Στον 8ωρο της Μαλαισίας ο Morbideli

Πίεσε για αναβάτες MotoGP στον αγώνα αντοχής η Sepang
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

10/9/2019

Φέτος το Δεκέμβρη θα γίνει ο πρώτος 8ωρος αγώνας αντοχής στην πίστα της Sepang, ο οποίος εντάσσεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Endurance (EWC) του 2019. Ως γνωστόν η πίστα της Sepang έχει τη δορυφορική ομάδα της Yamaha (Petronas) στα MotoGP και ήθελε όσο τίποτε άλλο να δημιουργήσει μια dream team που θα συμμετείχε σε αυτόν τον αγώνα. Κοινά συμφέροντα έχει και το εργοστάσιο της Yamaha, καθώς η αγορά της Μαλαισίας είναι πολύ σημαντική από εμπορικής άποψης και τα MotoGP έχουν πολύ υψηλή δημοτικότητα. Τόσο η Yamaha, όσο και η Honda φροντίζουν κάθε χρόνο να κάνουν εκδηλώσεις και παρουσιάσεις με guest star τον Marquez και τον Rossi να οδηγούν τα σπορ παπιά και scooter τους. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη που η πίστα της Sepang και η Yamaha έφτιαξαν μια ομάδα με διεθνούς αναγνώρισης αναβάτες, εκ των οποίων οι δύο τρέχουν στα MotoGP. Ο Michael van der Mark έχει μεγάλη εμπειρία από το παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbike, αλλά και από την συμμετοχή του στον αντίστοιχο 8ωρο αγώνα αντοχής της Suzuka. Ο τοπικός ήρωας Hafizh Sayhrin (προς το παρόν είναι αναβάτης την Tech 3 με KTM, αλλά ο τελευταίος αγώνας των MotoGP είναι το Νοέμβριο και έχει ανακοινωθεί πως δεν θα ανανεωθεί το συμβόλαιό του για το 2020) έχει κι αυτός τρέξει στη Suzuka. Μόνο για τον Franco Morbidelli θα είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχει σε αγώνα αντοχής. Η πίστα της Sepang ήθελε και τον Fabio Quartararo (που είναι δικός της αναβάτης στα MotoGP) όμως οι φήμες λένε πως η Yamaha αποφάσισε να μην τρέξει ο Γάλλος. Οι ακριβείς λόγοι δεν δημοσιοποιήθηκαν, αλλά φανταζόμαστε πως δύσκολα θα βρεθούν πολλοί αναβάτες των MotoGP που θα τους άρεσε η ιδέα να πάει στη Μαλαισία μετά το τέλος της αγωνιστικής σεζόν και να τρέξει σε αγώνα αντοχής με μια Superbike μοτοσυκλέτα, στην υγρασία και τη ζέστη.

MotoGP – Η MotorLand Aragon παίρνει αγώνα το 2027 και συνεχίζει ως ρεζέρβα για μια τετραετία

Επισήμως πλέον το Aragon Grand Prix προστίθεται στο καλεντάρι της επόμενης χρονιάς
aragon
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/6/2026

Σε μια τελετή που έλαβε χώρα στην ισπανική πόλη Zaragosa, η διοίκηση της πίστας MotorLand Aragon και η διοργανώτρια MotoGP Sports Entertainment Group  ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για ένταξη της πίστας στο πρόγραμμα αγώνων του MotoGP.

Η συμφωνία προβλέπει αγώνα στην Aragon μόνο το 2027, ενώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, 2028-2031, θα παραμείνει στους κόλπους του πρωταθλήματος ως εφεδρική, σε περίπτωση δηλαδή που για οποιονδήποτε λόγο προκύψει κώλυμα με κάποια άλλη πίστα του προγράμματος.

aragon

Η ανακοίνωση πάντως δεν κάνει λόγο για το αν η ένταξη της Aragon το 2027 θα γίνει εις βάρος κάποιας άλλης πίστας ή αν πρόκειται για έναν επιπλέον αγώνα, κάτι που λογικά θα αποσαφηνιστεί το αργότερο όταν ανακοινωθεί το πρόγραμμα του 2027.

Στη MotorLand Aragon έχει γίνει μια επένδυση 12 εκατομμυρίων ευρώ για να συμμορφωθεί με τις απαραίτητες προδιαγραφές ενός αγώνα Grand Prix, χρήματα που κατά τη διοίκησή της θα επιστραφούν πολλαπλάσια χάρη στο MotoGP.

Η εκτίμηση υπολογίζει ετήσια έσοδα της τάξης των 50 εκατομμυρίων, τόσο άμεσα στην πίστα όσο και έμμεσα στην τοπική οικονομία της περιοχής, με περίπου τα μισά εξ αυτών να προέρχονται από το MotoGP Grand Prix.