Στον 8ωρο της Μαλαισίας ο Morbideli

Πίεσε για αναβάτες MotoGP στον αγώνα αντοχής η Sepang
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

10/9/2019

Φέτος το Δεκέμβρη θα γίνει ο πρώτος 8ωρος αγώνας αντοχής στην πίστα της Sepang, ο οποίος εντάσσεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Endurance (EWC) του 2019. Ως γνωστόν η πίστα της Sepang έχει τη δορυφορική ομάδα της Yamaha (Petronas) στα MotoGP και ήθελε όσο τίποτε άλλο να δημιουργήσει μια dream team που θα συμμετείχε σε αυτόν τον αγώνα. Κοινά συμφέροντα έχει και το εργοστάσιο της Yamaha, καθώς η αγορά της Μαλαισίας είναι πολύ σημαντική από εμπορικής άποψης και τα MotoGP έχουν πολύ υψηλή δημοτικότητα. Τόσο η Yamaha, όσο και η Honda φροντίζουν κάθε χρόνο να κάνουν εκδηλώσεις και παρουσιάσεις με guest star τον Marquez και τον Rossi να οδηγούν τα σπορ παπιά και scooter τους. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη που η πίστα της Sepang και η Yamaha έφτιαξαν μια ομάδα με διεθνούς αναγνώρισης αναβάτες, εκ των οποίων οι δύο τρέχουν στα MotoGP. Ο Michael van der Mark έχει μεγάλη εμπειρία από το παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbike, αλλά και από την συμμετοχή του στον αντίστοιχο 8ωρο αγώνα αντοχής της Suzuka. Ο τοπικός ήρωας Hafizh Sayhrin (προς το παρόν είναι αναβάτης την Tech 3 με KTM, αλλά ο τελευταίος αγώνας των MotoGP είναι το Νοέμβριο και έχει ανακοινωθεί πως δεν θα ανανεωθεί το συμβόλαιό του για το 2020) έχει κι αυτός τρέξει στη Suzuka. Μόνο για τον Franco Morbidelli θα είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχει σε αγώνα αντοχής. Η πίστα της Sepang ήθελε και τον Fabio Quartararo (που είναι δικός της αναβάτης στα MotoGP) όμως οι φήμες λένε πως η Yamaha αποφάσισε να μην τρέξει ο Γάλλος. Οι ακριβείς λόγοι δεν δημοσιοποιήθηκαν, αλλά φανταζόμαστε πως δύσκολα θα βρεθούν πολλοί αναβάτες των MotoGP που θα τους άρεσε η ιδέα να πάει στη Μαλαισία μετά το τέλος της αγωνιστικής σεζόν και να τρέξει σε αγώνα αντοχής με μια Superbike μοτοσυκλέτα, στην υγρασία και τη ζέστη.

MotoGP: Οι εθνικότητες των αναβατών δημιουργούν πρόβλημα στη Liberty Media

Ιταλοί και Ισπανοί αποτελούν σχεδόν το 60% του grid
motogp
Από τον

Παύλο Καρατζά

22/4/2026

Πάνω από το 40% των αναβατών στο MotoGP είναι Ισπανοί, ενώ αν προσθέσουμε και τους Ιταλούς, το συνολικό ποσοστό φτάνει σχεδόν το 60%, κάτι που τελικά δημιουργεί πρόβλημα στους διοργανωτές.

Επί του παρόντος, το MotoGP έχει τρεις κατηγορίες και συνολικά 76 αναβάτες, 22 απ’ αυτούς στην κορυφαία κατηγορία, συγκεντρώνοντας συνολικά 21 διαφορετικές εθνικότητες.

Το στοιχείο που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πως από αυτούς τους 76 αναβάτες, οι 32 είναι Ισπανοί και οι 12 Ιταλοί, κάτι που αντιπροσωπεύει το 58% του συνολικού grid και στις τρεις κατηγορίες. Αυτό παράλληλα σημαίνει πως το 42% του grid είναι Ισπανοί. Μάλιστα στη μεγάλη κατηγορία οι 15 από τους 22 αναβάτες είναι Ιταλοί και Ισπανοί και το φαινόμενο αυτό δημιουργεί σίγουρα ιδιαίτερες δυναμικές στον θεσμό.

Αυτό που αναζητούν πλέον οι ομάδες και οι διοργανωτές είναι αναβάτες όπως οι Diogo Moreira (Βραζιλία) και David Alonso (Κολομβία) που κατάγονται από όχι και τόσο “δημοφιλείς” χώρες στο MotoGP και μπορούν να φέρουν νέο κοινό στο άθλημα, όπως και νέους χορηγούς.

Βέβαια, η προσέγγιση αυτή δεν φέρνει πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα και αρκεί να ανατρέξουμε μόλις στην περσινή σεζόν και τον Ταϊλανδό Somkiat Chantra που “ανέβηκε με το ζόρι” από τη Moto2 στα MotoGP, αφού δεν μπόρεσε σε καμία στιγμή της σεζόν να δικαιολογήσει την κίνηση αυτή της Honda.

Πρόσφατα άλλωστε ο Άγγλος αναβάτης Scott Redding αναφέρθηκε το θέμα αυτό, εστιάζοντας από τη δική του οπτική γωνία στην απουσία συμπατριωτών του από το κορυφαίο πρωτάθλημα ταχύτητας του πλανήτη.

Ετικέτες