Στην Moto2 μπαίνει η QJMOTOR με την Gresini Racing και αναβάτες τους Alcoba και Salac

Χορηγός τίτλου σε μία δυναμική ομάδα
H QJMOTOR στην Moto2 με Gresini Racing
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

26/1/2023

Η QJ MOTOR κάνει το επόμενο βήμα στην αγωνιστική της παρουσία στα MotoGP και μετά από μία πρώτη χρονιά στην Moto3, το λογότυπό της μπαίνει και στην Moto2!

Η συνεργασία της QJ MOTOR με την Gresini ως χορηγός τίτλου, κλειδώνει για τα επόμενα τρία χρόνια όπου το λογότυπο της κινέζικης εταιρείας θα καλύπτει τα πιο εμφανή σημεία των μοτοσυκλετών της σπουδαίας ιταλικής ομάδας με την μεγάλη ιστορία.

Μετράμε ήδη μία χρονιά όπου η QJ MOTOR εμφανίζεται στα MotoGP: Την προηγούμενη σεζόν συνεργάστηκαν με την Avintia στη μικρή κατηγορία του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Φέτος, η QJ MOTOR επέλεξε να ανέβει κατηγορία, μέσα από μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία με μία από τις πλέον επιτυχημένες ομάδες των MotoGP, την Gresini Racing.

Μία άκρως πετυχημένη επιλογή συνεργάτη από την πλευρά της QJ MOTOR, καθώς ο στόχος δεν είναι απλά να εμφανίζεται στα MotoGP αλλά να κυνηγά και την πρόκριση, κάτι που η Gresini μπορεί να υποστηρίξει. Οι μοτοσυκλέτες συνεχίζουν να είναι οι ίδιες, Kalex, που είχε η Gresini όπως διατηρούνται και τα χρώματα της ομάδας, όμως ντύνονται τώρα και με το λογότυπο QJ MOTOR.

Η ομάδα του αδικοχαμένου θρύλου των αγώνων μοτοσυκλέτας, Fausto Gresini, διευθύνεται πλέον από την Nadia Padovani, η οποία δημιούργησε ένα πολύ δυναμικό team, που πρωταγωνίστησε στην κορυφαία κατηγορία την περασμένη σεζόν.

H QJMOTOR στην Moto2 με Gresini Racing
H Nadia Padovani είναι το ισχυρό πρόσωπο της Gresini Racing. Αριστερά ο Jeremy Alcoba και δεξιά ο Filip Salac

Φέτος, η QJ MOTOR GRESINI RACING, όπως θα είναι το όνομά της ομάδας στη Moto2, θα αποτελείται από δύο ταλαντούχους αναβάτες, τον Jeremy Alcoba και τον Filip Salac.

Ο Ισπανός Alcoba είναι 21 ετών και από το 2018 μέχρι και το 2021 αγωνιζόταν στη Moto3, με τις τρεις τελευταίες χρονιές ως αναβάτης της Gresini Racing, ενώ πέρσι ήταν η πρώτη του χρονιά στη Moto2 με την ομάδα της Liqui Moly Intact GP.

Ο Jeremy Alcoba #52 δήλωσε σχετικά: «Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στην Gresini. Ήταν η ομάδα που μου έδωσε την πρώτη ευκαιρία να αγωνιστώ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αυτή θα είναι η δεύτερή μου χρονιά στην κατηγορία και έχω στόχο τις πέντε πρώτες θέσεις σε όλους τους αγώνες και ακόμη καλύτερα το βάθρο και την νίκη. Χρειάζεται να βελτιωθώ στις δοκιμές του Σάββατου που ήταν η αχίλλειος πτέρνα την περσινή χρονιά. Έχουμε τα φόντα για να είμαστε μπροστά την Κυριακή. Ξέρω ότι θα είναι δύσκολο, το επίπεδο έχει ανέβει πολύ ψηλά γιατί όλοι μας είμαστε βετεράνοι πλέον και μόνο ένας αναβάτης έχει κάνει την μετάβαση στην επόμενη κατηγορία. Αυτό όμως είναι και ένα ακόμη κίνητρο για να τα πάω καλά. Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε!».

Ο Salac είναι επίσης 21 ετών, κατάγεται από την Τσεχία και μετά από το Red Bull Rookies Cup πέρασε στη Moto3 όπου αγωνίστηκε από το 2018 ως το 2021. Πέρσι συμμετείχε στη Moto2 με την ομάδα του Gresini, έχοντας ανέβει στο βάθρο σε αγώνα της Ταϊλάνδης.

Ο Filip Salac #12 δήλωσε σχετικά: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ξεκινώ την δεύτερη χρονιά μου στην κατηγορία με μία ομάδα που ήδη γνωρίζω. Κάναμε πολύ καλή δουλειά το 2022, ειδικά στους τελευταίους αγώνες και ελπίζω πως θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ακριβώς από το σημείο που σταματήσαμε. Ο στόχος για την σεζόν είναι να μεγαλώσουμε και να τερματίσουμε κάθε αγώνα στην πρώτη δεκάδα μαζεύοντας βαθμούς. Για εμένα σαν αναβάτη θα είναι ένας πολύ σημαντικός χρόνος, δεν είμαι πλέον rookie και έχει έρθει η ώρα να αποδείξω τις δυνατότητές μου. Τώρα θα μετακομίσω στην Ισπανία για προπόνηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το πρώτο τεστ της σεζόν. Ελπίζω πως όλα θα πάνε βάση σχεδίου και πως θα βρω την ίδια όμορφη ατμόσφαιρα όπως την προηγούμενη χρονιά!».

Η QJ MOTOR στην MOTO2 με την Gresini Racing

Ο κύριος Guo, CEO της QJ MOTOR δήλωσε σχετικά: «Είναι τιμή για την QJ MOTOR να συνεργάζεται με μία θρυλική ομάδα όπως η Gresini Racing: Για αυτό τον λόγο είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την δημιουργία της QJ MOTOR Gresini Racing Moto2 Team. Σήμερα γιορτάζουμε το Κινέζικο Φεστιβάλ Άνοιξης και είναι το νέο έτος του Λαγού: Εκ μέρους της QJ MOTOR θέλω να στείλω σε όλους τις ευχές μας και στην QJ MOTOR Gresini Racing Moto2 Team να έχει μία υπέροχη σεζόν γεμάτη επιτυχίες. Ο Όμιλος Qianjiang Motorcycle είχε πάντα ισχυρούς δεσμούς με την Ιταλία. Όπως θα γνωρίζετε οι μοτοσυκλέτες Benelli του Pesaro είναι κομμάτι των εμπορικών μας σημάτων, όπως και η MV Agusta από το Μιλάνο είναι ένας σημαντικός συνεργάτης μας, ενώ σήμερα ξεκινάμε την συνεργασία μας και με την Gresini Racing από την Faenza. Θεωρούμε πως αυτή η νέα συνεργασία θα είναι προς μεγάλο όφελος και των δύο. Ο στόχος μας μέσα από αυτό το εγχείρημα είναι να εμφυσήσουμε τους αγώνες μοτοσυκλέτας στο κοινό της Κίνας και να πολλαπλασιάσουμε τους κινέζους θεατές των MotoGP. Το 2023 είναι μία σημαντική χρονιά για όλο τον Όμιλο στην παγκόσμια αγορά μοτοσυκλέτας. Η high-end μας μάρκα μοτοσυκλετών, η QJ MOTOR λανσάρεται επίσημα στις πιο σημαντικές αγορές. Το 2022 η QJ MOTOR πέτυχε 27% μερίδιο στην τοπική αγορά για τα πάνω από 250 κυβικά και πήρε έτσι την πρώτη θέση».

H QJMOTOR στην Moto2 με Gresini RacingΟ Carlo Merlini Commercial & Marketing Director GRESINI RACING δήλωσε σχετικά: «Σήμερα είναι αναμφισβήτητα μία μεγάλη ημέρα. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την QJ MOTOR ως Χορηγό Τίτλου στην Gresini Moto2. Ξεκινώντας μία νέα συνεργασία είναι από μόνο του ένα ευχάριστο γεγονός αλλά όταν μιλάμε για Χορηγό Τίτλου σημαίνει πως η Gresini Family υποδέχεται ένα νέο μέλος που χαρίζει απλόχερα την εμπιστοσύνη του, στο αγωνιστικό μας εγχείρημα. Θα κάνουμε μαζί ένα μεγάλο ταξίδι που θα διαρκέσει κατά ελάχιστο τρεις σεζόν μέχρι το 2025. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Guo για το πάθος του και την ομάδα του marketing που δούλεψαν σκληρά για να ευοδωθεί αυτή η χορηγία. Τα νέα φαίρινγκ με τα γραφικά της QJ MOTOR είναι φανταστικά και ανυπομονώ να δω τους Filip και Jeremy να γράφουν γύρους στην πίστα με αυτές τις πανέμορφες μοτοσυκλέτες, δίνοντας στην QJ MOTOR και σε όλους του φίλαθλους ανά τον κόσμο, εντυπωσιακούς αγώνες και εκπληκτικά αποτελέσματα, όπως επίσης και μπόλικο θέαμα!».

H QJMOTOR στην Moto2 με Gresini Racing

 

MotoGP: Στα 850 κυβικά η κυριαρχία των V4 θα αμφισβητηθεί ξανά, όπως παλιά!

Αντίθετα με την εξέλιξη έως σήμερα όπου έπεσε ακόμη και το κάστρο της Yamaha
Inline 4
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

16/12/2025

Ο πρώην test rider της Suzuki, Sylvain Guintoli, εξηγεί γιατί τα MotoGP οδηγήθηκαν στη κυριαρχία των V4 κινητήρων, αλλά και γιατί το πλεονέκτημα αυτό ίσως να μην είναι δεδομένο στην εποχή των 850cc.

Για πρώτη φορά από την αρχή της τετράχρονης εποχής τους, το 2002, τα MotoGP θα έχουν από την σεζόν του 2026 μοτοσυκλέτες αποκλειστικά με V4 κινητήρες, τώρα που έπεσε και το κάστρο της Yamaha.

Στις περισσότερες από τις 24 σεζόν που πέρασαν από την κατάργηση των δίχρονων 500cc, ο ανταγωνισμός μεταξύ V και Inline κινητήρων ήταν σχετικά ισορροπημένος.

Σε επίπεδο τίτλων αναβατών, 14 έχουν κατακτηθεί από V-κινητήρες, δύο με τον V5 της Honda. Ενώ οι υπόλοιποι δώδεκα με V4 των Honda και Ducati.
Οι εν σειρά κινητήρες μετρούν δέκα παγκόσμια πρωταθλήματα, εννέα από την Yamaha και ένα από την Suzuki, όταν ο Joan Mir κατέκτησε τον τίτλο το 2020.

Ο Fabio Quartararo χάρισε στη Yamaha τον πιο πρόσφατο τίτλο της το 2021, πριν η Suzuki αποχωρήσει με στυλ, κερδίζοντας δύο από τους τρεις τελευταίους αγώνες της το 2022. Αυτές έμελλε να είναι και οι τελευταίες νίκες εν σειρά κινητήρων, μέχρι νεοτέρας, με τη Yamaha να επιβεβαιώνει ότι από το 2026 θα περάσει και εκείνη σε V4, ακολουθώντας τις Ducati, Aprilia, KTM και Honda.

Η ίδια η ιστορία της Suzuki στο MotoGP δείχνει πόσο δραστικά έχει αλλάξει το τοπίο. Η ιαπωνική εταιρεία είχε δυσκολευτεί στο παρελθόν με τον V4 GSV-R, πριν επιστρέψει το 2015 με τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα.

Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της GSX-RR που κατέκτησε τίτλο έπαιξε ο πρώην αναβάτης του MotoGP και πρωταθλητής WorldSBK, Sylvain Guintoli, ως εργοστασιακός δοκιμαστής και με wild-card συμμετοχές.

inline4

"Η Suzuki έτρεχε με V4 πριν από πολλά χρόνια, αλλά όταν επέστρεψε, επέλεξε εν σειρά διάταξη, την περίοδο που ήμουν κι εγώ εκεί", δήλωσε ο Guintoli που πλέον εκτελεί χρέη σχολιαστή MotoGP ενώ ακόμα αγωνίζεται στην κατηγορία EWC με την BMW.

"Προφανώς λειτούργησε πολύ καλά, γιατί κερδίσαμε τον τίτλο το 2020. Και μετά ο Fabio πήρε τον τίτλο το 2021. Άρα είχαμε δύο συνεχόμενους τίτλους με εν σειρά κινητήρες.

"Μετά από αυτό ξεκίνησε η κυριαρχία των V4".

Στην ερώτηση τι προκάλεσε τη στροφή προς τους V4, ο Guintoli απάντησε. "Σίγουρα η αεροδυναμική, σε συνδυασμό με την υπεροχή σε ίππους του V4. Τους χρειάζεσαι αυτούς τους ίππους, γιατί έχεις όλη αυτή την αντίσταση από τα φτερά και τις αεροδυναμικές συσκευές στις ευθείες.

"Με τις συσκευές ρύθμισης ύψους, οι μοτοσυκλέτες είναι πλέον πιο “drag”, κάτι που βοηθά στο να περάσει όλη αυτή η δύναμη στο έδαφος."

"Όταν χαμηλώνεις την ανάρτηση πίσω σύστημα και μάλιστα αυτό μπορείς να το κάνεις δυναμικά, μέσα στην στροφή, τότε έχεις μεγαλύτερες δυνατότητες από αυτές που υπήρχαν παλαιότερα για να χρησιμοποιήσεις την ισχύ. Πάντα σε σχέση με μια συμβατική αγωνιστική μοτοσυκλέτα, όπου ο μόνος τρόπος που έχεις να ελέγξεις την δύναμη, είναι απλά να περιορίζεις το άνοιγμα της γκαζιέρας μέχρι να μπεις ουσιαστικά στην τέταρτη σχέση."

"Η αεροδυναμική, οι συσκευές ρύθμισης ύψους και η συνολική πρόσφυση μαζί με την συμβολή των ηλεκτρονικών, επέτρεψαν τις μοτοσυκλέτες να γίνουν πιο αποδοτικές, και στους αναβάτες να χρησιμοποιούν περισσότερη ισχύ από ποτέ. Νομίζω ότι εκεί βρίσκεται αυτό το μικρό πλεονέκτημα του V4".

Σύμφωνα με τον Guintoli, το πλεονέκτημα αυτό γίνεται ακόμη πιο εμφανές όταν πέφτει η πρόσφυση των ελαστικών στη διάρκεια του αγώνα.

"Σε συνθήκες αγώνα, όταν μειώνεται η πρόσφυση, δεν μπορείς να διατηρήσεις την ίδια ταχύτητα στη στροφή", εξηγεί.

"Με έναν V4 όμως μπορείς να φρενάρεις και να στρίψεις πιο γρήγορα στην κορυφή της στροφής και μετά να χρησιμοποιήσεις όλη τη δύναμη μόλις σηκώσεις τη μοτοσυκλέτα.”

inline4

"Έτσι χάνεις λιγότερο χρόνο σε σχέση με το να προσπαθείς να διατηρήσεις την ταχύτητα μέσα στη στροφή, που είναι το δυνατό σημείο ενός εν σειρά.

"Γι’ αυτό, κατά τη γνώμη μου, τα πράγματα πήγαν προς τα εκεί… Αλλά δεν είναι δεδομένο ότι αυτό θα ισχύει και με τους νέους κανονισμούς του 2027!".

Με το MotoGP να περνά στα 850cc από το 2027, να καταργεί τις συσκευές ρύθμισης ύψους και να αλλάζει σε ελαστικά Pirelli, το σημερινό πλεονέκτημα του V4, που βασίζεται στη μέγιστη αξιοποίηση του πίσω Michelin, μπορεί να εξαφανιστεί.

"Θα δούμε, αλλά το 2027 θα έχουμε πιο ‘φυσικές’ μοτοσυκλέτες, χωρίς συσκευές ρύθμισης ύψους, με λιγότερη αεροδυναμική. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα."

"Ίσως ένας Ι4 να μην είναι κακή ιδέα!".

Δεν είναι τυχαίο ότι Kawasaki, Yamaha και BMW με κινητήρες εν σειρά έχουν κατακτήσει τέσσερις από τους έξι τελευταίους τίτλους στο WorldSBK με ελαστικά Pirelli.

Ωστόσο, με τόση γνώση και δεδομένα πλέον χτισμένα γύρω από τον V4, και ακόμη και τη Yamaha να αλλάζει φιλοσοφία αναζητώντας περισσότερη πρόσφυση πίσω, κανένας κατασκευαστής των MotoGP δεν δείχνει προς το παρόν διατεθειμένος  να εξετάσει σοβαρά έναν Ι4 κινητήρα. Το αντίθετο μάλιστα, η Yamaha καίει την σεζόν που έρχεται ως προετοιμασία για να χτίσει εμπειρία με την διάταξη, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει τον Toprak.

Ο Sylvain Guintoli ήρθε πρόσφατα ξανά στο προσκήνιο καθως προετοιμάζεται να τρέξει στον Μαραθώνιο του Λονδίνου το 2026, φορώντας τη στολή αγώνων του, στη μνήμη του γιου του Luca, για φιλανθρωπικό σκοπό.

inline4

 

Ετικέτες