VR46: Έτοιμοι για Moto2!

Η ομάδα του Rossi έδειξε τις μοτοσυκλέτες του 2017
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

16/12/2016

Οι Sky VR46 Moto2 και Moto3 Teams, αποκάλυψαν τις μοτοσυκλέτες με τις οποίες θα διαγωνίζονται την επόμενη χρονιά στις αντίστοιχες κατηγορίες, κατά τη διάρκεια ενός ζωντανού show στην Ιταλία, του Χ-Factor.

Ο βασικός χορηγός της ομάδας είναι το τηλεοπτικό δίκτυο Sky, το οποίο έχει τα δικαιώματα προβολής του γνωστού και δημοφιλούς στη γείτονα χώρα talent show, γι' αυτό και επέλεξαν την συγκεκριμένη εκπομπή για να εμφανιστούν ζωντανά οι αναβάτες και οι μοτοσυκλέτες της ομάδας για την επερχόμενη σεζόν.

Η ομάδα θα συμμετέχει για πρώτη φορά του χρόνου στην μεσαία κατηγορία, και μαζί με τους Andrea Migno και Nicolo Bulega που θα τρέξουν στην Moto3 πάνω σε μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ, στο πλατό βρέθηκαν οι Francesco Bagnaia και Stefano Manzi που θα εκπροσωπήσουν την ομάδα στην Moto2 με μοτοσυκλέτες της Kalex.

Νίκες στην Moto3 και τριάδα στην Moto2 οι στόχοι της Sky VR46

Παράλληλα, η ομάδα ανακοίνωσε και μια σημαντική συνεργασία με την εταιρεία οπτικών Oakley, που αποτελεί προσωπικό σπόνσορα του αφεντικού της ομάδας (δηλαδή του Rossi), με τον οποίο μάλιστα έχουν προχωρήσει και στη δημιουργία δικής του σειράς που πωλείται μέσω διαδικτύου. Μαζί με την Oakley παρέμειναν και οι περσινοί χορηγοί της ομάδας, η Monster Energy, η AGV και η Dainese.

Οι στόχοι των δύο ομάδων, είναι αφενός οι Bulega και Migno να μετατρέψουν τις περιστασιακές περσινές εμφανίσεις στο βάθρο σε μόνιμες νίκες για την Moto3, ενώ ο Bagnaia και ο Manzi (ο οποίος είχε κάνει μια εντυπωσιακή εμφάνιση ως wild card συμμετοχή στον αγώνα του Silverstone) θέλουν να διεκδικήσουν θέσεις στην πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος της Moto2.

Ετικέτες

MotoGP vs WSBK: O Bulega στη Balaton Park έφτασε 2,5 δέκατα από τον ταχύτερο γύρο του Marc Marquez!

Ο Ιταλός έγραψε χρόνο που θα τον ανέβαζε στο βάθρο του MotoGP στην Ουγγαρία!
motogp vs wsbk
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/6/2026

Στις αρχές Μαΐου το WSBK έτρεξε στην ουγγρική πίστα Balaton Park και λιγότερο από έναν μήνα μετά η ίδια πίστα φιλοξένησε αγώνα MotoGP. Με παραπλήσιες καιρικές συνθήκες και στις δύο περιπτώσεις, οι χρόνοι των δύο πρωταθλημάτων αποκτούν το δικό τους ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά όταν αντιπαραβάλλουμε τους ταχύτερους γύρους των δύο νικητών.

Ο Marc Marquez νίκησε στον αγώνα της Κυριακής στην Ουγγαρία έχοντας γράψει ταχύτερο γύρο αγώνα 1:38.313, ενώ ο Nicolo Bulega είχε κερδίσει μερικές εβδομάδες νωρίτερα με ταχύτερο γύρο 1:38.569. Μιλάμε για μια χρονική διαφορά 0,256 δευτερολέπτων, η οποία γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή αν σκεφτούμε πως ο ταχύτερος γύρος του Bulega ήταν περίπου 3 δέκατα ταχύτερος από το 1:38.862 του Pecco Bagnaia που ανέβηκε στο βάθρο ως τρίτος στη Balaton Park!

Τα παραπάνω δεν συνιστούν μια βάση για εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων, είναι όμως ενδεικτικά της ταχύτητας τόσο του Bulega όσο και της νέας Ducati Panigale V4R, ενώ αναπόφευκτα γεννούν ερωτηματικά για το τί θα γίνει όταν τα MotoGP μικρύνουν στα 850 cc. Πιθανότατα η ίδια η σχεδίαση της ουγγρικής πίστας με τις σφικτές στροφές και τις μικρές ευθείες δεν βοηθά τα πρωτότυπα MotoGP να απλώσουν τη σαφώς ανώτερη δύναμή τους, όπως θα συνέβαινε σε μια πιο γρήγορη πίστα όπως η Catalunya ή η Sepang, έτσι ευνοεί ουσιαστικά τη superbike να κινηθεί σε πιο κοντινό γυρολόγιο, πάντως οι χρόνοι του Bulega είναι εντυπωσιακότατοι, αν μη τι άλλο για τη συνέπειά τους και μόνο.

Επίσης δεν παραβλέπουμε πως και ο έτερος εργοστασιακός αναβάτης της Ducati στο WSBK, Iker Lecuona, γυρνά εξίσου γρήγορα με τον Bulega, έχοντας και αυτός ταχύτερο γύρο 1:38.648, επίσης κάτω από τον πιο γρήγορο χρόνο του Bagnaia!

Κατά τον υπεύθυνο ασφαλείας του MotoGP και βετεράνο αγωνιζόμενο, Loris Capirossi, η θεωρητική εκτίμηση είναι πως τα γυρολόγια στην εποχή των 850 cc θα αυξηθούν έως και κατά 2,5 δευτερόλεπτα ανά γύρο: “Τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι μηχανικοί των κατασκευαστών στις προσομοιώσεις που έχουν κάνει δείχνουν πως οι μοτοσυκλέτες του 2027 θα είναι από 1,5 ως 2,5 δευτερόλεπτα πιο αργές από τις τωρινές. Οι βασικοί λόγοι γι’ αυτό είναι η απουσία αεροδυναμικών βοηθημάτων και ο μικρότερος κινητήρας.

“Κατά τη γνώμη μου, η ιστορία θα επαναληφθεί. Αρχικά τα πράγματα θα πηγαίνουν πιο αργά, άλλωστε οι κανονισμοί προσαρμόστηκαν ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, αλλά στα επόμενα στάδια εξέλιξης θα γίνουν πάλι ταχύτερα.”

Δεν αποκλείεται λοιπόν του χρόνου να βλέπουμε τις superbikes να γυρνούν πιο γρήγορα από τα πρωτότυπα του MotoGP στις κοινές πίστες των δύο πρωταθλημάτων.