Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Προσωρινό ημερολόγιο MotoGP 2021

Με νέες πίστες το καλεντάρι!

Πριν από λίγο δόθηκε στην δημοσιότητα το προσωρινό ημερολόγιο των MotoGP για την σεζόν του 2021. Όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα, υπάρχουν τρεις πίστες που παραμένουν υπό καθεστώς αναμονής (το Portimao στην Πορτογαλία, η Mandalika International Street Circuit στην Ινδονησία και η Igora Drive Circuit στην Ρωσία), αλλά και μια καινούργια προσθήκη, η πίστα της Φιλανδίας, για την οποία όμως εκκρεμεί η πιστοποίηση.

Ο Carmelo Ezpeleta, CEO της Dorna, είπε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του πως γίνεται μια προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα, γι' αυτό και σε συνεννόηση με τους τοπικούς διοργανωτές δημιουργήθηκε ένα κανονικό ημερολόγιο προκειμένου να καθοριστούν οι ημερομηνίες και να γνωρίζουν ακριβώς ποιες ημέρες θα διεξαχθούν τα grands prix.

Η εκκίνηση της αγωνιστικής σεζόν γίνεται παραδοσιακά με τον αγώνα του Κατάρ και το πέσιμο της αυλαίας στην Valencia, ενώ στο σύνολο θα έχουμε 20 αγώνες για την επόμενη χρονιά. Όπως είπε ο Ezpeleta, άπαντες ελπίζουν ότι θα διεξαχθεί κανονικά το πρωτάθλημα, αλλά επειδή όπως διαπιστώσαμε με τον δύσκολο τρόπο φέτος υπάρχουν πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες, υπάρχουν τρεις πίστες stand by σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξει τοποθεσία κάποιος αγώνας.

Η πίστα Igora Drive Circuit στην Ρωσία

 

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η απουσία της πίστας του Brno. Πάνω στο ζήτημα ο Ezpeleta δήλωσε ότι "είμαστε σε συζητήσεις μαζί τους εδώ και πολλά χρόνια για τις αλλαγές που απαιτεί η πιστοποίηση της FIM, ειδικά σε ό,τι αφορά το στρώσιμο νέας ασφάλτου, όπως είδαμε και από το τελευταίο GP. Δυστυχώς, λόγω των αλλαγών, η τοπική κυβέρνηση δεν κατάφερε να κάνει τις εργασίες, οπότε αποφασίσαμε να μην συμπεριλάβουμε το Brno στο ημερολόγιο και να περιμένουμε να δούμε αν θα καταφέρουν να τις ολοκληρώσουν. Αν όχι, θα χρησιμοποιήσουμε μία από τις stand by πίστες εκείνη την ημερομηνία." Τόνισε επίσης ότι το Brno είναι μια πίστα που παραδοσιακά βρίσκεται στο καλεντάρι των MotoGP, αλλά είναι πολύ πιο σημαντική η ασφάλεια των αναβατών.

Για τις τρεις πίστες που είναι καθεστώς αναμονής, είπε πως ο Franco Uncini επισκέφθηκε την πίστα στην Ρωσία, η οποία είναι εκπληκτική και γι' αυτό είναι η νούμερο ένα επιλογή σε περίπτωση αντικατάστασης, με δεύτερη επιλογή το Portimao στην Πορτογαλία.

Τέλος, είπε ότι όλοι στην Dorna, στην IRTA και την FIM αισθάνονται υπερήφανοι που κατάφεραν την φετινή χρονιά, με τις τόσες αντιξοότητες εξαιτίας της πανδημίας, να διοργανώσουν 15 αγώνες και κοιτούν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

 

Προσωρινό Ημερολόγιο MotoGP2021
28 Μαρτίου
Κατάρ*
Losail International Circuit
11 Απριλίου
Αργεντινή
Termas de Río Hondo
18 Απριλίου
Αμερική
Circuit of the Americas
02 Μαΐου
Ισπανία
Circuito de Jerez
16 Μαΐου
Γαλλία
Le Mans
30 Μαΐου
Ιταλία
Autodromo del Mugello
06 Ιουνίου
Ισπανία
Barcelona–Catalunya
20 Ιουνίου
Γερμανία
Sachsenring
27 Ιουνίου
Ολλανδία
TT Circuit Assen
11 Ιουλίου
Φιλανδία**
KymiRing
Θ.Α.
Θ.Α.
Θ.Α.
15 Αυγούστου
Αυστρία
Red Bull Ring-Spielberg
29 Αυγούστου
Μ. Βρετανία
Silverstone Circuit
12 Σεπτεμβρίου
Ισπανία
MotorLand Aragón
19 Σεπτεμβρίου
Άγιος Μαρίνος
Misano World Circuit Marco Simoncelli
03 Οκτωβρίου
Ιαπωνία
Twin Ring Motegi
10 Οκτωβρίου
Ταϊλάνδη
Chang International Circuit
24 Οκτωβρίου
Αυστραλία
Phillip Island
31 Οκτωβρίου
Μαλαισία
Sepang International Circuit
14 Νοεμβρίου
Ισπανία
Circuit Ricardo Tormo
*Νυχτερινός αγώνας
**Εκκρεμεί η πιστοποίηση

 

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα για τις δοκιμές πριν την έναρξη στης σεζόν, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

Shakedown Test (Sepang): 14–16 Φεβρουαρίου
Sepang Test: 19–21 Φεβρουαρίου
Qatar Test: 10–12 Μαρτίου

Tags: