Rossi οδηγεί Petronas F1 και Hamilton Yamaha YZR-M1: Όλες οι φωτογραφίες και ολόκληρο το VIDEO!

Μία διασκεδαστική ημέρα για τους μεγάλους αναβάτες
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/12/2019

Οι πολυαναμενόμενες φωτογραφίες και video που περιμέναμε από την Δευτέρα, στάλθηκαν τελικά με μία καθυστέρηση που την αρχική ανησυχία οδήγησε και σε διασπορά «ειδήσεων» πως ο Hamilton είχε έξοδο κατά την δοκιμή. Η μόνη πηγή που αναφέρουν όσοι διέδωσαν αυτή την «είδηση» είναι μία Ιταλική εφημερίδα η οποία δεν γράφει τίποτα τέτοιο, ή έχει κατεβάσει την όποια «είδηση» είχε ανεβάσει.

Ο Rossi ανέλαβε να καθοδηγήσει τον Hamilton και ο έξι φορές πρωταθλητής F1, έπραξε αντίστοιχα το ίδιο. Αμφότεροι είχαν αλλάξει ξανά θέσεις, όμως όπως εύστοχα έθεσε ο Rossi, τα πράγματα αλλάζουν τόσο συχνά και τόσο πολύ, που ξεκινάς σαν να μην ξέρεις τίποτα.

Δείτε το VIDEO:

Ο Rossi είπε για την δοκιμή πως τον βοήθησε να εκτιμήσει τον Hamilton ακόμη περισσότερο από πριν, ενώ ήταν ήδη οπαδός του: «Είχαμε μία φανταστική ημέρα, όπου όχι απλά βρεθήκαμε στην ίδια πίστα αλλά δουλέψαμε και μαζί.

Είχα μία φανταστική ευκαιρία να δοκιμάσω την W08, δεν ήταν η πρώτη φορά που οδηγούσα F1 αλλά πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Ειλικρινά εντυπωσιάστηκα από το αυτοκίνητο και το κράτημα, όπως επίσης και από την ομάδα Mercedes-AMG Petronas, για την υπέροχη συνεργασία που είχαμε. Ήταν ιδιαίτερα φιλόξενοι και με διευκόλυναν να συνηθίσω το αυτοκίνητο.

Στην αρχή παίρνεις μία φανταστική αίσθηση της ταχύτητας. Οι δυνάμεις G που δέχεσαι δεν είναι απαγορευτικές, αλλά χρειάζεται συνήθεια. Μόλις βρήκα τον ρυθμό μου κατάφερα να πιέσω πραγματικά και πήρα μεγάλη ευχαρίστηση. Ένιωσα σαν πραγματικός οδηγός F1 και δεν ήθελα να τελειώσει η ημέρα!

Οδήγησα και παράλληλα με τον Lewis την YZR-M1 και ήταν μία υπερήφανη στιγμή για όλη την ομάδα, να μοιραστούμε το πάθος μας μαζί του. Η Valencia είναι μία πίστα με δύσκολη τεχνική και είχαμε και αρκετό αέρα, φτάνοντας στο σημείο να αγχωθώ για τον Lewis αλλά ήταν εξαιρετικός στην μοτοσυκλέτα και προσαρμόστηκε επάνω της. Ευχαριστήθηκα αυτή την εμπειρία και πιστεύω και ο ίδιος, κρίνοντας από το πόσο απρόθυμα κατέβηκε από την σέλα. Ελπίζω πραγματικά να έχουμε περισσότερες τέτοιες εμπειρίες στο μέλλον!»

Αντίστοιχα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Lin Jarvis, διευθυντή του αγωνιστικού τμήματος της Yamaha. «Πόσοι πρωταθλητές της F1 μπορούν να κάνουν το ίδιο; Να έρθουν στην πίστα και να καβαλήσουν επάξια μία M1 αναρωτήθηκε και έχει ένα δίκιο σε αυτό. Αποκάλυψε μάλιστα πως ήταν επιθυμία του Lewis να γίνει αυτή η ανταλλαγή και να οδηγήσει με τον Rossi, και το γεγονός πως ένας τόσο καταξιωμένος οδηγός, έχει ακόμη τέτοια όνειρα και τα κάνει και πραγματικότητα, ήταν φανταστικό για όλους. Πήραν επίσης πολύ καλά σχόλια από την ομάδα της Mercedes για την απόδοση του Rossi κι αυτό ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Στο video φαίνεται, όπως είναι και λογικό, πως η απόδοση του Hamilton δεν μπόρεσε να είναι αντίστοιχη του Rossi στην F1, όπως άλλωστε είναι και λογικό. Φάνηκε επίσης ο μεγάλος θαυμασμός που τρέφει για τον Rossi, ενώ σχολίασαν και οι δύο το πόσο ατίθαση ήταν η M1 εξαιτίας του δυνατού αέρα...

Ακολουθεί η συλλογή φωτογραφιών:

 

Ετικέτες

Triumph: Νέος κινητήρας για τη Moto2 από το 2027 – Περισσότερα κυβικά και δύναμη, μικρότερο βάρος

Ο νέος τρικύλινδρος τη Moto2 θα πλησιάσει σε χωρητικότητα τα πρωτότυπα 850cc του MotoGP
moto2
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/8/2026

Με την ευκαιρία του Βρετανικού Grand Prix στο Silverstone, η Triumph Motorcycles αποκάλυψε πως την επόμενη χρονιά θα φέρει έναν νέο κινητήρα για τη μεσαία κατηγορία, Moto2. Έχοντας αναλάβει την τροφοδοσία της κατηγορίας με κοινούς κινητήρες από το 2019, η Triumph χρησιμοποιεί μια αγωνιστικών προδιαγραφών εκδοχή του κινητήρα που γνωρίζουμε από το Street Triple 765 RS και έκτοτε αυτή έχει γράψει συνολικά 1.926.132 χιλιόμετρα από τους αναβάτες της Moto2.

Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από όλα αυτά τα χιλιόμετρα συνιστούν τη βάση πάνω στην οποία η Triumph  σχεδίασε την εξέλιξη του τρικύλινδρου σε σειρά κινητήρα, με στόχο να συνεχίσει να σπάει ρεκόρ - έχοντας ήδη γράψει σχεδόν 100 νέα ρεκόρ πίστας στα οκτώ χρόνια που υπηρετεί τη Moto2.

Ο νέος κινητήρας επανασχεδιάζεται αυτόν τον καιρό με στόχο να αυξήσει την απόδοσή του και να μειώσει το βάρος του.

triumph moto2

Η Triumph έχει σχεδιάσει μια νέα κεφαλή του τρικύλινδρου, κάτω από την οποία φοριούνται νέες βαλβίδες με μικρότερη αδράνεια, νέες εισαγωγές αέρα και καυσίμου, καθώς και ένας νέου σχήματος θάλαμος καύσης με υψηλότερη σχέση συμπίεσης για να προσφέρει αυξημένη ροπή σε όλο το εύρος λειτουργίας.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν ακόμη και τις κάσες του κινητήρα (κάρτερ), αλλά και πολλά εξαρτήματα από τα σωθικά του ώστε να μην επηρεαστεί η αξιοπιστία του με την επιπλέον ισχύ και ροπή που θα παράγει, αλλά και για να χάσει λίγο βάρος επί τη ευκαιρία. Η Triumph μας λέει πως ο νέος τρικύλινδρος θα είναι και δύο κιλά ελαφρύτερος.

Η εκτίμηση των Άγγλων είναι πως στην τελική του μορφή θα αποδίδει περίπου 6% παραπάνω δύναμη, αποκαλύπτοντας πως θα έχει αυξηθεί και ο κυβισμός του, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει σε πόσα κυβικά θα καταλήξει. Έχοντας ωστόσο ως αφετηρία τα 765 cc του τρέχοντος κινητήρα, είναι προφανές πως θα πλησιάσει λίγο περισσότερο στα 850 που θα έχουν τα πρωτότυπα του MotoGP από του χρόνου.

triumph moto2

Παρόλα αυτά, δεν αναμένεται να υπάρχει καμιά σύγκριση ανάμεσα στους κινητήρες των δύο κατηγοριών, Moto2 και MotoGP, καθώς ο τρικύλινδρος της Triumph βασίζεται σε κινητήρα παραγωγής και θα ήταν πρακτικά αδύνατο να προσεγγίσει τα τρελά νούμερα απόδοσης ενός πανάκριβου πρωτοτύπου που φορά εξαιρετικά εξελιγμένη τεχνολογία, όπως λ.χ. είναι οι πνευματικές βαλβίδες ή τα seamless κιβώτια ταχυτήτων.

Η αύξηση της απόδοσης ωστόσο, όσο κι αν δεν απειλεί το MotoGP, οπωσδήποτε θα απαιτήσει σε κάποιον βαθμό και ανάλογες προσαρμογές στα πρωτότυπα πλαίσια της Moto2, ειδικά καθώς θα αλλάξουν οι διαδρομές των εισαγωγών αέρα και οι εδράσεις του κινητήρα.

Η Triumph αποκαλύπτει πως ο κινητήρας αυτός έχει ξεκινήσει να εξελίσσεται εδώ και έναν χρόνο και σύντομα θα είναι διαθέσιμος για τις ομάδες Moto2 ώστε να έχουν επαρκές περιθώριο να τεστάρουν τις ικανότητές του σε ιδιωτικές δοκιμές, πριν τεθεί σε υπηρεσία από το πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς.