Adam Riemann - Επικό βίντεο στον Αρκτικό Κύκλο με Honda Africa Twin 750

Εικόνες, ήχοι και προσωπική ιστορία που σε καθηλώνουν
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/10/2022

Σε ένα ακόμη μαγικό βίντεο από αυτά που μας έχει συνηθίσει, ο Adam Riemann που βρίσκεται πίσω από τον φακό της Motology Films, αγοράζει ένα μεταχειρισμένο Honda Africa Twin 750 και ξεκινά για τον Αρκτικό Κύκλο.

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον Riemann να γυρίζει βίντεο που πολλές φορές είναι promo κατασκευαστών, όμως το αποτέλεσμα είναι πάντα ξεχωριστό. Η ήρεμη φωνή του, ο στοχασμός κι οι σκέψεις που μοιράζεται μαζί μας, καθώς και οι κορυφαίες αξίες παραγωγής της κάθε ταινίας του, κάνουν τη Motology Films να ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη "φωνή" σε βίντεο περιπέτειας με μοτοσυκλέτα σήμερα.

Η διαφορά αυτή τη φορά είναι πως ο Riemann δεν οδηγεί κάποια κορυφαία, νέα Adventure μοτοσυκλέτα για λογαριασμό κάποιου εργοστασίου, αλλά αγοράζει μια μεταχειρισμένη Africa Twin 750 και επιστρέφει στις αξίες που τον ανέδειξαν, στο ταξίδι για το ταξίδι. Για την περιπέτεια, τη φύση, την ταλαιπωρία, και για την επιθυμία να μοιραστεί μαζί μας τις αξίες για τις οποίες ζει.

Η μοτοσυκλέτα είναι μόνο το όχημα, ενώ στόχος του Adam είναι να χαθεί για μια ακόμη φορά στη φύση, καταφέρνοντας να απαθανατίσει μοναδικά στιγμιότυπα, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που δεν πιστεύεις πως μπορεί να είναι μια απολύτως ΑΤΟΜΙΚΗ προσπάθεια. Χειριζόμενος με μαεστρία κάμερες και  drone που τον ακολουθούν ακόμα και στη βροχή, και ολοκληρώνοντας το πακέτο με αριστοτεχνικό μοντάζ και επική μουσική, δίνει την εντύπωση πως πίσω από το βίντεο που βλέπουμε κρύβεται στρατός ολόκληρος από συνεργάτες, που παραμένουν κρυμμένοι από τα μάτια μας. Όμως δεν υπάρχει συνεργείο, δεν υπάρχει βοηθός, δεν υπάρχει στούντιο υπεύθυνο για τον συντονισμό εικόνας, ήχου και σεναρίου. Μόνο ο Adam και το "πολεμικό του άτι". Και το drone να πετά υπό βροχή και να τον απαθανατίζει να χαιρετά άλκες που διασχίζουν τρέχοντας τον δρόμο μπροστά του!

Κι ο Adam καταφέρνει όχι μόνο να τα βγάλει πέρα και στις πιο δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες, απέναντι σε κρύο, βροχή, βλάβες και στα λασπωμένα δύσβατα μονοπάτια του Trans Euro Trail, αλλά την ίδια ώρα να τραβήξει αριστοτεχνικά πλάνα από το ταξίδι αυτό.

Τρεις χώρες, 6.000 χλμ., 12 μέρες ταξιδιού, μαγικές εικόνες και η υπνωτική φωνή του Riemann, σε ένα τριαντάλεπτο βίντεο που συγκλονίζει και εμπνέει. What's not to like που λένε κι οι Άγγλοι.

Amazonas 2023, Ταξιδιωτικό του Κωνσταντίνου Μητσάκη στη Νότια Αμερική, Γ' ανταπόκριση

Τροπικές Καταστάσεις
Amazonas 2023
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

2/5/2023

Μετά την επαρχία Acre, το ταξίδι της μαύρης HONDA XRE 300 RALLY στον τροπικό κόσμο της νότιας Αμαζονίας συνεχίστηκε κατόπιν στην επαρχία Rondonia, της οποίας πρωτεύουσα ήταν η πόλη Porto Velho. Για τις επόμενες λίγες μέρες, με αμέτρητα φωτογραφικά κλικ προσπαθούσα να εγκλωβίσω στην -σχεδόν κορεσμένη- μνήμη μου παραδοσιακούς οικισμούς, ζεστές ανθρώπινες φυσιογνωμίες, πυκνή τροπική βλάστηση και γραφικές κωμοπόλεις.

Αυτές ήταν οι εικόνες που αντίκριζε ο αμφιβληστροειδής του ταξιδευτή της βραζιλιάνικης υπαίθρου. Υπήρχαν όμως και πολλά ακόμα ερεθίσματα της ψυχής που δεν μπορούσε να αποτυπώσει ο φωτογραφικός φακός και οι λέξεις αδυνατούσαν να περιγράψουν: η μυρωδιά της βρεγμένης γης, τα γεμάτα καλοσύνη βλέμματα των ντόπιων, ο ήχος των πουλιών μέσα στα δάση, η ένταση της τροπικής καταιγίδας, τα μουσικά ακούσματα των ντόπιων…

Amazonas 2023

 

Αποκαρδιωτικό ήταν ωστόσο το θέαμα της εκτεταμένης αποψίλωσης των τροπικών δασών (για την δημιουργία βοσκότοπων) που αντίκριζα σε μεγάλο μήκος της διαδρομής. Αρκετά οργισμένος και αγανακτισμένος, διαπίστωνα με τα ίδια μου τα μάτια την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στην περιοχή της Αμαζονίας την τελευταία δεκαετία.

Amazonas

Εδώ στη νότια Αμαζονία, εκτός από την πνιγερή υγρασία, την ζέστη των 32–33 C και τα αιμοδιψή κουνούπια που είχα να αντιμετωπίσω, έπρεπε να προστατέψω τον εαυτό μου κι από τις τροπικές ασθένειες που καραδοκούσαν. Καθόλη την διάρκεια της παραμονής μου στην τροπική ζώνη της Αμαζονίας, έπαιρνα σε καθημερινή βάση χάπια κατά της μαλάριας (Malarone), τα αντικουνουπικά σπρέι και τα μακρυμάνικα ρούχα είχαν την τιμητική τους, ενώ ένα εμβόλιο κίτρινου πυρετού είχε κριθεί αναγκαίο πριν από το ταξίδι. Η υγειονομική προστασία του ταξιδιώτη, σε άμεση προτεραιότητα! 

Amazonas

Με την επιστροφή μου στην παραποτάμια Porto Velho, το AMAZONAS 2023 έριξε τίτλους τέλους. Αφού παρέδωσα την μοτοσυκλέτα στις εγκαταστάσεις της #taginoadventuretour (ο Joao Tagino έλειπε σε επαγγελματικό ταξίδι), πρόλαβα να κάνω μια μονοήμερη εκδρομή με ποταμόπλοιο στα θολά νερά του Rio Madeira και γνώρισα τα κυριότερα αξιοθέατα της Porto Velho, που μετρά μόλις 116 χρόνια παρουσίας στη γη της Αμαζονίας. Απλωμένη στην ανατολική όχθη του ποταμού Rio Madeira, η πρωτεύουσα της επαρχίας Rondonia ξεκίνησε την πορεία της στο χρόνο μόλις το 1907, όταν τέθηκε ο θεμέλιος λίθος της από την αμερικανική εταιρία Madeira Mamore Railway Comany, στην διάρκεια της κατασκευής του τοπικού σιδηροδρομικού δικτύου Madeira–Mamore. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο παραποτάμιος οικισμός του Rio Madeira μεγάλωσε τον αστικό της ιστό και σήμερα προσφέρει στέγη σε περίπου 548.000 κατοίκους.

Amazonas

Ένας άγραφος (ταξιδιωτικός) νόμος λέει ότι: «Όσο πιο υπέροχα βιώνεις ένα ταξίδι, τόσο πιο έντονο είναι το συναίσθημα της λύπης που νοιώθεις κατά την επιστροφή». Κι εγώ, στο αεροδρόμιο του Porto Velho, ήμουν αρκετά θλιμμένος και μελαγχολικός… 

Ετικέτες