Αποσύρεται από τους αγώνες ο Melandri!

Ανακοίνωσε την απόφασή του
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

10/7/2019

Οι φήμες ήδη οργίαζαν εδώ και αρκετές μέρες, σχετικά με το μέλλον της αγωνιστικής καριέρας του Marco Melandri, και τελικά ο ίδιος ο Ιταλός αναβάτης της Yamaha επιβεβαίωσε επίσημα ότι στο τέλος της φετινής σεζόν θα αποχωρήσει από τους αγώνες. Ο Melandri αγωνίζεται φέτος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Motul WSBK με την ομάδα της GRT Yamaha, με τα αποτελέσματά του μέχρι στιγμής να είναι κατώτερα των προσδοκιών. Ο Melandri βρίσκεται προς το παρόν στην ένατη θέση της βαθμολογίας, με την καλύτερη συγκομιδή βαθμών να έχει γίνει στους αγώνες του Phillip Island και της Jerez.


Η απόφασή του αυτή, βάζει τέλος σε μια πορεία τριών δεκαετιών, κατά την οποία έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες, τόσο στα GP όσο και στα Superbikes. Παρ' όλα αυτά, οι "φτωχές" επιδόσεις του φέτος δεν του δίνουν πλέον το κίνητρο για να συνεχίσει, όπως δήλωσε και ο ίδιος: "Η απόφαση να αποσυρθώ από τους αγώνες ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Το σκέφτομαι εδώ και καιρό, πριν από τον αγώνα της Imola, και τελικά αποφάσισα να το κάνω πράξη στο τέλος της σεζόν του 2019", δήλωσε ο Melandri μέσω ενός δελτίου τύπου που έδωσε στην δημοσιότητα. "Είμαι ακόμη ανταγωνιστικός και ίσως είναι καλύτερα να σταματήσω τώρα, που ακόμη απολαμβάνω το να αγωνίζομαι. Μετά την λήψη της απόφασής μου νιώθω σα να έφυγε ένα τεράστιο βάρος από πάνω μου και τώρα που γνωρίζουν όλοι ότι είναι η τελευταία μου χρονιά, μου δίνει περισσότερο κίνητρο για καλά αποτελέσματα μέχρι το τέλος της χρονιάς." Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η δήλωσή του, ότι πλέον κάθε γύρο σε κάθε αγώνα θα τον αντιμετωπίζει σαν να είναι ο γύρος για την pole position, πιέζοντας για το καλύτερο αποτέλεσμα.


Τα στατιστικά της μέχρι τώρα πορείας του Melandri είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, καθώς σε ηλικία 15 ετών έγινε ο νεότερος αναβάτης που κέρδισε αγώνα σε GP (στην κατηγορία των 125), ένα ρεκόρ που παρέμεινε για μια ολόκληρη δεκαετία, ενώ τη δεύτερη σεζόν στην κατηγορία έχασε το πρωτάθλημα για μόλις έναν βαθμό! Τελικά, ο πρώτος του παγκόσμιος τίτλος ήρθε κατά την διάρκεια της τρίτης του χρονιάς στα 250 (το 2002), κερδίζοντας εννέα αγώνες.
Την επόμενη χρονιά ο Melandri μεταπήδησε στα MotoGP και το 2005 τερμάτισε δεύτερος στην βαθμολογία πίσω από τον Valentino Rossi, κάτι που αποτελεί και το καλύτερό του αποτέλεσμα στην κορυφαία κατηγορία, έχοντας και δύο νίκες στους τελευταίους αγώνες εκείνης της χρονιάς. Το 2011 ο Ιταλός αναβάτης πέρασε στα WSBK, με μια δεύτερη και μια τρίτη θέση στο πρωτάθλημα, στις πρώτες του δύο χρονιές. Με 75 τερματισμούς στο βάθρο εκ των οποίων οι 22 ήταν στο ψηλότερο σκαλί, ο Melandri αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους αναβάτες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbikes όλων των εποχών.

Ετικέτες

Motul WorldSBK: Αύξηση προσέλευσης θεατών κατά 4,5% στη σεζόν του 2026

569.619 θεατές το 2026 - Στο Portimao η μεγαλύτερη προσέλευση της χρονιάς
WSBK
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/10/2026

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike ολοκλήρωσε την 39η σεζόν της ιστορίας του με αυξημένη προσέλευση θεατών, καταγράφοντας άνοδο 4,5% σε σχέση με το 2025. Συνολικά 569.619 φίλοι των αγώνων βρέθηκαν στις πίστες των 12 γύρων της χρονιάς σε εννέα διαφορετικές χώρες.

Η αύξηση καταγράφηκε παρά το γεγονός ότι ο τίτλος των αναβατών κρίθηκε δύο γύρους πριν από το τέλος, σε αντίθεση με το 2025, όταν η μάχη παρέμεινε ανοιχτή μέχρι τον τελευταίο αγώνα. Η μέση προσέλευση ξεπέρασε τους 47.000 θεατές ανά αγωνιστικό τριήμερο.

Το Portimao στην κορυφή

Ο δεύτερος γύρος της χρονιάς, στην πίστα του Portimao στην Πορτογαλία, συγκέντρωσε το μεγαλύτερο κοινό της σεζόν, με 82.132 θεατές. Σημαντικό ρόλο έπαιξε φυσικά η παρουσία του Miguel Oliveira, ο οποίος έγινε ο πρώτος μόνιμος Πορτογάλος αναβάτης του WorldSBK από το 2005.

Oliveira

Ο Oliveira έδωσε στους συμπατριώτες του αρκετούς λόγους να γεμίσουν τις εξέδρες, καθώς κατέκτησε το πρώτο του βάθρο στον αγώνα του Σαββάτου και ακολούθησαν ακόμη δύο την Κυριακή, ολοκληρώνοντας το αγωνιστικό τριήμερο με τρία βάθρα.

Η φετινή προσέλευση ήταν σχεδόν 30.000 θεατές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περσινή, ενώ ξεπέρασε κατά περίπου 26.000 το προηγούμενο ρεκόρ της πίστας, που είχε σημειωθεί το 2019.

Ρεκόρ σε Πορτογαλία και Ιταλία

Η αυξημένη προσέλευση δεν περιορίστηκε στο Portimao. Στο Estoril, περίπου 190 χιλιόμετρα βορειότερα, βρέθηκαν 36.257 θεατές, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ για την πίστα και ξεπερνά κατά περισσότερους από 2.000 το προηγούμενο, που είχε καταγραφεί το 2025.

Bulega

Ρεκόρ σημειώθηκαν και στους δύο ιταλικούς γύρους. Στο Misano, ο έβδομος γύρος του πρωταθλήματος συγκέντρωσε 76.170 θεατές, καταγράφοντας την υψηλότερη προσέλευση από το 2015 τουλάχιστον.

Στην Cremona, η στέψη του Nicolo Bulega ως Παγκόσμιου Πρωταθλητή για το 2026 έγινε μπροστά σε 45.977 θεατές. Πρόκειται για νέο ρεκόρ στα τρία χρόνια που το WorldSBK επισκέπτεται την πίστα, με διαφορά σχεδόν 2.000 θεατών από την προηγούμενη καλύτερη επίδοση.

Η προσέλευση ανά αγώνα το 2026

Γύρος

Θεατές

Αυστραλία

47.532

Πορτογαλία

82.132

Ολλανδία

57.494

Ουγγαρία

Δεν ανακοινώθηκε

Τσεχία

53.952

Aragon

28.387

Emilia-Romagna (Misano)

76.170

Ηνωμένο Βασίλειο

50.881

Γαλλία

50.013

Ιταλία (Cremona)

45.977

Estoril

36.257

Ισπανία

40.824

Bulega

Συνολικά, το WorldSBK προσέλκυσε 569.619 θεατές μέσα στο 2026, σημειώνοντας αύξηση 4,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.