Συνέντευξη Marc Marquez: Κανείς δεν θέλει να κερδίζει φέτος!

Πρέπει να πέσεις πολλές φορές για να καταλάβεις τη Honda
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

24/9/2020

Η εφ’ όλης της ύλης τελευταία συνέντευξη του Marc Marquez είχε πολλά και ενδιαφέροντα σημεία. Μιλώντας αρχικά για την επιστροφή του στην αγωνιστική δράση, είπε πως οι τρεις μήνες που ανακοίνωσε το HRC είναι υπερβολικά μεγάλο διάστημα και ο ρεαλιστικός στόχος είναι να βρίσκεται στην γραμμή εκκίνησης του τελευταίου αγώνα της χρονιάς στο Portimao. Αυτή τη στιγμή ακολουθεί εντατικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας, με δύο συνεδρίες την ημέρα. Μάλιστα ο φυσιοθεραπευτής του, μένει μαζί του στο σπίτι! Επίσης κάνει ποδήλατο και τρέξιμό. Προς το παρόν χρησιμοποιεί προστατευτικό νάρθηκα στο εγχειρισμένο χέρι του, όμως είναι πολύ κοντά στο να ξεκινήσει ασκήσεις χωρίς αυτό. Ανάμεσα στα ερωτήματα που του ζήτησαν να απαντήσει ήταν φυσικά και η άποψή του για την εικόνα της Honda φέτος, αλλά και του πρωταθλήματος γενικότερα. Όλο το πρωτάθλημα φέτος είναι παράξενο, είπε ο Marquez και συνέχισε: Απομένουν λίγοι αγώνες και οι πρώτοι έχουν μαζέψει μόλις 85 βαθμούς! Είχα πει πως βλέπω για πρωταθλητή τον Dovi ή των Quartararo, αλλά μετά την Αυστρία πραγματικά δεν ξέρω… Ειδικά από τον Quartararo περίμενα περισσότερα διότι ξεκίνησε τη χρονιά πολύ εμφατικά, αλλά τώρα δυσκολεύεται ακόμα και εκεί που υπερτερούσε, δηλαδή στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά. Ο Dovi θα πρέπει να βρει περισσότερη ταχύτητα για να έχει ελπίδες για το πρωτάθλημα. Γενικά δείχνει πως κανείς δεν θέλει να κερδίσει! Όσοι είναι αγωνιζόμενοι καταλαβαίνουν τι λέω. Αν έρχεσαι από την 5η, 6η θέση δεν έχεις πρόβλημα να ρισκάρεις για να περάσεις εμπρός. Όμως όταν είσαι μπροστά έχει περισσότερες σκέψεις στο μυαλό σου και έχεις πάντα την αμφιβολία για το πότε πρέπει να επιτεθείς και πότε πρέπει να αμυνθείς. Τώρα που υπάρχουν τόσοι πολλοί μπροστά, όλοι κρατούν μια αμυντική στάση. Όσο για την κατάσταση στη Honda και τις κριτικές που ακούγονται, ο Marquez είπε: Έχω πλέον πολύ χρόνο και διαβάζω τα πάντα. Η μοτοσυκλέτα της Honda έχει δυνατότητες αλλά πάντα ήθελε από τον αναβάτη να την καταλάβει. Έχω μιλήσει με τον Doohan και μου έχει πει ακριβώς το ίδιο πράγμα για τα δίχρονα 500. Πέρσι εγώ, ο Lorenzo και ο Crutchlow είχαμε ακριβώς την ίδια άποψη για τη μοτοσυκλέτα και είχαμε πει ακριβώς τα ίδια πράγματα στους μηχανικούς. Και για μένα είναι καλύτερα μια εύκολη μοτοσυκλέτα, απλώς η Honda θέλει να πέσεις πολλές φορές μέχρι να την μάθεις!     

MotoGP, Enea Bastianini: Αδιέξοδο σε θέματα ασφάλειας, χρειαζόμαστε εκπρόσωπο αναβατών

“Ακόμη κι αν φτάσεις στα όρια της τραγωδίας αρκετές φορές, τίποτα δεν αλλάζει.”
bastianini
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/5/2026

Ο Ιταλός αναβάτης της ΚΤΜ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, διαβλέποντας κενά στην ασφάλεια των αναβατών που ουδείς ασχολείται να καλύψει και εντοπίζει το πρόβλημα στην εκπροσώπηση των αναβατών.

Δύο τέτοια ζητήματα αφορούν στις πίστες Le Mans στη Γαλλία και Balaton Park στην Ουγγαρία, με την πρώτη να έχει φιλοξενήσει αγώνα μόλις το περασμένο σαββατοκύριακο (8-10/5) και τον αγώνα στη δεύτερη να έρχεται στις αρχές Ιουνίου (5-7/6).

Στο Le Mans το πρώτο σικέιν είναι ένα σημείο αιχμής, καθώς εκεί υπάρχει κίνδυνος αναβάτης που πέφτει στην είσοδό του να καταλήξει εντός πίστας, με κίνδυνο να παρασυρθεί από επερχόμενους αναβάτες. Κάτι τέτοιο συνέβη και φέτος με τις πτώσεις των Fermin Aldeguer και Fabio Di Giannantonio, ευτυχώς χωρίς δυσάρεστες συνέπειες.

Όσο για την ουγγρική πίστα, έχει ένα ανάλογο σημείο στο οποίο έπεσε πέρυσι ο Bastianini κατά τον αγώνα και γλίτωσε από θαύμα (κεντρική εικόνα), καθώς πέρασαν δίπλα του αρκετοί αναβάτες την ώρα που αυτός σερνόταν μέσα στην πίστα.

“Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω πάει στην Επιτροπή Ασφάλειας (Safety Commission) αρκετό καιρό τώρα, γιατί κάποια στιγμή έμοιαζε πως είχαμε φτάσει σε αδιέξοδο,” εξήγησε ο αναβάτης της ΚΤΜ.

Οι αναβάτες έχουν εντοπίσει αρκετά επίμαχα σημεία που κατά τη γνώμη τους απαιτούν αλλαγές για λόγους ασφάλειας και τις έχουν ζητήσει.

“Περίμενα μια διαφορετική πίστα στη Balaton Park φέτος, αλλά απεναντίας όλα θα είναι ίδια με πέρυσι. Αυτό που μου συνέβη εκεί πέρυσι ήταν πολύ επικίνδυνο, δεν είναι ένα σικέιν επιπέδου MotoGP. Θα έπρεπε να μιλάμε γι’ αυτό, είναι θέμα των αναβατών να γίνει κάτι. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να αλλάξουμε κάτι αυτή τη στιγμή. Ξέρω πως αυτό που κάνω δεν είναι σωστό [το να μην πηγαίνει στην Επιτροπή Ασφάλειας], αλλά υπάρχει ένας εκνευρισμός γιατί ζητήσαμε αλλαγές και αυτές δεν έγιναν.

“Μερικές αλλαγές έρχονται με κόστος, η τροποποίηση ενός σικέιν κοστίζει. Έπειτα υπάρχουν ιστορικές πίστες, όπως το Le Mans. Αλλάζεις μια στροφή της; Στην Αυστρία έγινε, αλλά μερικά πράγματα δεν γίνονται αν πρώτα δεν συμβεί κάτι. Ακόμη κι αν φτάσεις στα όρια της τραγωδίας αρκετές φορές, τίποτα δεν αλλάζει.

Το πρόβλημα κατά τον Bastianini είναι πως οι αναβάτες δεν έχουν έναν εκπρόσωπο στις συζητήσεις. Πριν καιρό φαινόταν πως θα επερχόταν μια σχετική συμφωνία και θα εξέλεγαν έναν εκπρόσωπό τους, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ως τώρα και οι φωνές τους συχνά δεν φτάνουν στα σωστά αυτιά, ή δεν εισακούγονται.

“Αυτή η σκέψη πρέπει να επανέλθει γιατί χρειαζόμαστε κάποιον να μας προστατεύει και να μιλά εκ μέρους μας. Έχουμε χιλιάδες άλλες υποχρεώσεις ως αναβάτες. Δεν θα έπρεπε να είναι εν ενεργεία αγωνιζόμενος, γιατί είναι μια απαιτητική δουλειά και δεν πρέπει να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Θα πρέπει να είναι ένα άτομο εκτός του ρόστερ του πρωταθλήματος και, κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν άφθονοι ικανοί άνθρωποι για να το κάνουν.”

Η φωνή του Bastianini πρέπει να εισακουστεί, ειδικά αυτόν τον καιρό που κυριαρχεί η διαπραγμάτευση για την περίφημη Concorde Agreement μεταξύ διοργανωτών, κατασκευαστών και ομάδων. Σ' αυτήν την ιστορία το μεγάλο αγκάθι είναι το οικονομικό, αλλά για τους αναβάτες υπάρχουν άλλα ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν απόλυτη προτεραιότητα, κάτι που απλά δεν συμβαίνει.

Οι αθλητές ωστόσο είναι ο ζωντανός οργανισμός του αθλήματος, το οξυγόνο και το αίμα του, η φωνή τους οφείλει να ακούγεται, πόσο μάλλον όταν το ζητούμενο δεν είναι η αμοιβή ή τα διαδικαστικά, αλλά η ίδια η σωματική ακεραιότητά τους.

Ετικέτες