Παρουσίαση Aprilia MotoGP Team: Παρόν και ο Iannone

Μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο της Sepang
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

21/2/2020

Τα έντονα φλόου χρώματα των μοτοσυκλετών της Aprilia για το πρωτάθλημα του 2020 σίγουρα δεν ήταν το μόνο ενδιαφέρον από αυτή την παρουσίαση. Η ιταλική εταιρεία έχει μεγάλες προσδοκίες για την χρονιά που μας έρχεται, καθώς η μητρική Piaggio ετοιμάζει δυναμική επιστροφή της Aprilia στο εμπορικό προσκήνιο, με μια νέα γενιά μοντέλων. Έτσι μετά από αρκετά χρόνια περιορισμών στο budget και τις περιορισμένες δυνατότητες της ιδιωτικής ομάδας Gresini, η Aprilia έχει πλέον μια ολοκαίνουρια μοτοσυκλέτα με V4 κινητήρα 90⁰, διευθυντή αγωνιστικής ομάδας ένα έμπειρο στέλεχος της Ferrari στη F1 και από το 2021 η Dorna έχει αποδεχτεί το αίτημά της να ιδρύσει δική της εργοστασιακή ομάδα. Κι αν όλα αυτά είναι από μόνα τους πολύ ευχάριστα νέα για τους φίλους της, αλλά και για τους λάτρεις του ανταγωνισμού στα MotoGP, ήρθαν οι εντυπωσιακοί χρόνοι του Aleix Espargaro στα πρόσφατα δοκιμαστικά της Sepang να σφραγίσουν την δυναμική επιστροφή της Aprilia. Σε απόλυτους χρόνους η Aprilia δεν έκανε κάτι το ιδιαίτερο, όμως τα μεγάλα αφεντικά των pits είχαν τα μάτια τους και τα χρονόμετρά τους στραμένα στους αναβάτες που έκαναν εξομοίωση αγώνα. Ο Aleix Espargaro έκανε 13 συνεχόμενους γύρους την Κυριακή, όπου οι 12 από αυτούς ήταν στο 1:59. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι πέντε από αυτούς ήταν στο 1:59.6, δηλαδή στο ρεκόρ ταχύτερου γύρου αγώνα σε αυτή την πίστα που είχε πετύχει ο Rossi πέρσι με 1:59.661. Έτσι στις δηλώσεις που έκανε ο Espargaro κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης της ομάδας, η χαρά του ξεχείλιζε από παντού: “Από τον πρώτο γύρο στη Sepang ένοιωσα αμέσως πως αυτή η μοτοσυκλέτα έχει πολλές δυνατότητες. Το 2019 δεν υπήρχε τρόπος να πάμε πιο γρήγορα. Σίγουρα ήταν μόνο το πρώτο τεστ, αλλά έχω την πεποίθηση πως το 2020 θα είναι μια υπέροχη χρονιά”.

Το παρόν έδωσε και ο Andrea Iannone, παρά το γεγονός πως ακόμα εκκρεμεί η τελική απόφαση για την υπόθεση doping που τον εμποδίζει να οδηγήσει την νέα μοτοσυκλέτα έως τώρα. Μάλιστα είναι ορατός ο κίνδυνος να χάσει ακόμα και τους πρώτους αγώνες της σεζόν, δημιουργώντας έναν μεγάλο πονοκέφαλο στην Aprilia, που θα πρέπει να καλύψει το κενό του, είτε προσωρινά, είτε ακόμα και μόνιμα! Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς οι περισσότεροι πρωτοκλασάτοι αναβάτες έχουν ήδη υπογράψει νέα συμβόλαιο για τα επόμενα δύο χρόνια. Βέβαια όπως είδαμε και πέρσι, υπάρχουν πάντα οι εκπλήξεις τύπου Quartararo, που κανείς δεν τους υπολόγιζε στην αρχή της χρονιάς και στο τέλος έγινε πλειστηριασμός για χατίρι τους. Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις του Andrea Iannone περιορίστηκαν στην ευχή να οδηγήσει τη νέα μοτοσυκλέτα όσο πιο γρήγορα γίνεται.      

MotoGP, Le Mans Q2: Ducati 1-2 με Bagnaia πρώτο - Οι τέσσερεις πρώτοι στριμώχνονται σε 6,5 εκατοστά!

Τρίτος ο Bezzecchi, με απόλυτο ρεκόρ πίστας πέρασε ο Marc Marquez το Q1
motogp le mans q2
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/5/2026

Η Ducati σε κρίση, μας έλεγαν. Αν κάτι μας δίδαξαν οι κατατακτήριες δοκιμές του Le Mans είναι πως, στις στεγνές συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις Ducati GP26 των Marc Marquez, Pecco Bagnaia και Fabio Di Giannantonio ικανές να διεκδικήσουν τη νίκη σήμερα το απόγευμα και αύριο το μεσημέρι.

Ο πρωταθλητής είναι δεδομένα σε μια δύσκολη περίοδο, για την οποία ο ίδιος δηλώνει πως δεν μπορεί να βρει σταθερότητα στην απόδοσή του αλλά, ακόμη κι αν χτες δεν κατάφερε να πλησιάσει καν στην προνομιούχο δεκάδα της Practice, πέταξε από το Q1 γράφοντας ιστορία.

Με τον Fabio Quartararo να έχει καπαρώσει μια άνετη πρώτη θέση από σχετικά νωρίς, ο Marc Marquez κατέγραψε τον ταχύτερο γύρο που έχει ποτέ επιτευχθεί στην ιστορία του Le Mans Bugatti Circuit περίπου δύο λεπτά πριν τη λήξη της διαδικασίας. Το 1'29.288 ήταν τόσο απίθανο που ουδείς καν το πλησίασε στην τελική αναμέτρηση του Q2.

Το πρώτο μισό του Q2 ήταν σχετικά ήσυχο, χωρίς απρόοπτα και χωρίς κανείς να έχει δείξει τα χαρτιά του ακόμη. Πλησιάζοντας προς τα έξι λεπτά προ της λήξης τα αίματα άρχισαν να ανάβουν, καθώς ο Marco Bezzecchi μόλις έχει ανέβει πρώτος με τον Di Giannantonio δεύτερο και τον Jorge Martin από κοντά τρίτο, οι τρεις τους χωρισμένοι από εκατοστά του δευτερολέπτου. Ο Marc Marquez είναι κολλημένος έκτος και ο Bagnaia τελευταίος ακόμη.

Περίπου τέσσερα λεπτά πριν το τέλος ο Marc Marquez γράφει έναν πολύ γρήγορο γύρο και περνά πρώτος, ενώ την ίδια στιγμή ο Martin ανεβαίνει δεύτερος. Λίγο αργότερα ο Bagnaia σκαρφαλώνει πέμπτος, την ώρα ο Alex Marquez προσπάθησε να ακολουθήσει αυτόν τον ρυθμό αλλά είχε ένα ανώδυνο lowside.

Μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό είναι ο Marc Marquez πρώτος, ο Di Giannantonio δεύτερος και ο Bezzecchi τρίτος, αλλά πλησιάζοντας στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα ο Bagnaia με έναν εκπληκτικό γύρo 1'29.634 παίρνει την πρωτιά.

Θα την κρατήσει ως το τέλος, καθώς το μόνο που άλλαξε ήταν η άνοδος του Marc Marquez στη δεύτερη θέση μπροστά από τον Bezzecchi.

motogp le mans q2

Ή έτσι νομίζαμε καθώς, ενόσω είχε βγει η καρό σημαία και πιστεύαμε πως διαβάζαμε την τελική σειρά εκκίνησης, ο Digia είχε καταφέρει να προλάβει έναν τελευταίο γύρο, στα τρία τέταρτα του οποίου ερχόταν με όλες τις επιμέρους μετρήσεις χρόνου κατακόκκινες! Εν τέλει η κλοπή της pole δεν έμενε να ολοκληρωθεί, καθώς ένα κακό τέταρτο κομμάτι της πίστας τον κράτησε στην ίδια θέση που είχε ως τότε, τέταρτος.

Ο πρώτος αγώνας του σαββατοκύριακου, Sprint Race, θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Η σειρά εκκίνησης διαμορφώνεται ως εξής:

#

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ (sec)

1

Francesco Bagnaia

Ducati

1'29.634 

2

Marc Marquez

Ducati

1'29.646 

3

Marco Bezzecchi

Aprilia

1'29.657 

4

Fabio Di Giannantonio

Ducati

1'29.699 

5

Pedro Acosta

KTM

1'29.817 

6

Fabio Quartararo

Yamaha

1'29.831 

7

Joan Mir

Honda

1'29.837 

8

Jorge Martin

Aprilia

1'29.847 

9

Ai Ogura

Aprilia

1'29.888 

10

Alex Marquez

Ducati

1'29.931 

11

Johann Zarco

Honda

1'30.371 

12

Alex Rins

Yamaha

1'30.616 

13

Raul Fernandez

Aprilia

1'29.885 

14

Enea Bastianini

KTM

1'30.360 

15

Luca Marini

Honda

1'30.396 

16

Franco Morbidelli

Ducati

1'30.413 

17

Toprak Razgatlioglu

Yamaha

1'30.419 

18

Diogo Moreira

Honda

1'30.428 

19

Jack Miller

Yamaha

1'30.439 

20

Fermin Aldeguer

Ducati

1'30.769 

21

Brad Binder

KTM

1'30.825 

Ετικέτες