Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Wi-Fi ελαστικά MotoGP!

Ριζοσπαστική τεχνολογία της Michelin για τα MotoGP

Η Michelin, που είναι αυτή τη στιγμή ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών για την κατηγορία των MotoGP, και η Επιτροπή των Grand Prix, που καθορίζει τους κανονισμούς του σπορ, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν από κοινού στην εισαγωγή ασύρματης τεχνολογίας για τα ελαστικά των MotoGP μέσα στο 2017.

Με τη νέα αυτή τεχνολογία, φιλοδοξούν να δώσουν ένα τέλος στην σύγχυση και στην ανακατωσούρα που έχουν δημιουργήσει οι αγώνες flag to flag (οι αγώνες δηλαδή που οι αναβάτες αλλάζουν μοτοσυκλέτες κατά τη διάρκειά τους εξαιτίας της αλλαγής των καιρικών συνθηκών) στο παρελθόν, δίνοντας τη δυνατότητα στους υπεύθυνους των αγώνων να λαμβάνουν πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κατάσταση των ελαστικών, έτσι ώστε να ενημερώνεται η Διεύθυνση του αγώνα. Πέρα απ' αυτό όμως, η πληροφορία θα μπορεί να μεταδίδεται και μέσω της τηλεοπτικής κάλυψης ή οποιουδήποτε άλλου μέσου ζωντανά στο κοινό που παρακολουθεί.

Οι αγώνες flag to flag είναι ένας πονοκέφαλος για αναβάτες και ομάδες

 

Προς το παρόν, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί το πώς θα δουλεύει το συγκεκριμένο σύστημα, πέρα από μια σύντομη περιγραφή που εξέδωσε η Επιτροπή GP με την ανακοίνωση της νέας απόφασης. Σύμφωνα με αυτή, το σύστημα που θα παρουσιαστεί θα είναι πιο προηγμένο τεχνολογικά από το σύστημα RFID tagging (ένα σύστημα που αποτελείται από ένα chip, έναν πομπό μια κεραία κι έναν δέκτη, το οποίο μεταδίδει μέσω ραδιοσυχνοτήτων δεδομένα), που είχε προτείνει ξανά η γαλλική εταιρεία νωρίτερα μέσα στη χρονιά.

Στην πιο πρόσφατη πρόταση, η οποία αποφασίστηκε να προχωρήσει, ο εντοπισμός των ελαστικών γίνεται με ασύρματη τεχνολογία μέσω πρωτοκόλλου Wi-Fi. Οι πληροφορίες διοχετεύονται στη συνέχεια στην ECU και από εκεί στην τηλεμετρία της πίστας, με την ECU να χρησιμοποιεί μια αναβαθμισμένη έκδοση του ενιαίου προγράμματος που διαθέτουν πλέον όλες οι ομάδες.

Ο εντοπισμός των ελαστικών γίνεται με ασύρματη τεχνολογία μέσω πρωτοκόλλου Wi-Fi

Αυτή η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει δραματικά και τον σχεδιασμό των στρατηγικών των ομάδων, εφόσον βέβαια το σύστημα θα λειτουργεί όχι μόνο κατά την διάρκεια του αγώνα, αλλά και κατά τη διάρκεια όλων των δοκιμαστικών, δίνοντας την δυνατότητα σε αναβάτες και μηχανικούς να αναλύουν και να έχουν στατιστικά στοιχεία, σχετικά με το ποια λάστιχα χρησιμοποιούν οι αντίπαλοί τους και πότε.

Ένα άλλο νέο που βγήκε από την συνάντηση της Επιτροπής των GP και που αφορά επίσης τα ελαστικά, είναι ότι οι δύο αναβάτες που βγαίνουν πρώτοι στα πρώτα χρονομετρημένα δοκιμαστικά (Q1) και που προκρίνονται για τα Q2, θα μπορούν πλέον να έχουν στην διάθεσή τους ένα επιπλέον ζευγάρι μαλακών slick ελαστικών για τις κατατακτήριες δοκιμές. Αυτό ήταν ένα θέμα που τέθηκε από τους αναβάτες στην Επιτροπή Ασφάλειας νωρίτερα μέσα στη χρονιά, παραθέτοντας παραδείγματα αναβατών που είχαν πτώσεις κατά την διάρκεια των Q2, λόγω του ότι ήταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουν στις συγκεκριμένες δοκιμές μεταχειρισμένα ελαστικά.

Tags: