Συγχώνευση ομάδων στο MotoGP

Οδηγοί και ικασίες
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

8/7/2018

Η ομάδα Angel Nieto που ανήκει στον πρώην αγωνιζόμενο Jorge Martinez ‘Aspar’, ήρθε σε συμφωνία με την SIC (Sepang International Circuit), για τη δημιουργία μιας νέας ομάδας στα MotoGP, η οποία θα έχει την υποστήριξη από την Petronas και θα τρέχει με μοτοσυκλέτες Yamaha.


Η συμφωνία έκλεισε με τη SIC να παίρνει τις θέσης της ισπανικής ομάδας στο grid, όταν στην πρώτη της συμμετοχή στη μεγάλη κατηγορία αγωνιζόταν με δορυφορική Ducati το 2010. Έκτοτε αγωνίστηκε με Aprilia και έπειτα συνεργάστηκε με την Honda, πριν ξαναγυρίσει στη Ducati το 2016. Ο Alvaro Bautista και ο Karel Abraham αποτελούν την πρώτη γραμμή της ομάδα, ενώ η SIC αγωνίζεται και στις κατηγορίες Moto2 και Moto3. Παράλληλα ο Martinez θα είναι αγωνιστικός σύμβουλος της ομάδας από το 2019.


Από την πλευρά της, η Yamaha επιβεβαίωσε τη συνεργασία με την SIC, έχοντας συνάψει ένα τριετές συμβόλαιο προσφέροντας πλήρη υποστήριξη στις μοτοσυκλέτες.

Το γεγονός πως το συμβόλαιο έχει ισχύ για τρία χρόνια, είναι μία προσπάθεια της Yamaha να μην ξανά μείνει χωρίς δορυφορική ομάδα -κι άρα βασική πηγή πληροφόρισης και βάση εξέλιξης- σε δύο χρόνια από τώρα που αναμένεται να επαναληφθεί η φετινή, έντονη μεταγραφική περίοδος. Η Yamaha χάνει φέτος την Tech3 και τον ικανότατο Zarco που πηγαίνουν στην KTM, και με το τριετές συμβόλαιο, σπάει από τώρα την επόμενη μεταγραφική περίοδο...

Το βασικότερο ωστόσο παραμένει, πως οι αναβάτες της ομάδας δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί ακόμα, αν και είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Dani Pedrosa και ο Franco Morbidelli είναι έχουν ήδη υπογράψει τα συμβόλαιά τους.

Ο Dani Pedrosa από τη μεριά του, σε ένα email που έστειλε στο Τύπο, ανακοίνωσε πως θα δώσει συνέντευξη τύπου το ερχόμενο σαββατοκύριακο στο γερμανικό MotoGP στο Sachenring, για την ενημέρωση της πορείας του στο μέλλον και ζήτησε το σεβασμό και την υπομονή όλων μέχρι τότε.

Ετικέτες

Somkiat Chantra: 13ος στο Motegi στην επιστροφή του στο MotoGP

Με μία μόνο συμμετοχή ισοφάρισε το καλύτερο αποτέλεσμά του
Chantra
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/10/2026

Ο Somkiat Chantra επέστρεψε στο MotoGP ως αντικαταστάτης του Joan Mir και χρειάστηκε μόλις ένα Grand Prix για να ισοφαρίσει την καλύτερη επίδοση της rookie σεζόν του, τερματίζοντας 13ος στο Motegi!

Ο Somkiat Chantra επέστρεψε στο MotoGP για το Grand Prix Ιαπωνίας, αντικαθιστώντας τον Joan Mir στην εργοστασιακή Honda HRC Castrol. Ο Ταϊλανδός, που φέτος αγωνίζεται στο WSBK με τη Honda HRC, αξιοποίησε την ευκαιρία και ολοκλήρωσε τον αγώνα της Κυριακής στη 13η θέση, ισοφαρίζοντας την καλύτερη επίδοσή του από την περσινή rookie σεζόν του στο MotoGP με την LCR Honda.

Η ταχύτητα του Chantra φάνηκε ήδη από την Παρασκευή. Στο FP1 ήταν 14ος με χρόνο 1:45.219, μπροστά μάλιστα από τον ομόσταυλό του, Luca Marini. Στις δοκιμές ανέβασε σημαντικά τον ρυθμό του με 1:43.896, όμως έπεσε στη 19η θέση της κατάταξης και χρειάστηκε να περάσει από το Q1.

Εκεί έχασε για λίγο την πρόκριση στο Q2. Ο Chantra σημείωσε 1:43.196 και τερμάτισε πέμπτος στο Q1, μόλις τρία δέκατα πίσω από τους Ai Ogura και Raul Fernandez και δύο δέκατα από τον Pecco Bagnaia.

Chantra

Στο Sprint ξεκίνησε 15ος και αρχικά έχασε δύο θέσεις. Στον ένατο από τους 12 γύρους είχε επιστρέψει στη 15η θέση και τελικά ανέβηκε μία ακόμη θέση στον τελευταίο γύρο, όταν ο Bagnaia εγκατέλειψε.

Στον κυριακάτικο αγώνα, ο Chantra ξεκίνησε από τη 15η θέση, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά το #15 αντί για το συνηθισμένο #35 του WSBK, αλλά βρέθηκε στην 21η θέση ήδη από τον πρώτο γύρο. Αντέδρασε άμεσα και ανέβηκε στη 20ή θέση, όπου παρέμεινε για τρεις γύρους, πριν περάσει τον Jack Miller για τη 19η.

Στον ένατο γύρο κέρδισε ακόμη δύο θέσεις και ανέβηκε στη 17η. Η επιστροφή του στη βαθμολογούμενη δεκαπεντάδα ήρθε μέχρι το τέλος του 19ου γύρου. Από εκεί και μετά συνέχισε να κερδίζει θέσεις και πέρασε τη γραμμή τερματισμού 13ος, μόλις μία θέση πίσω από τον Fabio Quartararo.

"Είμαι πολύ χαρούμενος με το πώς εξελίχθηκε όλο το Σαββατοκύριακο. Όταν το συγκρίνω με το πώς ένιωθα πέρυσι, η διαφορά είναι τεράστια. Το ότι ισοφάρισα την καλύτερη επίδοσή μου στο MotoGP μετά από μόλις ένα Σαββατοκύριακο με την Honda HRC Castrol δείχνει πόσο καλά δουλέψαμε μαζί", δήλωσε ο Chantra μετά τον αγώνα.

Ο Ταϊλανδός στάθηκε ιδιαίτερα στο set-up της Honda, το οποίο, όπως είπε, τον βοήθησε να νιώσει άνετα από την πρώτη ημέρα.

"Ήδη από την Παρασκευή, όταν έφτασα, το set-up της μοτοσυκλέτας ήταν πολύ καλό. Την Κυριακή ξεκίνησα καλύτερα από το Σάββατο και ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ότι μπορούσα πραγματικά να παλέψω πάνω στη μοτοσυκλέτα. Πίεζα μέχρι το τέλος για να φτάσω τον Fabio, αλλά μου ξέφυγε."

Η 13η θέση στο Motegi ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση του Chantra στο MotoGP. Την είχε πετύχει πέρυσι στην Ινδονησία, ενώ στο ίδιο το Motegi είχε τερματίσει 15ος και είχε πάρει έναν βαθμό.

"Ευχαριστώ όλους όσοι με βοήθησαν αυτό το Σαββατοκύριακο. Εκτιμώ πραγματικά την εμπιστοσύνη που μου έδειξε η Honda HRC και είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να της την ανταποδώσω με αυτό το αποτέλεσμα."