Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Riding tips (Vol 2)

Δεύτερος γύρος συμβουλών για ασφαλέστερη & γρηγορότερη οδήγηση

Μέχρι τώρα είχατε αρκετό χρόνο για να εξασκηθείτε και να προπονηθείτε στις πρακτικές που προτείναμε στο πρώτο μέρος των riding tips, οπότε περνάμε στο δεύτερο "κύμα" ενεργειών ώστε να αυξήσουμε το επίπεδο ασφάλειας και την ταχύτητά μας ακόμη περισσότερο!

Τυφλές στροφές


Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε μια τυφλή στροφή, και καθώς στρίβετε αναρωτιέστε από ποιο σημείο κι έπειτα μπορείτε να αρχίσετε να ανοίγετε το γκάζι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σ' αυτή την περίπτωση είναι η απουσία οπτικών σημείων αναφοράς, τα οποία θα μας έδιναν μια ιδέα για το πώς συνεχίζετε ο δρόμος. Τι κάνουμε λοιπόν σ' αυτή την περίπτωση; Απλώς κοιτάμε στο σημείο του ορίζοντα όπου οι δύο πλευρές του δρόμου μοιάζουν να συναντιούνται. Αν σε σχέση με αυτό το σημείο διατηρείτε μια σταθερή απόσταση όσο στρίβετε, σημαίνει ότι η στροφή συνεχίζεται με μια σταθερή ακτίνα. Αν το σημείο πλησιάζει προς τα εσάς, η στροφή κλείνει κι άλλο. Ομοίως, αν απομακρύνεται από εσάς, η ακτίνα της στροφής ανοίγει και μπορείτε να αρχίσετε την διαδικασία της επιτάχυνσης. Σας ακούγεται σαν ένα μαγικό τρικ. Σας εγγυόμαστε ότι λειτουργεί αντίστοιχα!

Καταργήστε τον συμπλέκτη στα ανεβάσματα


Αυτό μπορεί να σας ακούγεται κοινότυπο και χιλιοειπωμένο, αλλά η προσωπική μας εμπειρία μας έχει αποδείξει ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί αναβάτες στο δρόμο που δεν γνωρίζουν τον τρόπο για να κάνουν κάτι τέτοιο. Αυτή η τεχνική λειτουργεί στην συντριπτική πλειοψηφία των μοτοσυκλετών, ανεξαρτήτως κατηγορίας και κυβικών.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, πέρα από τις γρηγορότερες αλλαγές, το όφελος είναι και οι πιο "βελούδινες" αλλαγές, ενώ φυσικά περιορίζεται και σημαντικά η φθορά του συμπλέκτη. Είναι μια πολύ εύκολη τεχνική και θα σας βοηθήσει γενικότερα με τις αλλαγές των σχέσεων καθ' όλη την διάρκεια της οδήγησης.
Όσο, λοιπόν, επιταχύνετε και πλησιάζετε το σημείο των στροφών του κινητήρα στο οποία θέλετε να ανεβάσετε μια σχέση, βάλτε τα δάχτυλά σας κάτω από το λεβιέ των ταχυτήτων (ή από πάνω αν είστε από αυτούς που οδηγούν με "ανάποδο σασμάν" όπως οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες…) και ασκείστε μια μικρή πίεση. Πολύ γρήγορα κλείστε το γκάζι, ενώ διατηρείτε την πίεση στον λεβιέ. Μόλις νιώσετε ότι η ταχύτητα "κούμπωσε" ανοίξτε πάλι το γκάζι.

Για να γίνει η διαδικασία ομαλά και με ταχύτητα χρειάζεται λίγη εξάσκηση, αλλά μόλις το βρείτε θα μείνετε εντυπωσιασμένοι από το πόσο μικρότερο είναι το διάστημα που απαιτείται για να γίνουν οι αλλαγές των σχέσεων. Προσοχή όμως. Αυτή η τεχνική δεν λειτουργεί τόσο καλά στην περίπτωση που βολτάρετε και οδηγείται με σταθερό γκάζι και ταχύτητα ή όταν επιβραδύνετε με κλειστό το γκάζι (οπότε και δεν υπάρχει λόγος να ανεβάσετε σχέση…), αλλά όταν επιταχύνετε θα περνάτε πολύ γρήγορα τις σχέσεις για να φτάσετε τελικά στην επιθυμητή ταχύτητα που θέλετε να διατηρήσετε για σταθερό γκάζι όταν ταξιδεύετε, για παράδειγμα, στην εθνική οδό. Επίσης, πολλές φορές, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τον συμπλέκτη στην αλλαγή από πρώτη σε δευτέρα, καθώς το πέρασμα από την νεκρά απαιτεί την βοήθειά του ώστε να γίνει η αλλαγή ομαλά. Με λίγη προπόνηση θα βρείτε ακριβώς τι χρειάζεται η δική σας μοτοσυκλέτα.

Στρίβω αριστερά για να πάω δεξιά!


Ο λόγος, φυσικά, για το περίφημο γυροσκοπικό φαινόμενο στην οδήγηση. Πρόκειται ίσως για την πιο παρεξηγημένη αλλά και την πιο ευρέως διαδεδομένη τεχνική οδήγησης. Όλοι μιλούν γι' αυτήν και ίσως έχετε διαβάσει πολλά γύρω από το φυσικό φαινόμενο, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν οδηγείτε μοτοσυκλέτα –ή έστω και ποδήλατο- το κάνετε ήδη έστω κι αν δεν το γνωρίζετε. Όταν όμως μάθετε το πώς και το γιατί θα το κάνετε καλύτερα και θα το εκμεταλλεύεστε ακόμη περισσότερο.

Το σύστημα του τροχού αποτελεί ένα γυροσκόπιο

Κατ' αρχήν να πούμε ότι είναι πολύ πιο εύκολο απ' ό,τι ακούγεται ειδικά με το οξύμωρο σχήμα που χρησιμοποιήσαμε ως υπότιτλο. Για να κατανοήσετε το πώς λειτουργεί το φαινόμενο, ξεκινήσετε με το να καθίσετε πάνω στην μοτοσυκλέτα σας όσο είναι σταματημένη, πατώντας και με τα δύο πόδια στο έδαφος. Στη συνέχεια, στρίψτε το τιμόνι προς μία κατεύθυνση, ας πούμε για παράδειγμα αριστερά. Θα δείτε ότι η μοτοσυκλέτα σας θα παρουσιάσει την τάση να πέσει (να πλαγιάσει) προς τα δεξιά. Αν κοιτάξετε τον μπροστινό τροχό, θα διαπιστώσετε ότι έχετε δημιουργήσει μια νοητή κατεύθυνση που ορίζεται από το κυρίως σώμα της μοτοσυκλέτας και τον τροχό και η μοτοσυκλέτα θέλει να πλαγιάσει προς αυτήν. Αυτό συμβαίνει χοντρικά, γιατί ο τροχός τείνει να αντιστέκεται στις δυνάμεις που ασκούνται πάνω του, ώστε να διατηρήσει την αρχική κατεύθυνση του άξονά του. Το σύστημα δηλαδή του τροχού αποτελεί ένα γυροσκόπιο.

Πρακτικά στο δρόμο, αν μέχρι σήμερα έχετε καταφέρει να αποφύγετε το να πέφτετε πάνω σε κάθε δέντρο, αυτοκίνητο, κτήριο ή εμπόδιο που βρίσκεται στον δρόμο σας, τότε ήδη εκμεταλλεύεστε το γυροσκοπικό φαινόμενο, αλλά το κάνετε ασυναίσθητα. Το να εξασκείστε πάνω σ' αυτό συνειδητά, θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλύτερο έλεγχο πάνω στην μοτοσυκλέτα σας και να βελτιώσετε το πόσο γρήγορα παίρνετε τις στροφές.

Θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλύτερο έλεγχο πάνω στην μοτοσυκλέτα σας

Για να προπονηθείτε, βρείτε έναν μεγάλο και άδειο χώρο (όπως ένα πάρκινγκ). Φτάστε σε μια σταθερή ταχύτητα της τάξης των 40km/h και ασκείστε μια ελαφριά πίεση προς τα έξω στο τιμόνι από τη μεριά που θέλετε να στρίψετε (π.χ. δεξιά), σαν να θέλετε να το στρίψετε από την άλλη (αριστερά). Θα δείτε ότι η μοτοσυκλέτα σας θα στρίψει δεξιά. Την επόμενη φορά, πιέστε λίγο περισσότερο και θα διαπιστώσετε ότι η μοτοσυκλέτα θα πλαγιάσει πιο γρήγορα και περισσότερο. Το επόμενο βήμα είναι να βγείτε στο δρόμο και να ενσωματώσετε, συνειδητά πλέον, αυτή την τεχνική στην οδήγησή σας. Μετά από αυτά θα έχετε τον απόλυτο έλεγχο του γυροσκοπικού φαινομένου. Επειδή όπως είπαμε αυτή η τεχνική λειτουργεί ακόμη και στο ποδήλατο, μπορείτε να εξασκηθείτε αρχικά με ένα τέτοιο, πριν προχωρήσετε στην εφαρμογή του στην οδήγηση της μοτοσυκλέτα σας.

Κοιτάω εκεί που θέλω να πάω


Βλέπετε ξαφνικά μια στροφή να αλλάζει ακτίνα και σας πιάνει απροετοίμαστους; Βλέπετε ένα αυτοκίνητο που έχει μπει παράνομα στη λωρίδα σας; Κάποιο εμπόδιο στο δρόμο ή απλώς μια αλλαγή λωρίδας που θέλετε να πραγματοποιήσετε; Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να ρίξετε το βλέμμα σας εκεί ακριβώς που θέλετε να βρεθείτε εσείς και η μοτοσυκλέτα σας. Το σημείο που θέλετε να πατήσουν οι τροχοί σας, και όχι το εμπόδιο ή το αυτοκίνητο που θέλετε να αποφύγετε. Αν το κάνετε αυτό, να είστε σίγουροι ότι το σώμα σας και η μοτοσυκλέτα θα ακολουθήσουν τα μάτια σας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το πού κοιτάτε γιατί εκεί ακριβώς θα πάτε. Πόσες φορές άλλωστε δεν σας έχει τύχει σε έναν ολόκληρο άδειο δρόμο να υπάρχει μια πέτρα ή μια λακκούβα μέσα στη μέση κι εσείς να πέφτετε πάνω σ' αυτήν γιατί πολύ απλά… αυτήν κοιτούσατε! Κάντε εξάσκηση σ' αυτό διαρκώς και συνειδητά, έστω κι αν χρειαστεί να πιέσετε τον εαυτό σας. Είναι κάτι που μπορεί να σας σώσει τη ζωή.