Ο Marc Marquez ξεκαθαρίζει μια παρεξήγηση - "Δεν έπεσα!"

Το συμβάν που ανακοινώθηκε ως πτώση την 1η μέρα του τεστ ήταν τελικά μόνο έξοδος
Marc Marquez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/2/2024

Ενώ την πρώτη ημέρα του test της Sepang οι οθόνες χρονομέτρησης έδειχναν ότι ο Marc Marquez υπέστη την πρώτη του πτώση με την Ducati, ο Ισπανός αποκάλυψε αργότερα πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Ένα μήνυμα στην επίσημη χρονομέτρηση ανέφερε ότι ο Marquez είχε μια πτώση στη στροφή 15, στα μέσα της πρώτης από τις τρεις ημέρες δοκιμών του MotoGP στη Μαλαισία. Αλλά ο νέος αναβάτης της Gresini δήλωσε αργότερα πως: "Το ονόμασαν πτώση, αλλά δεν ήταν! Ήταν ένα τεχνικό ζήτημα. Είχα έξοδο στα χαλίκια, αλλά έμεινα όρθιος, δεν έπεσα. Πέρα από αυτό έσωσα και μια πτώση στην 9. Θα φτάσει η στιγμή που θα πέσω, αλλά αυτή δεν ήρθε την πρώτη ημέρα του τεστ στη Sepang.”

Κι αν οι πρώτες δυο ημέρες του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή κύλησαν με πολλά τεχνικά προβλήματα, με τον ίδιο να προσπαθεί παράλληλα να αποτινάξει από πάνω του τον τρόπο οδήγησης που είχε υιοθετήσει με τη Honda -και που δεν δουλεύει στην Ducati- εντούτοις φαίνεται πως σιγά-σιγά το νερό μπαίνει στο αυλάκι. Οι τεχνικοί της Gresini διορθώνουν τα τεχνικά θέματα, ο Marc συνηθίζει ολοένα και περισσότερο τη μοτοσυκλέτα του, και γράφει πολλούς γύρους για να μπορέσει να την κάνει “δική του”. Τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο ευοίωνα την τρίτη και τελευταία ημέρα του τεστ -σε μια πίστα που δεν είναι από τις αγαπημένες του Marc-, με τον Ισπανό να ρίχνει κατά πολύ τον χρόνο του και με 2,5 ώρες να απομένουν για τη λήξη του τεστ να βρίσκεται στην 6η θέση, με χρόνο 1:57.270, 0,588 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο Pecco Bagnaia, που τσάκισε το ρεκόρ πίστας με 1:56.682.

Ετικέτες

Isle of Man TT: Τέλος εποχής για τη SuperTwin κατηγορία

Η νέα αλλαγή στους κανονισμούς του ΤΤ υπακούει στην πραγματικότητα της αγοράς
michael dunlop
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/9/2026

Οι διοργανωτές του Isle of Man Tourist Trophy ανακοίνωσαν το τέλος της κατηγορίας SuperTwin, καθώς από το ΤΤ του 2027 οι κανονισμοί της θα εναρμονιστούν πλήρως με αυτούς της κατηγορίας Sportbike, ως έχει στο παγκόσμιο WSPB και στην ανάλογη κλάση του αγγλικού πρωταθλήματος BSB.

Στην ουσία πρόκειται για μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει από το 2024 και εξαρχής προέβλεπε τη σταδιακή κατάργηση των SuperTwin αγωνιστικών, έχοντας ήδη αναβαπτίσει την κατηγορία Sportbike και ενσωματώνοντας σε αυτήν τις μοτοσυκλέτες που την έχουν στελεχώσει και στο παγκόσμιο, με κινητήρες που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παραπάνω από δύο κυλίνδρους, όπως οι τρικύλινδρες Triumph Daytona 660 και CFMOTO 675 SR.

Michael Dunlop

Η SuperTwin θεσπίστηκε το 2012 και θεωρείται ως μια από τις τελευταίες αγωνιστικές κατηγορίες που επέτρεπαν μεγάλη ελευθερία στις μετατροπές στις μοτοσυκλέτες, ενώ ήταν το πεδίο όπου δοξάστηκαν τα σπεσιαλάκια Paton S1-R 650, ειδικά διά χειρός του Michael Dunlop και παλιότερα του John Mc Guinness.

Η SuperTwin είχε στο παρελθόν γεμίσει από κάθε λογής τροποποιημένες δικύλινδρες μοτοσυκλέτες, όπως οι Honda CB500, Kawasaki ER-6 και Suzuki GS500, ωστόσο τα τελευταία χρόνια “καθαρόαιμες” κατασκευές όπως οι Paton είχαν κυριαρχήσει εύλογα στην κατηγορία, παίρνοντας τη νίκη στους έξι από τους οκτώ τελευταίους αγώνες.

Η άφιξη μιας νέας γενιάς δικύλινδρων, όπως οι Aprilia RS660 και Yamaha R7 αναζωογόνησαν ελαφρώς τον ανταγωνισμό, αν και στο φετινό ΤΤ και πάλι ήταν δύο Paton που πήραν άνετα την κορυφή με τους Michael Dunlop και Mike Browne.

Sportbike TT

Για τους διοργανωτές του ΤΤ η Sportbike κατηγορία έχει πια το πλεονέκτημα των μοντέλων παραγωγής, με το εμπορικό ενδιαφέρον που αναπόφευκτα τη συνοδεύει, θέλοντας να λειτουργήσει ως μια από τις πιο προσιτές οδούς για νέους αναβάτες χωρίς τα εκτυφλωτικά κόστη των μεγάλων κατηγοριών. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι κανονισμοί της θα έχουν αρκετά περιοριστικό χαρακτήρα στις επιτρεπόμενες επεμβάσεις στις μοτοσυκλέτες, πιο κοντά στη superstock λογική.

Τελικός στόχος είναι μια κλάση που δεν θα απαιτεί μια περιουσία για να δώσει κανείς το παρόν, κάτι που θα διευκρινιστεί πλήρως τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα οι αναλυτικοί κανονισμοί της Sportbike, ως θα ισχύσουν από το 2027 και εφεξής.

Αυτό που είναι ήδη γνωστό, είναι πως στους νέους κανονισμούς δεν θα υπάρχουν πια τα SuperTwins όπως τα γνωρίζαμε ως σήμερα, ρίχνοντας τίτλους τέλους σε μια αγωνιστική κατηγορία που έχει τις ρίζες της σε μια πιο ρομαντική εποχή του ΤΤ.