Η συνεργασία ανάμεσα στην ισπανική εταιρεία πετρελαιοειδών και την Big-H μετρά πάνω από 20 χρόνια ιστορίας, ενώ είναι και μακράν η πιο επιτυχημένη συνεργασία στην ιστορία των MotoGP, με -ούτε λίγο ούτε πολύ- 12 παγκόσμιους τίτλους!
Η Repsol και το HRC επέκτειναν το συμβόλαιο χορηγίας μέχρι το τέλος του 2018, φτάνοντας ένα ρεκόρ 24 σεζόν, καθώς η αρχή είχε γίνει το 1995. H Begona Elices (ο Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας της Repsol) και ο Tetsuhiro Kuwata (Διευθυντής του HRC και Γενικός Διευθυντής Αγωνιστικών Δραστηριοτήτων) υπέγραψαν το νέο συμβόλαιο, με το οποίο η Repsol θα είναι βασικός χορηγός της εργοστασιακής ομάδας της Honda, ενώ οι Marquez και Pedrosa –οι οποίοι ανανέωσαν κι αυτοί τα συμβόλαιά τους για δύο χρόνια- θα συνεχίσουν να εκπροσωπούν την πιο δαφνοστεφανωμένη ομάδα των MotoGP.
Πέρα από τους 12 παγκόσμιους τίτλους, η συνεργασία των δύο εταιρειών μετρά 151 νίκες και 392 βάθρα στα 500cc και στα MotoGP. Επιπλέον, έχουν κατακτήσει και εφτά παγκόσμιους τίτλους σε επίπεδο ομάδας, από το 2002 που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το έπαθλο.
Η συνεργασία των δύο εργοστασίων δεν περιορίζεται μόνο στις τυπικές υποχρεώσεις μιας χορηγίας, αλλά επεκτείνεται και σε τεχνολογικό επίπεδο, καθώς από το 1990 είχαν εξελίξει από κοινού δίχρονους κινητήρες και καύσιμα, ενώ στη συνέχεια μεταπήδησαν στην εξέλιξη των τετράχρονων κινητήρων σε συνδυασμό με τα κατάλληλα καύσιμα για υψηλές επιδόσεις.
KTM-MotoGP: Περιμένει νέους επενδυτές στην ομάδα πριν τα Χριστούγεννα
Ψάχνει έξτρα πόρους για να μείνει ανταγωνιστική σε περίπτωση περικοπών από την Bajaj
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
2/12/2025
Η KTM ανοίγει την πόρτα σε επενδυτές για την εργοστασιακή της ομάδα με στόχο τη σταθερότητα και την ενίσχυση της παρουσίας της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP.
Η KTM επιβεβαιώνει ότι έχει της έχει εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον από επενδυτές που θέλουν να μπουν στο αγωνιστικό πρόγραμμα της MotoGP ομάδας, με τις συζητήσεις να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και την τελική συμφωνία να προβλέπεται “πριν τα Χριστούγεννα”.
Η εταιρεία πέρασε μια ιδιαίτερα δύσκοληχρονιά μετά τη μεγάλη οικονομικήκρίση του περασμένου χειμώνα. Η είσοδος της Bajaj ως νέου πλειοψηφικού μετόχου έδωσε την απαιτούμενη σταθερότητα στην KTM που θέλει να συνεχίσει κανονικά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα όχι απλά ως κομπάρσος αλλά με στόχο την κορυφή και για αυτόν τον λόγο ψάχνει τρόπους να αυξήσει το μπάτζετ της.
Τους τελευταίους μήνες, η KTMεπιβεβαίωσε την εμπλοκή της στην ερχόμενη σεζόν, τιμώντας το υπάρχον συμβόλαιο με την Dorna Sports. Αβέβαιη μένει η συμμετοχή στο MotoGP από το 2027 και μετά, παρότι ήταν η πρώτη εταιρεία που παρουσίασε τον νέο 850cc κινητήρα τηςγια την νέα εποχή των Grand Prix.
Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, η KTMάνοιξε επίσημα την πόρτα σε εξωτερικούςεπενδυτές για πρώτηφορά. Κάποια στιγμή, το όνομα του Lewis Hamilton είχε ακουστεί έντονα ως το άτομο που ενδιαφέρεται για την ομάδα ενώ μέσα στους μνηστήρες βρέθηκε και η CFMOTO.
Σε συνέντευξή ο CEO της KTM Gottfried Neumeister δήλωσε πως δεν είναι μυστικό το μεγάλο τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει από επενδυτές να εμπλακούν στην ομάδα των MotoGP των Αυστριακών.
Ο στόχος παραμένει ένας συνεργάτης που θα καλύπτει περίπου το 30% του κόστους λειτουργίας της εργοστασιακής ομάδας, με την Bajaj να θέλει να περιορίσει τα έξοδα της ΚΤΜ -όχι απαραίτητα του αγωνιστικού τμήματος- και τους Αυστριακούς να κινούνται για να το ισοσταθμίσουν αυτό πριν η ινδική εταιρεία πάρει κάποια τελική απόφαση.
"Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η KTM σκοπεύει να παραδώσει τα κλειδιά, “Ας γίνει απολύτως σαφές πως δενπρόκειται ποτέ ναπαραχωρήσουμε τον έλεγχο της ομάδας.", υπογράμμισε ο Neumeiste.
Ο Neumeister εξήγησε πως το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο, που η διαδικασία έχει παραταθεί, “Δεχόμαστε νέες προτάσειςσχεδόνκαθημερινά. Παρ’ όλα αυτά, σκοπεύουμε να πάρουμε τον χρόνο μας για να εξασφαλίσουμε την καλύτερηδυνατήσυμφωνία.”
Και ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει να κάνει απλώς με χρήματα. “Δεν πρόκειται απλώς για έναν επενδυτή που θα προσφέρει κεφάλαιο. Τα χρήματαδεναρκούν, χρειάζεται να υπάρχει και η σωστή “χημεία”. Μιλάμε για χτίσιμο μιας σταθερήςσυνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Ο CEO κλείνει με έναν σαφήχρονικόορίζοντα, “Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε υπογραφήπριν τα Χριστούγεννα. Το σημαντικότερο ήταν να κατανοήσουμε το ενδιαφέρον και να εξασφαλίσουμε μία σοβαρή υποστήριξη για το 2026.”