Συνέντευξη Marc Marquez: Κανείς δεν θέλει να κερδίζει φέτος!

Πρέπει να πέσεις πολλές φορές για να καταλάβεις τη Honda
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

24/9/2020

Η εφ’ όλης της ύλης τελευταία συνέντευξη του Marc Marquez είχε πολλά και ενδιαφέροντα σημεία. Μιλώντας αρχικά για την επιστροφή του στην αγωνιστική δράση, είπε πως οι τρεις μήνες που ανακοίνωσε το HRC είναι υπερβολικά μεγάλο διάστημα και ο ρεαλιστικός στόχος είναι να βρίσκεται στην γραμμή εκκίνησης του τελευταίου αγώνα της χρονιάς στο Portimao. Αυτή τη στιγμή ακολουθεί εντατικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας, με δύο συνεδρίες την ημέρα. Μάλιστα ο φυσιοθεραπευτής του, μένει μαζί του στο σπίτι! Επίσης κάνει ποδήλατο και τρέξιμό. Προς το παρόν χρησιμοποιεί προστατευτικό νάρθηκα στο εγχειρισμένο χέρι του, όμως είναι πολύ κοντά στο να ξεκινήσει ασκήσεις χωρίς αυτό. Ανάμεσα στα ερωτήματα που του ζήτησαν να απαντήσει ήταν φυσικά και η άποψή του για την εικόνα της Honda φέτος, αλλά και του πρωταθλήματος γενικότερα. Όλο το πρωτάθλημα φέτος είναι παράξενο, είπε ο Marquez και συνέχισε: Απομένουν λίγοι αγώνες και οι πρώτοι έχουν μαζέψει μόλις 85 βαθμούς! Είχα πει πως βλέπω για πρωταθλητή τον Dovi ή των Quartararo, αλλά μετά την Αυστρία πραγματικά δεν ξέρω… Ειδικά από τον Quartararo περίμενα περισσότερα διότι ξεκίνησε τη χρονιά πολύ εμφατικά, αλλά τώρα δυσκολεύεται ακόμα και εκεί που υπερτερούσε, δηλαδή στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά. Ο Dovi θα πρέπει να βρει περισσότερη ταχύτητα για να έχει ελπίδες για το πρωτάθλημα. Γενικά δείχνει πως κανείς δεν θέλει να κερδίσει! Όσοι είναι αγωνιζόμενοι καταλαβαίνουν τι λέω. Αν έρχεσαι από την 5η, 6η θέση δεν έχεις πρόβλημα να ρισκάρεις για να περάσεις εμπρός. Όμως όταν είσαι μπροστά έχει περισσότερες σκέψεις στο μυαλό σου και έχεις πάντα την αμφιβολία για το πότε πρέπει να επιτεθείς και πότε πρέπει να αμυνθείς. Τώρα που υπάρχουν τόσοι πολλοί μπροστά, όλοι κρατούν μια αμυντική στάση. Όσο για την κατάσταση στη Honda και τις κριτικές που ακούγονται, ο Marquez είπε: Έχω πλέον πολύ χρόνο και διαβάζω τα πάντα. Η μοτοσυκλέτα της Honda έχει δυνατότητες αλλά πάντα ήθελε από τον αναβάτη να την καταλάβει. Έχω μιλήσει με τον Doohan και μου έχει πει ακριβώς το ίδιο πράγμα για τα δίχρονα 500. Πέρσι εγώ, ο Lorenzo και ο Crutchlow είχαμε ακριβώς την ίδια άποψη για τη μοτοσυκλέτα και είχαμε πει ακριβώς τα ίδια πράγματα στους μηχανικούς. Και για μένα είναι καλύτερα μια εύκολη μοτοσυκλέτα, απλώς η Honda θέλει να πέσεις πολλές φορές μέχρι να την μάθεις!     

MotoGP: Η Yamaha αποσύρεται από τον αγώνα στο Κατάρ! – Αναμένονται κυρώσεις από τη διοργάνωση

Άμεση απάντηση και από τη διοργάνωση
yamaha qatar
Από τον

Παύλο Καρατζά

2/11/2026

Υπήρχαν πληροφορίες πριν τον αγώνα της Μαλαισίας πως η Yamaha δεν θα αγωνιστεί στο Κατάρ κι αυτές οι πληροφορίες επαληθεύτηκαν, αφού οι Ιάπωνες το ανακοίνωσαν και επίσημα, ενώ άμεσα απάντησε και η διοργάνωση προαναγγέλλοντας κυρώσεις!

Η πλήρης δήλωση της Yamaha Motor Co., Ltd. έχει ως εξής:

“Μετά την τελευταία αξιολόγηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, η Yamaha δεν εντόπισε επαρκείς λόγους για να τροποποιήσει τους υφιστάμενους περιορισμούς ταξιδιών που ισχύουν σε ολόκληρη την εταιρεία.

Ως εκ τούτου, η Yamaha έχει ενημερώσει το Group MotoGP για την απόφασή της να μην συμμετάσχει στο GP του Κατάρ του 2026.

Η απόφαση αυτή αντανακλά την εκτίμηση της Yamaha σχετικά με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος και είναι ανεξάρτητη από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από το Group MotoGP και τον διοργανωτή της εκδήλωσης.

Η Yamaha παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στο MotoGP και ανυπομονεί να επιστρέψει στους αγώνες στο GP της Πορτογαλίας.”

Στην ανακοίνωση της ιαπωνικής εταιρείας, απάντησε με δήλωση η διοργάνωση του MotoGP που αναφέρει:

“Το MotoGP εκφράζει την απογοήτευσή του για την απόφαση της Yamaha να μην συμμετάσχει στο GP του Κατάρ. Αν και αναγνωρίζουμε ότι η ομάδα υπόκειται σε μια ευρύτερη εταιρική πολιτική που περιορίζει τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή, δεν πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή αντανακλά τις εκτενείς διαβεβαιώσεις που δόθηκαν σε όλους τους εμπλεκόμενους στο πρωτάθλημα.

Μετά από διαβουλεύσεις με το Κράτος του Κατάρ, το Διεθνές Αυτοκινητοδρόμιο Lusail, ανεξάρτητους συμβούλους ασφάλειας και τη δική της συνεχιζόμενη διαδικασία αξιολόγησης κινδύνων, το MotoGP δεν έχει λάβει καμία πληροφορία που να δικαιολογεί αλλαγή στα τρέχοντα σχέδια για τη διοργάνωση.

Σήμερα κοινοποιήσαμε αυτή τη θέση, μαζί με τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες πληροφορίες, σε όλους τους κατασκευαστές και τις ομάδες και χαιρετίζουμε την επιβεβαίωση από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ότι θα αγωνιστούν στο Κατάρ, ενώ τους ευχαριστούμε για αυτή τη δέσμευση.

Εκτός από τις συμβατικές επιπτώσεις της απόφασης της Yamaha στις συμφωνίες της με το MotoGP και την IRTA, η μη συμμετοχή της Yamaha έχει επίσης αθλητικές επιπτώσεις, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν από τη FIM σύμφωνα με τους κανονισμούς του Πρωταθλήματος.”

Συμπερασματικά, αυτό σημαίνει πως οι Fabio Quartararo, Alex Rins, Jack Miller και Augusto Fernandez δεν θα αγωνιστούν στο Κατάρ, ενώ ο Jack Miller ανέφερε ότι 19 εκ των 22 αναβατών του πρωταθλήματος συμφωνούν ότι το GP του Κατάρ δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί. Η διοργάνωση φαίνεται πως δεν συμμερίζεται την αγωνία των αναβατών και δεν κάνει βήμα πίσω εμμένοντας πως ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ενώ θα επιβληθούν κυρώσεις στην ιαπωνική εταιρεία που θα απουσιάζει από το Κατάρ, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί του πρωταθλήματος.

Η κατάσταση γύρω από το Grand Prix του Κατάρ παραμένει αβέβαιη, κυρίως διότι πέφτει σε μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα. Την Τρίτη 3/11 θα διεξαχθούν οι αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές (midterm) και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει πως σχεδιάζει να χτυπήσει εκ νέου το Ιράν μετά από αυτές, άρα οποιαδήποτε μέρα εντός της εβδομάδας μπορεί να έχουμε νέα ανάφλεξη στην περιοχή. Το Grand Prix ξεκινά την Πέμπτη 5/11 και φυσικά οι ομάδες θα έχουν φτάσει εκεί από την προηγούμενη μέρα, Τετάρτη 4/11, γεγονός που σημαίνει πως μια πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή του Περσικού Κόλπου θα μπορούσε να τους φέρει σε άμεσο κίνδυνο, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι πολύ δύσκολη η απομάκρυνση από το Κατάρ. Υπάρχει δηλαδή ο ρεαλιστικός κίνδυνος το προσωπικό του MotoGP να παγιδευτεί στο εμιράτο για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Παρόλα αυτά η MotoGP Sports Entertainment Group (πρώην Dorna) επιμένει πως ο αγώνας θα γίνει κανονικότατα, πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως έχει έτοιμα εναλλακτικά πλάνα σε περίπτωση που προκύψει αρνητική εξέλιξη, ωστόσο η ανακοίνωση της Yamaha υπονοεί πως αυτά δεν έχουν επικοινωνηθεί σε εργοστάσια και ομάδες.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των αναβατών, που υποτίθεται πως ψήφισαν άτυπα εναντίον του αγώνα σε ψηφοφορία που έκαναν μεταξύ τους στο Phillip Island, δεν εμφανίζονται να εκφράζουν δημόσια την αντίθεσή τους, αλλά κάνουν το προφανές: ακολουθούν τη γραμμή της ομάδας τους.