Repsol Honda Team - Ζητά από τη FIM να πάρει πίσω την ποινή του Marc Marquez!

Τεχνικά το αίτημα έχει βάση, όμως την ίδια στιγμή δείχνει να περιφρονεί αθλητικό πνεύμα και το κοινό περί δικαίου αίσθημα
HRC ένσταση εναντίον FIM
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/3/2023

Βασιζόμενη σε μια τεχνική λεπτομέρεια, η Repsol Honda Team κατέθεσε μια -ντροπιαστική κατά την άποψη μας- ένσταση στη FIM, για να πάρει πίσω η τελευταία την ποινή (2 long laps) με την οποία τιμώρησε τον Marc Marquez.

Σε σήριαλ έχει εξελιχθεί το συμβάν της σύγκρουσης του Marc Marquez με τον Miguel Oliveira στο Portimao, όπου αρχικά η FIM είχε τιμωρήσει τον Ισπανό με ποινή 2 long laps για τον αγώνα της Αργεντινής για ανεύθυνη / επικίνδυνη οδήγηση.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν την ποινή “χάδι”, με την RNF Aprilia να εκδίδει ανακοίνωση στην οποία διαμαρτυρόταν για την ελαφριά ποινή του Marquez, ενώ την αντίδραση τους εξέφρασαν πολλοί αναβάτες όπως ο Aleix Espargaro, ο Jorge Martin, κ.α.

Λανθασμένα η FIM δημοσίευσε την ποινή αναφέροντας συγκεκριμένα πως ο Marc Marquez θα τιμωρηθεί “στο GP της Αργεντινής”.

Όμως λίγο αργότερα, η Repsol Honda Team ανακοίνωσε πως λόγω κατάγματος στον αντίχειρα του Marquez, ο 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής δεν θα λάβει μέρος στο event της Αργεντινής.

Κατόπιν τούτου, σπεύδει η FIM να διορθώσει τη διατύπωση της ποινής του Marquez, εκδίδοντας νέα ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει πως η ποινή θα εκτελεστεί όποτε επιστρέψει ο Ισπανός στους αγώνες.

Και εδώ έρχεται η Repsol Honda να καταθέσει τη δική της ένσταση, αναφέροντας τα εξής: "Σε σχέση με την ποινή που επιβλήθηκε από τη FIM στον Marc Marquez για το αγωνιστικό συμβάν που έλαβε χώρα στο πορτογαλικό Grand Prix, η Repsol Honda Team θεωρεί ότι η τροποποίηση της ποινής αφορά σε αλλαγή των κριτηρίων σχετικά με το πότε πρέπει να εφαρμοστεί η ποινή και ότι η τροποποίηση αυτή εκδόθηκε από τη FIM δύο ημέρες μετά την οριστικοποίηση της αρχικής ποινής, κάτι που αντίκειται στους ισχύοντες κανονισμούς της FIM για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP. Για τον λόγο αυτό, η Repsol Honda Team σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα προσφυγής που προσφέρουν οι ισχύοντες κανονισμοί ώστε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντά της, τα οποία θεωρεί ότι παραβιάστηκαν ως αποτέλεσμα της τελευταίας απόφασης που εκδόθηκε, και εν προκειμένω έχει υποβάλει έφεση ενώπιον των Αγωνοδικών Εφέσεων της FIM".

Πιθανώς η Honda να έχει δίκιο βάσει του γράμματος των κανονισμών, και να μην επιτρέπεται η μεταφορά της ποινής σε επόμενο αγώνα από εκείνον που αρχικά είχε ανακοινωθεί, όμως η ένσταση αυτή δείχει να αγνοεί αθλητικό πνεύμα και αίσθημα δικαίου.

Φανταζόμαστε πως το HRC θεωρεί πως ο Marquez τιμωρήθηκε ήδη αρκετά με έναν χαμένο αγώνα λόγω της απερισκεψίας του που οδήγησε στον τραυματισμό και του ιδίου, όμως την ίδια στιγμή δεν λαμβάνει υπόψη του τον τραυματία Oliveira που έχασε τόσο την όποια πιθανότητα διάκρισης είχε για το Portimao, όσο και τον αγώνα της Αργεντινής, από λάθος του Marc.

Τέλος, η ένσταση της Honda δείχνει να αγνοεί παντελώς την εικόνα που προβάλλει η ομάδα, καθώς το κοινό βλέπει το HRC να κάνει τα πάντα για να διακριθεί ο πιλότος της, παραμερίζοντας τις ευθύνες του στον βωμό των βαθμών.

Είμαστε περίεργοι να μάθουμε αν συμφωνεί ο Marquez με την απόφαση της Honda, και περιμένουμε να δούμε την απάντηση της FIM, στον… επόμενο κύκλο επεισοδίων της σειράς

Ετικέτες

MotoGP Αυστραλία: Νίκη Fernandez σε φοβερό αγώνα Bezzecchi

Εξαιρετική οδήγηση από τον Ιταλό
MotoGP Αυστραλία: Νίκη Fernandez σε φοβερό αγώνα Bezzecchi
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/10/2025

Την πρώτη της νίκη πήρε η αμερικάνικη ομάδα Trackhouse και έτσι πλέον έχουν όλες οι ομάδες τουλάχιστον μία νίκη στην μεγάλη κατηγορία. Ο Fernandez έγραψε ιστορία καταφέρνοντας να κρατήσει πίσω του ορισμένους από τους καλύτερους αναβάτες της σεζόν, όπως ο Alex Marquez, ο Acosta και ο Di Giannantonio. Έγινε έτσι ο 7ος διαφορετικός αναβάτης που παίρνει φέτος νίκη στην μεγάλη κατηγορία.

Με έναν Bagnaia εκτός συναγωνισμού τελείως, με τον Marc Marquez εκτός και τον Bezzecchi να εκτελεί ποινή διπλού μεγαλύτερου γύρου, το παράθυρο της ευκαιρίας είχε ανοίξει διάπλατα και περιμέναμε ποιος θα είναι εκείνος που θα το περάσει πρώτος. Δεν υπήρξε και μάλλον δεν θα υπάρξει άλλη τέτοια ευκαιρία αυτή τη σεζόν, που κάποιο άλλο όνομα από τα συνηθισμένα, θα μπορούσε να πάρει την νίκη. Από εχθές, στον αγώνα Sprint, ο Fernandez έδειξε πως θα είναι αυτός που θα παλέψει περισσότερο από κάθε άλλον για την ευκαιρία αυτή και πράγματι το πλάνο της ομάδα εκτελέστηκε με απόλυτη ακρίβεια. Όπως όμως τόνισε και ο ίδιος μετά τον αγώνα, δεν είχε πιστέψει πως θα είναι ο νικητής, γιατί θεωρούσε πως ο Bezzecchi θα κατάφερει να ψαλιδίσει την μεγάλη διαφορά. Στόχος του ήταν το βάθρο, μέσα στον αγώνα κατάλαβε πως θα μπορούσε να πάει και για την νίκη!

Το ίδιο καλά πήγε όμως και το πλάνο του Bezzecchi. Έκανε μία πολύ καλή εκκίνηση και άρχισε αμέσως να χτίζει την διαφορά από τον Fernandez που ήταν ήδη δεύτερος. Ο Quartararo έπαιξε και αυτός τον ρόλο του, εξαφανίστηκε από το προσκήνιο και την pole position αμέσως. Αντίστοιχα και ο Miller έκανε μία κακή εκκίνηση που την συνδύασε με κακή πρώτη στροφή κάνοντας έτσι οι δυο τους το 4 και 5, με τον Acosta στην 3η θέση.

Όσο ο Bezzecchi προσπαθούσε να χτίσει μία μικρή διαφορά, ο Acosta πάλευε με τον Fernandez παίρνοντας και την δεύτερη θέση για λίγο στον 3ο γύρο.

Αν οι μακρύτεροι γύρου γινόντουσαν πιο κάτω, τότε ο Bezzecchi μπορεί και να κατάφερνε να κερδίσει, τόσο ανώτερο ρυθμό είχε. Όμως η ποινή είναι σχεδιασμένη για να προκαλέσει το μεγαλύτερο πρόβλημα και ο Bezzecchi την εκτέλεσε στο όριο, στον 5ο γύρο, τον τελευταίο που θα μπορούσε να μπει στην μακρύτερη διαδρομή.

Ο Zarco σημείωσε την πρώτη πτώση της ημέρας ακριβώς εκεί και αμέσως μετά, στον ίδιο ακριβώς γύρο έπεσε και ο Miller.

Ο Fernandez ήδη είχε περάσει ξανά τον Acosta στον 4ο γύρο και ο Bezzecchi ετοιμαζόταν να δώσει και την τρίτη θέση του.

Κάνοντας τον δεύτερο μακρύτερο γύρο στον 7ο γύρο πέρασαν μπροστά του ο Alex Marquez, ο Quartararo και ο Di Giannantonio, που θα δυσκόλευαν τις προσπεράσεις.

Οι τρεις του πάλευαν και μεταξύ τους, με βασικό θύμα τον Quartararo που θα ήταν ο πρώτος που θα έχανε την μάχη των τριών και έπειτα και από τον Bezzecchi.

Ο Acosta ήδη δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον Fernandez που ήξερε τι έπρεπε να κάνει, να δημιουργήσει διαφορά ασφαλείας για να είναι βέβαιος πως ο ταχύτερος αναβάτης δεν θα μπορέσει να τον πιάσει. Πράγματι τις στιγμές που δεν είχε μοτοσυκλέτες μπροστά του, ο Bezzecchi είχε τον ρυθμό του Fernandez, οπότε η μικρή απόσταση εμπρός εξασφάλιζε πως δεν μπορούσε να τον πιάσει για τα ¾ του αγώνα που απέμεναν ακόμη.

Στην πράξη ο Bezzecchi έκανε έναν απίστευτο αγώνα, ήταν ένας αγώνας νίκης απέναντι σε κάποιον κολλημένο πίσω του. Τέτοια οδήγηση έκανε, με τέτοια συγκέντρωση φαινόταν πως οδηγούσε.

Στον 11ο γύρο σημείωσε πτώση και ο Mir, μόνος του αυτή τη φορά χωρίς να τον ρίξει κάποιος άλλος, επιστρέφοντας στην κανονικότητα που είναι να πέφτει σχεδόν σε κάθε αγώνα της φετινής σεζόν των MotoGP.

Ο Marini περνά και αυτός τον Quartararo ενώ ο Alex Marquez είχε ακόμη μία θέση στο βάθρο με τον Di Giannantonio να μην έχει κάνει την επίθεσή του.

Πίσω από τον Bezzecchi και στην μάχη για τον 7η θέση υπήρχαν αρκετές προσπεράσεις, εμπρός όμως θα αργούσαν λίγο ακόμη να φτάσουν στο σημείο ο 4ος και ο 5ος να βγάλουν εκτός βάθρου τον 2ο και τον 3ο.

Η κατρακύλα του Quartararo συνεχιζόταν στο μεταξύ, φτάνοντας 12ος στον 18ο γύρο εμπρός από έναν Bagnaia που και σήμερα, όπως και εχθές, ήταν σαν να οδηγεί Yamaha ή Honda, γυρνώντας στην 13η θέση όπου η εργοστασιακή Ducati δεν είναι συνηθισμένη να βρίσκεται.

Στο τέλος του 19ου γύρου ο Di Giannantonio κατάφερε να περάσει τον Acosta ο οποίος αμέσως απάντησε και οι δυο τους πάλεψαν για τις πρώτες στροφές του 20ου γύρου με τελική επικράτηση της VR46 Ducati που αμέσως έβαλε πλώρη για τον Alex Marquez.

Θα ήταν μία δύσκολη προσπέραση ο Acosta για τον Bezzecchi, παρόλο που άνοιξε την μεταξύ τους απόσταση αμέσως μόλις τον προσπέρασε, δείχνοντας πως είχε καλύτερο ρυθμό. Ειδικά η επιμονή του Acosta στα φρένα, κλείνοντας την πόρτα στην πιο γρήγορη και ταυτόχρονα, εύκολη για προσπεράσεις στροή, έδειχνε γιατί είναι από τους δύσκολους αναβάτες να περάσει κανείς.

Τελικά στον 22ο γύρο ο Bezzecchi πέρασε εμπρός και άρχισε να πλησιάζει τον Di Giannantonio που ακόμη δεν είχε περάσει τον Alex Marquez.

Πίσω, πολύ πίσω, ο Bagnaia θα περνούσε σε αυτόν τον γύρο τον Quartararo και στον 23ο γύρο ο Di Giannantonio θα ανέβαινε στην δεύτερη θέση, όπου και θα έμενε ανενόχλητος μέχρι το τέλος. Αν υπήρχαν λίγοι γύροι ακόμη, θα τον είχε περάσει ο Bezzecchi, τέτοιο αγώνα έκανε σήμερα.

Στο μεταξύ στον επόμενο γύρο και μόλις 4 πριν το τέλος πέφτει ο Bagnaia. Πάνω που λέει κανείς πως δεν γίνονται χειρότερα τα πράγματα για εκείνον, έχασε πρόσφυση από το εμπρός ελαστικό.

Δύο γύρους πριν το τέλος ο Bezzecchi ανεβαίνει στο βάθρο με μία καθαρή προσπέραση στον Alex Marquez. Είναι τόσο καλός ο αγώνας του που δεν αργεί να πλησιάσει και την επόμενη Ducati, όμως δεν υπάρχει άλλος χρόνος.

Δύο Aprilia στο βάθρο, κάτι που έχει να γίνει από το 2023, και μία φανταστική νίκη για τον Fernandez που δεν νίκησε Marc Marquez και Bezzecchi αλλά νίκησε όλους τους υπόλοιπους και αυτό δεν είναι λίγο για τον νεαρό αναβάτη!

Θέση

Βαθμοί

Αναβάτης (Αρ. / Όνομα)

Ομάδα

Χρόνος / Διαφορά

1

25

#25 Raul Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

39:49.571

2

20

#49 Fabio Di Giannantonio

 

+1.418

3

16

#72 Marco Bezzecchi

Aprilia Racing

+2.410

4

13

#73 Alex Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+3.715

5

11

#37 Pedro Acosta

Bull KTM Factory Racing

+7.930

6

10

#10 Luca Marini

Honda HRC Castrol

+7.970

7

9

#42 Alex Rins

nster Energy Yamaha MotoGP Team

+10.671

8

8

#33 Brad Binder

d Bull KTM Factory Racing

+12.270

9

7

#23 Enea Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+14.076

10

6

#44 Pol Espargaro

Red Bull KTM Tech3

+16.861

11

5

#20 Fabio Quartararo

onster Energy Yamaha MotoGP Team

+16.965

12

4

#88 Miguel Oliveira

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+17.677

13

3

#79 Ai Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+17.928

14

2

#54 Fermin Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+18.413

15

1

#21 Franco Morbidelli

ertamina Enduro VR46 Racing Team

+27.881

16

#32 Lorenzo Savadori

Aprilia Racing

+34.169

17

#35 Somkiat Chantra

IDEMITSU Honda LCR

+50.043

18

#51 Michele Pirro

Ducati Lenovo Team

+50.303

Δεν ταξινομήθηκαν (DNF):

  • #63 Francesco Bagnaia – Ducati Lenovo Team – 23 γύροι
  • #36 Joan Mir – Honda HRC Castrol – 9 γύροι
  • #5 Johann Zarco – CASTROL Honda LCR – 4 γύροι
  • #43 Jack Miller – Prima Pramac Yamaha MotoGP – 4 γύροι