VR46 Team - Θα αφήσει τη Ducati για τη Yamaha;

Δήλωση-βόμβα του Προέδρου της FIM, διάψευση από τον Uccio
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/12/2022

Μετά την επανεκλογή του ως Προέδρου της FIM, ο Jorge Viegas άφησε τους πάντες έκπληκτους, δηλώνοντας πως το 2024 η ομάδα του Valentino Rossi στο MotoGP θα αφήσει τη Ducati για τη Yamaha!

Συγκεκριμένα, όταν ο δημοσιογράφος της RAI TV τον ρώτησε για την απόσυρση της Suzuki και για τη Yamaha που έχει μείνει μόνο με δύο μοτοσυκλέτες στο Πρωτάθλημα, ο Viegas απάντησε: "Η κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα καλή, όμως πιστεύω πως αυτό αφορά μόνο στο 2023. Το 2024, η ομάδα του Valentino Rossi θα αλλάξει από τη Ducati στη Yamaha. Για την ώρα είναι μόνο μια ιδέα, και τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά μοιράζομαι κάποια νέα μαζί σας. Θα είναι 6 Ducati και 4 Yamaha."

Τη σκυτάλη πήρε ο κολλητός του Rossi, και μάνατζερ της VR46, Uccio Salucci, που διέψευσε κατηγορηματικά τον Viegas: "Δεν ξέρω γιατί έκανε αυτές τις δηλώσεις. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε κατασκευαστή. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά πως έχουμε υπογράψει τριετές συμβόλαιο με τη Ducati, που λήγει το 2024, με τη δυνατότητα να το ανανεώσουμε για 2 ακόμα χρόνια. Θα τιμήσουμε την υπογραφή μας, και θα δούμε το 2025 αν θα συνεχίσουμε με τη Ducati ή όχι. Όπως έχω πει ξανά, το σημαντικό για εμάς είναι να έχουμε ανταγωνιστικές μοτοσυκλέτες."

Και ανταγωνιστικές μοτοσυκλέτες για την ώρα σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Ducati.

Δεν ξέρουμε αν γνωρίζει κάτι παραπάνω ο Viegas, όμως για την ώρα τουλάχιστον η VR46 δια στόματος Uccio, τον άδειασε μεγαλοπρεπώς.

Φωτογραφία J. Viegas: FIM, © GOOD-SHOOT.COM / Reygondeau/Joly

Ducati Panigale V4: Αγωνιστικό kit ηλεκτρονικών από τις Barni Spark Racing και Mectronik

Παραμετροποιήσιμη διαχείριση ηλεκτρονικών επιπέδου WSBK για χρήση πίστας
Barni
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/6/2026

Η Barni Spark Racing Team, σε συνεργασία με τη Mectronik, παρουσίασε ένα νέο αγωνιστικό ηλεκτρονικό kit για τις Ducati Panigale V4, V4 S και V4 R, το οποίο απευθύνεται σε αναβάτες και ομάδες που αναζητούν δυνατότητες ρύθμισης αντίστοιχες με εκείνες μιας μοτοσυκλέτας WorldSBK.

Η πρόταση αφορά αποκλειστικά τις Ducati Panigale V4, V4 S και V4 R μοντέλων από το 2025 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν το συμβατικό (αμφίπλευρο) ψαλίδι της Ducati. Σύμφωνα με τη Barni Spark Racing Team, το σύστημα εξελίχθηκε ώστε να προσφέρει προηγμένη διαχείριση των ηλεκτρονικών μιας μοτοσυκλέτας σε διαμόρφωση Superbike, επιτρέποντας την πλήρη παραμετροποίηση των βασικών βοηθημάτων οδήγησης.

Το kit επιτρέπει στον χρήστη να ρυθμίσει ανεξάρτητα το traction control, το anti-wheelie, το φρένο κινητήρα, την απόκριση του γκαζιού και την καμπύλη απόδοσης της ροπής, προσαρμόζοντας τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτήσεις κάθε πίστας και αναβάτη.

Barni

Η καρδιά του συστήματος αποτελείται από την ECU MKE8 της Mectronik, η οποία συνεργάζεται με τη μονάδα MKL4 για τη διαχείριση των τεσσάρων αισθητήρων “λ”. Παράλληλα, το σύστημα χρησιμοποιεί ενεργή προσαρμοζόμενη διαχείριση του ψεκασμού κλειστού βρόγχου κατά τη χρήση στην πίστα, επιτρέποντας τη συνεχή συλλογή δεδομένων και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του κινητήρα μετά από κάθε session.

Καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του kit παίζει η αδρανειακή μονάδα μετρήσεων (IMU) της Bosch, η οποία λειτουργεί με συχνότητα 1.000 Hz και διαχειρίζεται τα δυναμικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας σε πραγματικό χρόνο. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης έγχρωμη οθόνη TFT 3,5 ιντσών της 2D και χειριστήρια της ιταλικής JetPrime, εξελιγμένα ειδικά για τη συγκεκριμένη εφαρμογή που περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό του kit.

Η Barni διαθέτει ήδη έτοιμες χαρτογραφήσεις για δύο συγκεκριμένες διαμορφώσεις, την Panigale V4 R με εξάτμιση Akrapovič Performance Pro και την Panigale V4 S με Ducati Performance εξάτμιση. Παράλληλα, το kit συνοδεύεται από ειδικές βάσεις για την τοποθέτηση των πρόσθετων ηλεκτρονικών μονάδων, καθώς και σύστημα αγωγών για την ψύξη τους.

Barni

Σύμφωνα με τον Davide Barnabò, μέλος του τμήματος ηλεκτρονικών της Barni Spark Racing Team, η συνεργασία με τη Mectronik είχε στόχο τη δημιουργία ενός προϊόντος επιπέδου WorldSBK, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από ιδιώτες αναβάτες όσο και από αγωνιστικές ομάδες, διατηρώντας παράλληλα το κόστος σε λογικά επίπεδα.

Όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο σύστημα σχεδιάστηκε έχοντας ως γνώμονα και τις μελλοντικές απαιτήσεις των αγώνων που βασίζονται σε κανονισμούς Balance of Performance (BoP), όπως συμβαίνει ήδη στις κατηγορίες Sportbike και Supersport σε διάφορα πρωταθλήματα παγκοσμίως.

Barni

Παρότι το kit αξιοποιεί τεχνολογία προερχόμενη από το WorldSBK, προορίζεται για χρήση σε μοτοσυκλέτες αγώνων και track days, προσφέροντας στους ιδιώτες αναβάτες και τις ανεξάρτητες ομάδες σημαντικά αυξημένες δυνατότητες παραμετροποίησης και ανάλυσης δεδομένων σε σχέση με τα εργοστασιακά ηλεκτρονικά.