Alex Lowes - Υπέγραψε με την Bimota by Kawasaki Racing Team για το 2025

Μένει να δούμε ποιος θα καλύψει τη δεύτερη θέση της νέας ομάδας σύμπραξης "πρασίνων" και Ιταλών
Alex Lowes signs with Kawasaki
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/6/2024

Ο αναβάτης της KRT Alex Lowes υπέγραψε την ανανέωση του συμβολαίου του με τη νέα Bimota by Kawasaki Racing Team για το 2025.

Το 2020 ο Βρετανός αναβάτης είχε υπογράψει συμβόλαιο με την KRT, κάνοντας ντεμπούτο με νίκη μάλιστα, για να προηγηθεί του Πρωταθλήματος. Όμως θα χρειαζόταν 4 ακόμη χρόνια πριν πάρει τη δεύτερη νίκη του, στον ίδιο αγώνα με την πρώτη του, στην Αυστραλία. Ο Lowes έχει στο ενεργητικό του 17 βάθρα με την KRT, ενώ στην τρέχουσα σεζόν βρίσκεται στην 4η θέση της γενικής κατάταξης, μετά από τερματισμούς στην πρώτη εξάδα στους μέχρι τώρα 9 γύρους.

Τώρα μένει να δούμε αν θα υπογράψει και ο Axel Bassani με τη νέα Bimota by Kawasaki, ή αν βρεθεί κάποιος άλλος στη δεύτερη θέση της ομάδας.

Ετικέτες

Yamaha R9 WorldSSP - Η αγωνιστική έκδοση στο WorldSBK 2025

Τρικύλινδρη συμμετοχή για την Iwata, με τον Stefano Manzi
Yamaha R9 WorldSSP
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/10/2024

Για το 2025 ο Stefano Manzi θα συνεχίσει να αγωνίζεται με τη Pata Yamaha Ten Kate Racing Team στην κατηγορία WorldSSP του WorldSBK, αφήνοντας στην άκρη το τετρακύλινδρο R6 του 2024 για να εξελίξει και να προωθήσει το νέο τρικύλινδρο R9.

Μπορεί το τρικύλινδρο R9 να είναι η ευκαιρία που έψαχνε τόσο η Yamaha όσο και ο Manzi, για να πάρουν τελικά μαζί τον τίτλο στο WorldSSP, αφού με το R6 ο 25χρονος Ιταλός ήταν 2ος στο Πρωτάθλημα τόσο το 2023 όσο και το 2024.

Ο Manzi είναι από τα ταλέντα που κατάφεραν να αγωνιστούν στα πρώτα στάδια του MotoGP (Moto3 και Μοτο2), όμως δεν μπόρεσαν να πείσουν (χορηγούς και εργοστάσια) για να ανέβουν στη μεγάλη κατηγορία, και συνεχίζουν στο WorldSBK.

Τώρα μένει να δούμε αν ο ένας λιγότερος κύλινδρος και τα 291 περισσότερα κυβικά, μαζί με την φρέσκια σχεδίαση, δώσουν πλεονέκτημα στον Manzi με το R9.

Το R&D της Yamaha Motor Europe σχεδίασε από την αρχή το R9 με στόχο τον τίτλο -με σημαντική υποστήριξη και επιρροή από τη Yamaha Japan-, και τώρα μας δείχνει για πρώτη φορά φωτογραφίες από την αγωνιστική έκδοση την οποία θα πιλοτάρει ο Manzi το 2025.

Stefano Manzi

Ο Manzi θα πάρει μια πρώτη γεύση από την R9 WorldSSP στις δοκιμές της Cremona τον Νοέμβριο, ενώ μένει να δούμε πόσες από τις ομάδες που αγωνίζονται με Yamaha στο Πρωτάθλημα (είναι αρκετές) θα αλλάξουν μοτοσυκλέτα από το R6 στο R9, ή αν θα παραμείνουν στην τετρακύλινδρη δοκιμασμένη βάση.

Συγκρίνοντας τις μοτοσυκλέτες βάσης (R6 Race & R9), βλέπουμε τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:

 

Yamaha YZF-R6 Race

Yamaha YZF-R9

Κινητήρας

Τετρακύλινδρος εν σειρά

Τρικύλινδρος εν σειρά

Κυβισμός (cc)

599

890

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

116,8 / 14.500

117,3 / 10.000

Ροπή (kgm / rpm)

6,3 / 10.500

9,5 / 7.000

Γωνία κάστερ

24

22,35

Ίχνος

97

94

Μεταξόνιο

1.375

1.420

Βάρος με υγρά (kg)

185

195

Ρεζερβουάρ (l)

17

14

Σαφώς διαφορετική απόδοση των δυο κινητήρων, με πιο χαμηλόστροφη και πολύ πιο ροπάτη απόδοση (+3,2 κιλά ροπής) για το R9, πιο “κοφτερές” τιμές κάστερ και ίχνους, μεγαλύτερο μεταξόνιο, μικρότερο ρεζερβουάρ αλλά και μεγαλύτερο βάρος για την τρικύλινδρη μοτοσυκλέτα. Όλα αυτά βέβαια, πριν παραλάβουν τις μοτοσυκλέτες οι ομάδες και τις βελτιώσουν για τους αγώνες.

Yamaha R9 WorldSSP

 

Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά και στα πρόσθετα αξεσουάρ του R9 WorldSSP σε σχέση με το R9 παραγωγής, η Yamaha δεν έχει ακόμα ανακοινώσει το παραμικρό, ενώ από τις πρώτες φωτογραφίες βλέπουμε πιρούνι και αμορτισέρ της Ohlins, και όχι της KYB, ενώ έχει αφαιρεθεί ο εξοπλισμός δρόμου, και έχουν προστεθεί προστατευτικά στις μανέτες, διαφορετικά καλύμματα κυλίνδρων, αγωνιστική τάπα ρεζερβουάρ, αγωνιστική σέλα, αγωνιστικοί διακόπτες, διαφορετική τιμονόπλακα, αγωνιστικά όργανα και ολόσωμη Akrapovic εξάτμιση. Yamaha YZF-R9 WorldSSP

 

Τα παραπάνω είναι αυτά που φαίνονται σε μια πρώτη εξέταση των φωτογραφιών, και μένει να δούμε κάποια στιγμή μια πιο αναλυτική παρουσίαση της μοτοσυκλέτας από τη Yamaha.

Ετικέτες