Νέο εμπρός ελαστικό της Dunlop για τη Moto2!

Με μεγαλύτερες διαστάσεις!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

4/3/2020

Μπορεί ο αγώνας των MotoGP στο Qatar να αναβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού, όμως το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει κανονικά στο Losail καθώς οι ομάδες και οι αναβάτες των Moto2 και Moto3 βρίσκονταν ήδη εκεί, πριν την λήψη των μέτρων πρόληψης κατά του ιού. Η Moto2 θα αποτελέσει το μεγάλο αγώνα και η Dunlop έχει εξελίξει ένα καινούργιο εμπρός ελαστικό για τη νέα σεζόν, αυξάνοντας παράλληλα της διαστάσεις του από 120/70-17 σε 125/70-17. Με τους Xavier Simeon και Nico Terol να έχουν το ρόλο των αναβατών εξέλιξης των ελαστικών της, η Dunlop εργάστηκε εντατικά για τη δημιουργία του νέου ελαστικού και στο Qatar θα είναι διαθέσιμο σε δύο επιλογές: Πολύ μαλακή και μέτρια γόμα.

Πέρσι είχε αυξηθεί το μέγεθος του πίσω ελαστικού, ενώ φέτος με το μεγαλύτερο μέγεθος του εμπρός ελαστικού η μοτοσυκλέτα θα έχει καλύτερη οδηγική συμπεριφορά. Ένα απ’ τα στοιχεία που εισάγει το νέο εμπρός ελαστικό της Dunlop είναι πως θα προσφέρει μεγαλύτερη πρόσφυση και σταθερότητα κατά το στρίψιμο. Ακόμη, η γόμα έχει διαφορετική σύσταση συγκριτικά με το παρελθόν και επιτρέπει στους αναβάτες να φρενάρουν οριακά και πιο δυνατά πριν τη στροφή.

Ο Senior Race Engineer, Stephen Brickley, εστίασε στο γεγονός ότι δεν πρόκειται για απλώς ένα μεγαλύτερο σε διαστάσεις εμπρός ελαστικό αλλά ένα ολοκαίνουργιο με νέες τεχνολογίες. “Τα εμπρός ελαστικά της νέας σεζόν έχουν νέα γόμα και νέο σκελετό που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Jointless Belt (JLB). Έτσι, ενισχύεται η δομή του ελαστικού που παίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση της φθοράς του σε υψηλές ταχύτητες, ενώ βελτιώνεται και η ακρίβεια των χειρισμών”, είπε ο Brickley. Όταν το πρωτάθλημα ξεκινήσει στη Γηραιά Ήπειρο στις 03 Μαΐου με τον αγώνα στη Jerez  –αφού και εφόσον ο κορωνοϊός πάψει να επηρεάζει το πρόγραμμα του πρωταθλήματος- η Dunlop θα έχει τρεις επιλογές για τη σκληρότητα της γόμας: Μαλακή, μέτρια και σκληρή.

Η εξέλιξη των πίσω ελαστικών συνεχίζεται, με την Dunlop να ετοιμάζει ολοκαίνουργιο πίσω ελαστικό με πολύ μαλακή γόμα για τους αγώνες στην Αυστραλία και την Ιαπωνία, το οποίο ενδεχομένως να παρουσιαστεί και νωρίτερα. Στον αγώνα του Qatar οι αναβάτες της Moto2 θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της μέτριας και μέτριας προς σκληρής γόμας.

Για τη μικρότερη κατηγορία του πρωταθλήματος, η Dunlop θα συνεχίσει να προσφέρει στους αναβάτες τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ σκληρής και μαλακής γόμας, τόσο για τα εμπρός όσο και τα πίσω ελαστικά. “Για το 2020, συνεχίζουμε την ίδια τακτική σχετικά με τις γόμες των ελαστικών καθώς πέρσι οι εντυπώσεις των αναβατών ήταν πάρα πολύ θετικές. Η δυνατότητα επιλογής μόνο μεταξύ μαλακής ή σκληρής γόμας πρόσφερε μεγαλύτερο θέαμα στους αγώνες μέσα απ’ τις περισσότερες προσπεράσεις και τον ανταγωνισμό.”

Ετικέτες

MotoGP - Marc Marquez: Τέλος η σεζόν για τον Ισπανό! Δίνουν έως 16 εβδομάδες για αποκατάσταση

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο φετινός Παγκόσμιος Πρωταθλητής δεν θα αγωνιστεί ξανά για τη σεζόν 2025
marquez
Από τον

Παύλο Καρατζά

15/10/2025

Ο Marc Marquez ενδέχεται να μείνει εκτός αγώνων για έως και 16 εβδομάδες μετά την επέμβαση στον ώμο, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες για το αν ο πρωταθλητής του MotoGP θα αγωνιστεί ξανά αυτή τη σεζόν.

Ο ιατρός Dr Pedro Luis Ripoll δήλωσε: “Είναι ένας τραυματισμός με καλή πρόγνωση και η περίοδος αποκατάστασης μπορεί να είναι περίπου 16 εβδομάδες. Εάν υπάρχει κάποιο σχετικό κάταγμα, αντιμετωπίζεται εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου μέσω χειρουργικής επέμβασης”.

Με 4 αγώνες να απομένουν και το τέλος της σεζόν έρχεται σε ένα μήνα, το ενδεχόμενο ο Ισπανός να μην αγωνιστεί ξανά φέτος είναι πλέον ορατό. Ο δοκιμαστής της Ducati, Michele Pirro, θα αντικαταστήσει τον Marc Marquez στην Αυστραλία αυτό το Σαββατοκύριακο. Όπως είναι ήδη γνωστό από την πρώτη στιγμή του χειρουργείου.

Η Ducati έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής ότι ο Marquez θα χάσει τους επόμενους δύο γύρους, στο Phillip Island και στο Sepang. Ωστόσο, αυτό το χρονοδιάγραμμα δόθηκε πριν απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

Θα ήταν έκπληξη αν ο Marquez επιχειρούσε μια γρήγορη επιστροφή, αφού είχε προηγουμένως συμβουλεύσει τον τραυματισμένο πρωταθλητή Jorge Martin να “σεβαστεί το σώμα του” και να μην επαναλάβει το δικό του λάθος της πρόωρης επιστροφής.

Ο Marquez είχε δηλώσει στο παρελθόν: “ Ειδικά όταν είσαι παγκόσμιος πρωταθλητής, το κίνητρό σου είναι μεγαλύτερο, η αυτοπεποίθησή σου είναι μεγαλύτερη. Μερικές φορές δεν βλέπεις τα όρια, αλλά του (Martin) έστειλα μήνυμα και, από τα συναισθήματά μου και την εμπειρία μου, του είπα απλά: Σεβάσου το σώμα σου. Δεν σεβάστηκα το σώμα μου στο παρελθόν και το πλήρωσα ακριβά. Και του είπα απλά ότι αν χάσεις τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι αγώνες, δεν είναι τίποτα”.