Νέα ελαστικά για ταχύτερα MotoGP!

Η επανάσταση της Michelin για το 2020
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

22/7/2019

H Michelin, ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών των MotoGP, έχει θέσει ως στόχο να κατεβάσει κι άλλο τα γυρολόγια της κορυφαίας κατηγορίας, έως και μισό δευτερόλεπτο, σε συγκεκριμένες πίστες την επόμενη χρονιά. Από τους 19 αγώνες της φετινής σεζόν, σε εννέα πίστες τα ρεκόρ ταχύτερου γύρου έχουν παραμείνει ίδια από την προ Bridgestone εποχή του 2016. Συγκεκριμένα στην Αργεντινή, στο Austin, στο Mugello, στο Assen, στο Brno, στην Aragon, στο Motegi, στο Phillip Island και στην Sepang, οι χρόνοι δεν έχουν κατέβει.


Παρ' όλα αυτά, το πίσω ελαστικό που ετοιμάζει για το 2020 η Michelin έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να βελτιώσει την απόδοση, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι δοκιμές μετά τον αγώνα της Βαρκελώνης. "Ο στόχος είναι να βελτιώσουμε την πρόσφυση", λέει ο Piero Taramaso της εταιρείας. "Δοκίμασαν το ελαστικό 18 αναβάτες και όλοι τους είπαν ότι είχαν καλύτερη πρόσφυση και αίσθηση. Ένιωσαν πως είναι λίγο πιο μαλακό, οπότε είχαν άμεσο κέρδος όσο ήταν πλαγιασμένοι."
Τα λεγόμενά του επιβεβαιώθηκαν και από τους χρόνους, καθώς μερικοί αναβάτες βελτίωσαν τους χρόνους τους κατά 0,2 δευτερόλεπτα σε σχέση με το στάνταρ ελαστικό, ενώ υπήρξαν και μερικοί που είδαν βελτίωση έως και 0,8 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Taramaso, ο μέσος όρος της βελτίωσης στους χρόνους ήταν 0,4-0,5 δευτερόλεπτα, δηλαδή πολύ κοντά στον στόχο του μισού δευτερολέπτου.


"Ψάχναμε για τουλάχιστον 0,4 δευτερόλεπτα", λέει ο Taramaso. "Αν ήταν μικρότερη η βελτίωση θα σταματούσαμε να δουλεύουμε πάνω σ' αυτό το λάστιχο." Οι εξελίξεις πάντως δείχνουν ότι υφίσταται ακόμη η τάση για μαλακότερα ελαστικά στα MotoGP. Μέχρι σήμερα, αυτό έχει επιτευχθεί χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και μείγματα για την γόμα, με την βοήθεια της συλλογής ακόμη περισσότερων δεδομένων για την κάθε πίστα. Η εξήγηση του Taramaso γι' αυτή την κατεύθυνση είναι ότι επιλέγουν τη λύση των μαλακότερων ελαστικών, διότι με αυτή τη νέα τεχνολογία κερδίζουν σε συνέπεια της απόδοσης και της πρόσφυσης, οπότε έχουν την δυνατότητα να προσχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. "Μερικές φορές μάλιστα, είδαμε ότι το μαλακό ελαστικό έβγαζε ολόκληρους αγώνες μέχρι το τέλος, έχοντας ακόμη αρκετή γόμα στο πέλμα του και με σχετικά μικρή φθορά."
Οι επόμενες επίσημες δοκιμές θα γίνουν τον άλλο μήνα, μετά τον αγώνα στο Brno της Τσεχίας.

 

Ετικέτες

MotoGP: Συνεργασία με SHARK για νέα σειρά κρανών με το λογότυπό τους το 2026

Η γνωστή εταιρεία SHARK συμμαχεί με τα MotoGP για την δημιουργία επίσημης σειράς κρανών του παγκοσμίου πρωταθλήματος
MotoGP SHARK Helmets
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

26/11/2025

Η SHARK και τα MotoGP ανακοίνωσαν την συνεργασία τους, παρουσιάζοντας την πρώτη επίσημη συλλογή κρανών MotoGP που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2026, μια κίνηση που ενισχύει τη θέση της SHARK στον κορυφαίο θεσμό των δύο τροχών, φέρνοντας στους αναβάτες κράνη κατασκευασμένα με τεχνολογία που εξελίχθηκε σε ακραίες αγωνιστικές συνθήκες.

Η SHARK, με ρίζες στα γαλλικά paddock από το 1989 και 79 παγκόσμιους πρωταθλητές στο ενεργητικό της, ενισχύει την παρουσία της στα MotoGP όπου ήδη εκπροσωπείται από τους Johann Zarco και Raul Fernandez. Η νέα σειρά κρανών, σχεδιασμένη στη Μασσαλία, αξιοποιεί την τεχνολογία που η εταιρεία εξελίσσει μέσα στις πίστες: σύνθετα υλικά, αεροδυναμική βελτιστοποίηση και αφοσίωση στην προστασία.

Τα MotoGP, ως κορυφαίο πρωτάθλημα μοτοσυκλετών παγκοσμίως, αποτελεί ιδανικό συνεργάτη με 22 πίστες σε 5 ηπείρους και συνεχής τεχνολογική εξέλιξη σε αεροδυναμική, ηλεκτρονικά και ασφάλεια.

Η συλλογή SHARK x MotoGP θα περιλαμβάνει δύο Aeron GP FIM #2 πιστοποιημένα με το νέο πρότυπο FIM 2026, ένα Aeron χωρίς το A2S spoiler, καθώς και τα ολοκαίνουργια Skwal Cup και Skwal Jet Cup. Πρόκειται για κράνη που κουβαλούν αγωνιστικό DNA, αλλά προορίζονται για καθημερινή αστική χρήση από όλους τους αναβάτες.

Ο CEO της Dorna, Carmelo Ezpeleta, χαρακτήρισε τη συλλογή "σύμβολο ανάπτυξης και πάθους", ενώ ο CEO της 2Ride (μητρική εταιρεία γνωστών brands όπως SHARK, NOLAN, SEGURA, BERING, και CAIRN) Christophe Merkel, τόνισε ότι η σειρά αντανακλά τις αξίες και των δύο μερών, φέρνοντας τεχνολογία από τα MotoGP στο δρόμο.

Η συνεργασία θα διαρκέσει από το 2026 έως το τέλος του 2028, σηματοδοτώντας μια τριετία τεχνολογικής και εμπορικής σύμπραξης, κυρίως το δεύτερο για να είμαστε ειλικρινείς. Το διαδικτυακό κατάστημα των MotoGP πηγαίνει πολύ καλά και για να συνεχίσει θα πρέπει να εμπλουτίζεται με προϊόντα. Ένα δικό τους κράνος, είναι κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς κάποια άλλη επιρροή στο καθαυτό κομμάτι των αγώνων.