Valentino Rossi: Έγινε ταχύτερος στα… “γεράματα”!

Θέλει πλέον θάρρος και όχι τεχνική
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

13/2/2020

Το τριήμερο των επίσημων δοκιμαστικών στη Sepang, ο Valentino Rossi έκανε τον ταχύτερο γύρο της καριέρας του στην συγκεκριμένη πίστα, σπάζοντας το φράγμα του 1:59 και κάνοντας αρκετούς γύρους στο φάσμα του 1:58. Ο χρόνος αυτός τον ανέβασε στην 5η θέση της τελικής κατάταξης στο τέλος του τριημέρου. Ως εκ τούτου δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις με κεντρικό θέμα πόσο ανταγωνιστικός νοιώθει φέτος, αφού όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει, αυτό θα είναι το στοιχείο που θα επηρεάσει την  απόφασή του για το αγωνιστικό μέλλον του. “Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από αυτές τις δοκιμές και χαρούμενος, διότι ήμουν ανταγωνιστικός. Αυτό μου δίνει πλέον χρόνο να σκεφτώ για το μέλλον – δεν υπάρχει πια καμιά βιασύνη.” Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το προσωπικό του χρόνο-ρεκόρ στη Sepang, ο Rossi είπε πως όλοι ήταν γρηγορότεροι, αλλά πλέον στα MotoGP οι μοτοσυκλέτες απαιτούν από τους αναβάτες περισσότερο θάρρος και λιγότερη τεχνική. Βέβαια στο ίδιο πνεύμα ήταν οι δηλώσεις που είχε κάνει για τον Stoner και την Ducati, αλλά όταν οδήγησε ο ίδιος την ιταλική μοτοσυκλέτα κατάλαβε πως ο Αυστραλός δεν χρησιμοποιούσε τόσο πολύ τα ηλεκτρονικά όσο νόμιζε… Επιστρέφοντας στο παρόν, ο Valentino Rossi μίλησε και για την Μ1 του 2020, η οποία ήταν σαφώς βελτιωμένη, όμως θέλει να περιμένει και το τεστ στο Qatar, όπου η μεγάλη ευθεία της πίστας θα δείξει τις πραγματικές τελικές των νέων μοτοσυκλετών. “Έχουμε μεγαλύτερη τελική από πριν, όμως το ίδιο έκαναν και οι άλλοι κατασκευαστές. Οπότε η διαφορά μάλλον συνεχίζει να υπάρχει και πρέπει να δούμε στο Qatar αν φέτος μπορούμε να ακολουθήσουμε με slip-streaming. Η μοτοσυκλέτα μας είναι πιο εύκολη στις στροφές από τις V4, όμως φαίνεται πως δεν έχουμε ακόμα την δύναμη εκείνων. Οπότε δεν μπορούμε να κατεβάσουμε εύκολα χρόνο στις ευθείες. Πρέπει να βρούμε τον χρόνο στις στροφές και αυτό πάντα έχει περισσότερο ρίσκο από το να ανοίγεις τέρμα το γκάζι στις ευθείες.”

FIM Event Licence: Ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους εργαζόμενους σε αγώνες, όχι όμως δωρεάν

Ως τώρα μόνο οι αναβάτες ήταν ασφαλισμένοι στους αγώνες της FIM
fim
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

8/7/2026

Με την Event Licence η FIM απλώνει μια προστατευτική ομπρέλα πάνω από όλον τον κόσμο που εργάζεται με οποιονδήποτε τρόπο σε αγωνιστικούς θεσμούς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

Στην ανακοίνωσή της η FIM αναλύει λεπτομερέστερα τι περιλαμβάνει αυτό το πακέτο ασφάλισης, το οποίο περιγράφει με μια πρόταση ως: “καλύπτει οποιονδήποτε δεν εμπλέκεται στη διοργάνωση ως αναβάτης”. Αυτό σημαίνει όλα τα μέλη των ομάδων, από μηχανικούς ως υποστηρικτικό προσωπικό, τα άτομα συνοδείας των αναβατών, τους αγωνοδίκες και κριτές, μεταφορείς, φύλακες, δημοσιογράφους, φωτογράφους, χειριστές καμερών, εν ολίγοις τους πάντες που εργάζονται για να γίνει ένας αγώνας FIM.

Ο λόγος που οι αναβάτες εξαιρούνται της Event Licence είναι προφανώς διότι αυτοί έχουν ήδη ξεχωριστή ασφάλιση FIM. Όλοι οι υπόλοιποι έμεναν ακάλυπτοι, αλλά όχι πια.

Η ασφάλιση της FIM ωστόσο δεν είναι δωρεάν. Το κόστος προσφέρει δύο επιλογές, μια ετήσια και μια ανά αγώνα. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος είναι 120 ευρώ για όλον τον χρόνο, ενώ στη δεύτερη είναι 90 ευρώ ανά διοργάνωση. Αυτά τα κόστη καλύπτουν ιατρική φροντίδα και επαναπατρισμό, ενώ με 58 επιπλέον ευρώ τον χρόνο (ή 50 ευρώ ανά διοργάνωση) καλύπτουν ασφαλιστικά και τα ενδεχόμενα θανάτου ή παράλυσης με ποσό 50.000 ευρώ.

Οι καλύψεις περιλαμβάνουν ιατρικά έξοδα ως 400.000 ευρώ, κόστη έρευνας και διάσωσης ως 50.000 ευρώ, πλήρη κάλυψη για μεταφορά σε νοσοκομείο και επαναπατρισμό, καθώς και αρκετές ακόμη παροχές όπως ιατρικές συμβουλές, ψυχολογική υποστήριξη κ.ά.

Μια εύλογη απορία είναι το πώς μέχρι τώρα δεν είχε προβλεφθεί η ασφαλιστική κάλυψη όλου αυτού του προσωπικού που εργάζεται στους αγωνιστικούς στίβους της μοτοσυκλέτας από την Ομοσπονδία και η απάντηση είναι προφανής: ήταν έξοδα που κάλυπταν οι ομάδες που προσλάμβαναν το προσωπικό αυτό, ενώ τώρα με τη FIM Event Licence δημιουργείται ένα πακέτο κοινό για όλους που μπορούν πάλι να αναλάβουν οι ομάδες-εργοδότες για το προσωπικό τους, ενδεχομένως με καλύτερες τιμές.

Επιπλέον, η δυνατότητα ασφάλισης για μια μοναδική διοργάνωση με προκαθορισμένες τιμές και όρους προσφέρει ένα ακόμη μαξιλαράκι ασφαλείας για όσους δεν δίνουν σταθερά το παρών στις αγωνιστικές διοργανώσεις της FIM, αλλά μόνο σε μεμονωμένες περιστάσεις.

Το ασφαλιστικό αυτό πρόγραμμα της FIM αφορά όλα τα παγκόσμια πρωταθλήματα, κύπελλα και λοιπά έπαθλα, τα επίσημα Training Camps καθώς και τις ανάλογες διοργανώσεις των Ηπειρωτικών Ενώσεων (π.χ. FIM Europe).

Αφορούν δεν κάθε μορφής αγώνα, ασχέτως αν αυτός γίνεται σε κλειστή πίστα ή στο ύπαιθρο, εντός ή εκτός δρόμου, συμπεριλαμβάνει δε όλους τους χώρους που σχετίζονται με τον αγώνα και καλύπτει ακόμη και το ταξίδι από και προς τον αγώνα.