Pol Espargaro - Και τρίτη wildard εμφάνιση το 2024, στο Misano

Εξελίσσοντας την RC16 και έχοντας την ευκαιρία να “ρίξει” και πάλι στον Acosta
Pol Espargaro - Wildcard στο Misano
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/8/2024

Ο Pol Espargaro, που μετά το σοβαρό ατύχημά του πέρυσι και τις πιέσεις του Pedro Acosta έχασε τη θέση του στην ομάδα MotoGP της GASGAS, έχει αναλάβει δίπλα στον Dani Pedrosa χρέη αναβάτη εξέλιξης της RC16, ενώ στο Spielberg κατάφερε να τερματίσει μπροστά από τον νεαρό και ταλαντούχο Pedro που τον αντικατέστησε. Τώρα η KTM του δίνει μια ακόμη ευκαιρία να συμμετάσχει σε αγώνα της σεζόν του 24, αυτή τη φορά στο Misano.

Οι wildcard εμφανίσεις του Pol γίνονται πάντα με τα χρώματα της KTM Factory Racing, ενώ στο GP της Αυστρίας η μοτοσυκλέτα του Ισπανού έφερε κάποιες ριζοσπαστικές λύσεις -όπως τα αεροδυναμικά φτερά στο ψαλίδι, μια νέα εξάτμιση και διάφορα εξαρτήματα στον κινητήρα-  που όπως δήλωσαν οι υπόλοιποι αναβάτες προορίζονται να μεταφερθούν στις μοτοσυκλέτες των αγωνιζόμενων κάποια στιγμή στο μέλλον.

Θυμίζουμε πως στο Red Bull Ring της Αυστρίας ο Pol τερμάτισε μπροστά από τον Acosta, τόσο στο Sprint όσο και στον αγώνα της Κυριακής, και πιστεύουμε πως δεν θα τον χάλαγε καθόλου να κάνει το ίδιο και στο Misano. Οι έντονες και παθιασμένες αντιδράσεις του Espargaro όταν αντιμετώπισε κάποια τεχνικά προβλήματα στον προηγούμενο αγώνα δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις wildcard εμφανίσεις του ο Ισπανός, εμφανίσεις που όπως φαίνεται απέχουν πολύ από το να είναι ένα ακόμη τυπικό και διεκπεραιωτικό τμήμα της R&D διαδικασίας για εκείνον.

Pol Espargaro

Τώρα, ο 33χρονος Pol θα έχει μια ακόμη ευκαιρία να συνδυάσει την εξέλιξη της RC16 με την ανάδειξη της φυσικής ταχύτητας που ακόμα κατέχει, στο Misano World Circuit Marco Simoncelli, το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Εκεί θα κάνει παρέα στους Brad Binder και Jack Miller της εργοστασιακής ΚΤΜ αλλά και στους Pedro Acosta και Augusto Fernandez της GASGAS.

Αναλυτικά οι τερματισμοί του Pol στις πρώτες 2 wildcard εμφανίσεις του ήταν: 14ος και 17ος στο Sprint και την Κυριακή στο Mugello και 9ος και 11ος στην Αυστρία. Ο Ισπανός θα παραμείνει στην ιταλική πίστα και την ημέρα μετά τον αγώνα, για να λάβει μέρος και στο μονοήμερο τεστ του MotoGP.

Ετικέτες

Jorge ‘Aspar' Martinez και CFMOTO για MotoGP – Καραμπόλα με Tech3 που μιλά με Honda

Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη ψήνεται στο παρασκήνιο του MotoGP ενόψει της νέας εποχής των 850 cc
aspar
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

30/4/2026

Ο Jorge Martinez, γνωστός και από το αγωνιστικό του παρατσούκλι Aspar, εκτός από τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής στις κατηγορίες 80 και 125 κυβικών των Grand Prix τη δεκαετία του 1980, είναι ιδιοκτήτης των δύο ομάδων CFMOTO Aspar Team σε Moto3 και Moto2.

Μετά από μια πορεία γεμάτη με σημαντικές επιτυχίες, ο Aspar εύλογα σκέφτεται την επέκταση στην κορυφαία κλάση MotoGP και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν αυτόν τον καιρό στο paddock του παγκοσμίου πρωταθλήματος μιλούν ακριβώς γι’ αυτό.

aspar

Υπάρχουν λοιπόν σοβαρότατες πιθανότητες να δούμε ομάδα CFMOTO Aspar Racing στη μεγάλη κατηγορία MotoGP με μοτοσυκλέτες προερχόμενες από την ΚΤΜ, συνεργάτιδα της κινέζικης εταιρείας εδώ και χρόνια τόσο στα μοντέλα παραγωγής, όσο και στις δύο μικρότερες κλάσεις των Grand Prix.

Για να γίνει αυτό ωστόσο, θα πρέπει να βρεθεί χώρος και αυτός μαθαίνουμε πως ενδέχεται να δημιουργηθεί με την αποχώρηση της Tech 3 από το σχήμα της ΚΤΜ. Η Tech 3 μάλιστα φέρεται να είναι σε συζητήσεις με τη Honda για συνεργασία από το 2027 και μετά, στο οποίο σενάριο η ομάδα του Aspar θα σπεύσει να αναλάβει τις δύο KTM RC16 που τρέχει σήμερα η γαλλική ομάδα με Maverick Vinales και Enea Bastianini.

aspar
O Jorge Martinez με τον David Alonso

Ο Jorge Martinez έχει χτίσει μια σπουδαία υποδομή στη Βαλένθια με επίκεντρο την ιδιόκτητη πίστα Aspar Circuit, στην οποία θα βρει κανείς συχνά όλους τους μεγάλους Ισπανούς πρωταθλητές (αδελφοί Marquez, Jorge Martin κ.ά.) να προπονούνται, αλλά η σημαντικότερη δουλειά που γίνεται εκεί είναι σε επίπεδο ακαδημιών, καθώς ο Aspar έχει ήδη αναδείξει πολλά ταλέντα μέσω του εκπαιδευτικού του προγράμματος και του MIR Racing Aspar Cup.

aspar
Max Quilles

Πρόκειται για έναν θεσμό που συγκεντρώνει νεαρούς αναβάτες από δεκάδες χώρες του κόσμου και μέχρι τώρα έχει χαρίσει στην Ισπανία έναν παγκόσμιο πρωταθλητή, τον David Alonso που το 2024 έφερε στη CFMOTO έναν σπουδαίο τίτλο τιμής: το πρώτο πρωτάθλημα Grand Prix (Moto3) για κινέζικη ομάδα, έστω και με μοτοσυκλέτα ΚΤΜ. Επιπλέον, από το ίδιο πρόγραμμα έχει βγει ένα από τα νέα μεγάλα ταλέντα της Ισπανίας, ο Max Quilles που αυτή τη στιγμή προηγείται στην κατάταξη της Moto3 και μοιάζει με το μεγαλύτερο φαβορί για τον φετινό τίτλο – και είναι επίσης προστατευόμενος του Marc Marquez και τακτικός παρτενέρ του στις προπονήσεις – ενώ δύο ακόμη αναβάτες που έχουν φτάσει στο κορυφαίο πρωτάθλημα μέσω του προγράμματος του Aspar είναι οι Dani Holgado και Marco Morelli.

aspar
Dani Holgado

Φέτος μάλιστα ο Aspar επέκτεινε το πρόγραμμα αυτό στην Ασία με τη συνεργασία της CFMOTO, αναζητώντας τα επόμενα μεγάλα ταλέντα των Grand Prix στην άλλη άκρη του κόσμου και πρωτίστως στην Κίνα, μια χώρα ουσιαστικά “παρθένα” για τον κόσμο του MotoGP και διακαής πόθος της Liberty Media.

Όλα μοιάζουν να δένουν όμορφα και τακτικά, καθώς το όραμα Aspar και CFMOTO ευθυγραμμίζεται ιδανικά με τα θέλω των διοργανωτών, Libery Media και Moto Grand Prix Sports Entertainment (Dorna), τόσο που αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με θέμα χρόνου παρά με φήμη.