WorldSBK 2024, Jerez FP - Michael Ruben Rinaldi πρώτος και καλύτερος

Bulega και Razgatlioglu 2ος και 3ος αντίστοιχα, στον γύρο που θα κρίνει τον πρωταθλητή
WorldSBK 2024, Jerez FP - Michael Ruben Rinaldi πρώτος και καλύτερος
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

18/10/2024

Ίσως να μην το περίμενε κανείς ωστόσο ο Michael Ruben Rinaldi κατάφερε να σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο στα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής, πάνω από τους συνήθεις ύποπτους.

Για γερά νεύρα αναμένεται το φινάλε της φετινής σεζόν του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike καθώς ο γύρος στη Jerez θα κρίνει και τον φετινό πρωταθλητή με τον Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) να έχει ωστόσο ένα σημαντικό προβάδισμα (+46) έναντι του δεύτερου στην κατάταξη Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati).

WorldSBK 2024, Jerez FP - Michael Ruben Rinaldi πρώτος και καλύτερος

Οι δύο πρωτοπόροι του πρωταθλήματος είχαν το μυαλό τους στις ημέρες αγώνα που ακολουθούν και έδωσαν την ευκαιρία στον Michael Ruben Rinaldi (Team Motocorsa Racing) να βρεθεί στην κορυφή των ελεύθερων δοκιμαστικών στο δεύτερο session με τον Ιταλό να αξιοποιεί στο έπακρο τα SCQ ελαστικά της Pirelli που έχουν και την πιο μαλακή γόμα από όλα, όταν κανείς άλλος δεν έκανε το ίδιο για να φτάσει στο 1:39.591 όταν στα πρώτα ελεύθερα βρέθηκε στην 11η θέση.

Bulega και Razgatlioglu βρέθηκαν στην κορυφή με μόλις 0,022 δλ. να τους χωρίζει στα πρώτα ελεύθερα έχοντας πίσω τους τον Andrea Iannone (Team GoEleven). Ο Bulega το απόγευμα, έκανε παρόμοιο χρόνο -1:39.741 έναντι 1:39.744 το πρωί!- για να πάρει κατάταξη πίσω από τον Rinaldi έχοντας πίσω του τον Τούρκο με διαφορά 0,175 δλ. χωρίς να βελτιώνει τον χρόνο του σε σχέση με το πρωί. 

WorldSBK 2024, Jerez FP - Michael Ruben Rinaldi πρώτος και καλύτερος

Bulega και Razgatlioglu προφανώς δοκίμαζαν όλη την ημέρα τις μοτοσυκλέτες τους με ρυθμίσεις για συνθήκες αγώνα, με τον Τούρκο να βάζει την εργοστασιακή του M 1000 RR ανάμεσα στην Ducati του Bulega και του Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) που είχε τον τέταρτο καλύτερο χρόνο. Την πρώτη πεντάδα έκλεισε ο Jonathan Rea (Pata Prometeon Yamaha) με διαφορά μικρότερη από δύο δέκατα από τον Rinaldi με το χρονόμετρο να σταματά στο 1:39.874 για τον έξι φορές παγκόσμιο πρωταθλητή.

Από την άλλη απογοητευτική ήταν η εμφάνιση της εργοστασιακής ομάδας της Honda με τον Iker Lecuona να μην καταφέρνει κάτι καλύτερο από την 14η θέση με το 1:40.241 να έρχεται στο FP1. Ο ομόσταυλός του, Xavi Vierge, είχε τον 17ο ταχύτερο χρόνο (1:40.688), ενώ ο wild card Tetsuta Nagashima βρέθηκε τρεις θέσεις ακόμη χαμηλότερα με καλύτερο χρόνο το 1:41.270.

Motul WSBK, Misano: Εκτός μάχης ξανά ο Jake Dixon - Τον αντικαθιστά ο Ryan Vickers στη Honda HRC

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία με τα προβλήματα τραυματισμού για τον Βρετανό
Vickers to replace Dixon
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

4/6/2026

Η πρώτη σεζόν του Jake Dixon στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike εξελίσσεται πολύ διαφορετικά από ό,τι θα περίμενε ο ίδιος και η Honda HRC. Ο Βρετανός αναβάτης, που έχασε το ξεκίνημα της χρονιάς λόγω σοβαρού τραυματισμού στον καρπό κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών, θα απουσιάσει και από τον γύρο του Misano στις 12-14 Ιουνίου, καθώς η αποθεραπεία του απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Ο πρώην διεκδικητής του τίτλου στη Moto2 πραγματοποίησε το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του με την εργοστασιακή Honda στον προηγούμενο αγώνα της Aragon, όμως η επιστροφή του αποδείχθηκε σύντομη.

Παρότι κατάφερε να ολοκληρώσει τον πρώτο αγώνα του Σαββατοκύριακου, οι ενοχλήσεις και η κόπωση στον τραυματισμένο καρπό αυξήθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα να κριθεί ακατάλληλος για συμμετοχή στους αγώνες της Κυριακής μετά το warm-up.

Ο τραυματισμός εξακολουθεί να τον περιορίζει

Μετά την αποχώρησή του από την Aragon, ο Dixon είχε δηλώσει πως δεν διέθετε ακόμη την απαιτούμενη δύναμη για να αντέξει τις απαιτήσεις ενός πλήρους αγωνιστικού τριημέρου.

Η Honda είχε αρχικά εκφράσει την αισιοδοξία ότι ο Βρετανός θα επέστρεφε στο Misano δίπλα στον Somkiat Chantra, όμως η κατάσταση εξελίχθηκε διαφορετικά.

Στη νεότερη ενημέρωσή της, η Honda HRC ανέφερε ότι, “Παρά την ενθαρρυντική πρόοδο, ο Jake χρειάζεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο το επόμενο στάδιο του προγράμματος αποκατάστασης κατά τις τέσσερις εβδομάδες που απομένουν έως τον αγώνα του Donington.”

Ως αποτέλεσμα, ο Dixon δεν θα λάβει μέρος στο Misano.

Dixon

Ο Ryan Vickers παίρνει τη θέση του

Η Honda έχει ήδη χρησιμοποιήσει αρκετούς αναβάτες ως αντικαταστάτες του Dixon κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Αρχικά επιστρατεύτηκε ο Jonathan Rea, ενώ αργότερα αγωνίστηκε και ο Yuki Kunii.

Για το Misano, όμως, η επιλογή της ομάδας είναι διαφορετική. Ο Ryan Vickers θα βρεθεί στο γκαράζ της Honda HRC δίπλα στον Somkiat Chantra, όπως επιβεβαίωσε επίσημα η ομάδα.

Ο Βρετανός διαθέτει ήδη εμπειρία από το WorldSBK, καθώς αγωνίστηκε ολόκληρη τη σεζόν του 2025 με τη Motocorsa Racing Ducati. Η καλύτερη επίδοσή του ήταν η έβδομη θέση στην Ουγγαρία, ενώ φέτος συμμετείχε ως wildcard στον εναρκτήριο αγώνα του Phillip Island με τη Honda, κατακτώντας έναν βαθμό χάρη στη 15η θέση.

Στόχος η επιστροφή στο Donington

Η απόφαση της Honda δείχνει ότι προτεραιότητα αποτελεί πλέον η πλήρης αποκατάσταση του Dixon και όχι μια βιαστική επιστροφή στη δράση.

Με το Donington Park να ακολουθεί μετά το Misano, η βρετανική πίστα θεωρείται πλέον ο πιο ρεαλιστικός στόχος για την επιστροφή του 29χρονου αναβάτη, ο οποίος εξακολουθεί να προσπαθεί να αφήσει πίσω του έναν τραυματισμό που έχει επηρεάσει καθοριστικά το ξεκίνημα της καριέρας του στο WorldSBK.

Μέχρι τότε, ο Ryan Vickers θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του απέναντι στον ανταγωνισμό της κορυφαίας κατηγορίας παραγωγής μοτοσυκλετών, εκπροσωπώντας τα χρώματα της Honda HRC στο Misano.