Τα αδέρφια Καρακώστα στο Assen για τον 2ο αγώνα EJC

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

21/4/2016

Ο Νίκος και ο Δημήτρης έφτασαν την Πέμπτη στο βροχερό TT Assen και περπάτησαν την πίστα με τον Kyle Smith να τους δίνει οδηγίες και συμβουλές ειδικά σε περίπτωση που θα βρέχει στον αγώνα.
Τα πρώτα ελεύθερα την Παρασκευή το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν με δύσκολες καιρικές συνθήκες και βρόχινα λάστιχα. Το κρύο αλλά κυρίως η δυνατή βροχή έφερε πολλές πτώσεις σε όλες τις κατηγορίες. Στην κατηγορία που αγωνίζονται τα δύο αδέρφια έπεσαν 15 αναβάτες, ένας από αυτούς και ο Δημήτρης. Τη μόνη φορά που ο Νίκος και ο Δημήτρης είχαν οδηγήσει σε βροχή ήταν στον τελευταίο αγώνα του Πανελληνίου το 2014 στις Σέρρες με 125 Racing. Ο Δημήτρης ξεκίνησε καλά και ενώ είχε τον όγδοο χρόνο πίεσε λίγο παραπάνω και έπεσε. Έχοντας την μεγαλύτερη τελική έκανε τον 12ο χρόνο στους 31 αναβάτες. Ο Νίκος οδηγώντας σταθερά και μαθαίνοντας το βρεγμένο έκανε τον 24ο χρόνο. Αρκετή δουλειά για τον Γιώργο Καρακώστα (μηχανικός και… πατέρας των δύο αναβατών) για να προλάβει να επισκευάσει την μοτοσυκλέτα του Δημήτρη για τα πρωινά ελεύθερα του Σαββάτου, που ευτυχώς τα κατάφερε.


Με όλο το βράδυ να βρέχει όπως και τη στιγμή που ξεκίνησαν τα δεύτερα ελεύθερα το Σάββατο το πρωί, όλοι οι αναβάτες του European Junior Cup μπήκαν στην πίστα με βρόχινα λάστιχα. Η βροχή όμως σταμάτησε και σταδιακά η πίστα στέγνωνε. Πολλοί αναβάτες έβγαιναν και έκαναν αλλαγή ελαστικών κάτι που ήταν δύσκολο για τον Νίκο και τον Δημήτρη (ένας μηχανικός - ο Γιώργος - για να αλλάξει τέσσερα λάστιχα)! Και τα δύο αδέρφια όμως βελτίωσαν τον χθεσινό τους χρόνο.
Το απογευματινό χρονομετρημένο του Σαββάτου έγινε σε στεγνή πίστα. Με τη μοτοσυκλέτα του Νίκου να έχει πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων και να κάνει τον 23ο χρόνο για την σειρά εκκίνησης και τον Δημήτρη να ταλαιπωρείται από έντονο βήχα και αναπνευστικό πετυχαίνοντας τον 21ο χρόνο, τα δύο αδέρφια συζήτησαν με τον Γιώργο τις επιθυμητές ρυθμίσεις για βρόχινο ή στεγνό αγώνα, όπως τις τακτικές και τις γραμμές αφού και οι δύο δεν ήταν ευχαριστημένοι με την απόδοσή τους.


Την Κυριακή το πρωί ο ήλιος έφτιαξε την διάθεση όλων. Τα δύο αδέρφια ήταν καλεσμένοι στο WSBK Paddock show και μίλησαν με τον Michael Hill και τον κόσμο που παρακολουθούσε για την πορεία τους στο EJC. Ξαφνικά όμως άρχισε να βρέχει και μετά να ρίχνει χαλάζι. Με τον καιρό να παίζει με τα νεύρα όλων και να μην ξέρει κανείς αν θα κηρυχθεί ο αγώνας βρόχινος ή στεγνός, όλοι οι αναβάτες ήταν ανήσυχοι και ανυπόμονοι. Μισή ώρα πριν τον αγώνα και με τον ήλιο να ξαναεμφανίζεται ο αγώνας κηρύχθηκε στεγνός και όλοι τοποθέτησαν slik ελαστικά στις μοτοσυκλέτες και έκαναν τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Ο Δημήτρης έκανε καλή εκκίνηση, βρήκε γρήγορα ρυθμό και ενώ ήταν στην 16η θέση και πάλευε για να βαθμολογηθεί είχε μια πτώση. Δυστυχώς έσπασε το τιμόνι του και έτσι δε μπόρεσε να συνεχίσει τον αγώνα. Κατάφερε όμως να πετύχει την μεγαλύτερη τελική όλων των αναβατών! Ο Νίκος τερμάτισε 20ος βελτιώνοντας τον χρόνο του.


Ο Δημήτρης Καρακώστας δήλωσε μετά τον αγώνα: "Στεναχωρήθηκα που από την πτώση μου έσπασε το τιμόνι και δε μπόρεσα να συνεχίσω τον αγώνα. Θετικό το ότι είχα καταφέρει να βρω το ρυθμό μου και ήμουν 16ος από 21ος που ξεκίνησα. Χάρηκα με την 20η θέση του αδερφού μου και την βελτίωσή του. Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και ξεκινάω προετοιμασία για τον αγώνα στο Donington."
Ο αδερφός του, Νίκος, δήλωσε κι αυτός με τη σειρά του: "Εικοστή θέση τερματισμού!! Ο καιρός ήταν πραγματικά αναποφάσιστος, τελικά έγινε στεγνός αγώνας. Στεναχωρήθηκα με την πτώση του αδερφού μου. Ευχαριστώ την οικογένεια μου και τους χορηγούς μου που πιστεύουν σε εμένα και με στηρίζουν!"

Χορηγοί της ελληνικής συμμετοχής στο European Junior Cup / WSBK 2016:
HONDA ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ
ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ ΑΕΒΜΕ
TZORTZOPOULOS SHOEI IXS SIDI
ΜΟΤΟ ΜΟΝΚΕΥ
CALIFORNIA SUPERBIKE SCHOOL GREECE
PIRELLI
CASTROL GREECE
PERISTERAS

Bimota - Επιστρέφει στα Motul WSBK το 2025!

Με κινητήρα από το ZX-10RR, αλλά με διαφορετικό πλαίσιο - Ένα βήμα παραπάνω από την πρακτική του Pierer Group στο MotoGP
motomagBimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η Bimota, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το Παγκόσμιο αγωνιστικό στερέωμα, επιστρέφει μέσω της συνεργασίας της με την Kawasaki στα Motul WSBK το 2025, με το πλαίσιο να είναι ιταλικής κατασκευής, ενώ ο κινητήρας -και τα περισσότερα μέλη της ομάδας- θα προέρχονται από το Akashi.

Οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν ότι η Bimota δεν είναι άσχετη με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, μετρώντας ήδη από το 1980, εφτά μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 350 κυβικά, με τον Jon Ekerold να οδηγεί στην κορυφή μία δίχρονη, δικύλινδρη Bimota YB3. Η επιτυχία συνεχίστηκε το 1987 με τον θρύλο Virginio Ferrari καβάλα στο YB4R να κατακτά το πρωτάθλημα στην κατηγορία TT Formula 1. Το 1988 ήταν η χρονιά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK έκανε την εμφάνισή του, με τους Davide Tardozzi και Stephane Mertens να ανεβαίνουν 7 φορές συνολικά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στην παρθενική χρονιά του WSBK. Μετά από κάποια χρόνια αγωνιστικής ανομβρίας, ο ταλαντούχος εκλιπών Anthony Gobert με ένα SB8R είδε πρώτος την καρό σημαία στο υγρό Philip Island, το 2000.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Μετά από 25 χρόνια, η Bimota σε συνεργασία με την Kawasaki επανέρχεται στο Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων, ξεκινώντας από τη σεζόν του 2025. Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί, θα είναι της Bimota, σχεδιασμένο εντός των εγκαταστάσεών της, με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα να έρχεται από το Ninja ZX-10RR. Και όχι μόνο αυτός, καθώς πολλά μέλη από την εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki KRT θα μεταπηδήσουν στο box της Bimota. Ένα ορόσημο για την Kawasaki Racing Team, η οποία μετρά σχεδόν σαράντα χρόνια αγωνιζόμενη με μοτοσυκλέτες που μπορείς να αγοράσεις στην πλησιέστερη αντιπροσωπεία.

Η ονομασία της νέας ομάδας θα είναι "Bimota by Kawasaki Racing Team", όχι μόνο εξαιτίας της πράσινης ιστορίας στον θεσμό των Motul WSBK, αλλά και χάρη στο μειοψηφικό πακέτο του 49,9%της Bimota, το οποίο ανήκει στο Akashi από το 2019. Όπως είναι λογικό, ένας βασικός στόχος για τη δημιουργία της νέας ομάδας είναι η διαφήμιση της Bimota, καθώς μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να προωθήσει καλύτερα τις μοτοσυκλέτες της (και πρώτα απ' όλα κάποια μελλοντική replica της αγωνιστικής της μοτοσυκλέτας), αγγίζοντας ένα ευρύτερο κοινό. Με τη σειρά του, η αύξηση της δημοφιλίας της ιταλικής εταιρείας που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες-έργα τέχνης στο χέρι, με εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια, αναμένεται να φέρει γενικότερη αύξηση στις πωλήσεις μοτοσυκλετών Bimota και περισσότερα έσοδα στα ταμεία.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Το επόμενο λογικό βήμα λοιπόν έγινε, από την στιγμή που η Kawasaki απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ιταλικής εταιρείας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή την φορά η Bimota έχει ισχυρότερη οικονομική επιφάνεια, χάρη στην στήριξη του Akashi. Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία των πράσινων, οι οποίοι μετρούν ήδη 7 Παγκόσμιους τίτλους, θα αποτελέσει σημαντικό υποστηρικτικό παράγοντα, γλιτώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα από την δημιουργία ενός τμήματος R&D από το μηδέν.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Αν και η αγωνιστική μοτοσυκλέτα της Bimota δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, δεν περιμένουμε να δούμε στις πίστες το ιδιόρρυθμο hub-steering μπροστινό του εργοστασίου από το Rimini. Αν και με πολλά πλεονεκτήματα, το βασικό μειονέκτημα της απουσίας σωστής πληροφόρησης τέτοιου είδους συστημάτων διεύθυνσης για το τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τον μπροστινό τροχό, έχει αφήσει το πιο απλό κατασκευαστικά τηλεσκοπικό πιρούνι να κυριαρχήσει στους αγώνες.

Ετικέτες