Αποσύρεται από τους αγώνες ο Melandri!

Ανακοίνωσε την απόφασή του
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

10/7/2019

Οι φήμες ήδη οργίαζαν εδώ και αρκετές μέρες, σχετικά με το μέλλον της αγωνιστικής καριέρας του Marco Melandri, και τελικά ο ίδιος ο Ιταλός αναβάτης της Yamaha επιβεβαίωσε επίσημα ότι στο τέλος της φετινής σεζόν θα αποχωρήσει από τους αγώνες. Ο Melandri αγωνίζεται φέτος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Motul WSBK με την ομάδα της GRT Yamaha, με τα αποτελέσματά του μέχρι στιγμής να είναι κατώτερα των προσδοκιών. Ο Melandri βρίσκεται προς το παρόν στην ένατη θέση της βαθμολογίας, με την καλύτερη συγκομιδή βαθμών να έχει γίνει στους αγώνες του Phillip Island και της Jerez.


Η απόφασή του αυτή, βάζει τέλος σε μια πορεία τριών δεκαετιών, κατά την οποία έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες, τόσο στα GP όσο και στα Superbikes. Παρ' όλα αυτά, οι "φτωχές" επιδόσεις του φέτος δεν του δίνουν πλέον το κίνητρο για να συνεχίσει, όπως δήλωσε και ο ίδιος: "Η απόφαση να αποσυρθώ από τους αγώνες ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Το σκέφτομαι εδώ και καιρό, πριν από τον αγώνα της Imola, και τελικά αποφάσισα να το κάνω πράξη στο τέλος της σεζόν του 2019", δήλωσε ο Melandri μέσω ενός δελτίου τύπου που έδωσε στην δημοσιότητα. "Είμαι ακόμη ανταγωνιστικός και ίσως είναι καλύτερα να σταματήσω τώρα, που ακόμη απολαμβάνω το να αγωνίζομαι. Μετά την λήψη της απόφασής μου νιώθω σα να έφυγε ένα τεράστιο βάρος από πάνω μου και τώρα που γνωρίζουν όλοι ότι είναι η τελευταία μου χρονιά, μου δίνει περισσότερο κίνητρο για καλά αποτελέσματα μέχρι το τέλος της χρονιάς." Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η δήλωσή του, ότι πλέον κάθε γύρο σε κάθε αγώνα θα τον αντιμετωπίζει σαν να είναι ο γύρος για την pole position, πιέζοντας για το καλύτερο αποτέλεσμα.


Τα στατιστικά της μέχρι τώρα πορείας του Melandri είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, καθώς σε ηλικία 15 ετών έγινε ο νεότερος αναβάτης που κέρδισε αγώνα σε GP (στην κατηγορία των 125), ένα ρεκόρ που παρέμεινε για μια ολόκληρη δεκαετία, ενώ τη δεύτερη σεζόν στην κατηγορία έχασε το πρωτάθλημα για μόλις έναν βαθμό! Τελικά, ο πρώτος του παγκόσμιος τίτλος ήρθε κατά την διάρκεια της τρίτης του χρονιάς στα 250 (το 2002), κερδίζοντας εννέα αγώνες.
Την επόμενη χρονιά ο Melandri μεταπήδησε στα MotoGP και το 2005 τερμάτισε δεύτερος στην βαθμολογία πίσω από τον Valentino Rossi, κάτι που αποτελεί και το καλύτερό του αποτέλεσμα στην κορυφαία κατηγορία, έχοντας και δύο νίκες στους τελευταίους αγώνες εκείνης της χρονιάς. Το 2011 ο Ιταλός αναβάτης πέρασε στα WSBK, με μια δεύτερη και μια τρίτη θέση στο πρωτάθλημα, στις πρώτες του δύο χρονιές. Με 75 τερματισμούς στο βάθρο εκ των οποίων οι 22 ήταν στο ψηλότερο σκαλί, ο Melandri αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους αναβάτες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbikes όλων των εποχών.

Ετικέτες

Motul WSBK: Πνίγηκε στη βροχή η 2η μέρα του Portimao Test, δεν θέλουν ευρωπαϊκές preseason δοκιμές οι ομάδες

Αλλαγές στο τοπίο των preseason δοκιμών θα φέρει η επόμενη χρονιά, καθώς η προετοιμασίες εν μέσω ευρωπαϊκού Χειμώνα αποδεικνύονται προβληματικές και πανάκριβες
wsbk portimao test
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/3/2026

Τρία επίσημα τεστ έχουν γίνει προ της έναρξης του πρωταθλήματος το 2026 και όλα ταλαιπωρήθηκαν από τον καιρό. Ειδικά τα δύο μεγάλα επίσημα τεστ σε Jerez και Portimao τον Ιανουάριο υπέφεραν από τη βροχή, τον αέρα και τις χαμηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα αναβάτες και ομάδες να έχουν ελάχιστο ωφέλιμο χρόνο για να κάνουν τη δουλειά τους, ξοδεύοντας πολλά χρήματα που δεν δικαιολογούνται εκ του αποτελέσματος.

Στο διήμερο Portimao Test, που έγινε Δευτέρα 9 και Τρίτη 10 Μαρτίου, μόνο την πρώτη μέρα υπήρχαν καλές συνθήκες για ουσιαστική δουλειά, ενώ τη δεύτερη σχεδόν ουδείς ασχολήθηκε να οδήγηση στην πίστα. Για την ακρίβεια, προσπάθησε για δύο γύρους ο νεοαφιχθείς Άγγλος Tommy Bridewell (Ducati) χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και επίσης ο αναβάτης WSSP Phillip Oetl (Ducati). Αυτοί ήταν οι μόνοι που έγραψαν χρόνους στη δοκιμή, με όλες τις υπόλοιπες ομάδες να χρησιμοποιούν τη μέρα για να τα μαζέψουν.

Εξ αυτών οι BMW, Bimota και Yamaha δήλωσαν πως θα μείνουν στο Portimao για να κάνουν ιδιωτική δοκιμή την Παρασκευή, καθώς οι προγνώσεις δίνουν καλύτερο καιρό, ενώ η Aruba Ducati ήταν ήδη καθ’ οδόν προς επιστροφή στην Ιταλία.

Στην πορεία προς την έναρξη της φετινής σεζόν οι αναβάτες είχαν μόνο το τεστ του Phillip Island, μια βδομάδα προ του πρώτου γύρου του 2026, για να δουλέψουν σε στεγνές συνθήκες και αυτό αναδεικνύεται σε σοβαρό πρόβλημα για ομάδες που έχουν μεγάλες αλλαγές είτε στις μοτοσυκλέτες ή στις συνθέσεις τους και συνεπώς θέλουν αρκετό χρόνο στην πίστα για να βρουν τα νέα τους πατήματα.

Υπολογίζεται πως κάθε επίσημο τεστ κοστίζει σε κάθε ομάδα περί τα 25.000 ευρώ για τα μεταφορικά κόστη ανθρώπων, υλικών και όλων των συμπαραμαρτυρούντων όπως διαμονή, διατροφή κλπ. Αυτά χωρίς τα λειτουργικά κόστη της δοκιμής, για παράδειγμα αναλώσιμα και τυχόν ζημιές στις μοτοσυκλέτες.

Για τον λόγο αυτόν, οι κατασκευαστές πρόκειται να συζητήσουν με τη Dorna επί του θέματος, ζητώντας να υιοθετηθεί μια τακτική ανάλογη με το MotoGP, δηλαδή τέλος στα ευρωπαϊκά τεστ τον Χειμώνα και στη θέση τους να πηγαίνουν σε πίστες που να εγγυώνται καλές καιρικές συνθήκες κατά τους πρώτους μήνες της χρονιάς. Όπως έγινε στο φθινοπωρινό Phillip Island, σε αντίθεση με τις χειμωνιάτικες επισκέψεις σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Το πρόβλημα με αυτή τη λογική έγκειται στο ότι στο φετινό καλεντάρι του WSBK υπάρχει μόνο ένας αγώνας εκτός Ευρώπης, αυτός της Αυστραλίας στο Phillip Island – και, από το 2027, στη νέα πίστα που θα μεταφερθεί, πιθανότατα The Bend στην Αδελαΐδα.

Έτσι ο επαναπρογραμματισμός των preseason τεστ περνά μέσα από την ανανέωση του προγράμματος του WSBK, ένα άλλο ζήτημα που επίσης βρίσκεται στο τραπέζι με φόντο τον παγκόσμιο χαρακτήρα του πρωταθλήματος. Πίστες που ακούγονται ως υποψήφιες για να ενταχθούν στο παγκόσμιο Superbikes είναι η Lusail του Κατάρ και η Buriram της Ταϊλάνδης, αμφότερες ιδανικές για χειμερινές δοκιμές με καλό καιρό.

Ετικέτες