Yamaha - Δοκιμάζει 4 εκδόσεις του δυνατότερου κινητήρα της YZR-M1 για το 2023

Η αχίλλειος πτέρνα του Quartararo για τον τίτλο του 2022
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/10/2022

Ο δοκιμαστής της Yamaha και αγωνιζόμενος στο MotoGP, Cal Crutchlow, δήλωσε πως η Yamaha θα έχει στο τεστ της Valencia τέσσερις εκδόσεις του δυνατότερου κινητήρα της YZR-M1 για το 2023. Too little, too late όμως για το 2022, που θα έλεγαν κι οι Άγγλοι.

Λίγο πριν το τέλος της σεζόν του 2022, με τον τίτλο να κρίνεται στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στη Valencia, η Yamaha και ο Fabio Quartararo βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, κάτι που σε μεγάλο βαθμό αφορά και τον πιο αδύναμο κινητήρα της YZR-M1 απέναντι σε εκείνο της Ducati Desmosedici GP.

Σε συνέντευξη του, ο Cal Crutchlow της WithU Yamaha RNF που βρίσκεται στην πίστα της Jerez, συνεχίζοντας τις δοκιμές στην YZR-M1 του 2023, μιας μοτοσυκλέτας που θα παραλάβουν σε πρωτότυπη μορφή οι Quartararo και Morbidelli στο τεστ της Valencia μετά το τελευταίο GP του 2022.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της YZR-M1 του 2022 είναι η έλλειψη δύναμης ψηλά, που την κάνει να χάνει έδαφος στις ευθείες απέναντι στην στρατιά μοτοσυκλετών της Ducati -και όχι μόνο.

“Δουλεύουμε σε τέσσερις εκδοχές του νέου κινητήρα” αναφέρει ο Βρετανός αναβάτης. “Χρειαζόμαστε περισσότερη δύναμη και μεγαλύτερη τελική ταχύτητα, αλλά πρέπει να αλλάξουμε κι άλλα. Και αυτά δεν αλλάζουν σε μία εβδομάδα μόνο. Όμως δουλεύουμε με αυτό που έχουμε. Πρέπει να φτιάξουμε μια μοτοσυκλέτα που να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και όταν οδηγούμε σε γκρουπ αναβατών, τώρα μπορούμε να πάμε γρήγορα μόνο όταν είμαστε μόνοι. Φταίει ο κινητήρας, το πλαίσιο, το κράτημα… η έλλειψη δύναμης ψηλά. Δύσκολο να ανταγωνιστείς τους άλλους όταν οδηγείς σε γκρουπ.”

Το 2022, όταν ο Fabio βρισκόταν μόνος του, ήταν ικανός για γρήγορο γυρολόγιο, κάτι που δεν συνέβαινε όμως όταν οδηγούσε μέσα σε γκρουπ με άλλους αναβάτες. Και το πρόβλημα αυτό απασχολούσε και τους Morbidelli και Crutchlow.

“Όποτε κέρδισε το 2022 ο Fabio, ήταν μόνος. Πρέπει να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και στην οδήγηση σε γκρουπ, όμως στον δεύτερο γύρο στη Μαλαισία η πίεση στο μπροστινό μου ελαστικό ήταν πολύ ψηλή, και κατάλαβα πως αυτός θα ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας, και έπρεπε να φυλάξω το λάστιχο μέχρι τέλους. ”

Πριν όμως πάρει στα χέρια του τη νέα YZR-M1, ο Πρωταθλητής του 2021 Fabio Quartararo θα κληθεί να βγάλει τον λαγό μέσα από το καπέλο της αδύναμης μοτοσυκλέτας του 2022, με βαθμολογικό μειονέκτημα 23 βαθμών. Δύσκολα τα πράγματα...

Η Honda διώχνει από το MotoGP τον γενικό διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata

Θα παραμείνει στο πόστο του μέχρι την 1η Απριλίου, με τον Taichi Honda αγωνιστικό διευθυντή του Rally Dakar να παίρνει την θέση του
motomag Η Honda διώχνει από το MotoGP τον γενικό διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

21/2/2024

Η αναδιάρθρωση της Honda στο MotoGP η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο συνεχίζεται. Νέο “θύμα” της αγωνιστικής ύφεσης που πλήττει τα τελευταία χρόνια την ιαπωνική ομάδα έπεσε ο γενικός διευθυντής του HRC Tetsuhiro Kuwata, ο οποίος θα μεταφερθεί στον τομέα των αυτοκινήτων της Honda.

Η φράση ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του HRC όσον αφορά το MotoGP. Οι Ιάπωνες τα τελευταία χρόνια ελέω της κακής αγωνιστικής κατάστασης της ομάδας -η Honda πέρυσι τερμάτισε τελευταία στο πρωτάθλημα- πραγματοποιούν μία αναδιάρθρωση η οποία όπως βλέπουμε δεν έχει τέλος.

Η Honda διώχνει από το MotoGP τον γενικό διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata

Αναμφίβολα η φυγή του Marc Marquez προς την Gresini Racing και την Ducati έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να επισπευσθούν οι αποφάσεις όσον αφορά το αγωνιστικό τμήμα του MotoGP, ενώ τώρα με την ανακοίνωση της αποχώρησης του γενικού διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata τα πράγματα δείχνουν πως ολοένα γίνονται και πιο σύνθετα.

Αν βάλουμε στην εξίσωση πως το 2023 αποχώρησε στο Ιαπωνικό Grand Prix ο Shinichi Kokubu, τεχνικός διευθυντής της Honda στο MotoGP με τον Shin Sato να παίρνει την θέση του και τον χειμώνα η Honda αποφάσισε να μεταφέρει τον τεχνικό διευθυντή Takeo Yokoyama στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Τόκιο, με τον Ken Kawauchi να αναλαμβάνει την θέση του τότε καταλαβαίνουμε πως η κατάσταση στο αγωνιστικό τμήμα της Honda θυμίζει ηλεκτρική καρέκλα.

Η Honda διώχνει από το MotoGP τον γενικό διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata

Ο Tetsuhiro Kuwata ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με τις επιτυχίες του Marc Marquez στη Honda θα διατηρήσει τον ρόλο του έως και την 1η Απριλίου -τότε ξεκινά στην Ιαπωνία το νέο έτος των εταιρικών ημερολογίων- και στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από τον Taichi Honda, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τo project του Rally Dakar το οποίο κέρδισε η Honda με αναβάτη τον Ricky Brabec.

Μπορεί η Honda να ισχυρίζεται πως η επικείμενη εσωτερική μετακόμιση του Tetsuhiro Kuwata στο τμήμα αυτοκινήτων της Honda είναι μέσα στο πλάνο αναδιάρθρωσης της εταιρείας ωστόσο όλοι καταλαβαίνουν πως αυτή δεν θα είναι η τελευταία στο τμήμα του MotoGP. Αν κρίνουμε μάλιστα από τα όσα είδαμε στο τελευταίο τεστ στο Qatar όπου οι Joan Mir και Luca Marini πάλευαν να κάνουν την RC213V ανταγωνιστική με τους δυο τους να μένουν σχεδόν στις τελευταίες θέσεις των χρόνων τότε έρχονται δύσκολες μέρες και για τα υπόλοιπα μέλη του HRC.

Honda

Ετικέτες