Μύρισε διχρονίλα στο Isle of Man: Video του Suter mmx 500!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/5/2016

Το Suter έρχεται ξανά στο προσκήνιο, καθώς ετοιμάζεται να αγωνιστεί τις επόμενες ώρες στο Isle of Man στις δύο κορυφαίες κατηγορίες, με τον κόσμο να το κυνηγά για να το ακούσει να δουλεύει. Το Suter είναι η μόνη αγωνιστική δίχρονη GP μοτοσυκλέτα στην ιστορία της μοτοσυκλέτας που διατίθεται προς πώληση, έστω και περιορισμένη, έστω και με εξαιρετικά υψηλή τιμή. Το Suter mmx 500 κοστίζει περίπου €110.000 με την τιμή να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο, αν ο ιδιοκτήτης του αποφασίσει να τοποθετήσει διαφορετικό σετ αναρτήσεων, carbon ζάντες και Brembo δαγκάνες με πιστόνια τιτανίου.

Κατασκευάζονται μόλις 99 Suter mmx 500 που έτσι κι αλλιώς, πέρα από την υψηλή τιμή, προορίζονται για ελάχιστους που έχουν το θάρρος να αγωνιστούν στη σέλα της.

Ο V4 δίχρονος κινητήρας των 576 κυβικών, (56 x 58,5 - διάμετρος x διαδρομή) με τους δύο στρόφαλους που γραναζωμένοι μεταξύ τους περιστρέφονται αντίρροπα, παράγει 195 ίππους με κόφτη στις 13.000 στροφές και εκτοξεύει την μοτοσυκλέτα των μόλις 127 κιλών σε ταχύτητες μεγαλύτερες των 310Km/h, οπότε η απόδοσή του είναι παραπλήσια των θρυλικών αγωνιστικών μοτοσυκλετών. Βέβαια τώρα έχουμε ψεκασμό, εκτεταμένη χρήση carbon, από το ρεζερβουάρ μέχρι το φαίρινγκ και αλουμινένιο πλαίσιο και ψαλίδι, φτιαγμένα σε CNC.. Στο πρώτο –πολύ σύντομο- video από τις δοκιμές, το Suter περνάει πρώτο ενώ το κυνηγά ο John Mcguiness, πριν πέσει στα φρένα για την διάσημη στροφή Ballacraine, που έχει πάρει το όνομά της από παλιότερο ξενοδοχείο, και βρίσκεται στο πρώτο τρίτο της μεγάλης διαδρομής.

Το Suter έχει εξατάχυτο κιβώτιο τύπου κασέτας και ξερό, πολύδισκο συμπλέκτη, αναρτήσεις της Ohlins (FGR300, TTX25 ή RVP20) εμπρός και Ohlins TTX36 ή RVP46 πίσω. Η Akrapovic έχει εξελίξει σε συνεργασία με την Suter τις εξατμίσεις από τιτάνιο, που ευθύνονται για τον μαγικό, αγωνιστικό ήχο που εξαπλώνεται στο Isle of Man με τον 53χρονο Ian Lougher που αγωνίζεται μαζί της, να δηλώνει πως είναι η καλύτερη μουσική στα αυτιά του! Ο Ian έχει τριάντα χρόνια καριέρας στους αγώνες δρόμου και αν και είχε αποσυρθεί, επιστρέφει φέτος μετά από τρία χρόνια για να αγωνιστεί με την Suter!

Η Suter, μία εταιρία με έδρα στην Ελβετία, έχει μακρά ιστορία στους αγώνες και ιδιαίτερα στα δίχρονα GP, κατασκευάζοντας διάφορα εξαρτήματα για αγωνιστικές ομάδες. Αναγνωρίζοντας ότι παραμένουν πολλοί νοσταλγοί, σε όλο τον κόσμο, της δίχρονης εποχής, με πρώτους και καλύτερους τους ίδιους, αποφάσισαν να κατασκευάσουν το απόλυτο δίχρονο όνειρο και να το διαθέσουν στην παραγωγή.

Ακούστε το να δουλεύει:

 

Η ομάδα ετοιμάζεται:

 

 

Ετικέτες

MotoGP: Αλλαγές στο πρόγραμμα δοκιμών των μοτοσυκλετών 850 κ.εκ. - Οι επίσημες ημερομηνίες

Λιγότερες ημέρες θα έχουν στη διάθεσή τους ομάδες και κατασκευαστές
aprilia
Από τον

Παύλο Καρατζά

3/9/2026

Το MotoGP ανακοίνωσε τις επίσημες ημερομηνίες για τις δοκιμές πριν την έναρξη της σεζόν το 2027, οι οποίες περιλαμβάνουν αλλαγές στον αριθμό των ημερών που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αναβάτες με τις μοτοσικλέτες των 850 κυβικών.

Η νέα εποχή των 850 κυβικών και των ελαστικών Pirelli αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Για τις ομάδες και τους αναβάτες, η πρώτη αυτή περίοδος δοκιμών πριν την έναρξη της σεζόν θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι των άλλων κατασκευαστών.

Ο χρόνος στην πίστα θα είναι πολύτιμος, καθώς οι κατασκευαστές θα επιδιώξουν να επιλύσουν τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν ή αντιμετωπίζουν ήδη. Θα αποτελέσει επίσης μια ευκαιρία για τους αναβάτες να εξοικειωθούν με τις νέες μοτοσυκλέτες τους, όμως αυτό θα γίνει με λιγότερες διαθέσιμες ημέρες.

Μετά τη λήξη της σεζόν του 2026 στη Βαλένθια, θα ακολουθήσει δοκιμή μίας ημέρας στην ίδια πίστα, κάτι που αποτελεί τυπική διαδικασία όσον αφορά το πρόγραμμα δοκιμών του MotoGP στο τέλος του έτους στην Ισπανία.

Ωστόσο, το shakedown στη Sepang θα μειωθεί κατά μία ημέρα, ενώ το ίδιο θα γίνει και στην επίσημη δοκιμή του MotoGP στη Sepang. Αυτό σημαίνει ότι οι rookies θα χάσουν δύο ολόκληρες ημέρες δοκιμών σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ και οι καθιερωμένοι αναβάτες θα έχουν επίσης μία ημέρα λιγότερη για τις δοκιμές πριν από την έναρξη της σεζόν.

MotoGP

Eπίσης, οι δύο δοκιμές θα διεξαχθούν αμέσως η μία μετά την άλλη, κάτι που αποτελεί μία ακόμη αλλαγή σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. το shakedown θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιανουαρίου, ενώ η επίσημη διήμερη δοκιμή θα ακολουθήσει από τις 31 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου.

Η τελευταία αλλαγή αφορά την τελική δοκιμή πριν την έναρξη της σεζόν στο Buriram, η οποία θα πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα από ό,τι στο παρελθόν. Αντί να γίνουν οι δοκιμές λίγο πριν τον πρώτο αγώνα της σεζόν στο Chang International Circuit, θα διεξαχθούν στις 6-7 Φεβρουαρίου, κάτι που φαίνεται ότι το έχουν ζητήσει οι κατασκευαστές από τους διοργανωτές, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν.