Rossi – Marquez: Κολλητά γενέθλια των... "κολλητών"!

Χρόνια πολλά στα δύο "φιλαράκια"
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

17/2/2020

Rossi και Marquez έχουν σίγουρα ένα χάσμα ανάμεσά τους να τους χωρίζει, αλλά από την άλλη, έχουν και πολλά κοινά στοιχεία. Πιο σημαδιακό απ' όλα, είναι τα γενέθλιά τους καθώς ο Γιατρός και ο Ισπανός πρωταθλητής έχουν διαφορά μόλις μία ημέρα, με τον Vale να κλείνει τα 41 του χρόνια στις 16 Φεβρουαρίου (δύο ημέρες μετά την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου) και τον Marquez να συμπληρώνει 27 χρόνια ζωής σήμερα, στις 17 Φεβρουαρίου!

Πέρα από αυτό όμως, βρίσκονται πολύ κοντά και σε ό,τι αφορά τα στατιστικά τους, με μικρές διαφορές να τους χωρίζουν, ενώ έχουν και μια σχεδόν ταυτόσημη πορεία στον δρόμο για την δόξα. Οι επιτυχίες τους σε παγκόσμιους τίτλους και νίκες, στατιστικά είναι σχεδόν ταυτόσημες, αν και ο νεαρός Ισπανός δείχνει προς το παρόν να έχει μεγαλύτερες προοπτικές μπροστά του για να γράψει ακόμη περισσότερα ρεκόρ. Η αλήθεια είναι ότι ο άτυπος τίτλος του "G.O.A.T." που κατέχει αυτή την στιγμή ο Rossi, θα μπορούσε εύκολα να περάσει στον Marquez αν συνεχίσει αυτή το, έως τώρα, αδιάκοπο σερί επιτυχιών.

Από την άλλη, ο Γιατρός δείχνει να μην το βάζει ακόμη κάτω, έχοντας ως στόχο να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τα δικά του στατιστικά, έστω και αν τα τελευταία του αποτελέσματα δείχνουν ότι το "έργο" θα είναι αρκετά δύσκολο. Δεν μπορεί όμως να μην αναγνωρίσει κανείς ότι ενώ έχει συμπληρώσει 41 χρόνια ζωής, εκ των οποίων τα περισσότερα από αυτά αγωνιζόμενος στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στους πρωταγωνιστές των MotoGP, όντας ένας και από τους ταχύτερους αναβάτες. Το τι μας επιφυλάσσει λοιπόν το μέλλον είναι άδηλο και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι να ευχηθούμε χρόνια πολλά στους δύο από τους καλύτερους αναβάτες όλων των εποχών, προκειμένου να έχουμε μπροστά μας αρκετό καιρό ακόμη για να απολαύσουμε τις υπέροχες μάχες τους!

 

Όχι πια Dorna - Η Liberty Media τη βαφτίζει MotoGP Sport Entertainment SL

Νέο όνομα για τον διοργανωτή των MotoGP και WorldSBK - Σαρωτικές οι αλλαγές στελεχών, πλην του Ezpeleta
Dorna no more
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/2/2026

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Dorna Sports από τη Liberty Media, ο διοργανωτής των Πρωταθλημάτων MotoGP και WorldSBK άλλαξε επίσημα και όνομα σε MotoGP Sport Entertainment SL, ενώ παράλληλα οι Αμερικανοί προχώρησαν σε σαρωτικές αλλαγές όσον αφορά στα πρόσωπα κλειδιά του οργανισμού, βάζοντας τους δικούς τους ανθρώπους εκεί που προηγουμένως υπήρχαν κυρίως Ισπανοί ευνοούμενοι του Ezpeleta.

Παρόλο τώρα που τα περισσότερα πρόσωπα στις θέσεις κλειδιά άλλαξαν, ακλόνητοι παραμένουν ακόμα ο ισχυρός ανήρ Carmelo Ezpeleta, CEO από το 1998, και ο Enrique Aldama ως CFO.

Η μετονομασία της Dorna σηματοδοτεί και επίσημα το τέλος της ισπανικής διοργάνωσης που κυριάρχησε στον χώρο των αγώνων μοτοσυκλέτας για πάνω από 30 χρόνια και ταυτίστηκε με τα ονόματα των MotoGP και WorldSBK.

Θυμίζουμε πως η αμερικάνικη Liberty Media ολοκλήρωσε την εξαγορά της Dorna τον Ιούλιο του 2025, κλείνοντας έναν κύκλο διαπραγματεύσεων που κράτησε πάνω από έναν χρόνο και πέρασε από αυστηρό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τελικό τίμημα δεν ήταν καθόλου αμελητέο καθώς 3,1 δισ. δολάρια άλλαξαν χέρια, για το 84% της εταιρείας.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το MotoGP εντάχθηκε επίσημα στο Formula One Group, την επιχειρησιακή μονάδα της Liberty που διαχειρίζεται και τη Formula 1. Η κίνηση αυτή δημιουργεί για πρώτη φορά έναν ενιαίο όμιλο που ελέγχει τα μεγαλύτερα Παγκόσμια Πρωταθλήματα μηχανοκίνητου αθλητισμού σε 2 και 4 τροχούς.

Η MotoGP Sport Entertainment SL διατηρεί το μακροχρόνιο συμβόλαιο διαχείρισης του MotoGP, το οποίο έχει ήδη επεκταθεί έως το μακρινό… 2060. Παράλληλα, συνεχίζει να έχει την εμπορική διαχείριση του WorldSBK.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει παρουσιαστεί νέο δημόσιο λογότυπο για την εταιρεία με τη νέα της επωνυμία.

Το MotoGP μπαίνει σε μια νέα φάση, με φιλοδοξίες ανάλογες της Formula 1 και με στόχο να ενισχύσει τη θέση του ως κορυφαίο θέαμα δύο τροχών στον κόσμο.