Ζήσαμε το μέλλον!

Η τεχνολογία του αύριο είναι ήδη εδώ!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

14/12/2016

Επειδή τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο ανοίγονται συζητήσεις για τις νέες τεχνολογίες στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας και τις δυνατότητες επικοινωνίας των μοτοσυκλετιστών με τον έξω (από το κράνος τους…) κόσμο, σκεφτήκαμε , όχι απλώς να δούμε και να αναφέρουμε ποιες από αυτές τις τεχνολογίες ετοιμάζουν να βγάλουν σε παραγωγή τα εργοστάσια, αλλά τις δοκιμάσαμε πρώτοι στον κόσμο και μάλιστα σε ελληνικούς δρόμους!

 Εντάξει δεν τις δοκιμάσαμε πάνω σε μοτοσυκλέτα, όμως κάναμε πάνω από 2.000 χιλιόμετρα συνολικά σε ελληνικούς δρόμους με αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες που ήταν εξοπλισμένα με όλα αυτά τα τεχνολογικά θαύματα που μας υπόσχονται ότι θα κάνουν την ζωή μας πάνω στην μοτοσυκλέτα ασφαλέστερη και πιο άνετη.

Smartphone & μοτοσυκλέτα

Ήδη η Ducati Multistrada 1200, η Aprilia RSV4 RR και φυσικά όλα τα μοντέλα μοτοσυκλετών και scooter της BMW που έχουν τον κατάλληλο έξτρα εξοπλισμό,  μπορούν να συνδεθούν μέσω Bluetooth με το smartphone του αναβάτη. Στην Multistrada 1200 έχεις την δυνατότητα τηλεφωνικών κλίσεων και να χειρίζεσαι τα αρχεία μουσικής. Στην RSV4 έχεις την δυνατότητα να μετατρέψεις το τηλέφωνό σου σε πλήρες σύστημα δορυφορικής τηλεμετρίας. Στην BMW τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα και περνάμε στο επόμενο στάδιο, όπου στο παιχνίδι μπαίνει και το Navigation. Εξοπλίζοντας μια BMW με το σύστημα Connect, έχετε αυτή την στιγμή που μιλάμε την δυνατότητα να καταγράφετε λεπτομερώς την διαδρομή που κάνετε και σε συνδυασμό με το κινητό σας τηλέφωνο, να χρησιμοποιείτε αυτές τις πληροφορίες στα social media όταν επικοινωνείτε με τους φίλους σας...

Επικοινωνία μεταξύ μοτοσυκλέτας και Κέντρου Πληροφοριών

Στην πρόσφατη έκθεση της Κολωνίας η BMW πρόσθεσε στον εξοπλισμό της νέας K 1600 GT το σύστημα SOS. Πρόκειται για ένα κόκκινο κουμπί στο δεξί διακόπτη του τιμονιού που όταν το πατήσεις στέλνει με ακρίβεια μέτρου τις συντεταγμένες που βρίσκεσαι στο Κέντρο Πληροφοριών της BMW. Μόλις λάβουν το σήμα σου, αμέσως ειδοποιούνται οι πλησιέστερες τοπικές αρχές (αστυνομία/τροχαία/πρώτες βοήθειες κ.τ.λ.).  Όμως αυτό το νέο σύστημα ασφάλειας δεν είναι καθόλου νέο και οι δυνατότητες του Κέντρου Ελέγχου της BMW δεν σταματούν απλώς στο να ειδοποιήσουν τις τοπικές αρχές. Οδηγώντας στην Ελλάδα μια BMW σειράς 3 (premium αυτοκίνητο μεν, αλλά όχι εξωτικό για τον μέσω ευρωπαίο) που ήταν εξοπλισμένη με το Navigation Professional και είχε Head-Up Display, είχαμε την δυνατότητα πλήρους χειρισμού του προσωπικού μας τηλεφώνου (μέσω Bluetooth) από ένα μόνο κουμπί και μάλιστα, με φωνητικές εντολές στα Ελληνικά! Το Navigation, όχι μόνο πρόβαλε στο τζάμι του αυτοκινήτου (Head-up Display) την πορεία που έπρεπε να ακολουθήσουμε, αλλά και το όριο ταχύτητας στο σημείο του δρόμου που βρισκόμασταν. Μάλιστα η ακρίβεια αυτής της ένδειξης ήταν ακριβώς ένα μέτρο πριν από κάθε ταμπέλα!

Τον προορισμό σου μπορείς να τον περάσεις χειροκίνητα, “πληκτρολογώντας” μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη ή ζωγραφίζοντάς τον σε μια επιφάνεια αφής ή… να πατήσεις ένα κουμπί και το Κέντρο Ελέγχου της BMW να περάσει εκείνο για σένα τον προορισμό που θέλεις χωρίς εσύ να αγγίξεις τίποτα άλλο! Αν καταλάβατε τι έχουμε εδώ, θα καταλάβατε και τι ακολουθεί. Το Κέντρο Ελέγχου της BMW έχει άμεση επικοινωνία μέσω δορυφόρου (GPS) με το σύστημα Multimedia που είναι εξοπλισμένη η μοτοσυκλέτα ή το αυτοκίνητό σας. Μέσω του δικού σας Smartphone που έχετε συνδέσει στο σύστημα Multimedia, το Κέντρο Ελέγχου της BMW μπορεί να επικοινωνεί μαζί σας τηλεφωνικά αυτή την στιγμή και πολύ σύντομα και με εικόνα, ενώ ήδη έχει την δυνατότητα να στέλνει και να συλλέγει κάθε στοιχείο που καταγράφει το σύστημα Multimedia και το Smartphone σας.

Για παράδειγμα γνωρίζει ότι στις 12:30 σταματήσατε σε ένα πρατήριο της π.χ. BP (ναι, γνωρίζει και την εταιρεία του πρατηρίου!) και σας πήρε δέκα λεπτά για να βάλετε 20 λίτρα καυσίμου. Σε δύο-τρία χρόνια από τώρα, αυτές οι λεπτομερείς πληροφορίες θα χρησιμοποιούνται στο σύστημα vehicle-to-vehicle.

Δηλαδή, όλα τα στοιχεία που καταγράφει το navigation/multimedia system, μαζί με όσα καταγράφουν οι αισθητήρες των φρένων, του ψεκασμού και των ραντάρ του οχήματός σας, θα περνάνε στο Κέντρο Ελέγχου (προς το παρόν της BMW, όμως υπάρχει συμφωνία και με την Honda για την ανάπτυξη ενός ενιαίου δικτύου…) και η real time βάση δεδομένων που θα δημιουργείται αυτόματα θα ενημερώνει τους υπόλοιπους οδηγούς που κινούνται στην περιοχή σου ή θέλουν να έρθουν εκεί, για τις συνθήκες της κίνησης, ακόμα και για την πρόσφυση του δρόμου την δεδομένη στιγμή!

Αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι η μοτοσυκλέτα σας θα ρυθμίζει τον ψεκασμό, το ABS και το Traction Control για τους συγκεκριμένους δρόμους, την συγκεκριμένη στιγμή. Για παράδειγμα η BMW σειράς 3 που οδηγήσαμε εμείς, είχε την δυνατότητα να αλλάζει προγράμματα λειτουργίας όχι μονό στον τρόπο απόδοσης του κινητήρα και του Traction Control, αλλά επίσης και του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων (8 σχέσεων της ZF).

Έτσι στους ανηφορικούς δρόμους άλλαζε ταχύτητες κοντά στη μέγιστη ροπή, ενώ στους κατηφορικούς δρόμους έβαζε αμέσως 8η με τον κινητήρα να δουλεύει κάτω από τις 1.800 στροφές!

 

Xenon φώτα; Μα πού ζεις; Τα Led είναι ήδη παρελθόν, ζήτω τα Laser!   

Ήδη από το 2006 η BMW και η Mv Agusta είχαν στην γκάμα τους μοτοσυκλέτες με Xenon φώτα. Το 2012 η Ducati Panigale 1199-S ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα παραγωγής με Full-Led εμπρός προβολείς. Σήμερα η τεχνολογία Led για τους εμπρός προβολείς έχει φτάσει μέχρι τα μικρά scooter. Όμως ακόμα και τα Led είναι πλέον παρελθόν και απαρχαιομένη τεχνολογία μπροστά τα Laser φώτα που παρουσίασε η BMW στην Κ 1600 GT και χρησιμοποιεί εδώ και μια τετραετία στα αυτοκίνητά της. Τα Laser φώτα ανοίγουν μια εντελώς καινούρια σελίδα σε ότι αφορά την ενεργητική ασφάλεια των οχημάτων.

Προς το παρόν μπορούν να ρυθμίζουν αυτόματα την μικρή και την μεγάλη σκάλα των φώτων όταν το όχημα μπαίνει μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή όταν από απέναντι έρχεται άλλο όχημα ώστε να μην τυφλώνουμε τον οδηγό του με τα μεγάλα φώτα μας. Σύντομα, οι Lazer προβολείς θα κρατούν σταθερή την δέσμη των φώτων όταν η μοτοσυκλέτα πλαγιάσει δεξιά-αριστερά χωρίς να χρησιμοποιούν κανενός είδους μηχανικό εξάρτημα, αφού η δέσμη φωτός τους παράγεται από δεκάδες μικρές ακτίνες (σαν το μάτι της μύγας) που μπορούν να στραφούν σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Όμως αυτό που θα αλλάξει εντελώς τον κόσμο μας, είναι η δυνατότητα των Laser προβολέων να προβάλουν εικόνες στο δρόμο (καταργώντας τα Head-Up Display) και να ρίχνουν περισσότερο ή λιγότερο φως σε σταθερά ή κινούμενα αντικείμενα, όπως ας πούμε σε έναν πεζό που βγαίνει ανάμεσα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα ή ένα ζώο ετοιμάζεται να διασχίσει τον δρόμο! Νομίζετε ότι δεν γίνεται; Θα μπει σε παραγωγή μέσα στο 2017!

 

 

Η ιπποδύναμη το πρώτο κόλπο του marketing στην ιστορία: Ο απίστευτος Watt!

Γιατί ένας ίππος δεν ισούται με την πραγματική δύναμη που έχει ένα άλογο
Η ιπποδύναμη το πρώτο κόλπο του marketing στην ιστορία: Ο απίστευτος Watt!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/3/2024

Η παγκόσμια ιστορία των κινητήρων και το πώς θα φτάσουν αυτοί στον τελικό ιδιοκτήτη, πείθοντάς τον να επενδύσει σε κάτι θορυβώδες με αμφιλεγόμενη αξιοπιστία -όπως ήταν τότε οι ατμομηχανές- ξεκινά με ένα φανταστικό κόλπο marketing που το λουζόμαστε ακόμη και σήμερα. Ο μεγάλος Σκοτσέζος εφευρέτης James Watt είναι ο άνθρωπος που μας έδωσε τον όρο ιπποδύναμη και καθόλου περίεργα, από το όνομά του έρχεται και το γνωστό σε όλους μας Watt. Και επειδή η ιπποδύναμη πάντα λάθος μετρούνταν και ακόμη λάθος παραμένει, είναι περίεργο που ήδη το 1889, 70 χρόνια μετά τον θάνατό του, δεν άλλαξαν τον συσχετισμό ώστε ένα Watt να ισούται με έναν ίππο, καθώς όπως θα δούμε στην πιο λεπτομερή αναφορά σχετικά με την προέλευση του όρου ιπποδύναμη, αυτό που τελικά μετράμε δεν έχει και μεγάλη συγγένεια με την πραγματικότητα.

Η πλέον βολική πρακτική για όλους μας θα ήταν κάθε μονάδα μέτρησης να είναι αυτό-επεξηγηματική ώστε πολύ γρήγορα να καταλαβαίνουμε τι έχουμε μπροστά μας. Διαφορετικά να είναι και κάτι απλό με το οποίο θα είναι εύκολο να γίνει η εμπειρική συσχέτιση πολύ εύκολα, όπως για παράδειγμα το κιλό, που πολύ γρήγορα μαθαίνει κανείς να σχηματίζει στο μυαλό του την εικόνα του πόσο βαρύ είναι ένα αντικείμενο που ζυγίζει δέκα κιλά. Έτσι και τώρα ξέρουμε εμπειρικά τι σημαίνει μία μοτοσυκλέτα με κινητήρα 100 ίππων και πώς ακριβώς θα διαφέρει από μία άλλη των 87 και μπορούν μάλιστα να φανταστούν όσοι δεν έχουν την εμπειρία για το πώς είναι μία μοτοσυκλέτα 200 ίππων, ωστόσο κανείς δεν έχει ιδέα τι σημαίνει ένας ίππος και τι είναι αυτό που τελικά μετράμε.

Η ιπποδύναμη το πρώτο κόλπο του marketing στην ιστορία: Ο απίστευτος Watt!
η πρώτη αναφορά που σχετίζει άλογα και μηχανές πηγαίνει πίσω στο 1702

Πολύ νωρίς στην ιστορία των κινητήρων με πρώτη αναφορά το βιβλίο του Thomas Savery  “The Miners Friend or an ENGINE to raise WATER by FIRE” που τυπώθηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1702, περιεγράφηκε ο συσχετισμός του έργου του κινητήρα σε αναφορά με τα άλογα. Ο Savery ήταν μάλιστα και ο πρώτος που προσπάθησε να εμπορευτεί την ατμομηχανή. Ωστόσο η πρώτη εμπορικά διαθέσιμη σε εύρος ατμομηχανή ήταν του Thomas Newcomen το 1712 και ήταν καλή μόνο για αντλιοστάσια, δεν θα μπορούσε ποτέ να δουλέψει σε οχήματα.

Για αυτό και πατέρας των κινητήρων αυτών καθώς και του όρου ιπποδύναμη, ήταν ο Watt που στα τέλη του 1760 παρουσίασε μία εξαιρετικά βελτιωμένη ατμομηχανή πάνω στα σχέδια του Newcomen μηδενίζοντας τον κενό χρόνο στους κύκλους ψύξης – καύσης. Ο Watt ήταν ιδανική περίπτωση εφευρέτη γιατί κατείχε κάτι που στην ιστορία της ανθρωπότητας έχει υπάρξει ελάχιστες φορές. Εφευρέτες υπάρχουν άπειροι, αντίθετα από αυτό που πιστεύει ο κόσμος είναι το μόνο που δεν σπανίζει. Έμποροι και διαφημιστές επίσης σε πλεονάζοντα βαθμό. Αυτά τα δύο σε έναν άνθρωπο όμως, είναι σπάνιο. Διότι μία εφεύρεση στην απαρχή της έχει μόνο έναν πιστό, εκείνον που την κατασκεύασε. Για να ξεκινήσει η εμπορική της επιτυχία πρέπει να είναι τυχερός να βρει κάποιον που θα την προωθήσει σωστά και θα επενδύσει μέχρι να την μάθει περισσότερος κόσμος. Ακόμη πιο σπάνιο ο εφευρέτης να είναι και πλούσιος για να τα κάνει όλα μόνος του, συνήθως εκείνος που έχει τους πόρους δεν κάθεται να σπάσει το κεφάλι του με εφευρέσεις. Ο James Watt ήταν μία εξαιρετική περίπτωση γιατί είχε τον τρόπο να σκεφτεί εμπορικά, να κυνηγήσει την πώληση με τακτικές marketing αντί να γκρινιάζει δεξιά και αριστερά πως δεν τον βοηθά η πολιτεία…

Στο αχνό μονοπάτι που είχε ήδη χαραχθεί πριν από 60 χρόνια, πάτησε να ανοίξει δρόμο προσπαθώντας να τονώσει τις πωλήσεις της εφεύρεσης του και έτσι απευθύνθηκε και αυτός στα ορυχεία όπως είχε γίνει στο παρελθόν. Γρήγορα βρέθηκε να πρέπει να εξηγήσει γιατί η δική του μηχανή άξιζε τα περισσότερα χρήματα που ζητούσε έναντι των υπολοίπων και ανακάλυψε πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο να δώσει τους ιδιοκτήτες ορυχείων να καταλάβουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Άλλαξε λοιπόν στρατηγική και στον επόμενο υποψήφιο πελάτη πήγε και του είπε πως η δική του μηχανή είναι η πρώτη στον κόσμο με δύναμη 10 αλόγων. Εξηγώντας του πως με μία μηχανή που δεν χρειάζεται διάλλειμα, δεν σταματά για τροφή και δεν κουράζεται, αντικαθιστά αμέσως δέκα άλογα. Επειδή ο Watt ήταν πρώτα από όλα ένας εφευρέτης και επιστήμονας, δεν σκόπευε να είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός του, ήταν όμως εξαιρετικά χοντρο-υπολογισμένος υπερτονίζοντας το πόσα άλογα κέρδιζε ενώ και η ίδια η μονάδα μέτρησης ήταν παραπάνω από αυτό που στην πράξη μπορούσε να κάνει ένα άλογο.

Μιας και ο στόχος της εποχής ήταν τα ορυχεία ο Watt έβαλε δύο Shetland Πόνι, μία Σκωτσέζικη ράτσα που χρησιμοποιούσαν για αυτή την δουλειά, να τραβήξουν βάρος 100lb (45kg) από ένα πηγάδι βάθους 220 foot (67m) με ταχύτητα 2.5 μίλια την ώρα. Αυθαίρετα τελείως μετά από αυτό διπλασίασε τα μεγέθη κατά 50% θεωρώντας πως τα άλογα είναι πολύ πιο δυνατά από τα Σκωτσέζικα Πόνι ενώ σήμερα ξέρουμε πως στην πράξη δεν απέχουν πολύ και πως τα Πόνι αυτά έχουν την δύναμη 0,7 ενός αλόγου.

Η ιπποδύναμη το πρώτο κόλπο του marketing στην ιστορία: Ο απίστευτος Watt!
οι πρώτοι υπολογισμοί

Έτσι και αλλιώς κανένα άλογο δεν είναι ίδιο με όλα τα υπόλοιπα και εξ αρχής αυτή η μονάδα μέτρησης είναι λιγότερο βασισμένη στην επιστήμη από αυτό που θα έπρεπε, όμως ο στόχος δεν ήταν να μετρήσουν σωστά την δύναμη της ατμομηχανής αλλά να καταφέρουν να μαζέψουν παραγγελίες.

Ο James Watt τα κατάφερε εξαιρετικά σε αυτό τον τομέα ορίζοντας την ιπποδύναμη και δίνοντας έναν λόγο σε κάθε ιδιοκτήτη να κάνει την κίνηση αυτή και να απαλλαγεί από τα άλογα, που σε σύντομο χρονικό διάστημα οι ανταγωνιστές του μιλούσαν και εκείνοι για ιπποδύναμη καθιερώνοντας τον όρο.

Όχι μόνο αυτό αλλά η πρώτη μάχη της ιπποδύναμης έγινε ήδη από τα μέσα του 1770 με σχετικές δηλώσεις σχετικά, καθώς δεν ήταν εύκολο να μετρηθεί στην πράξη η αλήθεια, φανερώνοντας από πολύ νωρίς την πορεία που θα ακολουθούσε η ανθρωπότητα με τα νούμερα της ιπποδύναμης.

Η ιπποδύναμη το πρώτο κόλπο του marketing στην ιστορία: Ο απίστευτος Watt!
Λειτουργικό αντίγραφο της πρώτης μηχανής του Watt από Πανεπιστήμιο της Σκωτίας

Ευτυχώς όπως είπαμε ο James Watt ήταν αυτή η σπάνια περίπτωση εφευρέτη, επιστήμονα, εμπόρου και διαφημιστή, οπότε οι ισχυρισμοί του είχαν πραγματικό αντίκτυπο. Η δική του ατμομηχανή ήταν πράγματι πολύ καλύτερη παρότι οι αρχικές δοκιμές σε τραίνα που έγιναν αρκετά αργότερα, αποδείχτηκαν μια δύσκολη διαδικασία και κάπως επικίνδυνη για να μετακινείς επιβάτες. Στις αρχές του 1830 όμως μία τέτοια ατμομηχανή με σχετικά λίγες διαφορές και σωληνώσεις για το καζάνι που ήταν κάνες τουφεκίων έπιασε δουλειά στις ΗΠΑ ως το πρώτο δρομολόγιο με τραίνο με το marketing να διοργανώνει και αγώνα ενάντια σε άμαξα. Τα πάντα πήγαιναν βάση σχεδίου μέχρι που το καζάνι της ατμομηχανής ράγισε και χάνοντας πίεση έχασε λίγα μέτρα πριν, όμως αυτή η αρχική αποτυχία δεν στάθηκε εμπόδιο και οι ατμομηχανές επικράτησαν. Εξαιτίας τους ο κόσμος έμαθε την αξία των κινητήρων και αργότερα έδωσε βάση στα αυτοκίνητα με τον όρο ιπποδύναμη να συνεχίζει ακέραιος την πορεία του και να περνά και στις πρώτες μοτοσυκλέτες.

Πατέρας λοιπόν του όρου ο James Watt και ξεκίνημα της χρήσης του από την πρώτη στιγμή ανταγωνιστικά και με λίγο «τσίμπημα» προς τα πάνω σε σχέση με την πραγματικότητα. 264 χρόνια μετά και σχεδόν σε όλη την πορεία των 120 ετών που έχει γράψει η ιστορία των μοτοσυκλετών, οι παραπάνω βασικές αρχές για τον όρο «ιπποδύναμη» παραμένουν αμετάβλητες.