Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Νέοι κανονισμοί στα GP

Μηνύματα από τα πιτς στα όργανα!

Η Επιτροπή των Grand Prix, αποτελούμενη από τους Carmelo Ezpeleta (Dorna), Paul Duparc (FIM), Herve Ponvharal (IRTA) και Takanako Tsubouchi (MSMA) και παρουσία των Carlos Ezpeleta (Dorna), Mike Trimby (IRTA) και Corrado Cecchinelli (Διευθυντή Τεχνολογίας), συναντήθηκε στο Assen στις 24 Ιουνίου και ανακοίνωσε τις παρακάτω αποφάσεις-κανονισμούς:

Με άμεση ισχύ εγκρίθηκαν οι αλλαγές που αφορούν την χωρητικότητα των ρεζερβουάρ, συμπεριλαμβανομένων των σωλήνων και των ανεπίστροφων βαλβίδων. Επίσης, σε ό,τι αφορά τα πλαίσια, στη συνάντηση που είχε γίνει κατά τη διάρκεια του αγώνα στο Losail είχαν εγκριθεί οι νέοι κανονισμοί που είχαν να κάνουν με τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των πλαισίων της Moto3 και της Moto2. Με ελάχιστες τροποποιήσεις που αφορούν κυρίως το υλικό για τα ψαλίδια και τις ακτίνες των τροχών, οι κανονισμοί θα ισχύουν πλέον για όλες τις κατηγορίες των GP

Επιπλέον, σε άμεση ισχύ τίθεται και ο κανονισμός που προβλέπει ότι οι wild card συμμετοχές θα ασφαλίζονται κανονικά από την IRTA (κι όχι από τις εθνικές ομοσπονδίες που ανήκουν) όπως οι κανονικές συμμετοχές των αγώνων, ενώ πλέον δεν θα επιτρέπεται σε αναβάτες να αγωνίζονται σε δύο διαφορετικά πρωταθλήματα με διαφορετικές μοτοσυκλέτες που οργανώνονται την ίδια ημέρα στα πλαίσια του προγράμματος των GP.

Μια από τις σημαντικότερες όμως αλλαγές, είναι αυτή που αφορά τις ενδείξεις των οργάνων και τα γραπτά μηνύματα. Μέχρι στιγμής είναι ήδη επικυρωμένο ότι οι μοτοσυκλέτες της Moto3 και των MotoGP θα πρέπει να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό στα όργανά τους ώστε να προβάλλονται γραπτά μηνύματα σε συνδυασμό με τις ενδεικτικές λυχνίες, με ισχύ από το 2018, ενώ στην Moto2 θα ισχύει από το 2019. Τώρα, η Επιτροπή επιβεβαίωσε την ακριβή λίστα των μηνυμάτων που θα μπορούν να στέλνονται. Μερικές ομάδες  διαθέτουν ήδη τον κατάλληλο εξοπλισμό και με την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ασφαλείας δόθηκε η έγκριση ότι αυτές οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σύστημα ως "virtual pit board" (εικονική πινακίδα από τα pits), χωρίς κάποια περεταίρω αλλαγή στους υπάρχοντες κανονισμούς.

Οι υπόλοιπες αποφάσεις αφορούν την ανανέωση των προδιαγραφών για τα ηλεκτρονικά και τα υπόλοιπα βοηθήματα των μοτοσυκλετών της Moto2- με ισχύ από το 2019- κάτι που είναι συνυφασμένο και με την επίσημη ανακοίνωση της Triumph ως αποκλειστικό προμηθευτή κινητήρων από το 2019, ενώ ανακοινώθηκε και η Dell'Orto ως αποκλειστικός προμηθευτής ECU για την κατηγορία Moto3.

Τέλος, στις αποφάσεις συμπεριλαμβάνεται και η έγκριση του αιτήματος του HRC για λόγους ασφαλείας, να αντικατασταθούν σε ορισμένες μοτοσυκλέτες της Honda στην Moto3 οι βαλβίδες εισαγωγής, εξαιτίας κατασκευαστικού σφάλματος, που έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή των κινητήρων.