MotoGP: Υπέγραψε επιτέλους ο Marc Marquez με την Ducati! 2025-2026

Η ανακοίνωση που όλοι περίμεναν
MotoGP: Υπέγραψε επιτέλους ο Marc Marquez με την Ducati!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/6/2024

Μία σειρά μετακινήσεων λαμβάνει πλέον τέλος καθώς ο Marc Marquez πηγαίνει στην Ducati, και με την βούλα πλέον καθότι η Ducati Corse μόλις ανακοίνωσε την συμφωνία τους για τις επόμενες δύο σεζόν.

Στο τέλος της τρέχουσας σεζόν ο Μarc Marquez αντικαθιστά τον Bastianini που εκτός απροόπτου πηγαίνει στην Tech3 και μαζί με τον Bagnaia θα είναι οι δύο αναβάτες της εργοστασιακής ομάδας της Ducati.

O Luigi Dall'Igna Γενικός Διευθυντής Ducati Corse δήλωσε: «Πρώτα απ' όλα, θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον Enea Bastianini όσο και τον Jorge Martín για την συνεργασία μας και την προσπάθεια που έκαναν μαζί μας τα τελευταία χρόνια και τους εύχομαι τα καλύτερα για το μέλλον. Αυτή τη σεζόν, έδειξαν ότι έχουν φτάσει σε ένα απίστευτο επίπεδο και είμαστε σίγουροι ότι θα είναι στη μάχη του τίτλου μέχρι το τέλος. Η απόφαση για τον νέο συμπαίκτη του Bagnaia στην ομάδα Ducati Lenovo δεν ήταν εύκολη, καθώς είχαμε μια λίστα με πολύ δυνατούς αναβάτες για να επιλέξουμε.

«Στο τέλος, η επιλογή μας ήταν ένα αδιαμφισβήτητο ταλέντο όπως ο Marc Marquez. Σε λίγους μόλις αγώνες, κατάφερε να προσαρμοστεί τέλεια στην Desmosedici GP ενώ η έμφυτη φιλοδοξία του τον ωθεί να αναπτύσσεται συνεχώς. Στο box θα έχουμε δύο αναβάτες που κατέχουν μαζί 11 Παγκόσμιους Τίτλους και το να μπορούμε να βασιστούμε στην εμπειρία και την ωριμότητά τους θα είναι ανεκτίμητο και για τη δική μας ανάπτυξη».

Ο Marc Marquez δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που θα μπορέσω να φορέσω τα κόκκινα χρώματα της εργοστασιακής ομάδας Ducati στα MotoGP την επόμενη σεζόν. Βασικά, από την πρώτη επαφή με την Desmosedici GP ευχαριστήθηκα την οδήγησή της και προσαρμόστηκα σε αυτή πολύ γρήγορα. Από εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι στόχος μου ήταν να συνεχίσω αυτή την πορεία, να συνεχίσω να εξελίσσομαι και να μετακομίσω στην ομάδα όπου ο Francesco Bagnaia είναι Παγκόσμιος Πρωταθλητής για δύο συνεχόμενα χρόνια. Είμαι χαρούμενος που μπορώ να κάνω αυτό το μεγάλο βήμα το 2025 και ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε η Ducati.

«Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τη Nadia, τον Carlo, τον Michele και όλη την οικογένεια της Gresini Racing που μου άνοιξαν την πόρτα της ομάδας τους σε μια ευαίσθητη στιγμή της καριέρας μου. Τώρα, θα συνεχίσουμε να διασκεδάζουμε και να τα δίνουμε όλα σε ό,τι απομένει από την τρέχουσα σεζόν, η οποία είναι η προτεραιότητά μου αυτή τη στιγμή».

MotoGP Παραχωρήσεις: Βελτιώθηκε και ανεβαίνει βαθμίδα η Honda - Τι χάνει το 2026

Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες για εργοστάσια και μοτοσυκλέτες
Concessions
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

15/12/2025

Το νέο σύστημα παραχωρήσεων του MotoGP, που εφαρμόζεται από το τέλος του 2023, έχει φέρει μικρές αλλά εμφανείς αλλαγές στην απόδοση των εργοστασιακών ομάδων. Η Ducati παραμένει κυρίαρχη, η Aprilia και η KTM δείχνουν ανοδική τάση, η Honda κατάφερε να ανέβει οριακά γκρουπ στον τελευταίο μόλις γύρο και την Yamaha να προχωρά σε ριζικές επιλογές ενόψει 2026.

Η νέα μορφή του συστήματος παραχωρήσεων μπήκε σε ισχύ στο τέλος του 2023, κατατάσσοντας τα εργοστάσια ανάλογα με το ποσοστό των πόντων που συγκεντρώνουν, σε σχέση με το σύνολο των διαθέσιμων πόντων. Από τότε μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί μόνο μία αλλαγή βαθμίδας, με την Honda να ανεβαίνει από το γκρουπ D στο γκρουπ C. Όμως, πίσω από τις βαθμίδες υπάρχουν αριθμοί που έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ας δούμε αναλυτικά πού βρίσκεται κάθε εργοστάσιο στο κλείσιμο του 2025.

Βαθμίδα

% διαθέσιμων βαθμών κατασκευαστών

Ελαστικά δοκιμών

Αναβάτες δοκιμών

Πίστες δοκιμών

Wildcard συμμετοχές

Κινητήρες / σεζόν

Εξέλιξη κινητήρα

Αναβαθμίσεις 
αεροδυναμικού πακέτου

A

≥ 85%

170

Μόνο δοκιμαστές

3 προκαθορισμένες πίστες

0

7–8

Παγωμένη (freeze)

1

B

60% – <85%

190

Μόνο δοκιμαστές

3 προκαθορισμένες πίστες

3

7–8

Παγωμένη (freeze)

1

C

35% – <60%

220

Μόνο δοκιμαστές

3 προκαθορισμένες πίστες

6

7–8

Παγωμένη (freeze)

1

D

<35%

260

Ελεύθερα (και με αναβάτες ομάδων)

Οποιαδήποτε πίστα MotoGP

6

9–10

Ελεύθερη εξέλιξη

2*

Concessions

DUCATI

Η Ducati παραμένει μόνη της στο γκρουπ A. Ωστόσο, ολοκληρώνει το 2025 με το 94% των μέγιστων δυνατών βαθμών, πέφτοντας από το 98% που είχε στην θερινή διακοπή των MotoGP αλλά και στο τελείωμα του 2024.

Αξιοσημείωτο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κυριαρχία του Marc Marquez διακόπηκε, λόγω τραυματισμού, πέντε γύρους πριν το τέλος της σεζόν.

Concessions

APRILIA

Προς το τέλος της χρονιάς, η Aprilia φάνηκε να πλησιάζει το γκρουπ B, αλλά απέχει ακόμα.

 Παρότι υπάρχει ανοδική πορεία, η απόσταση παραμένει, με το 2025 ήταν η καλύτερη χρονιά της Aprilia στον θεσμό, τέσσερις νίκες σε Grands Prix, περισσότερες από κάθε άλλη σεζόν στην ιστορία της. Από το 49% του καλοκαιριού του 2024 έπεσε στο 41% στο τέλος εκείνης της χρονιάς. Στο πρώτο μισό του 2025, με δύο νέους αναβάτες και τον Πρωταθλητή Jorge Martin εκτός για μεγάλο διάστημα, κατέβηκε στο 37%. Η εντυπωσιακή αντεπίθεση του Marco Bezzecchi με δύο συνεχόμενες νίκες στο τέλος της χρονιάς και η νίκη του Raul Fernandez με την Trackhouse στην Αυστραλία, ανέβασαν το ποσοστό στο ιστορικό υψηλό 51%.

Concessions

KTM

Η KTM κλείνει το 2025 με 46%, ανεβαίνοντας από το 40% της θερινής διακοπής. Δεν είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει πετύχει ποτέ, αλλά είναι ξεκάθαρη ανάκαμψη μετά από ένα βαρύ ξεκίνημα στη σεζόν.

Στο τέλος του 2024 ήταν στο 44%, οπότε συνολικά υπάρχει ένα μικρό βήμα προόδου, με στόχο ένα μεγαλύτερο για το 2026.

Concessions

HONDA

Η Honda είναι η μόνη που αλλάζει οριακά βαθμίδα το 2025. Μετά τη χειρότερη περίοδό της στο δεύτερο μισό του 2024, είχε πέσει στο απίστευτα χαμηλό 10% των δυνατών βαθμών, το χαμηλότερο για οποιοδήποτε εργοστάσιο εδώ και 20 χρόνια (εξαιρώντας πρώτες εμφανίσεις). Αλλά η Honda είναι Honda και το 2025 άρχισε να το δείχνει ξανά.

Από το 10% στο τέλος του 2024, ανέβηκε στο 23% το καλοκαίρι του 2025 και βρίσκεται στο 35% στο κλείσιμο της χρονιάς. Ακριβώς όσο χρειαζόταν για να ανέβει στο γκρουπ C, άνοδος που κρίθηκε στον τελευταίο αγώνα, όταν ο Luca Marini πήρε την ακριβώς την έβδομη θέση που απαιτούνταν.

Concessions

YAMAHA

Η Yamaha περνάει μια δύσκολη περίοδο, αλλά προχωράει σε μεγάλες αλλαγές που δεν αποτυπώνονται πλήρως σε αριθμούς. Στον τελευταίο αγώνα στη Βαλένθια αποχαιρέτησαν τη μέχρι τώρα ,εν σειρά, διάταξη κινητήρα τους. Στις δοκιμές εμφανίστηκαν μόνο με YZR-M1 σε διάταξη V4. Έναν μόλις χρόνο πριν τις τεράστιες αλλαγές κανονισμών που έρχονται.

Από το 17% στο τέλος του 2024ανέβηκαν ξανά στο 25% το καλοκαίρι του 2025, ενώ στο τέλος της φετινής σεζόν βρίσκονται στο 30%. Σημαντική πρόοδος μέσα σε δώδεκα μήνες. Το ερώτημα που παραμένει, είναι πού θα οδηγήσει η νέα V4 M1.