Νέα ελαστικά για ταχύτερα MotoGP!

Η επανάσταση της Michelin για το 2020
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

22/7/2019

H Michelin, ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών των MotoGP, έχει θέσει ως στόχο να κατεβάσει κι άλλο τα γυρολόγια της κορυφαίας κατηγορίας, έως και μισό δευτερόλεπτο, σε συγκεκριμένες πίστες την επόμενη χρονιά. Από τους 19 αγώνες της φετινής σεζόν, σε εννέα πίστες τα ρεκόρ ταχύτερου γύρου έχουν παραμείνει ίδια από την προ Bridgestone εποχή του 2016. Συγκεκριμένα στην Αργεντινή, στο Austin, στο Mugello, στο Assen, στο Brno, στην Aragon, στο Motegi, στο Phillip Island και στην Sepang, οι χρόνοι δεν έχουν κατέβει.


Παρ' όλα αυτά, το πίσω ελαστικό που ετοιμάζει για το 2020 η Michelin έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να βελτιώσει την απόδοση, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι δοκιμές μετά τον αγώνα της Βαρκελώνης. "Ο στόχος είναι να βελτιώσουμε την πρόσφυση", λέει ο Piero Taramaso της εταιρείας. "Δοκίμασαν το ελαστικό 18 αναβάτες και όλοι τους είπαν ότι είχαν καλύτερη πρόσφυση και αίσθηση. Ένιωσαν πως είναι λίγο πιο μαλακό, οπότε είχαν άμεσο κέρδος όσο ήταν πλαγιασμένοι."
Τα λεγόμενά του επιβεβαιώθηκαν και από τους χρόνους, καθώς μερικοί αναβάτες βελτίωσαν τους χρόνους τους κατά 0,2 δευτερόλεπτα σε σχέση με το στάνταρ ελαστικό, ενώ υπήρξαν και μερικοί που είδαν βελτίωση έως και 0,8 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Taramaso, ο μέσος όρος της βελτίωσης στους χρόνους ήταν 0,4-0,5 δευτερόλεπτα, δηλαδή πολύ κοντά στον στόχο του μισού δευτερολέπτου.


"Ψάχναμε για τουλάχιστον 0,4 δευτερόλεπτα", λέει ο Taramaso. "Αν ήταν μικρότερη η βελτίωση θα σταματούσαμε να δουλεύουμε πάνω σ' αυτό το λάστιχο." Οι εξελίξεις πάντως δείχνουν ότι υφίσταται ακόμη η τάση για μαλακότερα ελαστικά στα MotoGP. Μέχρι σήμερα, αυτό έχει επιτευχθεί χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και μείγματα για την γόμα, με την βοήθεια της συλλογής ακόμη περισσότερων δεδομένων για την κάθε πίστα. Η εξήγηση του Taramaso γι' αυτή την κατεύθυνση είναι ότι επιλέγουν τη λύση των μαλακότερων ελαστικών, διότι με αυτή τη νέα τεχνολογία κερδίζουν σε συνέπεια της απόδοσης και της πρόσφυσης, οπότε έχουν την δυνατότητα να προσχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. "Μερικές φορές μάλιστα, είδαμε ότι το μαλακό ελαστικό έβγαζε ολόκληρους αγώνες μέχρι το τέλος, έχοντας ακόμη αρκετή γόμα στο πέλμα του και με σχετικά μικρή φθορά."
Οι επόμενες επίσημες δοκιμές θα γίνουν τον άλλο μήνα, μετά τον αγώνα στο Brno της Τσεχίας.

 

Ετικέτες

MotoGP: H KTM θέλει να λύσει τεχνικό πρόβλημα στους κινητήρες της μα μόνο η Aprilia συναινεί!

Οι τακτικές βλάβες στους V4 των RC16 παραμένουν άλυτο πρόβλημα και οι επιτρεπόμενοι κινητήρες τελειώνουν σύντομα
ktm motogp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/7/2026

Το θέμα πήρε σοβαρές διαστάσεις μετά το ατύχημα της Βαρκελώνης, όταν η ΚΤΜ του Pedro Acosta έσβησε ξαφνικά σε μια μικρή ευθεία μη αφήνοντας κανένα περιθώριο ελιγμού στον επερχόμενο Alex Marquez που έπεσε πάνω στον αντίπαλό του με τις γνωστές συνέπειες. Ωστόσο αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που μια μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ αντιμετώπιζε μηχανικά προβλήματα στη διάρκεια δοκιμών ή αγώνων, ούτε έμελλε να είναι η τελευταία.

Στην πορεία οι Αυστριακοί είπαν πως βρέθηκε λύση στο πρόβλημα και κυκλοφόρησε η πληροφορία πως είχαν ρίξει ελαφρώς την απόδοση των V4 τους για παν ενδεχόμενο, ωστόσο αποκαλύπτεται πως οριστική λύση δεν έχει βρεθεί. Και ο λόγος είναι απλός: η ΚΤΜ δεν επιτρέπεται να ανοίξει τους κινητήρες της για να τους ελέγξει και διορθώσει!

Σύμφωνα με τους τρέχοντες κανονισμούς του MotoGP, οι επιτρεπόμενοι κινητήρες – 8 ανά αναβάτη ανά σεζόν ή 10 για ομάδες που απολαμβάνουν παραχωρήσεων (concessions), κάτι που αυτή τη στιγμή ισχύει μόνο για τη Yamaha – εγκρίθηκαν και σφραγίστηκαν στην αρχή της σεζόν και ουδεμία παρέμβαση επιτρέπεται δίχως τη συγκατάθεση της Ένωσης Αγωνιστικών Ομάδων, MSMA.

Για να δοθεί αυτή η συγκατάθεση απαιτείται απόλυτη ομοφωνία και η ΚΤΜ έχει ήδη αιτηθεί στην MSMA να ανοίξει τα μοτέρ της για να ψάξει και να διορθώσει το όποιο πρόβλημα, ωστόσο μόνο η Aprilia έχει συναινέσει! Κοινώς Ducati, Honda και Yamaha δεν εγκρίνουν το σχέδιο της ΚΤΜ.

Στο μεταξύ η ΚΤΜ, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής Motorsport της εταιρείας, Pit Beirer, έχει ήδη αποσύρει μερικούς κινητήρες από την εργοστασιακή ομάδα και σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλοκαιρινή διακοπή για να βρει ποιο ακριβώς είναι το τεχνικό πρόβλημα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ωστόσο πως οι Pedro Acosta και Brad Binder έχουν μείνει με έναν κινητήρα ο καθένας, κάτι που θα οδηγήσει πιθανότατα σε υπέρβαση του επιτρεπόμενου αριθμού που προβλέπουν οι κανονισμοί με τις όποιες συνέπειες – εκκίνηση από pitlane την πρώτη φορά και το ίδιο με επιπλέον ποινή long lap για κάθε επόμενη υπέρβαση.

Στο μεταξύ όμως το ζήτημα δεν αφορά μόνο στον ανταγωνισμό, αλλά έχει και σοβαρές προεκτάσεις στο ζήτημα της ασφάλειας. Το συμβάν της Βαρκελώνης, που οδήγησε σε κάταγμα σπονδύλου στην πλάτη του Alex Marquez, μας δείχνει ξεκάθαρα τον κίνδυνο που προκύπτει όταν μια μοτοσυκλέτα ενδέχεται να σβήσει στα καλά καθούμενα την ώρα του αγώνα, θέτοντας ρίσκα τόσο για τους αναβάτες της, όσο και για όλους τους άλλους που αγωνίζονται εκείνη τη στιγμή τριγύρω τους.

Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει ακατανόητη τη διαφωνία των τριών άλλων εργοστασίων που αντιτίθενται στην πρόταση της ΚΤΜ για άνοιγμα των σφραγισμένων μοτέρ της.

Ετικέτες