Νέοι κανονισμοί στα GP

Μηνύματα από τα πιτς στα όργανα!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

29/6/2017

Η Επιτροπή των Grand Prix, αποτελούμενη από τους Carmelo Ezpeleta (Dorna), Paul Duparc (FIM), Herve Ponvharal (IRTA) και Takanako Tsubouchi (MSMA) και παρουσία των Carlos Ezpeleta (Dorna), Mike Trimby (IRTA) και Corrado Cecchinelli (Διευθυντή Τεχνολογίας), συναντήθηκε στο Assen στις 24 Ιουνίου και ανακοίνωσε τις παρακάτω αποφάσεις-κανονισμούς:

Με άμεση ισχύ εγκρίθηκαν οι αλλαγές που αφορούν την χωρητικότητα των ρεζερβουάρ, συμπεριλαμβανομένων των σωλήνων και των ανεπίστροφων βαλβίδων. Επίσης, σε ό,τι αφορά τα πλαίσια, στη συνάντηση που είχε γίνει κατά τη διάρκεια του αγώνα στο Losail είχαν εγκριθεί οι νέοι κανονισμοί που είχαν να κάνουν με τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των πλαισίων της Moto3 και της Moto2. Με ελάχιστες τροποποιήσεις που αφορούν κυρίως το υλικό για τα ψαλίδια και τις ακτίνες των τροχών, οι κανονισμοί θα ισχύουν πλέον για όλες τις κατηγορίες των GP

Επιπλέον, σε άμεση ισχύ τίθεται και ο κανονισμός που προβλέπει ότι οι wild card συμμετοχές θα ασφαλίζονται κανονικά από την IRTA (κι όχι από τις εθνικές ομοσπονδίες που ανήκουν) όπως οι κανονικές συμμετοχές των αγώνων, ενώ πλέον δεν θα επιτρέπεται σε αναβάτες να αγωνίζονται σε δύο διαφορετικά πρωταθλήματα με διαφορετικές μοτοσυκλέτες που οργανώνονται την ίδια ημέρα στα πλαίσια του προγράμματος των GP.

Μια από τις σημαντικότερες όμως αλλαγές, είναι αυτή που αφορά τις ενδείξεις των οργάνων και τα γραπτά μηνύματα. Μέχρι στιγμής είναι ήδη επικυρωμένο ότι οι μοτοσυκλέτες της Moto3 και των MotoGP θα πρέπει να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό στα όργανά τους ώστε να προβάλλονται γραπτά μηνύματα σε συνδυασμό με τις ενδεικτικές λυχνίες, με ισχύ από το 2018, ενώ στην Moto2 θα ισχύει από το 2019. Τώρα, η Επιτροπή επιβεβαίωσε την ακριβή λίστα των μηνυμάτων που θα μπορούν να στέλνονται. Μερικές ομάδες  διαθέτουν ήδη τον κατάλληλο εξοπλισμό και με την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ασφαλείας δόθηκε η έγκριση ότι αυτές οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σύστημα ως "virtual pit board" (εικονική πινακίδα από τα pits), χωρίς κάποια περεταίρω αλλαγή στους υπάρχοντες κανονισμούς.

Οι υπόλοιπες αποφάσεις αφορούν την ανανέωση των προδιαγραφών για τα ηλεκτρονικά και τα υπόλοιπα βοηθήματα των μοτοσυκλετών της Moto2- με ισχύ από το 2019- κάτι που είναι συνυφασμένο και με την επίσημη ανακοίνωση της Triumph ως αποκλειστικό προμηθευτή κινητήρων από το 2019, ενώ ανακοινώθηκε και η Dell'Orto ως αποκλειστικός προμηθευτής ECU για την κατηγορία Moto3.

Τέλος, στις αποφάσεις συμπεριλαμβάνεται και η έγκριση του αιτήματος του HRC για λόγους ασφαλείας, να αντικατασταθούν σε ορισμένες μοτοσυκλέτες της Honda στην Moto3 οι βαλβίδες εισαγωγής, εξαιτίας κατασκευαστικού σφάλματος, που έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή των κινητήρων.

Ετικέτες

MotoGP: Ο Marc Marquez υπερασπίζεται τον Bezzecchi με σπόντα για τη διάσημη κλωτσιά του 2015 με τον Rossi [Video]

“Δημοσιογράφος” ρώτησε τον Marquez αν ο τραυματισμός του Bezzecchi ήταν κάρμα…
mm93-sachsenring
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/7/2026

Μερικές φορές είναι να απορείς. Μετά τον τραυματισμό του Marco Bezzecchi στις κατατακτήριες δοκιμές του Σαββάτου (11/7) στο Sachsenring, βρέθηκε δημοσιογράφος που είχε το θράσος να ρωτήσει τον Marc Marquez αν το χτύπημα του Ιταλού ήταν κάρμα για τον τραυματισμό που είχε υποστεί ο ίδιος πέρυσι στην Ινδονησία με υπαιτιότητα του Bezzecchi!

Και ο πρωταθλητής είχε τη σωστή απάντηση να δώσει:

“Το κάρμα δεν υπάρχει. Διαβάζω τη λέξη κάρμα από το 2015, για παράδειγμα, και έχω κερδίσει έξι πρωταθλήματα από τότε. Αν αυτό είναι κάρμα, τότε καλοδεχούμενο!

“Το κάρμα δεν υπάρχει και όλοι οι αναβάτες παίρνουμε πολλά ρίσκα εκεί έξω. Εύχομαι τα καλύτερα στον Marco. Είχα ήδη ποστάρει μετά τον ατύχημα της Ινδονησίας να μην τα βάζουν με τον Marco γιατί αυτά συμβαίνουν στους αγώνες. Εύχομαι στον Bez καλή ανάρρωση!”

Κύριος με τα όλα του, υπερασπίζεται τον Bezzecchi για μια φορά ακόμη, όπως είχε κάνει από την πρώτη στιγμή που ο ίδιος τραυματίστηκε στην Ινδονησία πέρυσι, ενώ ταυτόχρονα σερβίρει και μια συγκεκαλυμμένη σπόντα σε όσους περίμεναν (ή εύχονταν) καρμικές συνέπειες στην καριέρα του Marc Marquez μετά το περίφημο συμβάν της Sepang το 2015 με τη σύγκρουση-κλωτσιά που είχε δεχτεί από τον Rossi.

Διότι είναι μάλλον προφανές πως ο ερωτών (εικάζουμε πως είναι δημοσιογράφος, καθώς ποιος άλλος έχει άδεια να μπει και να θέσει ερωτήσεις σε αναβάτες μέσα στο paddock και την pit lane;) είχε την ίδια τοξική διάθεση, καθώς επιχειρεί να σκαλίσει ένα θέμα που πουλάει στον κόσμο ανακινώντας εικασίες περί τιμωρίας ή θείας δίκης στον Bezzecchi επειδή είχε προκαλέσει άθελά του τον τραυματισμό που κόστισε αρκετούς αγώνες εκτός μάχης ή σε κακή φυσική κατάσταση στον Marquez.

Δείτε παρακάτω το βίντεο με τη δήλωση-απάντηση του Marc Marquez: