Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Νέα ελαστικά για ταχύτερα MotoGP!

Η επανάσταση της Michelin για το 2020

H Michelin, ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών των MotoGP, έχει θέσει ως στόχο να κατεβάσει κι άλλο τα γυρολόγια της κορυφαίας κατηγορίας, έως και μισό δευτερόλεπτο, σε συγκεκριμένες πίστες την επόμενη χρονιά. Από τους 19 αγώνες της φετινής σεζόν, σε εννέα πίστες τα ρεκόρ ταχύτερου γύρου έχουν παραμείνει ίδια από την προ Bridgestone εποχή του 2016. Συγκεκριμένα στην Αργεντινή, στο Austin, στο Mugello, στο Assen, στο Brno, στην Aragon, στο Motegi, στο Phillip Island και στην Sepang, οι χρόνοι δεν έχουν κατέβει.


Παρ' όλα αυτά, το πίσω ελαστικό που ετοιμάζει για το 2020 η Michelin έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να βελτιώσει την απόδοση, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι δοκιμές μετά τον αγώνα της Βαρκελώνης. "Ο στόχος είναι να βελτιώσουμε την πρόσφυση", λέει ο Piero Taramaso της εταιρείας. "Δοκίμασαν το ελαστικό 18 αναβάτες και όλοι τους είπαν ότι είχαν καλύτερη πρόσφυση και αίσθηση. Ένιωσαν πως είναι λίγο πιο μαλακό, οπότε είχαν άμεσο κέρδος όσο ήταν πλαγιασμένοι."
Τα λεγόμενά του επιβεβαιώθηκαν και από τους χρόνους, καθώς μερικοί αναβάτες βελτίωσαν τους χρόνους τους κατά 0,2 δευτερόλεπτα σε σχέση με το στάνταρ ελαστικό, ενώ υπήρξαν και μερικοί που είδαν βελτίωση έως και 0,8 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Taramaso, ο μέσος όρος της βελτίωσης στους χρόνους ήταν 0,4-0,5 δευτερόλεπτα, δηλαδή πολύ κοντά στον στόχο του μισού δευτερολέπτου.


"Ψάχναμε για τουλάχιστον 0,4 δευτερόλεπτα", λέει ο Taramaso. "Αν ήταν μικρότερη η βελτίωση θα σταματούσαμε να δουλεύουμε πάνω σ' αυτό το λάστιχο." Οι εξελίξεις πάντως δείχνουν ότι υφίσταται ακόμη η τάση για μαλακότερα ελαστικά στα MotoGP. Μέχρι σήμερα, αυτό έχει επιτευχθεί χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και μείγματα για την γόμα, με την βοήθεια της συλλογής ακόμη περισσότερων δεδομένων για την κάθε πίστα. Η εξήγηση του Taramaso γι' αυτή την κατεύθυνση είναι ότι επιλέγουν τη λύση των μαλακότερων ελαστικών, διότι με αυτή τη νέα τεχνολογία κερδίζουν σε συνέπεια της απόδοσης και της πρόσφυσης, οπότε έχουν την δυνατότητα να προσχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. "Μερικές φορές μάλιστα, είδαμε ότι το μαλακό ελαστικό έβγαζε ολόκληρους αγώνες μέχρι το τέλος, έχοντας ακόμη αρκετή γόμα στο πέλμα του και με σχετικά μικρή φθορά."
Οι επόμενες επίσημες δοκιμές θα γίνουν τον άλλο μήνα, μετά τον αγώνα στο Brno της Τσεχίας.

 

Tags: