SYM MIDDLE EAST​: Στους δρόμους της Μέσης Ανατολής, με SYM Joyride 300 - Μέρος 2

Στο Ιράκ
SYM Middle East ταξιδιωτικό με τον Κ. Μητσάκη
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

27/1/2023

Στα ιρακινά σύνορα Trebil έμελλε να μείνω δυο ολόκληρα 24ωρα! Έπρεπε αρχικά να ολοκληρώσω τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες της χορήγησης ιρακινής βίζας στο διαβατήριό μου, καθώς και της έκδοσης των απαραίτητων εγγράφων για την είσοδό του SYM JOYRIDE 300 στο Ιράκ (έκδοση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας & ασφαλιστική κάλυψη). Κι επειδή ο γραφειοκρατικός Γολγοθάς μου δεν τελείωσε την ίδια μέρα, υποχρεώθηκα να διανυκτερεύσω εντός των συνοριακών εγκαταστάσεων -μού προσφέρθηκε από τον συνοριακό διοικητή κρεβάτι και φαγητό!

SYM Middle East, Iraq

Το επόμενο πρωινό ήμουν γραφειοκρατικά έτοιμος, αλλά οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην ευρύτερη περιοχή ήταν η αιτία που ο συμπαθέστατος Ιρακινός διοικητής μού συνέστησε να μείνω άλλη μια μέρα στις συνοριακές εγκαταστάσεις, μέχρι να καλυτερέψει ο καιρός. Δίχως δεύτερη σκέψη, αποδέχτηκα την πρότασή του και δεν ανέβηκα στη σέλα του SYM JOYRIDE 300.

SYM Middle East, Iraq

Νωρίς το επόμενο πρωινό, η συνοριακή μπάρα υψώθηκε στον ουρανό και το Ιράκ με καλωσόρισε! Με προορισμό την πρωτεύουσα Βαγδάτη (547 χλμ. ανατολικά), βρέθηκα να ταξιδεύω μέσα σ’ ένα επίπεδο τοπίο ερήμου με δεκάδες στρατιωτικά φυλάκια ελέγχου καθ’ οδόν. Όλοι οι στρατιώτες ήταν με το δάκτυλο στην σκανδάλη, αφού όλη η περιοχή που διέσχιζα ήταν μια άτυπη εμπόλεμη ζώνη. Εξαιτίας των συχνών επιθέσεων που πραγματοποιούσαν οι μαχητές του ISIS στα διερχόμενα οχήματα, για περίπου 60 χλμ. είχα την συνοδεία–προστασία ενός πάνοπλου στρατιωτικού οχήματος.

Μετά από 10 ώρες οδήγησης (κι ένα σκασμένο πίσω λάστιχο), ευτύχησα να αντικρίσω τα δυτικά προάστια της Βαγδάτης – στο ξενοδοχείο μου έφτασα τελικά με την συνοδεία ενός περιπολικού, για λόγους ασφαλείας. Όλα καλά!

SYM Middle East, Iraq

Στις τρεις μέρες που έμεινα στη Βαγδάτη επισκέφθηκα το Αρχαιολογικό Μουσείο, την κεντρική αγορά της Βαγδάτης και το Μνημείο των Μαρτύρων, ενώ πραγματοποίησα και μια ημερήσια εκδρομή με το SYM JOYRIDE 300 στον αρχαιολογικό χώρο της Βαβυλώνας (115 χλμ. νότια).

Βαβυλώνα

Ήταν όνειρο ζωής να περπατήσω στους δρόμους της μυθικής Βαβυλώνα. Η «Πύλη του Θεού» υπήρξε το σπουδαιότερο πολιτισμικό και οικονομικό κέντρο της αρχαίας Μεσοποταμίας και ήταν μια πόλη που «λάμπρυνε» όσο λίγες άλλες την αρχαία παγκόσμια Ιστορία.

SYM Middle East, Iraq

Κτισμένη στις ανατολικές όχθες του Τίγρη, η Βαγδάτη, η σύγχρονη πρωτεύουσα της Μεσοποταμίας, είχε εμφανή τα σημάδια της παρακμής και της εγκατάλειψης εξαιτίας των πολεμικών καταστροφών που υπέστη τα τελευταία 25 χρόνια.

SYM Middle East, Iraq

Κι όσο αναφορά την δίτροχη μετακίνησή μου στην Βαγδάτη –αλλά και στο Ιράκ γενικότερα– ίσχυαν 3 απαγορευτικοί κανόνες: α) η κυκλοφορία των δίκυκλων μετά την δύση του ηλίου απαγορευόταν (εξαιρούνταν οι διανομείς), β) απαγορευόταν ο συνεπιβάτης (λόγω ληστειών),

SYM Middle East, Iraq

γ) απαγορευόταν ο ανεφοδιασμός των δίκυκλων σε πρατήρια καυσίμων (βενζίνη μόνο από μπιτόνι ή μπουκάλι)! Και μια ευχάριστη λεπτομέρεια: η τιμή της βενζίνης στο Ιράκ ήταν 0,25 ευρώ/λίτρο.

SYM Middle East, Iraq

Μετά την Βαγδάτη των αραβικών παραμυθιών, το ταξίδι “SYM MIDDLE EAST” θα συνέχιζε την ρότα του με επόμενο αστικό προορισμό την πολύπαθη Μοσούλη (405 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης).

SYM Motorium

 

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X Pro, Silk Road - Ο απολογισμός

Η άποψη του γνωστού ταξιδιώτη για τη νέα Adventure μοτοσυκλέτα της KOVE μετά από 9.139 χιλιομέτρα στο Δρόμο του Μεταξιού
Κωνσταντίνος Μητσάκης και Kove 800X Pro
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

23/5/2024

Μετά από ένα ταξίδι 18 ημερών και 9.000+ χιλιομέτρων στη σέλα της KOVE 800X PRO, μιας πολυαναμενόμενης μοτοσυκλέτας που έκανε τις πρώτες της ταξινομήσεις στην Ελλάδα τον Απρίλιο το 2024, ο Κωνσταντίνος Μητσάκης κάνει τον απολογισμό του ταξιδιού όσον αφορά στη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας που τον συνόδευσε στον "δρόμο του μεταξιού".

Αμέσως μετά το Πάσχα, η μαύρη KOVE 800X PRO ξεκίνησε από την Ελλάδα για ένα ταξίδι πάνω στους Δρόμους του Μεταξιού, συνολικής διάρκειας 18 ημερών, όπου θα έπρεπε να καλύψει περισσότερα από 9.000 χιλιόμετρα. Έχοντας ήδη κάνει τα πρώτα 1000 χιλιόμετρα στα πάτρια εδάφη και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά στη διάρκεια των Test Rides της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας, ο Κωνσταντήνος Μητσάκης με την KOVE 800X PRO βρέθηκαν στη βορειοδυτική Τουρκία και από εκεί πήραν το δρόμο προς την Άπω Ανατολή. Στο επικών διαστάσεων ταξίδι τους, πέρασαν από χιονισμένα βουνά και ατελείωτους μοναχικούς δρόμους μέσα στην αφιλόξενη έρημο. Ταυτόχρονα όμως αποτύπωσαν μοναδικές εικόνες και μας υπενθύμισαν την ιστορία χιλιάδων ετών και χαμένων αυτοκρατοριών. Χρειάστηκε να καλύπτει έως και 800 χιλιόμετρα την ημέρα σε αυτούς τους δύσκολους δρόμους, που ελάχιστα έχουν αλλάξει από τα χρόνια της αρχαιότητας και ο κινητήρας της KOVE να δουλεύει ασταμάτητα μέχρι και δέκα ώρες κάθε ημέρα, χωρίς καμία φροντίδα, καθώς ο “σύγχρονος πολιτισμός” ήταν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά της. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, η μαύρη KOVE 800X PRO είχε πλέον ξεπεράσει κατά πολύ τα 10.000 χιλιόμετρα στον ολικό χιλιομετρητή της, παραμένοντας όμως απροβλημάτιστη μέχρι τέλους. Ήρθε λοιπόν η ώρα του απολογισμού και ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να τον κάνει είναι φυσικά εκείνος που ήταν πάνω στη σέλα της σε αυτό το μακρινό ταξίδι:

Kove 800x pro

“KOVE 800X PRO - ΜΙΑ ΑΝΕΤΗ & ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ…
Έχοντας αποβιβαστεί στη Χίο, ξεκίνησα να καταγράψω εντυπώσεις και συμπεράσματα από την ταξιδιωτική συμβίωση μου με την πρωτοεμφανιζόμενη KOVE 800X PRO. Πίνοντας χαλαρά ένα φραπέ γλυκό με γάλα, τα πλήκτρα του laptop πήραν φωτιά, προκειμένου να απαντήσω στις εύλογες απορίες και στα επίμονα ερωτήματα που λάμβανα καθοδόν όλες τις προηγούμενες μέρες… 

Kove 800x pro

Ταξιδεύοντας απροβλημάτιστα στη σέλα της KOVE 800X PRO για 9.139 χλμ. -και μάλιστα σε μόλις 18 ημέρες- διαπίστωσα πως η σωματική κόπωση στα πολύωρα ταξίδια πάνω σε απαιτητικές διαδρομές είναι μικρότερη αν έχεις μια μοτοσυκλέτα που είναι εύκολη και άνετη στην οδήγηση -άνετη μοτοσυκλέτα δεν είναι μόνο εκείνη που έχει μεγάλη, αφράτη σέλα και τεράστιο φαίρινγκ. Χάρη στο πολύ μικρότερο βάρος της (σε σχέση με κάθε άλλη μοτοσυκλέτα στην κατηγορία της), η KOVE 800X PRO, αν και φορτωμένη με όλα όσα χρειάζονταν για ένα τέτοιο ταξίδι, δεν ζύγιζε περισσότερο από μια On-Off αντίστοιχου κυβισμού που είναι εντελώς άδεια από καύσιμο και χωρίς μπαγκάζια! Μιλάμε για ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που σε συνδυασμό με το λογικό ύψος της σέλας, με βοηθούσε να πατώ με σιγουριά στο έδαφος, ειδικά στις χωμάτινες περιηγήσεις...

Kove 800x pro

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο δικύλινδρος κινητήρας της μοτοσυκλέτας με ενθουσίασε με την άφθονη δύναμη και ροπή του. Αλλαγή λαδιών δεν έγινε (και δεν συμπλήρωσα σταγόνα λάδι), ενώ και μετά από 10-12 ώρες συνεχούς οδήγησης (800–850 χλμ. ημερησίως) ο κινητήρας έδειχνε πάντα ξεκούραστος και πρόθυμος να ανταποκριθεί στα όποια “βίτσια” μου… 

Kove 800x pro

Στα θετικά οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, τα δυνατά φρένα και η λογική κατανάλωση (5,5lt–6,0lt /100 km, με ταχύτητες 110–130 km/h), ενώ η οθόνη TFT που δεν έχει αντανακλάσεις και διάβαζα τις ενδείξεις της σε όλες τις συνθήκες. Εν κατακλείδι, η KOVE 800X PRO ανταποκρίθηκε απόλυτα στις τρεις βασικές απαιτήσεις που έχω από μια μοτοσυκλέτα: αξιοπιστία, άνεση, λειτουργικότητα…”

Ετικέτες