Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Riding tips (Vol. 3)

Το τρίτο μέρος των οδηγικών tips για μελέτη!

Σφίξτε τα γόνατα!


Πολύ πιθανόν να έχτε ξανακούσει ή να έχετε διαβάσει ξανά, ότι για να έχετε καλύτερο έλεγχο, τα χέρια σας θα πρέπει να είναι χαλαρά στο τιμόνι ή τα κλιπόνς, χωρίς να επιφορτίζονται με πολύ βάρος την ώρα που οδηγείτε. Όταν όμως έρθει η ώρα του φρεναρίσματος –και δη των απότομων φρένων- είναι πολύ δύσκολο να μην πέσει το βάρος στους πήχεις. Ποια είναι η λύση; Σφίξτε με δύναμη το ρεζερβουάρ με τα γόνατα και τους γοφούς σας, χαλαρώνοντας παράλληλα την πίεση στον κορμό σας. Υπάρχουν και αντιολισθητικά αυτοκόλλητα που προσαρμόζονται πάνω στο ρεζερβουάρ γι' αυτή τη δουλειά, τα οποία βοηθούν ιδιαίτερα με την πρόσφυση που προσφέρουν στα γόνατα.

Σφίξτε με δύναμη το ρεζερβουάρ με τα γόνατα και τους γοφούς σας

Έτσι, τα χέρια δεν επιβαρύνονται με την μεταφορά βάρους κατά το φρενάρισμα και κατά συνέπεια, πέρα από την μεγαλύτερη ευκολία στον έλεγχο, κουράζονται και λιγότερο απομακρύνοντας την πιθανότητα του φαινομένου που ονομάζεται arm pump (το να πρηστούν δηλαδή οι πήχεις σας εξαιτίας της καταπόνησης). Ένα σημαντικό όφελος επίσης, είναι και ότι με αυτό τον τρόπο προφυλάσσετε την… ευαίσθητη περιοχή από το να συνθλίβεται κάθε φορά που φρενάρετε πάνω στο ρεζερβουάρ…

 

Φρενάρετε σωστά!


Το μπροστινό φρένο είναι ίσως το πιο δυναμικό περιφερειακό εξάρτημα πάνω στην μοτοσυκλέτα σας. Είναι αυτό που μπορεί να μεταβάλλει την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας σας, πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι ο κινητήρας της. Πρόκειται για ένα από τα ισχυρά και εξελιγμένα εξαρτήματα, ακόμη και από αυτά που μπορεί να βρείτε σε ένα ακριβό αυτοκίνητο, γι' αυτό το λόγο και απαιτεί μεγάλο ποσοστό τεχνικής και δυσκολίας στην χρήση του. Άλλωστε, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα super car που μπορεί να κάνει endo αν πατήσετε λίγο παραπάνω το πεντάλ του φρένου…


Θα έχετε διαβάσει πολλές φορές σε δοκιμές του περιοδικού, όπου γράφουμε σχετικά με την απόδοση εντός μπροστινού φρένου σχετικά με το αν είναι πολύ απότομη, προοδευτική και το πόσο δυνατό είναι το αρχικό δάγκωμα. Θα έχετε διαβάσει επίσης αρκετές φορές για φρένα προοδευτικά χωρίς πολύ δύναμη αρχικά, τα οποία είναι κατάλληλα για λιγότερο έμπειρους αναβάτες, καθώς το να κάνεις κτήμα σου το σωστό φρενάρισμα απαιτεί αρκετά χρόνια εμπειρίας. Σας παραθέτουμε παρακάτω τον τρόπο και την μέθοδο για να γίνει αυτό και από εκεί και πέρα –όπως όλες οι τεχνικές- η εξάσκηση και η τριβή θα φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο:

 


Χρησιμοποιήστε μόνο δύο δάχτυλα, τον δείκτη και τον μέσο. Τα υπόλοιπα καλό θα είναι να μείνουν τυλιγμένα γύρω από το γκριπ. Μπορεί να χρειαστεί να φρενάρετε απότομα και σε πολύ μικρό διάστημα οποιαδήποτε στιγμή, όπως για παράδειγμα όταν οδηγείτε μέσα στην κίνηση. Για να είστε σε ετοιμότητα, έχετε πάντοτε αυτά τα δύο δάχτυλα ακουμπισμένα πάνω στην μανέτα του φρένου. Έτσι, όποτε χρειαστεί να φρενάρετε θα ενεργοποιήσετε το εμπρός φρένο πιο ομαλά και η αντίδρασή σας θα γίνει σε μικρότερο χρόνο.

Όλα θα πρέπει να γίνονται ομαλά και προοδευτικά

Φορτίστε τον μπροστινό τροχό για να έχετε περισσότερη πρόσφυση. Η πολύ λογική εξίσωση λέει πώς για να έχετε στην διάθεσή σας την μεγαλύτερη δυνατότητα για επιβράδυνση, θα πρέπει ο μπροστινός τροχός να διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό τριβής που μπορεί να βρει. Όποτε κι αν αρχίσετε την διαδικασία του φρεναρίσματος, ακόμη και σε κάποιο φρενάρισμα πανικού, κάντε το ασκώντας πίεση γραμμικά στην μανέτα, συμπιέζοντας παράλληλα την μπροστινή ανάρτηση και πιέζοντας τον μπροστινό τροχό προς το έδαφος. Όταν το ελαστικό συμπιεστεί και παραμορφωθεί το πέλμα του μεγαλώνοντας την επιφάνεια επαφής με την άσφαλτο λόγω του βάρους που δέχεται από την μοτοσυκλέτα, μόνο τότε θα μπορείτε να ασκήσετε την μέγιστη δύναμη στην μανέτα του φρένου.

Αρχίστε να πιέζετε προοδευτικά όλο και περισσότερο, μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό επίπεδο επιβράδυνσης. Μόλις ο πίσω τροχός αρχίσει να χάνει την επαφή του με την άσφαλτο, ή όταν νιώσετε το μπροστινό ελαστικό να χάνει την πρόσφυσή του, θα σημαίνει ότι έχετε φτάσει στο μέγιστο ποσοστό επιβράδυνσης που μπορείτε να πετύχετε στις συγκεκριμένες συνθήκες. Διατηρήστε σταθερή την πίεση στην μανέτα, ή μειώστε την ελαφρώς, μέχρι το σημείο που θα αισθάνεστε άνετοι και ασφαλείς.

Θα επαναλάβουμε για άλλη μια φορά, διότι είναι ζωτικής σημασίας, το ότι όλα θα πρέπει να γίνονται ομαλά και προοδευτικά. Διαφορετικά, αν χουφτώσετε με δύναμη την μανέτα του φρένου και δεν διαθέτει η μοτοσυκλέτα σας ABS, είναι βέβαιο ότι θα βρεθείτε στο έδαφος.


Σε ό,τι αφορά το πίσω φρένο, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα riding tips, είναι εξαιρετικό για να διατηρείτε τον έλεγχο και την ισορροπία της μοτοσυκλέτας σε χαμηλές ταχύτητες, αλλά σε μοτοσυκλέτες που δεν έχουν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά ενός… chopper ή δεν είναι scooter, δεν προσφέρει και πολλά στο συνολικό φρενάρισμα, καθώς κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης ο πίσω τροχός, εξαιτίας της μεταφοράς βάρους, μειώνει την επιφάνεια επαφής του με την άσφαλτο και κατά συνέπεια δεν έχει ικανοποιητικό ποσοστό πρόσφυσης.

 

Η καλύτερη επένδυση για εσάς και την μοτοσυκλέτα σας!


Οι εξατμίσεις που κάνουν τους συναγερμούς να βαράνε στο πέρασμά σας, τα χρώμια που θυμίζουν ντισκομπάλα της δεκαετίας του '80, τα φαντεζί λάστιχα και τα εντυπωσιακά γραφικά πάνω στα φαίρινγκ και τα ρεζερβουάρ, δεν πρόκειται να σας κάνουν πιο γρήγορους και πιο ασφαλείς.

Η καλύτερη επένδυση, που απαιτεί λιγότερα χρήματα και αποδίδει μακράν περισσότερο, είναι να αγοράσετε και να διαβάσετε μερικά βιβλία σχετικά με τεχνικές οδήγησης (το "Twist of the Wrist" του Keith Code και το "Sport Riding Techniques" του Nick Ienatsch με την συμμετοχή του Kenny Roberts, είναι δύο εξαιρετικές επιλογές), επιλέξτε κάποιες μεμονωμένες τεχνικές κάθε φορά και αρχίστε να εξασκήστε πάνω σ' αυτές μέχρι να νιώσετε ότι το κατέχετε απόλυτα. Στη συνέχεια, αρχίστε να συνδυάζετε μεταξύ τους αυτές τις τεχνικές και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα έχετε κάνει άλματα βελτίωσης στον τρόπο που οδηγείτε την μοτοσυκλέτα σας.

Επιλέξτε κάποιες μεμονωμένες τεχνικές κάθε φορά και αρχίστε να εξασκήστε πάνω σ' αυτές