Nicky Hayden: Τεράστια ευκαιρία το MotoGP του Phillip Island

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/10/2016

 

Με ανυπομονησία μίλησε ο Nicky Hayden για τον επόμενο MotoGP αγώνα στην Αυστραλία, όπου η Honda τον προσκάλεσε να αντικαταστήσει τον Pedrosa που αναρρώνει από την σπασμένη κλείδα στις δοκιμές του Motegi. Την Δευτέρα είχε δηλώσει ότι η αντικατάσταση ενός οδηγού που έχει τραυματιστεί δεν είναι ο τρόπος που ονειρεύεται κάποιος να τρέξει στα MotoGP. Δεν έχει φυσικά κανέναν λόγο να νιώθει τύψεις για την πτώση του Pedrosa, αλλά καθώς χαρακτηρίζεται από έναν υψηλό βαθμό ευγενείας, ένιωσε ότι έπρεπε να διευκρινίσει την θέση του, oπότε σήμερα μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την ανυπομονησία που έχει για το Σαββατοκύριακο.

Μέσα σε τρεις μέρες, όπως είπε ο Hayden, πολύς κόσμος έπρεπε να εργαστεί λύνοντας πρακτικά προβλήματα για να καταφέρει ο ίδιος να βρίσκεται στην Αυστραλία. Από τις διαδικασίες για την βίζα, μέχρι τις διευθετήσεις των συμβολαίων ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες, ο Hayden παρακολουθούσε ένα γαϊτανάκι υποχρεώσεων να εκτελείται μπροστά του. Αισθάνεται υπόχρεος απέναντι στην Honda για την ευκαιρία που του δίνει και τρέφει μία ευγνωμοσύνη για την διατήρηση της σχέσης τους.

«Για εμένα ήταν αδύνατο να πω όχι σε μία τέτοια πρόταση. Είναι μεγάλη ευκαιρία να έχεις την εμπειρία μία τέτοιας εργοστασιακής μοτοσυκλέτας, ιδιαίτερα σε μία πίστα όπως το Phillip Island, έπρεπε λοιπόν να κάνω τα πάντα για μην την χάσω».

«Ανυπομονώ πραγματικά για αυτό το Σαββατοκύριακο, γνωρίζω πολύ καλά την πίστα και αντιλαμβάνομαι πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν ο καιρός και τα λάστιχα και καταλαβαίνω πόσο δύσκολα μπορεί να είναι τα πράγματα. Είδα από πρώτο χέρι στο Aragon, πόσο γρήγορα είναι τα υπόλοιπα «παιδιά», οπότε αυτή είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μάθω πράγματα και να κάνω έναν ευχάριστο αγώνα. Το σημαντικότερο βέβαια είναι να φέρω ένα καλό αποτέλεσμα για την Honda, γιατί είναι υπέροχο που μετά από τόσα χρόνια η σχέση αυτή κρατείται σ’ εκείνο το επίπεδο που μου ζητούν να κάνω αυτόν τον αγώνα».

Αυτή την Κυριακή λοιπόν, ξανά στις 8:00 το πρωί, μαζί με την μάχη για την 2η θέση στο πρωτάθλημα ανάμεσα στις δυο Yamaha, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και τον Nicky Hayden, στην θέση του Pedrosa! 

Ετικέτες

MotoGP: Γιατί δεν πήρε ποινή ο Jorge Martin για την ανοιχτή την φόρμα του στην Ινδία

Το νέο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ αναβατών και της διεύθυνσης αγώνα τον γλύτωσε από μια μαύρη σημαία
motomag MotoGP: Ο λόγος που ο Martin δεν πήρε ποινή για το περιστατικό με την φόρμα του στην Ινδία
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/9/2023

Ο διεκδικητής του πρωταθλήματος Jorge Martin ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του κατά τη διάρκεια του ινδικού Grand Prix καθώς το φερμουάρ της αγωνιστικής φόρμας της Alpinestars ήταν ανοιχτό κάτι που παραβαίνει τους κανονισμούς, με τον ίδιο να καταφέρνει να γλυτώσει την μαύρη σημαία λόγω του νέου συστήματος επικοινωνίας.

Πριν φτάσουμε στο χθεσινό συμβάν με την αγωνιστική φόρμα της Alpinestars του Martin, θα κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν και θα σας ξαναθυμίσουμε το περιστατικό που είχε συμβεί στην πίστα της Καταλονίας το 2021 με πρωταγωνιστή τότε τον Fabio Quartararo. Kατά τη διάρκεια των τελευταίων γύρων του αγώνα ο Γάλλος αναβάτης της Yamaha οδηγούσε με ανοιχτό το φερμουάρ της αγωνιστικής φόρμας της Alpinestars, αφού προηγουμένως είχε πετάξει τον προστατευτικό θώρακα του εντός πίστας. Η διεύθυνση αγώνα είχε επιβάλει μετά το τέλος του Καταλανικού GP ποινή τριών δευτερολέπτων για το συγκεκριμένο συμβάν, ενώ Suzuki και Ducati είχαν κάνει ένσταση καθώς θεωρούσαν πως έπρεπε να είχε βγει μαύρη σημαία καθώς υπήρχε σημαντικό θέμα ασφαλείας. Η Alpinestars η οποία είχε πραγματοποιήσει έλεγχο στην φόρμα του Quartararo είχε δηλώσει πως όλα σε αυτή ήταν λειτουργικά και απλά ο Γάλλος δεν έχει φροντίσει να κουμπώσει το φερμουάρ μέχρι επάνω. Στη συνέχεια για να αποτραπούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον, η Alpinestars εισάγαγε διπλό κλείστρο στο σημείο που κουμπώνει το φερμουάρ, ενώ ο κανονισμός άλλαξε με τους αναβάτες να είναι υποχρεωμένοι να κουμπώνουν τις φόρμες τους μέχρι επάνω ειδάλλως θα επιβάλλεται η ποινή της μαύρης σημαίας, ακόμη μία σημαντική αλλαγή προς όφελος των αναβατών ήρθε και μέσω του νέου συστήματος επικοινωνίας μεταξύ αναβατών-ομάδων και διεύθυνσης αγώνα, όπου πλέον στο dashboard της μοτοσυκλέτας εμφανίζεται η ένδειξη “equipment” -εξοπλισμός- σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

MotoGP

Και τώρα ερχόμαστε στην περίπτωση του Martin, ο Ισπανός αναβάτης της Pramac Ducati στους τελευταίους γύρους του ινδικού GP “πιάστηκε” από τις τηλεοπτικές κάμερες να οδηγεί με ανοιχτό το φερμουάρ της αγωνιστικής φόρμας της Alpinestars ενώ ήταν στη δεύτερη θέση πίσω από τον Marco Bezzecchi. Ο Martin πιθανόν είχε ξεκινήσει τον αγώνα με κουμπωμένο το φερμουάρ της στολής του ωστόσο είχε ξεχάσει να κλείσει το διπλό κλείστρο καθώς εκεί τοποθετείτε το ειδικό γιλέκο για να κρατά τους αναβάτες δροσερούς το οποίο αφαιρείται πριν το γύρο σχηματισμού. Ο Martin ο οποίος ξεκίνησε κανονικά τον αγώνα σε κάποιο σημείο παρατήρησε πως στα όργανα της Ducati GP23 αναβόσβηνε η ένδειξη “equipment” -εξοπλισμός- την οποία είχε στείλει η διεύθυνση αγώνα. Ο Ισπανός ο οποίος είδε το φερμουάρ να ανοίγει πρόλαβε να ξανακουμπώσει το φερμουάρ μέχρι πάνω χάνοντας 1,5 δευτερόλεπτα από τον αντίπαλο του Quartararo που βρισκόταν μια θέση πιο πίσω. Ωστόσο το σημαντικότερο όλων ήταν πως με αυτή του κίνηση πρόλαβε να αποφύγει την επιβολή μαύρης σημαίας, κάτι που θα γκρέμιζε το όνειρο της διεκδίκησης του τίτλου. Ο Mike Webb ο οποίος ήταν ο τότε υπεύθυνος της διεύθυνσης αγώνα στο Καταλονικό GP είχε αναφέρει πως το 2021 είχαμε για πρώτη φορά ένα περιστατικό το οποίο αφορούσε εξοπλισμό ενός αναβάτη, οπότε ήταν πρωτόγνωρο και για τους αγωνοδίκες. Από τότε και μετέπειτα, αποφασίσαν πως αν κάτι μπορεί να διορθωθεί σε σχέση με τον εξοπλισμό από τον αναβάτη εντός πίστας, τότε μπορεί να γίνει αφού πρώτα υπάρχει προειδοποίηση μέσω του συστήματος επικοινωνίας. Έτσι μέσω του συστήματος επικοινωνίας και της άμεσης συμόρωσης του ο Jorge Martin, ο ισπανός αναβάτης γλύτωσε την βαριά ποινή στο ινδικό GP.

Ετικέτες