που έκανε ντεμπούτο με μοτοσυκλέτα διαφορετικού εργοστασίου, αφού ο αμέσως επόμενος ήταν ο Luca Marini που από την Ducati βρέθηκε στη Honda και ήταν με το καλημέρα ταχύτερος απ' όλους τους αναβάτες της ιαπωνικής εταιρείας, με δεύτερο ταχύτερο τον Joan Mir στη 12 θέση.

Aprilia με carbon πλαίσιο

Εξαιρετική ήταν η εμφάνιση του Raul Fernandez της δορυφορικής Aprilia, εν μέσω της άσχημης μάχης μεταξύ Dorna - RNF Racing TEAM και Aprilia Racing. Ο Ισπανός ήταν ο μόνος αναβάτης της πρώην RNF που συμμετείχε στο τεστ (ο Oliveira αναρρώνει από τον τραυματισμό του), με τη συνδρομή των τεχνικών της Aprilia Racing, και με τον δοκιμαστή Luca Savadori να προβάρει νέο carbon πλαίσιο. Ο Raul έγραψε αρκετές φορές ταχύτερο γύρο, για να βρεθεί τελικά στην 5η θέση του τεστ.

Ο Alex Marquez σίγουρα θα νιώθει κάπως περίεργα στην 6η θέση, δύο θέσεις πίσω από τον αδερφό του, ο οποίος τον κατατρέχει όπου κι αν πάει, κερδίζοντας όλες τις μεταξύ τους μάχες -και μάλιστα εδώ στην πρώτη του επαφή με την GP23.

Στην 7η θέση ο Digia έδειξε για μια ακόμη φορά πως αξίζει να βρίσκεται στο MotoGP, με τη μεταγραφή του από την Gresini στην VR46 να γίνεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Bastianini

Ο Enea Bastianini κλείνει μια κακή για εκείνον σεζόν με έναν συμπαθητικό αλλά όχι ιδιαίτερα καλό 8ο χρόνο στο τεστ της Valencia, διατηρώντας τη θέση του στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati και έχοντας και την ικανοποίηση πως έγραψε ταχύτερο χρόνο από τον Pecco, ο οποίος βρέθηκε... 11ος -και δεν είχε τίποτα ίσως να αποδείξει, τουλάχιστον όχι σε αυτή τη στιγμή.

Pecco

Ο Bagnaia μάλιστα στο τέλος έπαιξε με τις κάμερες, κάνοντας πως κοιμάται, για να δείξει πως αξίζει και με το παραπάνω μια ξεκούραση στο τέλος αυτής της σεζόν.

Quartararo

Ο Fabio Quartararo μπορεί να ήταν ο καλύτερος αναβάτης της Yamaha στο τεστ, αλλά σίγουρα δεν θα είναι ικανοποιημένος με την 12η θέση του, και μην ξεχνάμε πως έχει προειδοποιήσει τους Ιάπωνες πως αν δεν βελτιώσουν γρήγορα την M1, εκείνος θα τραβήξει για άλλα μέρη.

Δέκατος πέμπτος βρέθηκε ο Jorge Martin, που όχι μόνο σημείωσε την πρώτη πτώση με μοτοσυκλέτα του 2024, αλλά τη ζευγάρωσε κιόλας. Κακός χρόνος, δύο πτώσεις, και πάμε για ξεκούραση και restart για τον Ισπανό, που έχασε μέσα από τα χέρια του τον τίτλο του 2023.

Ο Morbidelli δεν έπεισε με την 16η θέση του, ειδικά όταν έρχεται από την κακή Yamaha στην εξαιρετική μοτοσυκλέτα της Ducati, και όμως τερματίζει πίσω από τον Quartararo... νωρίς είναι, αλλά σίγουρα ο Ιταλός πρέπει να βάλει τα δυνατά του για να δείξει πως αξίζει την εμπιστοσύνη της νέας του ομάδας.

Zarco

Μέτρια έως κακή κρίνεται η απόδοση του Johann Zarco με τη Honda, με τον Γάλλο να τερματίζει 17ος, μία θέση μόλις μπροστά από τον νεαρό Pedro Acosta που έγραψε τον 18ο χρόνο στο ντεμπούτο του με την RC16 και την ομάδα της GASGAS, ενώ είχε και την πρώτη του -ανώδυνη- πτώση.

Με το πέρας του τεστ της Valencia, οι αναβάτες πλέον μπορούν να πάρουν μια ανάσα, να ξεκουραστούν, και να ξεκινήσουν τα σχέδια τους για την επάνοδο στη σεζόν του 2024 που επόμενο σταθμό έχει το τεστ της Sepang στις 1-3 Φεβρουαρίου του 2024.

Valencia test
Ετικέτες

MotoGP: Ξαφνιάζει ο Carmelo Ezpeleta - Δεν αποκλείεται προσθήκη αστικών Grand Prix

“Υπάρχουν πίστες της F1 που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε”
MotoGP City Circuits
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

24/11/2025

Οι δηλώσεις του CEO της Dorna, Carmelo Ezpeleta αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τα MotoGP να αγωνιστούν σε επιλεγμένα αστικά σιρκουί της Formula 1, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dorna Sports, Carmelo Ezpeleta , μιλώντας στον τύπο κατά τη διάρκεια του Grand Prix του Las Vegas, προχώρησε σε μια απρόσμενη δήλωση, όπου ανέφερε ότι τα MotoGP “δεν έχουν κανένα πρόβλημα” με τους αγώνες σε αστικούς δρόμους, εφόσον επιτρέπουν την παρουσία των απαραίτητων ζωνών διαφυγής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συζήτηση έρχεται στο προσκήνιο, με τo Grand Prix της Ινδονησίας στην Mandalika που ήδη βρίσκεται στο καλεντάρι, να διεξάγεται σε δημόσιους δρόμους, με σχετική βέβαια μελέτη, προ της κατασκευής τους (περισσότερα εδώ). Το GP της Ινδονησίας είναι μία μέση κατάσταση, μία πίστα που χρησιμοποιείται ως δρόμος, και η κουβέντα αυτή που τώρα άνοιξε ο Ezpeleta δεν είναι νέα, έχει όμως σημασία τώρα που γίνεται επί εποχής Liberty Media.

“Δεν έχουμε πρόβλημα να τρέξουμε σε αστικά σιρκουί. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι χώροι για ζώνες διαφυγής σχολίασε. “Εδώ (στο Las Vegas) είναι δύσκολο, αλλά υπάρχουν κάποια αστικά σιρκουί της Formula 1 που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε.”

MotoGP City Streets

Παρότι τα MotoGP στην σύγχρονη εποχή τους παραδοσιακά απέφευγαν τα αστικά σιρκουί, λόγω των αυστηρών απαιτήσεων ασφάλειας και της φύσης του αθλήματος που εκθέτει τους αναβάτες σημαντικά περισσότερο από τους πιλότους της F1, η εξαγορά από τη Liberty Media φαίνεται πως έχει ήδη ανοίξει συζητήσεις για ενδεχόμενες αλλαγές στο αγωνιστικό ημερολόγιο των MotoGP.

Οι σκέψεις για πιθανή μετακόμιση του GP Αυστραλίας από το Phillip Island στο Albert Park, πίστα που χρησιμοποιεί δημόσιους δρόμους, είναι ενδεικτικές των σκέψεων που γίνονται.

Ο Ezpeleta δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως η δέσμευση της Dorna από το 1992 είναι η συνεχής βελτίωση της ασφάλειας του αθλήματος, “Όταν ξεκινήσαμε, στόχος μας ήταν η ασφάλεια, και το έχουμε πετύχει. Αυτό δεν το θυσιάζουμε.”

Ο CEO της Dorna στάθηκε ιδιαίτερα στο πώς η Liberty Media έχει μεταμορφώσει την F1, χρησιμοποιώντας το Grand Prix του Las Vegas ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, “Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που χειρίζονται το θέαμα γύρω από τον αγώνα. Κατανοούν πολύ καλά την ψυχαγωγία και πιστεύω πως με τη βοήθειά τους, ένα ήδη φανταστικό άθλημα όπως τα MotoGP μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερο.”

MotoGP City Streets

Παρότι ο Ezpeleta δεν αποκάλυψε ποιες πίστες της F1 θεωρεί κατάλληλες, οι δηλώσεις του δείχνουν ότι για πρώτη φορά η κορυφαία κατηγορία των δύο τροχών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο παρουσίας σε αστικά σιρκουί, εφόσον, φυσικά, επιτευχθούν οι απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας που το επιτρέψουν.