Οι συνηθισμένες χειμερινές βλάβες μιας μοτοσυκλέτας

Για να μην σπρώχνεις μέσα στο κρύο και την βροχή
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/11/2018

Ο χειμώνας, το κρύο και οι βροχές έρχονται σιγά-σιγά και μαζί ήρθε η ώρα να ρίξετε μια ματιά στη μοτοσυκλέτα σας, που σας κουβαλάει καθημερινά στην πλάτη της.

Αποτελεί παράδοση και βαρετό κλισέ να διαβάζετε τέτοια εποχή άρθρα σχετικά με τον χειμερινό προληπτικό έλεγχο της μοτοσυκλέτας ή του scooter σας, όμως η αλήθεια είναι πως όσες φορές κι αν ειπωθεί και γραφτεί γιατί είναι απαραίτητος αυτός ο έλεγχος, πάντα θα βλέπουμε κάποιους να ταλαιπωρούνται από βλάβες που θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει, με ελάχιστο ή πολύ μικρότερο κόστος από αυτό που πλήρωσαν μετά την βλάβη. Πάμε λοιπόν γιατί έχουμε ξεκινήσει ήδη να τα βλέπουμε στους δρόμους:

 

Ο προληπτικός έλεγχος είναι πιο φτηνός
Η λογική που ακολουθούν κάποιοι είναι: “Όσο δουλεύει, μην το πειράζεις”. Δυστυχώς όμως αν πάρεις μολύβι και χαρτί και κάνεις την πρόσθεση πόσο σου κόστισε πραγματικά μια ζημιά, θα δεις πως θα ήταν πολύ πιο φτηνό αν την είχες προλάβει με την έγκαιρη συντήρηση ή αντικατάσταση ενός ανταλλακτικού.
Γιατί όμως μιλάμε για χειμερινή και καλοκαιρινή προετοιμασία της μοτοσυκλέτας μας; Μήπως το κάνουμε για να στείλουμε τους μοτοσυκλετιστές στα συνεργεία και να αυξήσουμε τις δουλειές των εμπόρων; Ο βλάκας είναι αήττητος, όποτε δεν θα μπούμε καν σε αυτή την κουβέντα. Άλλωστε όσα γράφουμε εδώ, μπορείς να τα κάνεις εντελώς μόνο σου, εντελώς τσάμπα, χωρίς μηχανολογικές γνώσεις.

Θα πρέπει να καταλάβουμε για ποιους λόγους οι καιρικές συνθήκες απαιτούν να δώσουμε λίγη παραπάνω σημασία σε κάποια συγκεκριμένα σημεία της μοτοσυκλέτας μας. Ο χειμώνας έχει πολλές κρύες και βροχερές ημέρες, επιβαρύνοντας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό το ηλεκτρικό σύστημα της μοτοσυκλέτας μας. Αντιθέτως, το καλοκαίρι έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, που επιβαρύνουν υπέρμετρα τα μηχανικά μέρη της μοτοσυκλέτας μας. Οπότε τώρα που ξεκίνησαν τα κρύα και οι βροχές, καλό είναι να κάνουμε τους ακόλουθους ελέγχους για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων.

 
Ξεκίνα από την μπαταρία
Η μπαταρία είναι το πιο παραμελημένο αναλώσιμο ανταλλακτικό, που μπορεί να μας προκαλέσει δεκάδες προβλήματα κατά την διάρκεια του χειμώνα. Το κρύο δυσκολεύει το έργο της και μειώνει της απόδοσή της. Μια γερασμένη μπαταρία ίσως δουλεύει μια χαρά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, όμως μόλις η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 10⁰C, να μην έχει πλέον την δύναμη να εκκινήσει τον κινητήρα. Για τον έλεγχο της κατάστασης της μπαταρίας μας δεν αρκεί να δούμε απλώς να έχει πάνω από 12,6 Volt, αλλά θα πρέπει να της κάνουμε και το ειδικό “τεστ κοπώσεως”, δηλαδή να δούμε πόσο χαμηλά πέφτει όταν επιβαρύνεται με φορτίο. Έχει αποδειχτεί πολλές φορές, μια μπαταρία να δείχνει πλήρως φορτισμένη, αλλά όταν πατάς το κουμπί της μίζας να μην έχει την δύναμη να αντέξει το φορτίο. Το φαινόμενο αυτό είναι συνηθισμένο σε μπαταρίες με ηλικία άνω των δύο ετών. Μιλάμε από την ημέρα αγοράς και για τις κοινές μπαταρίες.

Πολύ σημαντικός είναι και ο έλεγχος των πόλων της μπαταρίας μας και των καλωδίων που βιδώνουν πάνω τους. Η υγρασία οξειδώνει τους πόλους και σιγά-σιγά τα καλώδια χάνουν την επαφή τους. Ως αποτέλεσμα είναι να μην φορτίζεται σωστά η μπαταρία, αλλά και να μην τροφοδοτεί σωστά το ηλεκτρικό σύστημα της μοτοσυκλέτας μας. Ο καθαρισμός των πόλων και των καλωδίων από την οξείδωση, καθώς και η προστασία τους με ειδικά σπρέι είναι κάτι που πρέπει να κάνετε κάθε φθινόπωρο και άνοιξη.

 
Στη μακαρονάδα της καλωδίωσης
Εξίσου σημαντικός είναι και ο έλεγχος των καλωδίων. Ειδικά στις μοτοσυκλέτες που έχουν ηλικία άνω των πέντε ετών, παρατηρείται πολύ συχνά το πλαστικό περίβλημα των καλωδίων να σκληραίνει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν το καλοκαίρι στη χώρα μας και να χάνουν την ελαστικότητά τους. Έτσι όταν έρθει ο χειμώνας και το κρύο, το πλαστικό περίβλημα ραγίζει και σπάει σε μικρά κομματάκια, αφήνοντας γυμνό το καλώδιο. Η επαφή ενός γυμνού καλωδίου με το πλαίσιο, το υποπλαίσιο ή άλλο μεταλλικό τμήμα της μοτοσυκλέτας, μπορεί να προκαλέσει το σβήσιμο του κινητήρα οποιαδήποτε στιγμή. Το ίδιο σημαντικό είναι και το καλώδιο της γείωσης, το οποίο πρέπει να είναι καλά βιδωμένο και καθαρό, διότι σε πολλές περιπτώσεις έχει προκαλέσει την καταστροφή της κεντρικής ηλεκτρονικής μονάδας.

Εξίσου σημαντικό είναι να κοιτάξετε τις φίσες και να ελέγξετε αν αυτές είναι σταθερά τοποθετημένες. Ειδικά αυτές που βρίσκονται πίσω από τα φώτα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Συνήθως στις μοτοσυκλέτες άνω των πέντε ετών που έχει τύχει να αλλάξουν λάμπες δύο-τρεις φορές, θα βρεις σπασμένα κλιπ, κομμένα ή σκισμένα τσιμουχάκια στεγανοποίησης.

Άνοιξε το κουτάκι

Πότε ήταν η τελευταία φορά που άνοιξες την ασφαλειοθήκη της μοτοσυκλέτας σου; Ναι, για εκείνο το μαύρο κουτάκι που έχει ένα αυτοκόλλητο με “καραγκιοζιλίκια” πάνω του ή μέσα στο καπάκι. Αν έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες, καλό είναι να ρίξεις πάλι μια ματιά. Όπως και με τους πόλους της μπαταρίας, οι επαφές και η ίδιες οι ασφάλειες μπορεί να εμφανίσουν οξείδωση λόγω της υγρασίας και να χάσουν την επαφή τους. Αλλάξτε όποια ασφάλεια σας φαίνεται ύποπτη και καθαρίστε τις επαφές αν χρειαστεί. Φυσικά ελέγξτε το κουτί για τυχόν ρωγμές και τοποθετήστε σωστά το καπάκι, ώστε να μην γεμίσει με νερά στην πρώτη βροχή ή μετά από ένα πλύσιμο.  

Τσέκαρε το ψυγείο
Αν η μοτοσυκλέτα σου έχει υγρόψυκτο κινητήρα, ο έλεγχος του ψυκτικού υγρού και του θερμοστάτη, είναι εξίσου σημαντικός τον χειμώνα. Ο κινητήρας μας πρέπει να έρχεται γρήγορα και ομοιόμορφα σε θερμοκρασία λειτουργίας. Αν ο θερμοστάτης έχει “κολλήσει” και δεν κλείνει, ο κινητήρας μας θα δουλεύει “κρύος” για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάτι που είναι πολύ κακό για την υγεία του και για την ποιότητα της καύσης.

Ρίξτε επίσης μία ματιά στα ελαστικά, κάτι το οποίο πρέπει να κάνετε έτσι κι αλλιώς τακτικά, καθώς με την αλλαγή θερμοκρασίας σίγουρα θα χρειάζονται αέρα και φυσικά, ό,τι κι αν γίνει μην κουκουλώσετε -για μήνες- την μοτοσυκλέτα σας, αλλά χρησιμοποιήστε την όλο το χρόνο! Με σωστό εξοπλισμό αναβάτη τίποτα δεν πρέπει να σας περιορίσει, εκτός από το χιόνι φυσικά, κι αυτός είναι ο γενικός κανόνας, καθώς ειδικότερα υπάρχουν αρκετοί Έλληνες μοτοσυκλετιστές που ακόμη κι όταν πέσουν τα πρώτα χιόνια συνεχίζουν να οδηγούν ακάθεκτοι.

Μόλις λοιπόν τα πράγματα με το κρύο γίνουν λίγο πιο χειμωνιάτικα, μην ξεχάσετε τις παρακάτω συμβουλές για την εκκίνηση ενός κρύου κινητήρα:

Χειμερινά Tips: Ζέσταμα κινητήρα

Πώς πρέπει να εκκινείς την μοτοσυκλέτα και γιατί!

 

Πιάνει κρύο, τσεκάρω πιέσεις: Το αυτονόητο!

Περίεργα φαινόμενα με λογική εξήγηση
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

9/1/2020

Τις ημέρες των γιορτών ο καιρός αποφάσισε να αλλάξει ξαφνικά πρόσωπο. Μέσα σε διάστημα ολίγων ωρών η θερμοκρασία περιβάλλοντος στο λεκανοπέδιο της Αττικής έπεσε κατά 10⁰C, κάνοντας τις μετακινήσεις με την μοτοσυκλέτα μια όχι και τόσο ευχάριστη διαδικασία. Αυτό έγινε αφορμή για κάποιους να θυμηθούν πως πρέπει να αγοράσουν ένα καλό ζευγάρι χειμερινά γάντια ή κάποιο μπουφάν που να μην αφήνει τον παγωμένο αέρα να φτάνει έως το κόκκαλο κ.τ.λ. Εκείνο που δεν θύμισε στους περισσότερους είναι να τσεκάρουν την πίεση του αέρα στα ελαστικά τους. Το πόσο σημαντικό είναι να ελέγχουμε τις πιέσεις όταν μεταβάλλεται η θερμοκρασία περιβάλλοντος μέσα σε λίγες ώρες, το ζήσαμε από πρώτο χέρι με το SV 650 που έχουμε αυτές τις ημέρες για δοκιμή μακράς διάρκειας. Όπως κάνουμε πάντα όταν παραλαμβάνουμε μια μοτοσυκλέτα για δοκιμή, γεμίζουμε το ρεζερβουάρ και ελέγχουμε τις πιέσεις των ελαστικών, γιατί έχει συμβεί αρκετές φορές όλα αυτά τα χρόνια να πάρουμε μοτοσυκλέτες που έχει χαλάσει ή κολλήσει ο δείκτης βενζίνης και (ακόμα πιο συχνό φαινόμενο) να έχουν λάθος πιέσεις στα ελαστικά τους. Αυτό λοιπόν κάναμε κι όταν παραλάβαμε το SV 650 κι όλα ήταν θαυμάσια. Όμως το πρωί της πρώτης ημέρας που έπιασαν τα κρύα, η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας είχε αλλάξει δραματικά. Κάνοντας τις κλασσικές μανούβρες για να βγει η μοτοσυκλέτα από το υπόγειο γκαράζ, δεν υπήρχε κάποιο σημάδι που να δείχνει πως κάτι έχει συμβεί κατά την διάρκεια της νύχτας. Ούτε φυσικά φαινόταν με το μάτι πως κάτι πάει λάθος με τις πιέσεις των ελαστικών. Τα σημάδια της παράξενης συμπεριφοράς άρχισαν να εμφανίζονται βγαίνοντας από τα στενά της γειτονιάς και αρχίζοντας να οδηγώ σε πιο ανοιχτούς δρόμους. Το SV 650 έμοιαζε σαν να είχε φάει ένα ολόκληρο γουρουνόπουλο το βράδυ και να μην το είχε χωνέψει. Το τιμόνι είχε βαριά αίσθηση, η μοτοσυκλέτα δεν είχε την ίδια όρεξη με πριν για να πλαγιάσει και κάθε της αντίδραση στις εντολές του αναβάτη ήταν τεμπέλικη και μουδιασμένη. Όταν πλέον μπήκε στον ανοιχτό δρόμο, τότε άρχισαν τα κουνήματα και το μήνυμα έγινε ξεκάθαρο. Κάτι δεν πήγαινε καλά με τα ελαστικά. Ξαναθυμίζουμε πως είχαμε τσεκάρει τις πιέσεις τρεις ημέρες πριν και όλα ήταν ΟΚ έως και την προηγούμενη ημέρα το βράδυ. Στάση στο πρώτο βενζινάδικο και έλεγχος των πιέσεων ξανά. Μείον 8 psi πίσω και μείον 6 psi εμπρός! Η διαφορά είναι τεράστια για να δικαιολογηθεί από τις φυσιολογικές αποκλείσεις που έχουν τα πιεσόμετρα των βενζινάδικων σε σχέση με το πιεσόμετρο χειρός που είχαμε χρησιμοποιήσει για την προηγούμενη μέτρησή μας. Άλλωστε η αίσθηση της μοτοσυκλέτας ήταν από μόνη της επιβεβαίωση για την χαμηλή πίεση στα ελαστικά.

Το πρόβλημα με τις χαμηλές πιέσεις στο δρόμο δεν είναι μόνο στην αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας και στην πτώση της απόδοσης των ελαστικών σε επίπεδο κρατήματος. Υπάρχει κι άλλο ένα πρόβλημα. Αν οι πιέσεις πέσουν πολύ χαμηλά (π.χ. κάτω από 26psi) υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συμβεί απότομη απώλεια όλου του αέρα! Κι αυτό θα συμβεί όταν βγεις στον ανοιχτό δρόμο και πιάσεις υψηλές ταχύτητες. Η φυγόκεντρος μπορεί να σπρώξει τη βαλβίδα προς τα μέσα, αφού η πίεση μέσα στο ελαστικό που την κρατά στη θέση της, δεν επαρκεί για να υπερνικήσει τη δύναμη της φυγόκεντρου. Κι όταν συμβεί αυτό, η απώλεια του αέρα είναι απότομη και ολοκληρωτική. Το μόνο που μπορεί να αποτρέψει την απότομη απώλεια πίεσης σε αυτή την περίπτωση είναι να έχεις σε καλή κατάσταση τις τάπες των βαλβίδων σου. Επίσης όσες μοτοσυκλέτες έχουν λοξές βαλβίδες οι πιθανότητες μειώνονται στο ελάχιστο, όμως δεν εκμηδενίζονται εντελώς.

Το συμπέρασμα απ’ όλα τα παραπάνω είναι πως ο τακτικός έλεγχος των πιέσεων δεν αρκεί και θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως με το κρύο ο αέρας χάνει τον όγκο του και ως εκ τούτου μεταβάλει την πίεση των ελαστικών μας. Κι αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλάξει τόσο έντονα και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όπως έγινε μέσα στις ημέρες των Χριστουγέννων, η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας μας μπορεί να αλλάξει δραματικά από τη μία μέρα στην άλλη.