Motul Grand Prix of Japan: Εντυπωσιακός Rossi!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/10/2016

 

Η κατάταξη στην εκκίνηση για τον αυριανό αγώνα, έχει ένα σάντουιτς Honda, ανάμεσα στις Yamaha. Ο Rossi δεν ήταν το φαβορί για την pole position, αλλά αυτή ακριβώς κέρδισε λίγο πριν το τέλος του χρόνου για την κατάταξη!

Ο Marquez είχε τον πρώτο χρόνο, γλιτώνοντας αυτές τις μέρες με εντυπωσιακό τρόπο μερικές πτώσεις και στο τέλος είχε θέσει τον εαυτό του στην πρώτη θέση της εκκίνησης με  1¨44.134

Ωστόσο ο Rossi αλάθητος έσπασε τον χρόνο με καλή διαφορά, στα 1¨43.954 την στιγμή που παίρναμε μία δόση από τον αυριανό αγώνα, καθώς ο Marquez τον ακολουθούσε. Συμπληρώνοντας όμως το τρίτο του λάθος σε ένα πολύ μικρό παράθυρο χρόνου, ο Marquez δεν κατάφερε να απειλήσει και να πάρει πίσω την θέση του, μένοντας στην δεύτερη με τον Lorenzo τρίτο.

Τέταρτος ο Dovizioso, που όπως γράφαμε εχθές είναι πολύ πιθανό να τον δούμε στην αυριανή μάχη για τις πρώτες θέσεις, όπως ακριβώς και ο Crutchlow! Παρόλο που λίγα λεπτά πριν σημείωσε πτώση στα φρένα, ο Cal Crutchlow είναι από τους καλύτερους στο αργό φρενάρισμα, και το Motegi είναι ο ναός του φρεναρίσματος, οπότε ο Βρετανός έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

Αύριο τα ειδικά φρένα που κοστίζουν μερικές χιλιάδες Ευρώ, θα κληθούν να αποδείξουν την αξία τους, καθώς σε στροφές όπως η 11 θα πρέπει να επιβραδύνουν από τα 300+ χιλιόμετρα σε κάτω από τα 80. Αυτό σημαίνει μεγάλη καταπόνηση και για τις αναρτήσεις, αλλά και για τους αναβάτες τους ίδιους, σημείο που ο Pedrosa κέρδιζε εξαιτίας της σωματικής διάπλασης. Τώρα που θα είναι εκτός διεκδίκησης και με την πολύ σημαντική πρώτη θέση από την οποία θα ξεκινήσει ο Rossi, ο αυριανός αγώνας αναδεικνύει νέα ενδεχόμενα!

1

46

Valentino ROSSI

ITA

Movistar Yamaha MotoGP

Yamaha

305.1

1'43.954

 

2

93

Marc MARQUEZ

SPA

Repsol Honda Team

Honda

307.5

1'44.134

0.180 / 0.180

3

99

Jorge LORENZO

SPA

Movistar Yamaha MotoGP

Yamaha

303.3

1'44.221

0.267 / 0.087

4

4

Andrea DOVIZIOSO

ITA

Ducati Team

Ducati

308.3

1'44.294

0.340 / 0.073

5

35

Cal CRUTCHLOW

GBR

LCR Honda

Honda

305.6

1'44.402

0.448 / 0.108

6

41

Aleix ESPARGARO

SPA

Team SUZUKI ECSTAR

Suzuki

304.3

1'44.494

0.540 / 0.092

7

25

Maverick VIÑALES

SPA

Team SUZUKI ECSTAR

Suzuki

306.7

1'44.539

0.585 / 0.045

8

8

Hector BARBERA

SPA

Ducati Team

Ducati

309.9

1'44.980

1.026 / 0.441

9

44

Pol ESPARGARO

SPA

Monster Yamaha Tech 3

Yamaha

303.7

1'45.232

1.278 / 0.252

10

9

Danilo PETRUCCI

ITA

OCTO Pramac Yakhnich

Ducati

304.0

1'45.782

1.828 / 0.550

Ετικέτες

MotoGP: Η Pirelli διατηρεί τον αμφιλεγόμενο κανονισμό για πιέσεις ελαστικών - Πότε και γιατί μπορεί να αλλάξει

Ο κανονισμός που κόστισε τον Joan Mir το μοναδικό του φετινό βάθρο ως τώρα δεν πρόκειται να αλλάξει το 2027
Pirelli
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/8/2026

Είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς κανόνες του MotoGP και εντάχθηκε στη “νομοθεσία” της μεγάλης κατηγορίας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για κανονισμό που προβλέπει πως τα λάστιχα της μοτοσυκλέτας πρέπει να διατηρούνται σε πίεση πάνω από 1.80 bar (26,1 psi) το μπροστινό και 1.68 (24,4) το πίσω για το 60% των γύρων ενός κανονικού αγώνα ή για το 30% του sprint race. Παραβίαση αυτής της διάταξης μεταφράζεται σε ποινή 16 δευτερολέπτων για τον πλήρη αγώνα και 8 για τον σύντομο.

Αυτό ακριβώς έπαθε ο Mir στο Grand Prix της Καταλονίας πριν μερικούς μήνες, όταν τερμάτισε δεύτερος – στη μοναδική του εμφάνιση σε βάθρο φέτος – στη μάχη της Κυριακής, αλλά εκ των υστέρων (και αφότου είχε τιμήσει το Prosecco του στο βάθρο) τιμωρήθηκε με 16 επιπλέον δευτερόλεπτα λόγω παράβασης του κανονισμού αυτού και τελικώς κατατάχθηκε 13ος στον αγώνα! Κάτι ανάλογο είχε πάθει πέρυσι και ο Maverick Vinales, σε αγώνα που είχε τερματίσει επίσης δεύτερος.

Η αλλαγή προμηθευτή ελαστικών στη μεγάλη κατηγορία γέννησε την απορία αν ο κανονισμός αυτός θα συνεχίσει και το 2027 ή αν αφορούσε συγκεκριμένα τα ελαστικά της Michelin. Έτσι τέθηκε το ερώτημα στον Giorgio Barbier, αγωνιστικό διευθυντή της Pirelli, προκειμένου να διερευνηθεί η σκέψη των Ιταλών επί του κανονισμού αυτού ενόψει της ερχόμενης χρονιάς.

Giorgio Barbier

"Πρέπει να έχουμε μεγάλο σεβασμό προς τον τρέχοντα προμηθευτή του MotoGP (Michelin). Αν μετά από 11 χρόνια έχει θεσπίσει αυτόν τον κανόνα σε συνεργασία με τη Dorna, είναι γιατί πιστεύει πως το να τρέχει κανείς με πολύ χαμηλές πιέσεις μπορεί να συνιστά κίνδυνο και δεν μπορώ να ισχυριστώ πως τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Δεν γνωρίζω ακόμη αρκετά καλά τα αγωνιστικά του MotoGP.

"Από πού προέρχεται η υπερθέρμανση των μπροστινών ελαστικών; Πιθανότατα από την αεροδυναμική, τους ανθρακονημάτινους δίσκους, όταν έχουμε πολλές μοτοσυκλέτες να κρύβονται στο slipstream με την αεροδυναμική να θερμαίνει πολύ το μπροστινό λάστιχο του αναβάτη που είναι πίσω.

“Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν έχουμε στα Superbikes, ούτε στη Moto2, έτσι δεν μπορώ να ισχυριστώ πως η Pirelli δεν αντιμετωπίζει καθόλου τέτοιο πρόβλημα.

"Είναι σαφές πως έχουμε διαφορετική κατασκευή, άλλα υλικά και θερμοκρασίες λειτουργίας και δεν πιστεύω πως ένα Pirelli θα δουλεύει καλύτερα στα 1.4 bar από όσο στα 2.0. Γι’ αυτό εκτιμώ πως δεν θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα.

"Αν όμως λάβουμε υπόψη ποιες είναι οι σωστές πιέσεις για τα Pirelli, θα πρέπει να δούμε στην πράξη αν θα συνιστά πρόβλημα όταν πέφτουμε κάτω από αυτό το εύρος. Έτσι προς το παρόν θα κρατήσουμε τον κανόνα ως έχει, ελπίζοντας να μη χρειαστεί ποτέ να τον εφαρμόσουμε. Στη συνέχεια θα αποφασίσουμε αν χρειάζεται να τον τροποποιήσουμε ή να τον καταργήσουμε."

"Υπάρχει πάντως ένα δεδομένο που παρατηρώ: ο τρέχων προμηθευτής ελαστικών έχει μεγάλη ευαισθησία στις μεταβολές πίεσης. Όταν περάσει ένα συγκεκριμένο όριο, προκύπτει μεγάλος κίνδυνος.

"Στα δικά μας λάστιχα έχουμε σχετικά μεγάλο λειτουργικό εύρος πίεσης και ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να επιλέξει. Η συμπεριφορά των ελαστικών μας δεν αλλάζει τόσο δραματικά με τις μεταβολές στην πίεση.

“Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε αναβάτες να στερούνται το μετάλλιό τους μια ώρα αφότου το έχουν πανηγυρίσει στο βάθρο.”