MotoGP Yamaha: Μένει ο Quartararo για δύο χρόνια ακόμα

Πιστεύει στο project της Yamaha
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/6/2022

Με την χαρακτηριστική δήλωση: “Η Yamaha πίστεψε σε εμένα από πολύ νωρίς (σ.σ. τον επέλεξε για την δορυφορική ομάδα της όταν όλοι στα Pits τον θεωρούσαν ανάξιο για μια θέση σε μοτοσυκλέτα των MotoGP) κι αυτό είναι κάτι που δεν το υποτιμώ” o Fabio Quartararo ανακοίνωσε επίσημα την υπογραφή νέου διετούς συμβολαίου με την εργοστασιακή ομάδα της Yamaha, πράγμα που σημαίνει πως θα είναι αναβάτης της έως και το τέλος του 2024. Μέσα στις επίσημες δηλώσεις του που συμπεριλαμβάνονται στην ανακοίνωση της Yamaha, ο Γάλλος πρωταθλητής του 2021 και πρωτοπόρος της βαθμολογίας φέτος, ισχυρίζεται πως πιστεύει στο MotoGP project της Yamaha και πως η ιαπωνική εταιρεία έχει ισχυρό κίνητρο να κατακτήσει περισσότερα πρωταθλήματα.

Η τελευταία αυτή φράση στις δηλώσεις του Quartararo δικαιολογούνται ως ένα βαθμό, λόγω των αρνητικών εντυπώσεων που είχαν δημιουργήσεις έως τώρα τα διαρκή παράπονά του για την (μη) εξέλιξη της M1 έναντι των ανταγωνιστών της, αλλά και η συνολική εικόνα των υπόλοιπων αναβατών της ιαπωνικής εταιρείας στο φετινό πρωτάθλημα και ιδιαίτερα του Morbidelli, που μόλις δύο χρόνια πριν διεκδικούσε το πρωτάθλημα με την ίδια μοτοσυκλέτα και φέτος δυσκολεύεται να μπει στην δεκαπεντάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η παραμονή του Fabio Quartararo ήταν επιβεβλημένη για την Yamaha αυτή τη στιγμή και μετά την ξαφνική απόφαση της δορυφορικής της ομάδας να έχει μοτοσυκλέτες της Aprilia την επόμενη σεζόν, το βάρος στους ώμους του Γάλλου πρωταθλητή είναι ακόμα μεγαλύτερο. 

 

Somkiat Chantra: 13ος στο Motegi στην επιστροφή του στο MotoGP

Με μία μόνο συμμετοχή ισοφάρισε το καλύτερο αποτέλεσμά του
Chantra
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/10/2026

Ο Somkiat Chantra επέστρεψε στο MotoGP ως αντικαταστάτης του Joan Mir και χρειάστηκε μόλις ένα Grand Prix για να ισοφαρίσει την καλύτερη επίδοση της rookie σεζόν του, τερματίζοντας 13ος στο Motegi!

Ο Somkiat Chantra επέστρεψε στο MotoGP για το Grand Prix Ιαπωνίας, αντικαθιστώντας τον Joan Mir στην εργοστασιακή Honda HRC Castrol. Ο Ταϊλανδός, που φέτος αγωνίζεται στο WSBK με τη Honda HRC, αξιοποίησε την ευκαιρία και ολοκλήρωσε τον αγώνα της Κυριακής στη 13η θέση, ισοφαρίζοντας την καλύτερη επίδοσή του από την περσινή rookie σεζόν του στο MotoGP με την LCR Honda.

Η ταχύτητα του Chantra φάνηκε ήδη από την Παρασκευή. Στο FP1 ήταν 14ος με χρόνο 1:45.219, μπροστά μάλιστα από τον ομόσταυλό του, Luca Marini. Στις δοκιμές ανέβασε σημαντικά τον ρυθμό του με 1:43.896, όμως έπεσε στη 19η θέση της κατάταξης και χρειάστηκε να περάσει από το Q1.

Εκεί έχασε για λίγο την πρόκριση στο Q2. Ο Chantra σημείωσε 1:43.196 και τερμάτισε πέμπτος στο Q1, μόλις τρία δέκατα πίσω από τους Ai Ogura και Raul Fernandez και δύο δέκατα από τον Pecco Bagnaia.

Chantra

Στο Sprint ξεκίνησε 15ος και αρχικά έχασε δύο θέσεις. Στον ένατο από τους 12 γύρους είχε επιστρέψει στη 15η θέση και τελικά ανέβηκε μία ακόμη θέση στον τελευταίο γύρο, όταν ο Bagnaia εγκατέλειψε.

Στον κυριακάτικο αγώνα, ο Chantra ξεκίνησε από τη 15η θέση, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά το #15 αντί για το συνηθισμένο #35 του WSBK, αλλά βρέθηκε στην 21η θέση ήδη από τον πρώτο γύρο. Αντέδρασε άμεσα και ανέβηκε στη 20ή θέση, όπου παρέμεινε για τρεις γύρους, πριν περάσει τον Jack Miller για τη 19η.

Στον ένατο γύρο κέρδισε ακόμη δύο θέσεις και ανέβηκε στη 17η. Η επιστροφή του στη βαθμολογούμενη δεκαπεντάδα ήρθε μέχρι το τέλος του 19ου γύρου. Από εκεί και μετά συνέχισε να κερδίζει θέσεις και πέρασε τη γραμμή τερματισμού 13ος, μόλις μία θέση πίσω από τον Fabio Quartararo.

"Είμαι πολύ χαρούμενος με το πώς εξελίχθηκε όλο το Σαββατοκύριακο. Όταν το συγκρίνω με το πώς ένιωθα πέρυσι, η διαφορά είναι τεράστια. Το ότι ισοφάρισα την καλύτερη επίδοσή μου στο MotoGP μετά από μόλις ένα Σαββατοκύριακο με την Honda HRC Castrol δείχνει πόσο καλά δουλέψαμε μαζί", δήλωσε ο Chantra μετά τον αγώνα.

Ο Ταϊλανδός στάθηκε ιδιαίτερα στο set-up της Honda, το οποίο, όπως είπε, τον βοήθησε να νιώσει άνετα από την πρώτη ημέρα.

"Ήδη από την Παρασκευή, όταν έφτασα, το set-up της μοτοσυκλέτας ήταν πολύ καλό. Την Κυριακή ξεκίνησα καλύτερα από το Σάββατο και ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ότι μπορούσα πραγματικά να παλέψω πάνω στη μοτοσυκλέτα. Πίεζα μέχρι το τέλος για να φτάσω τον Fabio, αλλά μου ξέφυγε."

Η 13η θέση στο Motegi ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση του Chantra στο MotoGP. Την είχε πετύχει πέρυσι στην Ινδονησία, ενώ στο ίδιο το Motegi είχε τερματίσει 15ος και είχε πάρει έναν βαθμό.

"Ευχαριστώ όλους όσοι με βοήθησαν αυτό το Σαββατοκύριακο. Εκτιμώ πραγματικά την εμπιστοσύνη που μου έδειξε η Honda HRC και είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να της την ανταποδώσω με αυτό το αποτέλεσμα."