Valentino Rossi: Έγινε ταχύτερος στα… “γεράματα”!

Θέλει πλέον θάρρος και όχι τεχνική
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

13/2/2020

Το τριήμερο των επίσημων δοκιμαστικών στη Sepang, ο Valentino Rossi έκανε τον ταχύτερο γύρο της καριέρας του στην συγκεκριμένη πίστα, σπάζοντας το φράγμα του 1:59 και κάνοντας αρκετούς γύρους στο φάσμα του 1:58. Ο χρόνος αυτός τον ανέβασε στην 5η θέση της τελικής κατάταξης στο τέλος του τριημέρου. Ως εκ τούτου δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις με κεντρικό θέμα πόσο ανταγωνιστικός νοιώθει φέτος, αφού όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει, αυτό θα είναι το στοιχείο που θα επηρεάσει την  απόφασή του για το αγωνιστικό μέλλον του. “Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από αυτές τις δοκιμές και χαρούμενος, διότι ήμουν ανταγωνιστικός. Αυτό μου δίνει πλέον χρόνο να σκεφτώ για το μέλλον – δεν υπάρχει πια καμιά βιασύνη.” Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το προσωπικό του χρόνο-ρεκόρ στη Sepang, ο Rossi είπε πως όλοι ήταν γρηγορότεροι, αλλά πλέον στα MotoGP οι μοτοσυκλέτες απαιτούν από τους αναβάτες περισσότερο θάρρος και λιγότερη τεχνική. Βέβαια στο ίδιο πνεύμα ήταν οι δηλώσεις που είχε κάνει για τον Stoner και την Ducati, αλλά όταν οδήγησε ο ίδιος την ιταλική μοτοσυκλέτα κατάλαβε πως ο Αυστραλός δεν χρησιμοποιούσε τόσο πολύ τα ηλεκτρονικά όσο νόμιζε… Επιστρέφοντας στο παρόν, ο Valentino Rossi μίλησε και για την Μ1 του 2020, η οποία ήταν σαφώς βελτιωμένη, όμως θέλει να περιμένει και το τεστ στο Qatar, όπου η μεγάλη ευθεία της πίστας θα δείξει τις πραγματικές τελικές των νέων μοτοσυκλετών. “Έχουμε μεγαλύτερη τελική από πριν, όμως το ίδιο έκαναν και οι άλλοι κατασκευαστές. Οπότε η διαφορά μάλλον συνεχίζει να υπάρχει και πρέπει να δούμε στο Qatar αν φέτος μπορούμε να ακολουθήσουμε με slip-streaming. Η μοτοσυκλέτα μας είναι πιο εύκολη στις στροφές από τις V4, όμως φαίνεται πως δεν έχουμε ακόμα την δύναμη εκείνων. Οπότε δεν μπορούμε να κατεβάσουμε εύκολα χρόνο στις ευθείες. Πρέπει να βρούμε τον χρόνο στις στροφές και αυτό πάντα έχει περισσότερο ρίσκο από το να ανοίγεις τέρμα το γκάζι στις ευθείες.”

MotoGP vs WSBK: O Bulega στη Balaton Park έφτασε 2,5 δέκατα από τον ταχύτερο γύρο του Marc Marquez!

Ο Ιταλός έγραψε χρόνο που θα τον ανέβαζε στο βάθρο του MotoGP στην Ουγγαρία!
motogp vs wsbk
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/6/2026

Στις αρχές Μαΐου το WSBK έτρεξε στην ουγγρική πίστα Balaton Park και λιγότερο από έναν μήνα μετά η ίδια πίστα φιλοξένησε αγώνα MotoGP. Με παραπλήσιες καιρικές συνθήκες και στις δύο περιπτώσεις, οι χρόνοι των δύο πρωταθλημάτων αποκτούν το δικό τους ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά όταν αντιπαραβάλλουμε τους ταχύτερους γύρους των δύο νικητών.

Ο Marc Marquez νίκησε στον αγώνα της Κυριακής στην Ουγγαρία έχοντας γράψει ταχύτερο γύρο αγώνα 1:38.313, ενώ ο Nicolo Bulega είχε κερδίσει μερικές εβδομάδες νωρίτερα με ταχύτερο γύρο 1:38.569. Μιλάμε για μια χρονική διαφορά 0,256 δευτερολέπτων, η οποία γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή αν σκεφτούμε πως ο ταχύτερος γύρος του Bulega ήταν περίπου 3 δέκατα ταχύτερος από το 1:38.862 του Pecco Bagnaia που ανέβηκε στο βάθρο ως τρίτος στη Balaton Park!

Τα παραπάνω δεν συνιστούν μια βάση για εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων, είναι όμως ενδεικτικά της ταχύτητας τόσο του Bulega όσο και της νέας Ducati Panigale V4R, ενώ αναπόφευκτα γεννούν ερωτηματικά για το τί θα γίνει όταν τα MotoGP μικρύνουν στα 850 cc. Πιθανότατα η ίδια η σχεδίαση της ουγγρικής πίστας με τις σφικτές στροφές και τις μικρές ευθείες δεν βοηθά τα πρωτότυπα MotoGP να απλώσουν τη σαφώς ανώτερη δύναμή τους, όπως θα συνέβαινε σε μια πιο γρήγορη πίστα όπως η Catalunya ή η Sepang, έτσι ευνοεί ουσιαστικά τη superbike να κινηθεί σε πιο κοντινό γυρολόγιο, πάντως οι χρόνοι του Bulega είναι εντυπωσιακότατοι, αν μη τι άλλο για τη συνέπειά τους και μόνο.

Επίσης δεν παραβλέπουμε πως και ο έτερος εργοστασιακός αναβάτης της Ducati στο WSBK, Iker Lecuona, γυρνά εξίσου γρήγορα με τον Bulega, έχοντας και αυτός ταχύτερο γύρο 1:38.648, επίσης κάτω από τον πιο γρήγορο χρόνο του Bagnaia!

Κατά τον υπεύθυνο ασφαλείας του MotoGP και βετεράνο αγωνιζόμενο, Loris Capirossi, η θεωρητική εκτίμηση είναι πως τα γυρολόγια στην εποχή των 850 cc θα αυξηθούν έως και κατά 2,5 δευτερόλεπτα ανά γύρο: “Τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι μηχανικοί των κατασκευαστών στις προσομοιώσεις που έχουν κάνει δείχνουν πως οι μοτοσυκλέτες του 2027 θα είναι από 1,5 ως 2,5 δευτερόλεπτα πιο αργές από τις τωρινές. Οι βασικοί λόγοι γι’ αυτό είναι η απουσία αεροδυναμικών βοηθημάτων και ο μικρότερος κινητήρας.

“Κατά τη γνώμη μου, η ιστορία θα επαναληφθεί. Αρχικά τα πράγματα θα πηγαίνουν πιο αργά, άλλωστε οι κανονισμοί προσαρμόστηκαν ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, αλλά στα επόμενα στάδια εξέλιξης θα γίνουν πάλι ταχύτερα.”

Δεν αποκλείεται λοιπόν του χρόνου να βλέπουμε τις superbikes να γυρνούν πιο γρήγορα από τα πρωτότυπα του MotoGP στις κοινές πίστες των δύο πρωταθλημάτων.