MotoGP Valencia Test: Πρώτη ημέρα με αρκετές πτώσεις και κόκκινες σημαίες

Ταχύτερη συνολικά η Yamaha
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/11/2019

Πρώτη ημέρα δοκιμών στην Valencia, οι οποίες θα συνεχιστούν και αύριο με  τις ομάδες να οδηγούν τις μοτοσυκλέτες της νέας σεζόν δοκιμάζοντας. Τα αδέρφια Marquez σημείωσαν πτώσεις σήμερα, με του Marc να είναι πιο εντυπωσιακή και πιο σοβαρή, καθώς κατέστρεψε μία από τις μοτοσυκλέτες της επόμενης σεζόν. Σηκώθηκε από το χαλίκι, έψαξε και μάζεψε κάτι που δεν θα ήθελε να το μαζέψει κανείς άλλος και επέστρεψε στο box.

Σε χρόνους ταχύτερος ήταν ο Quartararo αλλά αμέσως μετά έπεσε, στην ίδια στροφή που έπεσε νωρίτερα και ο Alex Marquez κι αυτό γιατί φρενάρισε λίγο περισσότερο από αυτό που θα έπρεπε με ελαστικά που είχαν κάνει αρκετούς γύρους. Είχε πλαγιάσει και πολύ με στάση σώματος σε αναντιστοιχία με την κλίση – τα είπε και ο ίδιος- και έτσι η πτώση ήταν δεδομένη στην δέκατη στροφή, στο εσάκι δηλαδή που δύσκολα συγχωρεί.

O Quartararo δοκίμασε και το carbon ψαλίδι που έχουν δοκιμάσει και οι εργοστασιακοί αναβάτες και του άρεσε μέσα στις στροφές αλλά όχι στην έξοδο όπου ζήτησε περισσότερη ακαμψία. Αυτό έρχεται σε απευθείας συμφωνία με όσα έλεγε και ο Rossi, με τον νεαρό Fabio να ζητάει από την Yamaha να παντρέψει κάπως τα πράγματα με την συμπεριφορά του αλουμινένιου.

Ο Rossi σχολίασε θετικά όλα όσα κάνει η Yamaha για να ξανά γίνει ανταγωνιστική, είχε σήμερα καλή αίσθηση από την νέα μοτοσυκλέτα που βρίσκεται σε στάδιο πρωτότυπου ακόμη, αλλά τόνισε πως μένει ακόμη δρόμος, δεν έχουν φτάσει εκεί που θα έπρεπε!

Ο νέος κινητήρας έχει περισσότερη δύναμη, όχι όμως όση θα έπρεπε για να φτάσει τον ανταγωνισμό ενώ πεδίο εξέλιξης υπάρχει και στα ηλεκτρονικά που συνεχίζουν να πάσχουν. Ωστόσο πλέον το πλάνο τους είναι πιο ξεκάθαρο, εργάζονται προς την σωστή κατεύθυνση και η συνεργασία είναι καλύτερη, σημεία που αφήνουν θετική αίσθηση για την επόμενη σεζόν. Το γεγονός πως ο Vinales είχε σήμερα καλύτερο χρόνο με την ίδια μοτοσυκλέτα, το αποδίδει στην διαφορετική προσέγγιση των δοκιμών που πραγματοποίησαν.

Ο Vinales, όπως και ο Rossi, αξιολογεί θετικά το νέο πλαίσιο και περιμένει την δεύτερη ημέρα για να δει πόσο καλύτερος είναι ο κινητήρας, καθώς σήμερα έχουν σετάρει την νέα μοτοσυκλέτα και έχουν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες αλλαγές για καλύτερο ρυθμό.

Στην KTM επικρατούσε ένας ενθουσιασμός, με τον Binder να ξεπερνά τους 70 γύρους – ο Quartararo έκανε τους περισσότερους σήμερα, συμπληρώνοντας 82 γύρους. Από άλλο κόσμο χαρακτήρισε την KTM ο Binder, που λέει πως τον περισσότερο χρόνο τον πέρασε προσπαθώντας να καταλάβει τι κάνει, αλλά στο τέλος έβλεπε βελτίωση σε κάθε γύρο. Στόχος είναι να γίνουν το δυνατόν περισσότεροι γύροι…

Τίποτα δεν άλλαξε ο Iker στην μοτοσυκλέτα, απλά έψαχνε τα νέα δεδομένα και προσπαθούσε να ανταποκριθεί.

Η Suzuki είχε επίσης καλή πρώτη εντύπωση από τον νέο κινητήρα, ο Rins είχε και μία έξοδο στα φρένα προσπαθώντας να πλασαριστεί σε στιλ Marquez που είναι ακριβώς αυτό που δεν θέλει η Suzuki. Για αυτό και χρειάζεται την επόμενη ημέρα για να ολοκληρώσει τις ρυθμίσεις με βάση τα καινούρια του δεδομένα. Θα περάσει την ημέρα με περισσότερες συγκρίσεις ανάμεσα στον προηγούμενο κινητήρα και τον νέο, όταν πρώτα ολοκληρώσει και επιβεβαιώσει τις ρυθμίσεις που έκαναν σήμερα.

Η Ducati εργάστηκε και παρασκηνιακά, καθώς έδωσε στην Avintia αυτό που χρειαζόταν ώστε να καταφέρει να προσελκύσει τον Zarco. Πλέον θα έχει περισσότερη εργοστασιακή υποστήριξη λειτουργώντας με το πλαίσιο μίας δορυφορικής ομάδας. Αυτό βέβαια λύνει ένα από τα ζητήματα που είχε ο Zarco, καθώς η σύσταση της ομάδας με πιο έμπειρο προσωπικό ήταν το επόμενο, και δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο.

Παράλληλα η Yamaha συνεχίζει το μαρκάρισμά της για να τον κάνει αναβάτη εξέλιξης, με την σκέψη πως την σεζόν του 2021, μπορεί να τον ξανά φέρει στους αγώνες…

Η αυριανή ημέρα θα είναι καθοριστική για μία πρώτη εκτίμηση της επόμενης σεζόν…

 

Χρόνοι πρώτης ημέρας δοκιμών:
 
Θέση
No
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Χρόνος
Διαφ.
Προηγ.
1
20
Fabio Quartararo
Yamaha M1
1:30.163
 
 
2
12
Maverick Vinales
Yamaha M1
1:30.327
0.006
0.006
3
21
Franco Morbidelli
Yamaha M1
1:30.650
0.057
0.051
4
4
Andrea Dovizioso
Ducati GP20
1:30.665
0.199
0.142
5
93
Marc Marquez
Honda RC213V
1:30.698
0.365
0.166
6
36
Joan Mir
Suzuki GSX-RR
1:30.811
0.381
0.016
7
42
Alex Rins
Suzuki GSX-RR
1:30.958
0.447
0.066
8
44
Pol Espargaro
KTM RC16
1:30.974
0.537
0.090
9
46
Valentino Rossi
Yamaha M1
1:31.012
0.550
0.013
10
43
Jack Miller
Ducati GP20
1:31.130
0.550
0.000
11
35
Cal Crutchlow
Honda RC213V
1:31.183
0.840
0.290
12
9
Danilo Petrucci
Ducati GP20
1:31.433
1.011
0.171
13
27
Iker Lecuona
KTM RC16
1:31.645
1.081
0.070
14
29
Andrea Iannone
Aprilia RS-GP
1:31.674
1.222
0.141
15
53
Tito Rabat
Ducati GP19
1:31.775
1.559
0.337
16
41
Aleix Espargaro
Aprilia RS-GP
1:31.815
1.579
0.020
17
26
Dani Pedrosa
KTM RC16
1:31.863
1.827
0.248
18
51
Michele Pirro
Ducati GP20
1:32.016
1.986
0.159
19
17
Karel Abraham
Ducati GP19
1:32.034
1.990
0.004
20
38
Bradley Smith
Aprilia RS-GP
1:32.090
2.240
0.250
21
33
Brad Binder
KTM RC16
1:32.645
2.400
0.160
22
6
Stefan Bradl
Honda RC213V
1:32.833
2.658
0.258
23
73
Alex Márquez
Honda RC213V
1:32.873
4.829
2.171

 

Ετικέτες

MotoGP Mugello: Ιστορική νίκη Bezzecchi για το 1-2 Aprilia!

Πρώτη νίκη της Aprilia στο Ιταλικό GP
MotoGP Mugello: Ιστορική νίκη Bezzecchi για το 1-2 Aprilia!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/5/2026

Μία ιστορική νίκη για την Aprilia που πλαισιώθηκε και από την δεύτερη θέση αλλά και από την συνολική επικράτηση στην κατάταξη, καθώς και στη νίκη της δορυφορικής ομάδας στον Sprint!

Σήμερα ο Bagnaia έδειξε τον καλύτερο του εαυτό υπεραμυνόμενος μίας έστω θέσης βάθρου για την Ducati.

Στην εκκίνηση ο Fernandez προσπάθησε να φύγει μπροστά και από τον Bezzecchi αντί να περιμένει να παλέψει στις επόμενες δύο στροφές όπως έκανε και εχθές αλλά η παρόρμηση της στιγμής δεν του βγήκε. Έχοντας την εξωτερική από τον Bezzecchi τον απέφυγε την τελευταία στιγμή και φρέναρε αρκετά βαθιά χάνοντας την γραμμή του, καταλήγοντας 13ος.

Οι δύο Aprilia έφυγαν εμπρός ανενόχλητες από την τρίτη λοιπόν και είχαν πίσω τους τις δύο Ducati με πρώτη του Bagnaia που είχε κάνει μία φανταστική εκκίνηση.

Ακολουθεί ο Aldeguer, ο Acosta, ο Ai Ogura, όπου όλοι τους θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο θέαμα από τους πρώτους γύρους του αγώνα και μετά μαζί με τον Di Giannantonio που είναι 12ος αλλά θα ανέβει. Στον πρώτο γύρο πίσω από τους παραπάνω είναι ο Bastianini και ο Moreira με τον Rins να κλείνει την πρώτη δεκάδα. Κανείς από αυτούς τους τρεις δεν θα διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στο θέαμα, αν και ο Mir με τον Moreira είχαν αργότερα τις στιγμές τους, ενώ και ο Bastianini θα σημειώσει και πτώση.

Από τον δεύτερο γύρο φαίνεται πως ο Marc Marquez δεν θα κυνηγήσει τις Aprilia καθώς ανοίγει το κενό με τον Bagnaia να μπαίνει δεύτερος έπειτα από επίθεση του Martin να περάσει που δεν του βγήκε και έχασε την θέση του. Με αποφασιστικότητα μπήκε μπροστά στον Marc Marquez και αμέσως φάνηκε πως η πρώτη τριάδα είχε ένα μικρό προβάδισμα που θα γινόταν μεγαλύτερο έναντι του τέταρτου.

Στην ευθεία για τον τρίτο γύρο ο Bagnaia περνά την Aprilia και οδηγεί πλέον τον αγώνα. Η Ducati στον αγώνα είχε φανταστική επίδοση στην ευθεία με την διαφορά να φαίνεται πολύ λίγο έναντι της Aprilia αλλά αρκετά περισσότερο έναντι της KTM, όπου ο Marc Marquez συνεχώς αμύνεται της θέσης του από τον Acosta που στο μεταξύ έχει περάσει τον Aldequer.

Ο Martin έχει μία μικρή αστάθεια αλλά είναι σημαντικά ταχύτερους από όσους δίνουν την μάχη για την τέταρτη θέση. Μέχρι τον 8ο γύρο οι δύο πρώτοι έχουν ανοίξει περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο και δύο έχει ξεχωρίσει ο Martin.

Ο Acosta πιέζει συνεχώς τον Marc Marquez περνά μπροστά αναγκάζοντας τον να ανοίξει γραμμή και μαζί περνά και ο Aldeguer με τον Marquez να τους περνά και τους δύο στην ευθεία και τελικά να κρατά ξανά την τέταρτη θέση.

Στον 15ο γύρο από τους 23, ο Bezzecchi έχει ανοίξει 1,5 δευτερόλεπτο από τον Bagnaia και πλέον είναι σχεδόν βέβαιο πώς θα έχουμε το 1-2 όταν στην αρχή δεν είναι τόσο σίγουρο. Πίσω από τον Martin το κενό έχει φτάσει στα 4,5 δευτερόλεπτα, τόσο από την διαφορά ρυθμού, όσο και από την συνεχή μάχη στην οποία έχει πλέον φτάσει και ο Di Giannantonio.

Πίσω από τον Marquez σταθερά ο Acosta όμως τώρα ακολουθεί ο Ai Ogura και ο Diggia με τον Aldequer να έχει χάσει την θέση.

Τελικά έναν γύρο μετά, στον 16ο ο Martin περνά μπροστά, όπως και ο Acosta!

Παρόλο που ο Bagnaia έχει αποδεχθεί την τρίτη θέση, ο Marc Marquez συνεχίζει να αντιστέκεται και το θέαμα από την 4η έως και την 7η θέση, είναι φανταστικό με 4 αναβάτες να μάχονται συνεχώς ώσπου στον 8ος γύρο ο Marc Marquez είναι 7ος έχοντας περάσει και ο Di Giannantonio. Ερχόμενος από διπλό χειρουργείο είναι φανταστική η μαχητικότητά του και στον 19ο γύρο διεκδικεί την θέση του πίσω από την VR46 που ανοίγει γραμμή και του κλείνει την πόρτα άγαρμπα με τον Giannantonio να σηκώνει το πόδι ζητώντας συγνώμη.

Επόμενος στην μάχη μέχρι το τέλος είναι ο Acosta που θα καταλήξει στην 6η θέση από τις επιθέσεις του Ai Ogura και Di Giannantonio. Θα προσπαθήσει να παλέψει αλλά ο Ai Ogura ειδικά είναι στην κατάλληλη φόρμα για την φθορά των ελαστικών και οδηγεί σε καλύτερο ρυθμό από τους υπόλοιπους χωρίς να αφήνει περιθώριο στον Acosta με τον οποίο είναι σε κόντρα από το προηγούμενο GP. Λίγο μακρύτερος να ήταν ο αγώνας θα είχε ανέβει στο βάθρο καθώς έφτασε τον Bagnaia και προσπάθησε να τον περάσει με την Ducati να κλείνει την πόρτα και να εύχεται να μην υπάρχει ούτε μία ακόμη στροφή για να μην χάσει την μάχη. Παρά τρίχα θα είχαμε ένα βάθρο μόνο με Aprilia από εκεί που η Aprilia δεν είχε κερδίσει ποτέ εκεί μέσα, αλλά ο Bagnaia κατάφερε να αμυνθεί διώχνοντας αυτό το ενδεχόμενο.

Μία ιστορική ημέρα για την Aprilia λοιπόν και ένα από τα όνειρα του Bezzecchi που γίνεται σήμερα πραγματικότητα!

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΜΟΤΟ

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

40:57.347

25

2

89J. Martin

Aprilia Racing

+3.559

20

3

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+5.098

16

4

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+5.132

13

5

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+5.453

11

6

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+7.467

10

7

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+10.762

9

8

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+13.380

8

9

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+14.644

7

10

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+21.366

6

11

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+21.479

5

12

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+21.795

4

13

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+22.059

3

14

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+29.789

2

15

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+32.289

1

16

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+31.920

 

17

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+32.717

 

18

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+34.335

 

19

51M. Pirro

BK8 Gresini Racing MotoGP

+40.553

 

Πτώσεις / Εγκαταλείψεις

 

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

11 Laps

 
 

35C. Crutchlow

Castrol Honda LCR

10 Laps

 
 

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

10 Laps

 

 

 

Ετικέτες