Isle of Man TT 2023: Ο Michael Dunlop νικητής στα Supersport και Superbike

Ο Dunlop ισοφάρισε τις 23 νίκες του John McGuinness
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

6/6/2023

O Michael Dunlop, ξεκίνησε με το δεξί στο Isle of Man TT 2023, καθώς επικράτησε στον πρώτο αγώνα της κατηγορίας Supersport όπως και στην κατηγορία Superbike. Επιπρόσθετα ο Dunlop ισοφαρίζοντας τις 23 νίκες του McGuiness, έγινε ο δεύτερος πιο επιτυχημένος αναβάτης στην ιστορία του αγώνα.

Το αγωνιστικό κομμάτι του Isle of Man TT 2023, ξεκίνησε με τον πρώτο αγώνα της κατηγορίας Supersport. Ο Michael Dunlop με την μοτοσυκλέτα της MD Racing Yamaha, κατάφερε να πετύχει τη δέκατη νίκη του στην κατηγορία και την 22η συνολικά στον αγώνα.

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή, ο Dunlop πήρε την πρωτοπορία στον πρώτο γύρο του αγώνα από τον Dean Harrison (Boyce Precision Engr/Russell Racing), με τον Peter Hickman (K2 Trooper Beer Triumph), να ακολουθεί λίγο πιο πίσω. Στο δεύτερο γύρο ο Dunlop κατάφερε να διευρύνει το προβάδισμα του στα 13 δευτερόλεπτα από τον Harisson, με τον Hickman να μην μπορεί στους πρώτους δύο γύρους να ακολουθήσει τον ρυθμό των πρωτοπόρων. Μπαίνοντας για ανεφοδιασμό η διαφορά του Dunlop από τον Harrison ήταν στα 13 δευτερόλεπτα, ενώ ο Hickman μείωνε σιγά σιγά τη διαφορά από τη δεύτερη θέση.

2

Έχοντας ολοκληρώσει τον ανεφοδιασμό ο Dunlop οδήγησε και πάλι τέρμα γκάζι αυξάνοντας εκ νέου τη διαφορά από τον Harrison στα 17.5 δευτερόλεπτα, ωστόσο η μάχη για τη δεύτερη θέση είχε για τα καλά ανάψει. Ο Hickman μείωνε συνεχώς την χρονική απόσταση από τον Harrison, με 3.9 δευτερόλεπτα να τους χωρίζουν μπαίνοντας στον τελευταίο γύρο. Από την άλλη ο Dunlop οδηγούσε χωρίς πρόβλημα προς στον τερματισμό και την 22η νίκη του στο Isle of Man TT. ‘Οπερ και εγένετο ο Dunlop κέρδισε τον πρώτο φετινό αγώνα του Isle of Man TT, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τη δέκατη νίκη του στην κατηγορία Supersport. Συγκλονιστική μάχη είχαμε για τη δεύτερη θέση του βάθρου στον τελευταίο γύρο. O Peter Hickman με αντεπίθεση διαρκείας κατάφερε να περάσει στον τελευταίο γύρο του αγώνα τον Dean Harrison, ανεβαίνοντας ταυτόχρονα στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, από την άλλη ο πρωτοπόρος στην αρχή του αγώνα Harrison κατάφερε να ολοκληρώσει την προσπάθεια του στην τρίτη θέση. Στις πιο πίσω θέσεις τη δική τους μάχη είχαν οι Jamie Coward (KTS Racing powered by Steadplan Yamaha), Davey Todd (Milenco by Padgett's Motorcycles Honda) και James Hillier (Boyce Precision Engr/Russell Racing). Νικητής σε αυτή τη μονομαχία βγήκε ο Coward, με τον ίδιο να τερματίζει στην τέταρτη θέση. Οι Todd και Hillier ολοκλήρωσαν τον αγώνα στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

3

Ο αγώνας της Sidercar κατηγορίας που ακολούθησε έπειτα την ίδια ημέρα, είχε ως πρωταγωνιστές τα αδέρφια Birchalls. Όπως και στα δοκιμαστικά δεν άφησαν σε κανένα σημείο του αγώνα την πρωτοπορία πανηγυρίζοντας ακόμη μία νίκη με το Sidecar της Honda LCR Wyckham Blackwell - Birchall Racing. Αρκετά πίσω τους στη δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Peter Founds-Jevan Walmsley (Honda LCR FHO Motorsport), με τους John Holden-Maxime Vasseur (Yamaha LCR Barnes Racing & Carl Cox Motorsport), να συμπληρώνουν το βάθρο.

Επόμενη αγωνιστική μας στάση στο Isle of Man TT 2023, ο αγώνας της κατηγορίας Superbike. H κυριαρχία του Michael Dunlop συνεχίστηκε, με τον ίδιο να κερδίζει στην εν λόγω κατηγορία ισοφαρίζοντας το ρεκόρ 23 νικών του John McGuinness, ενώ με αυτό του το επίτευγμα έγινε ο δεύτερος πιο επιτυχημένος αναβάτης όλων των εποχών στη νήσο του Μαν.

Στα του αγώνα της κατηγορίας Superbike, ο Dunlop με την μοτοσυκλέτα της Hawk Racing Honda πήρε την πρωτοπορία στον πρώτο γύρο, έχοντας πίσω του τους Dean Harrison (DAO Racing Kawasaki) και Davey Todd (Milenco by Padgett's Motorcycles Honda), με τον Peter Hickman στην τέταρτη θέση (Monster Energy by FHO Racing BMW), να αντιμετωπίζει πρόβλημα με το quickshifter της μοτοσυκλέτας του. Στον πρώτο γύρο ο Dunlop πίεζε συνεχώς ώστε να αυξήσει τη διαφορά από τους διώκτες του και αυτό είχε αποτέλεσμα. Ο Harrison βρισκόταν στα 3.1 δευτερόλεπτα πιο πίσω με τον Todd να μάχεται με νύχια και με δόντια να κρατήσει την τρίτη θέση από τον Hickman. Στο δεύτερο γύρο ο Dunlop συνέχισε να αυξάνει τον ρυθμό του με αποτέλεσμα να έχει μια διαφορά 14 δευτερολέπτων από τον Harrison όταν εισήλθε στα pits για ανεφοδιασμό. Στο ίδιο έργο θεατές βρεθήκαμε και στον αγώνα της κατηγορίας Superbike μετά τους ανεφοδιασμούς.

5

Ο πρωτοπόρος του αγώνα Dunlop, είχε μια αξιόλογη διαφορά ενώ ο Hickman έχοντας περάσει τον Todd, κυνηγούσε τον Harrison για τη δεύτερη θέση. Μπαίνοντας στους τελευταίους γύρους ο Dunlop απλά ήλεγχε τη διαφορά του από τους υπόλοιπους έχοντας ως στόχο να φτάσει στην 23η νίκη του στον αγώνα, ισοφαρίζοντας τον θρύλο και εν ενεργεία αναβάτη στο Isle of Man TT, John McGuiness. Αυτό το σενάριο έγινε πραγματικότητα εν τέλει, καθώς λίγο αργότερα ο Dunlop θα περνούσε πρώτος την γραμμή του τερματισμού στην κατηγορία Superbike. Όσον αφορά τις υπόλοιπες δύο θέσεις του βάθρου, ο Peter Hickman εξαπέλυσε την επίθεση του στα τελικά στάδια του αγώνα, αρχικά μείωσε τη διαφορά στα 3.6 δευτερόλεπτα, ενώ στον τελευταίο γύρο και πάλι κατάφερε να προσπεράσει τον Dean Harrison στο δρόμο προς τη δεύτερη θέση. Ο Harrison, προσπάθησε αλλά δεν άντεξε στην πίεση του Hickman, παρολαυτά η τρίτη θέση αποτελεί επιτυχία για τον ίδιο.

11

Πολύ μακριά από την τριάδα συναντάμε τους James Jillier (OMG Racing Yamaha), Jamie Coward (KTS Racing powered by Steadplan) και John McGuiness (Honda Racing UK), και οι τρεις τους προσπάθησαν να μείνουν κοντά στους πρωτοπόρους του αγώνα ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Ο Hillier ολοκλήρωσε τον αγώνα της κατηγορίας Superbike στην τέταρτη θέση, με τους Coward και McGuiness να τερματίζουν στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

Το Isle of Man TT 2023, συνεχίζεται σήμερα Τρίτη 6 Ιουνίου, με τους αγώνες των κατηγοριών Superstock και Supertwin.

12

 

WSSP – Βροντερό παρόν ΖΧΜΟΤΟ με διπλή νίκη στο Portimao

Ο Valentin Debise έβαλε για τα καλά στον χάρτη του παγκοσμίου Supersport την 820RR
zxmoto debise
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

30/3/2026

Το φετινό ντεμπούτο της κινέζικης εταιρείας ΖΧΜΟΤΟ – του Zhang Xue, πρώην ηγέτη της Kove – στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport έγινε αρκετά αθόρυβα στην Αυστραλία στα τέλη του Φλεβάρη, καθώς από τους δύο αναβάτες της ομάδας μόνο ο Federico Caricasulo βαθμολογήθηκε, κατακτώντας τη 14η θέση στο πρώτο σκέλος του Phillip Island (19ος το δεύτερο σκέλος).

Με αυτούς τους δύο βαθμούς του Ιταλού αναβάτη και ένα στρογγυλό μηδενικό από τον Γάλλο Valentin Debise με τη δεύτερη 820RR, έχοντας τερματίσει στις θέσεις 24 και 25 στα δύο σκέλη της Αυστραλίας, η ΖΧΜΟΤΟ ήρθε στην Πορτογαλία για να συνεχίσει την εκμάθηση και την προσαρμογή της στο WSSP.

zxmoto

Και οι εκπλήξεις άρχισαν από νωρίς. Στις κατακτήριες δοκιμές ο Debise πήρε τη δεύτερη θέση στη σχάρα εκκίνησης, την ώρα που και ο Caricasulo βρέθηκε ψηλά με την 9η θέση που πήρε.

Εκεί ωστόσο που έγινε η μεγάλη ανατροπή ήταν στα δύο αγωνιστικά σκέλη της κατηγορίας, όπου ο Debise έλαμψε με δύο καθαρές νίκες επί του πρωτοπόρου της κατάταξης, του Jaume Masia με Ducati Panigale V2.

zxmoto debise

Στο πρώτο σκέλος ο Γάλλος άφησε σχεδόν 3,7 δευτερόλεπτα πίσω του τον Masia, ενώ στο δεύτερο η μάχη ήταν πιο σφικτή μεν, αλλά επέτρεψε στον Debise να κερδίσει με 7 δέκατα από τον Ισπανό αντίπαλό του.

Το αποτέλεσμα αυτό δεν άλλαξε κάτι δραματικά στην κεφαλή της βαθμολογίας, όπου διατηρείται ο Masia με 71 βαθμούς και ο Albert Arenas με Yamaha R9 τον καταδιώκει με 65, ωστόσο έφερε αίφνης τον Debise τρίτο στο πρωτάθλημα με 50 βαθμούς.

zxmoto debise

Ακόμη περισσότερο όμως, ανέβασε τη ΖΧΜΟΤΟ στην τρίτη θέση της κατάταξης Κατασκευαστών, όπου με 50 βαθμούς είναι πίσω από Ducati και Yamaha, αλλά και μπροστά από Triumph, Kawasaki, Honda και MV Agusta!

Η δυνατή παρουσία της ΖΧΜΟΤΟ εμπλουτίζει το ενδιαφέρον σε ένα πρωτάθλημα που προαλειφόταν ως μονομαχία Ducati Panigale V2 εναντίον Yamaha R9, καθώς η κινέζικη ομάδα έχει δύο έμπειρους αναβάτες στο ρόστερ της που μπορούν να γίνουν παράγοντές του με μια ικανή μοτοσυκλέτα από κάτω τους, κάτι που αρχίζει να φαίνεται πως διαθέτουν στη μορφή της τρικύλινδρης 820RR των 150 ίππων.

Ετικέτες