MotoGP, Valencia Pre-Season 2024 Test - Ο Marc επέστρεψε!

Ταχύτερος όλων ο Vinales, αξιοπρεπής εμφάνιση Marini με τη Honda
Marc Marquez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/11/2023

Το pre-season τεστ της Valencia με τους αναβάτες του MotoGP να δοκιμάζουν για πρώτη φορά τις μοτοσυκλέτες του 2024 έλαβε τέλος, μοιράζοντας ενδείξεις και οιωνούς για τη νέα σεζόν. Κύριο θέμα συζήτησης, το ντεμπούτο του Marc Marquez με τη μοτοσυκλέτα της Ducati, με τον Ισπανό να επιβεβαιώνει όσους πίστευαν πως καβάλα στην Ducati θα επέστρεφε στις καλές εμφανίσεις, γράφοντας εν τέλει -σχετικά εύκολα- τον 4ο ταχύτερο χρόνο, μοιράζοντας χαμόγελα και στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όλους. Ο Marc που ξέραμε... επέστρεψε!

Αν θέλετε μια ακόμα ένδειξη για το τι ακριβώς έγινε με τη μετάβαση του Marc από τη Honda στην Ducati, αναλογιστείτε πως ο 4ος χρόνος του MM93, στο 1:29.424 ήταν κατά 1 ολόκληρο δευτερόλεπτο ταχύτερος από τον ταχύτερο χρόνο αγώνα του Ισπανού με την RC213V (1:30.414) στον τελευταίο γύρο της σεζόν του 2023…

Vinales

Ο Maverick Vinales ταχύτερος σε τεστ; Η ιστορία της ζωής του... απίστευτος όταν γυρίζει μόνος του, δυσκολεύεται να πιάσει σταθερή απόδοση και να δείξει μαχητικότητα στους αγώνες. Παρόλα αυτά, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, και ο Ισπανός κράτησε ψηλά τη σημαία της Aprilia, γράφοντας μάλιστα και ρεκόρ γύρων που πλησίασαν τους... 90! 

Ο δεύτερος ταχύτερος χρόνος του τεστ ανήκει στον Brad Binder, που αμέσως μετά έπεσε, δείχνοντας τον βαθμό που πίεζε τη μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ, Binder που προηγουμένως ήταν αρκετά πίσω καθ' όλη τη διάρκεια του τεστ.

Marc Marquez

Πίσω από τον Marco Bezzecchi που έγραψε τον 3ο ταχύτερο χρόνο του τεστ, ο Marc Marquez ήταν ο δεύτερος ταχύτερος αναβάτης με Ducati, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής ήταν με διαφορά ο ταχύτερος αναβάτης που έκανε ντεμπούτο με μοτοσυκλέτα διαφορετικού εργοστασίου, αφού ο αμέσως επόμενος ήταν ο Luca Marini που από την Ducati βρέθηκε στη Honda και ήταν με το καλημέρα ταχύτερος απ' όλους τους αναβάτες της ιαπωνικής εταιρείας, με δεύτερο ταχύτερο τον Joan Mir στη 12 θέση.

Aprilia με carbon πλαίσιο

Εξαιρετική ήταν η εμφάνιση του Raul Fernandez της δορυφορικής Aprilia, εν μέσω της άσχημης μάχης μεταξύ Dorna - RNF Racing TEAM και Aprilia Racing. Ο Ισπανός ήταν ο μόνος αναβάτης της πρώην RNF που συμμετείχε στο τεστ (ο Oliveira αναρρώνει από τον τραυματισμό του), με τη συνδρομή των τεχνικών της Aprilia Racing, και με τον δοκιμαστή Luca Savadori να προβάρει νέο carbon πλαίσιο. Ο Raul έγραψε αρκετές φορές ταχύτερο γύρο, για να βρεθεί τελικά στην 5η θέση του τεστ.

Ο Alex Marquez σίγουρα θα νιώθει κάπως περίεργα στην 6η θέση, δύο θέσεις πίσω από τον αδερφό του, ο οποίος τον κατατρέχει όπου κι αν πάει, κερδίζοντας όλες τις μεταξύ τους μάχες -και μάλιστα εδώ στην πρώτη του επαφή με την GP23.

Στην 7η θέση ο Digia έδειξε για μια ακόμη φορά πως αξίζει να βρίσκεται στο MotoGP, με τη μεταγραφή του από την Gresini στην VR46 να γίνεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Bastianini

Ο Enea Bastianini κλείνει μια κακή για εκείνον σεζόν με έναν συμπαθητικό αλλά όχι ιδιαίτερα καλό 8ο χρόνο στο τεστ της Valencia, διατηρώντας τη θέση του στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati και έχοντας και την ικανοποίηση πως έγραψε ταχύτερο χρόνο από τον Pecco, ο οποίος βρέθηκε... 11ος -και δεν είχε τίποτα ίσως να αποδείξει, τουλάχιστον όχι σε αυτή τη στιγμή.

Pecco

Ο Bagnaia μάλιστα στο τέλος έπαιξε με τις κάμερες, κάνοντας πως κοιμάται, για να δείξει πως αξίζει και με το παραπάνω μια ξεκούραση στο τέλος αυτής της σεζόν.

Quartararo

Ο Fabio Quartararo μπορεί να ήταν ο καλύτερος αναβάτης της Yamaha στο τεστ, αλλά σίγουρα δεν θα είναι ικανοποιημένος με την 12η θέση του, και μην ξεχνάμε πως έχει προειδοποιήσει τους Ιάπωνες πως αν δεν βελτιώσουν γρήγορα την M1, εκείνος θα τραβήξει για άλλα μέρη.

Δέκατος πέμπτος βρέθηκε ο Jorge Martin, που όχι μόνο σημείωσε την πρώτη πτώση με μοτοσυκλέτα του 2024, αλλά τη ζευγάρωσε κιόλας. Κακός χρόνος, δύο πτώσεις, και πάμε για ξεκούραση και restart για τον Ισπανό, που έχασε μέσα από τα χέρια του τον τίτλο του 2023.

Ο Morbidelli δεν έπεισε με την 16η θέση του, ειδικά όταν έρχεται από την κακή Yamaha στην εξαιρετική μοτοσυκλέτα της Ducati, και όμως τερματίζει πίσω από τον Quartararo... νωρίς είναι, αλλά σίγουρα ο Ιταλός πρέπει να βάλει τα δυνατά του για να δείξει πως αξίζει την εμπιστοσύνη της νέας του ομάδας.

Zarco

Μέτρια έως κακή κρίνεται η απόδοση του Johann Zarco με τη Honda, με τον Γάλλο να τερματίζει 17ος, μία θέση μόλις μπροστά από τον νεαρό Pedro Acosta που έγραψε τον 18ο χρόνο στο ντεμπούτο του με την RC16 και την ομάδα της GASGAS, ενώ είχε και την πρώτη του -ανώδυνη- πτώση.

Με το πέρας του τεστ της Valencia, οι αναβάτες πλέον μπορούν να πάρουν μια ανάσα, να ξεκουραστούν, και να ξεκινήσουν τα σχέδια τους για την επάνοδο στη σεζόν του 2024 που επόμενο σταθμό έχει το τεστ της Sepang στις 1-3 Φεβρουαρίου του 2024.

Valencia test
Ετικέτες

MotoGP: Στην Pramac Yamaha ο παγκόσμιος πρωταθλητής Izan Guevara το 2027

Είναι φυσικά Ισπανός και μόλις 22 ετών
Guevara
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/8/2026

Δύο Παγκόσμιους Πρωταθλητές θα έχει στο ρόστερ της η Prima Pramac Yamaha το 2027, αφού δίπλα στον Toprak Razgatlioglu, θα αγωνίζεται ο Izan Guevara.

Η Prima Pramac Yamaha MotoGP ανακοίνωσε την προσθήκη του Izan Guevara για το 2027, με τον Ισπανό να προβιβάζεται από τη Moto2 και πλέον είναι ο τρίτος αναβάτης που θα ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή το 2027. Ο 22χρονος Ισπανός θα έχει την επόμενη σεζόν για teammate του τον Toprak Razgatlioglu.

Ο Izan κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto3 το 2022 και έκτοτε αγωνίζεται στην Moto2, ενώ φέτος βρίσκεται στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης.

Guevara

Izan Guevara: “Αυτό είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα για μένα. Η άνοδος στο MotoGP ήταν πάντα ο στόχος μου και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να φτάσει κανείς στην κορυφαία κατηγορία. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς και θυσίες από πολλούς ανθρώπους γύρω μου.

Θέλω να ευχαριστήσω τη Yamaha για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Αυτή η ευκαιρία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των δικών μου προσπαθειών, αλλά και της υποστήριξης που έλαβα από τους γονείς μου, την ομάδα μου, τον φυσιοθεραπευτή μου και όλους όσους με βοήθησαν να εξελιχθώ τόσο ως αναβάτης όσο και ως άνθρωπος.

Ταυτόχρονα, είμαι πολύ ήρεμος, καθώς η προσοχή μου παραμένει πλήρως στραμμένη στη Moto2. Παλεύουμε για το πρωτάθλημα και στόχος μου είναι να ολοκληρώσω αυτό το κεφάλαιο της καριέρας μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κοιτώντας μπροστά προς το 2027, είμαι ενθουσιασμένος με την πρόκληση. Το MotoGP θα εισέλθει σε μια νέα εποχή και πιστεύω ότι αυτό θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τους αναβάτες που θα κάνουν το βήμα προς τα πάνω. Ο πρώτος μου στόχος θα είναι να μάθω, να προσαρμοστώ όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να συνεργαστώ στενά με την ομάδα. Στη συνέχεια, βήμα-βήμα, θέλω να συνεχίσω να βελτιώνομαι και να φτάσω στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.”

Paolo Pavesio, Διευθύνων Σύμβουλος της Yamaha Motor Racing: “Η προαγωγή του Izan στο MotoGP αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του σκοπού για τον οποίο σχεδιάστηκε το πρόγραμμα bLU cRU. Γνωρίζουμε το ταλέντο του Izan εδώ και πολλά χρόνια. Η ταχύτητα που επέδειξε στην πορεία του προς τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Moto3 δεν άφησε καμία αμφιβολία για τις δυνατότητές του. Ωστόσο, μετά από δύο απαιτητικές σεζόν στη Moto2, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο αναλάβαμε από κοινού τη δέσμευση να τον βοηθήσουμε να επιτύχει τον τελικό στόχο του: την άνοδό του στο MotoGP.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πορείας, ο Izan έδειξε ακριβώς αυτό που ελπίζαμε να δούμε. Πέρα από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο και την ταχύτητά του, έχει ωριμάσει σημαντικά τόσο ως αναβάτης όσο και ως επαγγελματίας. Η εργασιακή του ηθική, η αποφασιστικότητά του, η συνέπειά του και η ικανότητά του να βελτιώνεται συνεχώς έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα.

Είναι συναρπαστικό για τη Yamaha να καλωσορίζει έναν τόσο ταλαντούχο νεαρό αναβάτη στο πρόγραμμά μας στο MotoGP. Η ανάπτυξη της επόμενης γενιάς αναβατών είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του αθλήματός μας και ο Izan αντιπροσωπεύει ακριβώς το είδος του ταλέντου στο οποίο θέλουμε να επενδύσουμε.

Με το MotoGP να εισέρχεται σε μια εντελώς νέα τεχνική εποχή το 2027, πιστεύουμε επίσης ότι η συγκυρία είναι ιδανική για έναν νέο να κάνει τη μετάβαση. Όλοι θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση της προσαρμογής στους νέους κανονισμούς και στις νέες μοτοσυκλέτες, δημιουργώντας μια μοναδική ευκαιρία για τα ανερχόμενα ταλέντα να αναπτυχθούν και να εδραιωθούν στο υψηλότερο επίπεδο. Ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε τον Izan καθώς ξεκινά αυτό το συναρπαστικό νέο κεφάλαιο της καριέρας του με τη Yamaha.”