Ανασκόπηση της προσπάθειας του Γιάννη Περιστερά στο WSSP300 2022

Λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης σεζόν του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
Γιάννης Περιστεράς WSSP300 2022
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/12/2022

Ο Γιάννης Περιστεράς ολοκλήρωσε την πρώτη σεζόν του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WorldSBK, στην εξαιρετικά ανταγωνιστική κατηγορία - φυτώριο ταλέντων WSSP300. Λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης χρονιάς του στον θεσμό, ας δούμε την ανασκόπηση του 2022 για τον νεαρό Έλληνα αγωνιζόμενο.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της ομάδας του Γιάννη Περιστερά:

"To 2022 ήταν μια σημαντική χρονιά για τον Ελληνικό Αθλητισμό του Μηχανοκίνητου κόσμου της Μοτοσυκλέτας, καθώς για πρώτη φορά μετά το 1996 ένας Έλληνας οδηγός συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike WSBK! Ο 17χρονος Γιάννης Περιστεράς αγωνίστηκε στην κατηγορία WSSP300 με την Ιταλική ομάδα ProGP Racing Team με Yamaha R3.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε 8 Αγωνιστικές συναντήσεις με δύο Αγώνες σε κάθε πίστα, δηλαδή συνολικά 16 Αγώνες, με 30 οδηγούς από όλον τον κόσμο στις μόνιμες συμμετοχές και δύο οδηγούς σε κάθε Αγώνα ως έκτακτες συμμετοχές.

Το ξεκίνημα στην πίστα της Αραγκόν στην Ισπανία δεν πήγε όπως περίμενε ο νεαρός (16 χρόνων τότε) οδηγός που αναγκάστηκε να μείνει εκτός Αγώνα, λόγω προβλημάτων υγείας (γαστρεντερίτιδα) που δεν του επέτρεψαν να κάνει το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο.

Όμως στον επόμενο Αγώνα στο Άσσεν της Ολλανδίας ο Έλληνας οδηγός έδειξε την ταχύτητα, ειδικά στις Ελεύθερες Δοκιμές και τελικά εκκινώντας 32ος (λόγω πτώσης στις Κατατακτήριες) τερμάτισε 21ος, σημειώνοντας πολύ καλές επιδόσεις σε τελική ταχύτητα και χρόνο ταχύτερου γύρου, αλλά και σε κερδισμένες θέσεις μέσα στον αγώνα.

Στην Πορτογαλική πίστα του Εστορίλ ο Γιάννης έγινε 17 χρόνων και ήταν η μόνη πίστα στην οποία δεν είχε κάνει ποτέ ούτε ένα γύρο. Τερμάτισε 24ος, δίνοντας μάχη στο δεύτερο γκρουπ του Αγώνα.

Στο Ιταλικό Μιζάνο ο Γιάννης Περιστεράς έδειξε γιατί αξίζει μια θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μετά από μια εξαιρετική απόδοση και τον τερματισμό στην 16η θέση, λόγω προβλήματος με τα φρένα της μοτοσυκλέτας του, αφού προηγουμένως είχε δώσει τη μάχη μέσα στο πρώτο γκρουπ και μάλιστα έχοντας σημειώσει ταχύτερο γύρο αγώνα από τον αντίστοιχο του νικητή!

Στο Μοστ της Τσεχίας με συντηρητική επιλογή της ομάδας στα ελαστικά, όταν έπεσε βροχή στο ξεκίνημα του Αγώνα, τερμάτισε 18ος. Στην Γαλλία και το Μανί-Κουρς δεν κατάφερε να ακολουθήσει το ρυθμό του πρώτου γκρουπ και αρκέστηκε στην 22η θέση.

Στην Καταλονία και την πίστα της Βαρκελώνης ο Έλληνας οδηγός επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις και έμεινε στο γκρουπ των πρώτων οδηγών μέχρι δύο γύρους πριν το τέλος όταν το μπροστινό του ελαστικό είχε σημαντικό πρόβλημα φθοράς και τον έριξε στην 24η θέση. Ήταν όμως πολύ δυνατός και σε ταχύτερο γύρο και σε προσπεράσματα μέσα στον Αγώνα.

Στον τελευταίο Αγώνα της χρονιάς στο Πορτιμάο έκανε το καλύτερο δυνατό φινάλε, έδωσε τη μάχη για τη 12η θέση μέσα στο πρώτο γκρουπ και τελικά τερμάτισε μόλις 0.072 του δευτερολέπτου από την 15η θέση που θα του έδινε τον πρώτο του βαθμό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η διαφορά του ήταν 5.541 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή που είναι η μικρότερή του διαφορά όλη τη χρονιά, πέτυχε τον 9ο ταχύτερο γύρο του Αγώνα και έδειξε, όπως και στο Μιζάνο, ότι δεν έχει να ζηλέψει πολλά από τους πρωταγωνιστές της WSSP300.

Ήταν λοιπόν μια καλή πρώτη χρονιά, με δεδομένο ότι ήταν ανάμεσα στους τρεις οδηγούς (από τους 30) με τη μικρότερη αγωνιστική εμπειρία στις πίστες του Παγκοσμίου. Η βελτίωσή του φάνηκε και στην τελευταία αγωνιστική εκδήλωση της χρονιάς, που ήταν το Winter Cup στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου και έδειξε ότι οδηγικά, αλλά και από πλευράς φυσικής κατάστασης είχε μεγάλη διαφορά σε σχέση με το ξεκίνημα του 2022.

Ο στόχος τώρα είναι η καλύτερη δυνατή χειμερινή προετοιμασία ενόψει της δεύτερης χρονιάς του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WSSP300.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ – Οδηγός ProGP Racing

“Η πρώτη αυτή χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν σίγουρα ένα όνειρο για έναν Έλληνα οδηγό και μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος από τη συνολική παρουσία μου, μέσα και έξω από τις πίστες. Κατάφερα να δώσω το παρόν στο γκρουπ της μάχης για τις πρώτες θέσεις αρκετές φορές και τώρα ο στόχος είναι αυτό να γίνεται σε κάθε Αγώνα. Επίσης πρέπει να βελτιώσω την απόδοσή μου στον ένα γύρο για καλύτερες θέσεις στις Κατατακτήριες. Δεν κατάφερα να πάρω βαθμούς, όπως είχε κάνει ο κόουτς μου Γιάννης Μπούστας το 1996 και αυτός είναι ο νέος στόχος για το 2023. Θέλω να τον ευχαριστήσω για την υπομονή που χρειάστηκε στην προετοιμασία μας, όπως επίσης τον πατέρα μου Νίκο και όλους τους χορηγούς που βοήθησαν στο να γίνει πραγματικότητα αυτή η συμμετοχή.”

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΣΤΑΣ – Κόουτς

“Μπορώ να πω ότι ήταν μια χρονιά που ο Γιάννης είχε καλά δείγματα αγωνιστικής παιδείας και ακολούθησε ένα εντατικό πρόγραμμα προπόνησης, ειδικά από το καλοκαίρι και μετά. Φτάσαμε πολύ κοντά σε εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά αντιμετωπίσαμε και τεχνικά προβλήματα που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε με την ομάδα. Θεωρώ ότι μπήκαν οι βάσεις για να δούμε στο μέλλον έναν Έλληνα οδηγό να δίνει τη μάχη για τους βαθμούς σε κάθε Αγώνα και γιατί όχι τη μάχη του βάθρου. Σε αυτήν την κατηγορίας όλοι και όλα είναι πάρα πολύ κοντά.”

OMAR MENGHI – Ιδιοκτήτης ProGP Racing Team

“Ο Γιάννης ήταν μια πολύ ευχάριστη συμμετοχή της ομάδας μας φέτος και μέσα από τη δουλειά που κάναμε όλη τη χρονιά καταφέραμε να εκτιμήσουμε τις οδηγικές του αρετές και να δουλέψουμε πάνω στις αδυναμίες του. Μπορώ να πω ότι έχει την ταχύτητα και μπορεί να κάνει καλούς αγώνες και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε τη συνεργασία μας και το 2023. Θα προσπαθήσουμε να του δίνουμε πάντα μια ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα και με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία και τη βοήθεια στην ομάδα τον Γιάννη Μπούστα και τον Νίκο Περιστερά. Κοιτάμε μπροστά στο 2023.”

Την προσπάθεια υποστήριξαν οι: Yamaha ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, Visit Greece ΕΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού), Kenon caffe Le Greche, MouratisGP, SHOEI, IXS, SIDI, TZORTZOPOULOS MOTO & FASHION, Pirelli – INTRAMOTO, TECNO MOTO Performance, DNA Filters, KARASSULIS International Transport, Georgopoulos Racing, Extreme Track Days, Rider Repair Graphics, Extra Products Tassoulis, Papastavrou Shops, RISE, AM Παπαγεωργίου, Tsokos Racing, MGP.gr, DXL Graphics, Peristeras Tyres.

#racing4greece #visitgreece"

WorldWCR - Ταχύτερη όλων η Carrasco την 1η μέρη των δοκιμών στην Cremona

Τη δεύτερη όμως μέρα οι χρόνοι πέφτουν θεαματικά και αναδεικνύεται το αστέρι της Roberta Ponziani
Roberta Ponziani
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/5/2024

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών της FIM, που θα αποτελεί υποστηρικτική κατηγορία του WorldSBK και θα διεξαχθεί με Yamaha R7 ξεκινά. Εικοσιδύο αγωνιζόμενες (από τις 25 γυναίκες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στον θεσμό) λαμβάνουν μέρος στο πρώτο διήμερο τεστ του θεσμού, στην πίστα της Cremona στην Ιταλία, με την Ana Carrasco να γράφει τον ταχύτερο γύρο την 1η ημέρα των δοκιμών, που διεξήχθησαν σε στεγνή πίστα το πρωί και υπό βροχή το απόγευμα.

Θυμίζουμε πως το νεότευκτο Πρωτάθλημα Γυναικών της FIM ξεκινά στο Misano σε ένα μήνα από σήμερα, με τις πρώτες δοκιμές στην Cremona να φέρνουν τις αγωνιζόμενες στην παρθενική τους επαφή με τα R7 τους, βάζοντας τη μία απέναντι στην άλλη.

WorldWCR

Το μεγαλύτερο αστέρι από τις 22 συμμετοχές είναι φυσικά η Ana Carrasco που εδώ και χρόνια αγωνίζεται ενάντια στους άντρες και έχει μάλιστα στεφθεί και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια to 2018 στα Supersport 300 με μοτοσυκλέτα της Kawasaki.

Ana Carrasco

Έτσι δεν αποτέλεσε έκπληξη ο πρώτος χρόνος της Ισπανίδας αγωνιζόμενης της Evan Bros Racing την Πέμπτη, όπου σημείωσε 1:45.949, γυρίζοντας 4 δέκατα του δευτερολέπτου ταχύτερα από τη δεύτερη, τη 19χρονη Lucy Michel της TSL-Racing. Τρίτος ταχύτερος χρόνος ήταν το 1:47.250 της Adela Ourednickova (DafitMotorading), με την Τσέχα να έχει και την πρώτη πτώση του Πρωταθλήματος, ευτυχώς χωρίς συνέπειες. Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως στις εννέα πρώτες θέσεις αντιπροσωπεύτηκαν εννέα διαφορετικές χώρες!

Lucy Michel

Το απόγευμα, στη βρεγμένη πίστα, ταχύτερη όλων ήταν η Chun Mei Liu (WT Racing Team Taiwan) με 1:54.139.

Η Παρασκευή 17/5, η ημέρα που διανύουμε, είναι η δεύτερη ημέρα του τεστ, και μέχρι το μεσημέρι οι χρόνοι είχαν πέσει θεαματικά. Σε στεγνή πίστα, ταχύτερο χρόνο έγραψε η Ιταλίδα Roberta Ponziani με 1:42.438 (η μοναδική στο 1:42), αφήνοντας δεύτερη την Carasco, έξι δέκατα του δευτερολέπτου πιο πίσω! Τρίτη ήταν η Τσέχα Ourednickova, τέταρτη η Γερμανίδα έφηβη Lucy Michel και η πρώτη πεντάδα έκλεισε με την Sara Sanchez Tamayo.

Καλή αρχή σε όλες τις αγωνιζόμενες, και ευχόμαστε να δούμε ένα ανταγωνιστικό όσο και θεαματικό Πρωτάθλημα

Ετικέτες