Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
11/5/2025
Για πρώτη φορά στην ιστορία των MotoGP υπάρχουν πάνω από 300.000 θεατές με τους Γάλλους να δείχνουν γιατί είναι μία από τις καλύτερες αγορές της μοτοσυκλέτας στην Ευρώπη, κόβοντας 311.797 χιλιάδες εισιτήρια.
Αποζημιώθηκαν με την πρώτη νίκη Γάλλου στο Γαλλικό αγώνα μετά από 71 χρόνια! Και για να φτάσουμε εδώ έπρεπε να έρθουν όλα ανάποδα, κυριολεκτικά!
Στον αγώνα αναγνώρισης η βροχή που απειλούσε όλη την ημέρα κάνει την εμφάνισή της και μετά την λευκή σημαία βγαίνει η κόκκινη και αποφασίζεται αλλαγή του αγώνα σε βρόχινο και νέα διαδικασία εκκίνησης με μείον ένα γύρο για να μην μείνει καμία μοτοσυκλέτα πριν την καρό σημαία καθώς είχαν γράψει ήδη ένα γύρο.
Όμως στον δεύτερο αυτό γύρο η βροχή κόβει και οι μισοί αναβάτες και μαζί όλοι όσοι κυνηγούν την νίκη, αποφασίζουν να αλλάξουν ξανά σε slick ενώ η pit lane έχει κλείσει. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να τιμωρηθούν ξεκινώντας από την pit lane. Επειδή είναι όμως πολλοί και αυτό θα ήταν επικίνδυνο, παίρνουν την κανονική τους θέση και τιμωρούνται με δύο διελεύσεις από τον μακρύ γύρο.
Αν πράγματι τα slick είναι η κατάλληλη επιλογή τότε είναι προτιμότερη η τιμωρία. Δεν θα ήταν όμως αυτή η περίπτωση.
Στην πρώτη στροφή Bagnaia και Mir πέφτουν με εμπλοκή Binder και τον Zarco να κόβει ευθεία από την άμμο για να τους αποφύγει και να καταλήγει 14ος. Μάλιστα σπάει η βάση από τους διακόπτες με τον Marc Marquez να αστειεύεται στο τέλος του αγώνα με μία μπηχτή για την Honda, πως έτσι δουλεύει καλύτερα.
Ο Quartararo εξαφανίζεται εμπρός και γρήγορα οι κριτές ανακοινώνουν την ποινή διπλού μακρύ γύρου σε Bastianini, Vinales, Morbidelli, Quartararo, Ai Ogura, Fernandez, Aldeguer, Marc Marquez, Di Giannantonio, Acosta, Binder και Alex Marquez.
Πρώτος ο Quartararo εκτελεί την ποινή του με τον Marquez να οδηγεί την κούρσα για λίγο αλλά εκείνη την στιγμή η βροχή δυναμώνει ξανά!
Όλα αυτά και ενώ είμαστε στον 5ο γύρο!
Ο Binder και ο Quartararo σημειώνουν πτώση πίσω από τον Marc Marquez με το πλήθος να βγάζει μία κραυγή που ακούστηκε σε όλα τα λαγκάδια γύρω από το ιστορικό Le Mans.
Ένα γύρο μετά πέφτει και ο Bastianini με τον Marquez να εκτελεί τον μακρύ γύρο και αμέσως μετά, στον 7ο γύρο να βγαίνουν και οι δύο Marquez για αλλαγή μοτοσυκλέτας βάζοντας ξανά τα βρόχινα!
Αν δεν είχαν βγει ποτέ, ο αγώνας θα ήταν πολύ διαφορετικός, ένας κανονικός βρόχινος με υψηλό ανταγωνισμό.
Τώρα αυτό που συνέβη ήταν να περάσει ο Zarco σταδιακά εμπρός, όσο οι υπόλοιποι εκτελούσαν τις ποινές τους. Μέχρι να γίνει αυτό πέφτει και ο Miler και ο Aldeguer είναι για λίγο πρώτος.
Στον 8ο γύρο ο Zarco είναι πρώτος με τεράστια διαφορά από τον Oliveira τον οποίο πολύ γρήγορα θα περάσουν τα αδέρφια Marquez. Ο Marc Marquez δεν έχει κανένα λόγο να πιέσει για να περάσει τον Zarco αλλά φαίνεται ότι δεν μπορεί κιόλας και να θέλει καθώς ο Γάλλος μεγαλώνει την απόστασή του και άλλο! Είναι ένας από τους καλύτερους, μαζί με τον Miller, όταν οι συνθήκες είναι οι χειρότερες και σήμερα είναι απλά ο καλύτερος.
Έχει πάρει τις σωστές αποφάσεις, έχει αποφύγει πτώση, έχει κάνει enduro, έχει φυλάξει το βρόχινο όταν στέγνωνε η πίστα και τώρα δεν γίνεται παρά να κερδίσει για να κάνει το όνειρο των Γάλλων πραγματικότητα, ιδιαίτερα από την στιγμή που αυτή η νίκη δεν έχει πραγματική διαφορά για το πρωτάθλημα και έτσι είναι το ίδιο, όποιον αναβάτη και αν υποστηρίζουν.
Στον 21ο γύρο από τους 26 ο Alex Marquez πέφτει στο εσάκι από πίσω ελαστικό και ο Aldeguer ανεβαίνει ξανά στο βάθρο. Από πλευράς βαθμολογία πρωταθλήματος ο Marc Marquez είναι στο καλύτερο σημείο με την έκβαση του αγώνα, με τον Zarco να παίρνει μία μεγάλη και ιστορική νίκη!
Ο πιο περίεργος αγώνας της σεζόν και καθοριστικός για την βαθμολογία του πρωταθλήματος από την 2η θέση και πίσω.