MotoGP Valencia Test: Νέα φαίρινγκ, φωτιές και πτώσεις

Η Yamaha εξακολουθεί να είναι συνολικά πιο γρήγορη
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/11/2019

Δεύτερη και τελευταία ημέρα δοκιμών στην Valencia σήμερα και για φέτος απομένει η Jerez την επόμενη εβδομάδα, πριν οι ομάδες διακόψουν και δώσουν ραντεβού τον Φεβρουάριο στην Sepang. Στο ενδιάμεσο οι μηχανικοί θα δουλεύουν πυρετωδώς για να δώσουν την αρχική εικόνα των νέων κινητήρων. Τώρα με αυτές τις δοκιμές θα δουν σε πιο σημείο έχουν φτάσει και που πρέπει να εργαστούν πριν την Μαλαισία. Ικανοποιημένοι στην Suzuki και στην Yamaha από την πρόοδο στον κινητήρα, χωρίς όμως να έχουν φτάσει το επίπεδο της Honda που η δύναμή της, της επέτρεπε να τα βάζει με την Ducati, τον παραδοσιακά πιο δυνατό κατασκευαστή.

Σήμερα οι χαμηλές θερμοκρασίες κράτησαν τους αναβάτες μέσα για αρκετή ώρα, καθώς κανείς δεν ήθελε να στοιβάζουν πλαστικά στην αμμοπαγίδα της 10ης στροφής, την παραδοσιακά πιο επικίνδυνη στροφή. Ο Alez Marquez που εγκαινίασε εχθές τις πτώσεις, δέχτηκε το φιλικό χτύπημα στην πλάτη, από την ομάδα του, αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει το πρόγραμμά του καθώς είχε διαθέσιμη μόλις μία μοτοσυκλέτα και έπρεπε να περιμένει μέχρι οι μηχανικοί να την προετοιμάσουν.

Σήμερα ο Marquez δοκίμασε και νέο φαίρινγκ στην γεμάτη αλλαγές για το 2020 RC213V. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές γεύτηκε και ο Crutchlow συλλέγοντας δεδομένα για το HRC. Σήμερα ήταν η ταχύτερη Honda και αναμένει να είναι ο δεύτερος καλύτερος και την επόμενη χρονιά, ακριβώς όπως έγινε και στην σεζόν που μόλις τελείωσε. Δεν αισθάνεται «ριγμένος» από το HRC καθώς είχε συμβόλαιο και μία ξεκάθαρη δουλειά ως ένας από τους βασικούς αναβάτες εξέλιξης, μιας και ο Lorenzo δεν μπορούσε να αποδώσει. Θεωρεί πως ο Zarco δεν ήταν ποτέ μέρος του στόχου του HRC, αλλά απλά τοποθέτησε τον εαυτό του εκεί, με επανειλημμένες δηλώσεις.

Από εκεί και πέρα η Honda είχε πολύ δουλειά να κάνει και δεν στόχευε τόσο στην κορυφή του χρόνου, την ίδια στιγμή που η Yamaha ήθελε να δει τι κατάφεραν οι μηχανικοί με τον ανανεωμένο κινητήρα. Για το μεγάλο αγκάθι, την ταχύτητα, η Valencia δεν είναι η ιδανικότερη πίστα, όμως ο Vinales είδε πως υπάρχει διαφορά προς το καλύτερο, όχι όμως τόσο όσο χρειάζεται για να είναι ανταγωνιστικοί. Στο ίδιο συμφώνησε και ο Rossi, βρίσκονται σε καλό δρόμο, χωρίς να αλλάξει δηλαδή την εντύπωσή του από εχθές, αλλά υπολείπονται ακόμη στον κινητήρα από πλευράς απόδοσης. Θεωρούν όμως πως υπάρχει πεδίο εξέλιξης, το ίδιο και στο πλαίσιο και τα χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας.

Εκεί η Suzuki πιστεύει πως έχει την λιγότερη δουλειά. Σε καλούς χρόνους επίσης κι αυτοί με τον Mir να είναι ταχύτερος του Rins, έστω και λίγο. Στο πλαίσιο έχουν τα λιγότερα να κάνουν από εδώ και πέρα, σύμφωνα με τους ίδιους, μονάχα να βρουν τον τρόπο να εκμεταλλευτούν καλύτερα τα νέα ελαστικά.

Η Michelin είχε τα αγωνιστικά ελαστικά και μαζί ένα καινούριο μπροστινό για το 2021 και ένα νέο πίσω για το 2020 με τελείως νέα κατασκευή και σχεδιασμό. Οι περισσότεροι αναβάτες δοκίμασαν το νέο πίσω ελαστικό που ήταν διαθέσιμο μόνο στην μαλακιά γόμα και έδωσαν θετική ανταπόκριση στην Michelin εκτιμώντας συνολική βελτίωση στην πρόσφυση. Στην Jerez θα δοκιμάσουν και την μεσαία γόμα.

Μικτά τα πράγματα για το τελείως νέο εμπρός ελαστικό. Λίγοι το έβαλαν, μόλις 8 και δεν τους άρεσε η αίσθηση, όμως οι δοκιμές αυτές έγιναν κάπως βεβιασμένα, από την στιγμή που απαιτούνται αρκετοί γύροι για να βρεις τις ιδανικές ρυθμίσεις για ένα τελείως διαφορετικό ελαστικό. Η Michelin κρατά τα δεδομένα της τηλεμετρίας και θα επιστρέψει δριμύτερη.

Η αργή εκκίνηση των δοκιμών, σημαδεύτηκε από πρόσθετη καθυστέρηση λίγο αργότερα, όταν η Aprilia του Iannone πήρε φωτιά στην πρώτη στροφή και γέμισε την πίστα με υγρά.

Ο Quartararo ήταν ο πρώτος που έσπασε τον σημερινό καλό χρόνο του Marquez, πριν τα Yamaha αρχίσουν να πηγαίνουν καλύτερα με τον Vinales να είναι ο μόνος που κατέβηκε κάτω από 1.30!

Ο Rossi βγήκε τελευταίος από την πίστα και αξιολόγησε θετικά το σύνολο των δοκιμών στην Valencia με τις πρωτότυπες μοτοσυκλέτες του 2020...

Κατάταξη
No
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Χρόνος
Διαφ.
Προηγ.
1
12
Maverick Vinales
Yamaha M1
1:29.849
 
 
2
20
Fabio Quartararo
Yamaha M1
1:30.013
0.164
0.164
3
21
Franco Morbidelli
Yamaha M1
1:30.114
0.265
0.101
4
35
Cal Crutchlow
Honda RC213V
1:30.316
0.467
0.202
5
36
Joan Mir
Suzuki GSX-RR
1:30.427
0.578
0.111
6
42
Alex Rins
Suzuki GSX-RR
1:30.503
0.654
0.076
7
93
Marc Marquez
Honda RC213V
1:30.556
0.707
0.053
8
44
Pol Espargaro
KTM RC16
1:30.685
0.836
0.129
9
46
Valentino Rossi
Yamaha M1
1:30.781
0.932
0.096
10
43
Jack Miller
Ducati GP20
1:30.854
1.005
0.073
11
4
Andrea Dovizioso
Ducati GP20
1:31.143
1.294
0.289
12
53
Tito Rabat
Ducati GP19
1:31.258
1.409
0.115
13
51
Michele Pirro
Ducati GP20
1:31.424
1.575
0.166
14
26
Dani Pedrosa
KTM RC16
1:31.470
1.621
0.046
15
27
Iker Lecuona
KTM RC16
1:31.515
1.666
0.045
16
41
Aleix Espargaro
Aprilia RS-GP
1:31.526
1.677
0.011
17
17
Karel Abraham
Ducati GP19
1:31.597
1.748
0.071
18
6
Stefan Bradl
Honda RC213V
1:31.657
1.808
0.060
19
29
Andrea Iannone
Aprilia RS-GP
1:31.800
1.951
0.143
20
73
Alex Márquez
Honda RC213V
1:32.235
2.386
0.435
21
38
Bradley Smith
Aprilia RS-GP
1:32.249
2.400
0.014
22
33
Brad Binder
KTM RC16
1:32.367
2.518
0.118

Ετικέτες

MotoGP Βραζιλία: Στην Τρίπολη θα ήταν καλύτερα! Διαλυόταν η πίστα σε κάθε γύρο!

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους
MotoGP Βραζιλία: Στην Τρίπολη θα ήταν καλύτερα! Διαλυόταν η πίστα σε κάθε γύρο!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

23/3/2026

Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα είδαν οι τρεις πρώτοι της μεγάλης κατηγορίας στην χθεσινή συνέντευξη τύπου μετά το τέλος του αγώνα, που είδε δύο Aprilia στο βάθρο. Έναν πόθο που εκπληρώνεται με ακριβώς έναν χρόνο καθυστέρηση!

Με την χαρά της επιτυχίας και με το γεγονός πως εκεί μπροστά που γυρνούσαν, δεν είχαν το πρόσθετο πρόβλημα των υπολοίπων, είναι φυσιολογικό που ήταν οι μόνοι που δεν έδωσαν έκταση στο πρόβλημα. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα έκοβε πόντους από τον άθλο και την επιτυχία, που μόλις είχαν σημειώσει.

Όλοι οι υπόλοιποι όμως, χωρίς καμία εξαίρεση, τόνισαν το πρόβλημα και ευχήθηκαν να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να αγωνιστούν σε τέτοιες συνθήκες.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους ενώ ειδικά στην Moto3 δύο άσχημα highsides αποδίδονται αποκλειστικά στην κατάσταση της πίστας και ευτυχώς δεν συνοδεύτηκαν και από τραυματισμό.

Φυσικό επίσης να πέφτουν οι προβολείς στην δήλωση του Marc Marquez μετά τον αγώνα, όταν απέδωσε το γλίστρημα που είχε και έδωσε την θέση στον Di Giannantonio που μόλις είχε κερδίσει, στην κατάσταση της πίστας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, εξαιτίας της πίστας έχασε την θέση στο βάθρο.

Το δίπολο που πολλές φορές παρατηρείται, από… δίποδα που βρίσκονται και στην αρθρογραφία όχι μόνο στα σχόλια, κάτι που αναγάγει το ζήτημα σε κάτι πιο σοβαρό και επικίνδυνο, θέλουν να απομονώσουν την δήλωση Marc Marquez για να πουν πως ψάχνει δικαιολογία. Παίζουν το κοινό τους ταΐζοντάς το ίντριγκα, παίρνοντας την μία στιγμή το μέρος της μίας παράταξης και έπειτα της άλλης ενώ ταυτόχρονα επικαλούνται την δημοσιογραφία, φυσικά μόνο στην Ελλάδα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει και εδώ, πολύ απλά γιατί η ίντριγκα φέρνει το πολυπόθητο κλικ για το οποίο δεν σταματούν να παρακαλούν ως «υποστήριξη». Έχουμε εδώ δύο διαφορετικές εικόνες, από αναβάτες που αποδίδονται σε διαφορετικές παρατάξεις με τον Martin στη μέση. Από την μία πλευρά η VR46 και το πουλέν της και από την άλλη ο Marc Marquez. Δεν χρειάζεται καμία αντιπαράθεση όμως, ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα χειροπιαστό, κυριολεκτικά σκύβεις και πιάνεις την άσφαλτο που διαλύεται στο χέρι σου. Τόσο χειροπιαστό! Ο Bezzecchi είναι φυσιολογικό να μην το έχει αντιμετωπίσει στον ίδιο βαθμό καθώς είχε και τον καλύτερο ρυθμό, γυρνούσε και εμπρός μόνος του, ανενόχλητος.

https://www.motomag.gr/news/race-news/motogp-brazilia-anoixe-trypa-sto-kentro-tis-pistas-prin-ton-sprint
Ούτε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας δεν βλέπεις αυτή την εικόνα!

Ο Martin είπε πως όσο κάθισε πίσω από τις δύο Ducati, δεχόταν πετροπόλεμο, κάτι που ευτυχώς γλίτωσε αρκετά γρήγορα.

Σε κάθε περίπτωση οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Αυτή ήταν η χειρότερη εικόνα των MotoGP και χρεώνεται πλήρως στην νέα διοίκηση η οποία ήξερε το ζήτημα από πριν. Δεν ρίσκαρε μόνο τον ίδιο τον αγώνα, φτάνοντας πολύ κοντά στην ματαίωσή του, όπως είδαμε από την τρύπα που άνοιξε μέσα στην άσφαλτο το Σάββατο, πριν τον Sprint, αλλά και με την ασφάλεια των αγωνιζόμενων. Ιδιαίτερα στις μικρότερες μάλιστα κατηγορίες και κυρίως στην Moto3, που με τα δικά τους ελαστικά οι συνθήκες καθιστούσαν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.

Ο αγώνας στην Βραζιλία θα μπορούσε να γίνει στο τέλος της χρονιάς, ώστε να προλάβει να στρωθεί η πίστα ή από το νέο έτος, όταν και σίγουρα θα είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες, μιας και είναι προγραμματισμένο, να πέσει νέα άσφαλτος!

MotoGP Βραζιλία: Άνοιξε τρύπα στο κέντρο της πίστας πριν τον Sprint!

Αν πήγαινε όμως στο τέλος της χρονιάς, τα MotoGP θα είχαν ένα σημαντικό πρόσθετο έξοδο για τα Cargo αεροπλάνα που μεταφέρουν τον εξοπλισμό, ενώ το κοινό της Λ.Αμερικής που μπορεί να δώσει σημαντικά έσοδα τόσο από την φυσική του παρουσία, όσο και με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ήταν ακριβώς εκείνο το κερασάκι που έκανε τους διοργανωτές να κλείσουν τα μάτια σε αυτό που έβλεπαν και τα αυτιά στις συμβουλές που άκουγαν.

Ο Bezzecchi ωστόσο το έθεσε σωστά, αν αφήσεις τα παραπάνω και το δεις ως ένα πρόβλημα που το έχεις ξαφνικά και παλεύεις να βρεις την λύση. Υπό αυτό το πρίσμα οι διοργανωτές κινήθηκαν ταχύτατα και έδωσαν λύση παλεύοντας να μπαλώσουν την κατάσταση. Θα ήταν ηρωική αντιμετώπιση, αν δεν είχαν βαδίσει εις γνώση τους πάνω στο πρόβλημα και ενώ υπήρχαν φωνές που το τόνιζαν ακόμη περισσότερο.

Έτσι φτάσαμε στην χειρότερη εικόνα των MotoGP τα τελευταία χρόνια και έτσι ξεκινά η νέα διοίκηση το έργο της, με κίτρινη κάρτα. Ούτε στην Ινδονησία, εκεί που τα MotoGP διεξάγονται σε δημόσιο δρόμο, δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα πρόσφυσης, ασφάλειας και δυσκολίας μάλιστα για τους αναβάτες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Brazil motomag
κανονικός πετροπόλεμος!

Κι ενώ στις μικρές κατηγορίες η πρόσφυση ήταν ακόμη πιο μεγάλο πρόβλημα, στην μεγάλη κατηγορία ο πετροπόλεμος σε όσους οδηγούσαν κοντά και πολλοί μαζί, όπως συνέβαινε εχθές από την πρώτη πεντάδα και πίσω, ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Περισσότεροι από τους μισούς αναβάτες απέκτησαν μώλωπες για ενθύμιο, που θα το θυμούνται για καιρό.

 

Ετικέτες