Ο Marc Marquez ξεκαθαρίζει μια παρεξήγηση - "Δεν έπεσα!"

Το συμβάν που ανακοινώθηκε ως πτώση την 1η μέρα του τεστ ήταν τελικά μόνο έξοδος
Marc Marquez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/2/2024

Ενώ την πρώτη ημέρα του test της Sepang οι οθόνες χρονομέτρησης έδειχναν ότι ο Marc Marquez υπέστη την πρώτη του πτώση με την Ducati, ο Ισπανός αποκάλυψε αργότερα πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Ένα μήνυμα στην επίσημη χρονομέτρηση ανέφερε ότι ο Marquez είχε μια πτώση στη στροφή 15, στα μέσα της πρώτης από τις τρεις ημέρες δοκιμών του MotoGP στη Μαλαισία. Αλλά ο νέος αναβάτης της Gresini δήλωσε αργότερα πως: "Το ονόμασαν πτώση, αλλά δεν ήταν! Ήταν ένα τεχνικό ζήτημα. Είχα έξοδο στα χαλίκια, αλλά έμεινα όρθιος, δεν έπεσα. Πέρα από αυτό έσωσα και μια πτώση στην 9. Θα φτάσει η στιγμή που θα πέσω, αλλά αυτή δεν ήρθε την πρώτη ημέρα του τεστ στη Sepang.”

Κι αν οι πρώτες δυο ημέρες του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή κύλησαν με πολλά τεχνικά προβλήματα, με τον ίδιο να προσπαθεί παράλληλα να αποτινάξει από πάνω του τον τρόπο οδήγησης που είχε υιοθετήσει με τη Honda -και που δεν δουλεύει στην Ducati- εντούτοις φαίνεται πως σιγά-σιγά το νερό μπαίνει στο αυλάκι. Οι τεχνικοί της Gresini διορθώνουν τα τεχνικά θέματα, ο Marc συνηθίζει ολοένα και περισσότερο τη μοτοσυκλέτα του, και γράφει πολλούς γύρους για να μπορέσει να την κάνει “δική του”. Τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο ευοίωνα την τρίτη και τελευταία ημέρα του τεστ -σε μια πίστα που δεν είναι από τις αγαπημένες του Marc-, με τον Ισπανό να ρίχνει κατά πολύ τον χρόνο του και με 2,5 ώρες να απομένουν για τη λήξη του τεστ να βρίσκεται στην 6η θέση, με χρόνο 1:57.270, 0,588 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο Pecco Bagnaia, που τσάκισε το ρεκόρ πίστας με 1:56.682.

Ετικέτες

MotoGP-Yamaha: Σε τέλμα η εξέλιξη της V4 για τους Ιάπωνες

Τα αποτελέσματα δεν είναι πολύ θετικά με τη μοτοσυκλέτα να υπολείπεται ακόμη σημαντικά έναντι της M1
v4
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/10/2025

Ο Augusto Fernandez παραδέχτηκε ότι το νέο πρωτότυπο V4 της Yamaha δεν έδειξε βελτίωση στη Μαλαισία σε σχέση με το Misano μετά από ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο στο Sepang: “Χρειαζόμαστε κάτι άλλο”.

Κάνοντας τη δεύτερη εμφάνισή της σε GP μετά το ντεμπούτο του τον Σεπτέμβριο στο Misano, η πρωτότυπη V4 μοτοσυκλέτα δεν έδειξε ιδιαίτερη πρόοδο, ίσως λίγο περισσότερο σε ρυθμό κυρίως αγώνα. Γεγονός είναι πάντως ότι έμεινε πολύ πίσω από την εν σειρά 4κύλινδρη M1 της Yamaha, ενώ αναμενόμενα η απόδοσή της δεν μπορεί να συγκριθεί ακόμη με τις υπόλοιπες V4.

Ο Fernandez ήταν πολύ μακριά από την κορυφή, με διαφορά +25,412 δευτερόλεπτα στο Sprint και +47,060 δευτερόλεπτα στο Grand Prix. Στο Misano, οι διαφορές ήταν +27,893 δευτερόλεπτα και +61,504 δευτερόλεπτα, αντίστοιχα.

Η διαφορά από τον πιο αργό από τους μόνιμους αναβάτες της Yamaha με εν σειρά κινητήρα ήταν +7,7 δευτερόλεπτα (Alex Rins) στο Sprint δέκα γύρων και 21,9 δευτερόλεπτα (Jack Miller) στο Grand Prix.

Επίσης, η V4 κατέγραψε μέγιστη ταχύτητα 329,2 km/h, σε σύγκριση με τα 341,7 χλμ./ώρα του Pedro Acosta της KTM, με την τελική ταχύτητα των υπόλοιπων αναβατών της Yamaha να κυμαίνεται από 333,3 χλμ./ώρα (Fabio Quartararo) έως 336,4 χλμ./ώρα (Jack Miller).

Ο Fernandez δήλωσε “Δύσκολο Σαββατοκύριακο για εμάς. Ξεκινήσαμε το Σαββατοκύριακο χειρότερα από ό,τι τελειώσαμε στο Misano, οπότε νιώθαμε ότι έπρεπε να ξεκινήσουμε ξανά να ανακαλύπτουμε τι χρειαζόμασταν για να βρούμε ξανά τη βάση. Το θετικό είναι ότι με όλη τη δουλειά που έχουμε κάνει, είμαστε τώρα στο ίδιο σημείο με το πώς τελειώσαμε τον αγώνα στο Misano. Μπορούμε να πούμε ότι το θετικό είναι μόνο αυτό, γιατί έχουμε μια σαφή κατεύθυνση να ακολουθήσουμε τουλάχιστον για την επόμενη δοκιμή και τον επόμενο αγώνα στη Βαλένθια. Αλλά χρειαζόμαστε εξαρτήματα, χρειαζόμαστε κάτι άλλο. Επειδή κάναμε ό,τι μπορούσαμε με αυτά που έχουμε, από πλευράς ρυθμίσεων. Έτσι, τουλάχιστον έχουμε μια κατεύθυνση να ακολουθήσουμε, αλλά τώρα χρειαζόμαστε τους μηχανικούς να εργαστούν σε νέα πράγματα και να ακολουθήσουν αυτήν την κατεύθυνση”.

Η επόμενη εμφάνιση του δοκιμαστή της Yamaha V4 με wild card είναι προγραμματισμένη για τον τελευταίο αγώνα της σεζόν στη Βαλένθια.