KTM - Ετοιμάζει είσοδο στα World Supersport!

Με το επερχόμενο RC 990, με αυξημένο ίσως κυβισμό και 135-145 hp
KTM at WorldSSP
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

1/5/2024

Το site GpOne αναφέρει σε άρθρο του πως η KTM ετοιμάζεται να εισέλθει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport στο WSBK, με μια υπερκυβισμένη RC 990 -μοτοσυκλέτα που αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στο 2024- με απόδοση 135-145 ίππων.

Η εξέλιξη του Pierer Group στο MotoGP είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ φέτος έχει το πακέτο αναβάτη και μοτοσυκλέτας (Pedro Acosta, RC16) που της δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Πρωτάθλημα.

Από την άλλη μεριά, στο WorldSBK το Pierer Group περιορίζεται στα World Supersport 300, με την ομάδα Freundberg.

Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από την ΚΤΜ, μαθαίνουμε πως οι "πορτοκαλί" ετοιμάζουν να ενδυναμώσουν την παρουσία τους στο WorldSBK, με παρουσία στα WorldSSP.

Μάλιστα για τη συγκεκριμένη κίνηση, στον δεύτερο γύρο της σεζόν WorldSBK 2024, στη Βαρκελώνη, το παρών για συνομιλίες με την Dorna έδωσε ο Mike Leitner, πρώην διευθυντής της εργοστασιακής ομάδας της ΚΤΜ στο MotoGP, που διατηρεί συμβουλευτική ιδιότητα με τους Αυστριακούς.

Παραμένει άγνωστο αν η είσοδος της KTM στο WorldSSP γίνει το 2025 ή αν καθυστερήσει κι άλλο, όμως οι Αυστριακοί σχεδιάζουν ήδη ένα αγωνιστικό τεστ με τη νέα μοτοσυκλέτα, που πιθανώς θα λάβει χώρα σε έναν από τους επερχόμενους αγώνες BSB, έναν θεσμό που έχει ίδιες προδιαγραφές στην εν λόγω κατηγορία με του WorldSSP.

Η μοτοσυκλέτα θα είναι πιθανότατα η επερχόμενη RC 990 που έχουμε δει σε "κατασκοπευτικές" φωτογραφίες, η αδελφή της RC 8C, με τον δικύλινδρο κινητήρα που έχουμε δει ήδη στο KTM 990 Duke, που έχει χωρητικότητα 947 κ.εκ. με απόδοση 121 hp.

Στις συζητήσεις μεταξύ KTM-Dorna έχει τεθεί και το νούμερο σε κυβικά και ίππους, με τους "πορτοκαλί" να σχεδιάζουν να ανεβάσουν ίσως τον κυβισμό στα 960 κ.εκ. (ο μέγιστος επιτρεπόμενος για τα δικύλινδρα) με απόδοση 135-145 Hp ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν και τα Ducati Panigale V2 των 955 κ.εκ. (στη σεζόν του 2024 στη βαθμολογία προηγούνται οι Huertas & Yari, αμφότεροι με Panigale V2) με τρίτο τον Manzi με Yamaha YZF R6.

Βρισκόμαστε εις αναμονή τόσο για την άφιξη της RC 990 παραγωγής, όσο και για τις επόμενες αγωνιστικές κινήσεις της KTM που αναμένονται πολύ ενδιαφέρουσες.

Ετικέτες

Barni Ducati-WSBK: Με Xavi Vierge το 2027 - Τέλος συνεργασίας με τον Alvaro Bautista

Από την εργοστασιακή Yamaha στην ανεξάρτητη ομάδα της Ducati ο Vierge - Χωρίς ομάδα για το 2027 ο τρις Παγκόσμιος Πρωταθλητής
Vierge Barni
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

1/10/2026

Ο Xavi Vierge θα αγωνιστεί με την Barni Spark Racing Team το 2027, αντικαθιστώντας τον Alvaro Bautista, ο οποίος θα αποχωρήσει από την ομάδα στο τέλος της φετινής σεζόν.

Ο Xavi Vierge (Pata Maxus Yamaha) θα μετακομίσει το 2027 στο γκαράζ της ανεξάρτητης ομάδας Barni Spark. Ο 29χρονος Ισπανός πραγματοποιεί την πρώτη του σεζόν με τη Yamaha έχοντας αρκετές καλές εμφανίσεις και αποτελώντας σε αρκετές περιπτώσεις τον κορυφαίο αναβάτη της εταιρείας, όμως από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια με την Ducati.

Με την άφιξη του Vierge και την ήδη εξασφαλισμένη παραμονή του Niccolò Montella, η Barni ανακοίνωσε παράλληλα ότι η συνεργασία της με τον Bautista ολοκληρώνεται μετά τον τελευταίο αγώνα της σεζόν στη Jerez.

Ο Vierge έχει δείξει την παρουσία του στο WorldSBK με μεγάλη συνέπεια. Ανεξάρτητα από τη μοτοσυκλέτα που είχε στη διάθεσή του, ο Ισπανός βρίσκεται συχνά μέσα στη δεκάδα και, αν εξαιρεθούν οι αγώνες στους οποίους δεν τερμάτισε, έχει βρεθεί εκτός των 15 πρώτων μόλις δύο φορές στα έξι χρόνια παρουσίας του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike.

Από τη Moto2 στη Honda HRC
Ο Vierge μπήκε στο paddock του WorldSBK το 2022, έχοντας προηγουμένως αγωνιστεί για τρία χρόνια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Moto3, από το 2012 έως το 2015, και στη συνέχεια για επτά σεζόν στο Moto2, από το 2016 έως το 2021.

Τα πρώτα τέσσερα χρόνια της καριέρας του στο WorldSBK τα πέρασε με τη Honda HRC, όπου ο αναβάτης με το #97 ξεχώρισε για τη σταθερότητά του. Μαζί με τον Iker Lecuona, ο οποίος πλέον αγωνίζεται με την Aruba.it Racing - Ducati, έδιναν συχνά μάχη για θέσεις στη δεκάδα με τη Honda CBR1000RR-R, συμβάλλοντας παράλληλα στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας.

Το 2026 οι δύο αναβάτες ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους, με τον Vierge να μετακινείται στη Yamaha και να γίνεται teammate του Andrea Locatelli στην Pata Maxus Yamaha.

Μια μεταβατική σεζόν το 2026
Ο Vierge διατηρεί και φέτος τη γνωστή του συνέπεια πάνω στη Yamaha R1, με χαρακτηριστικές εμφανίσεις τις δύο θέσεις στην εξάδα και την επτάδα την Κυριακή στο Assen. Ωστόσο, η φετινή σεζόν δεν έχει εξελιχθεί μέχρι στιγμής όπως μάλλον θα ήθελε.

Με έξι αγώνες να απομένουν, βρίσκεται στη 13η θέση της βαθμολογίας, έχοντας υποχωρήσει από την 7η θέση που κατείχε πέρυσι. Το 2027 θα βρει τον Ισπανό στην κορυφαία ανεξάρτητη ομάδα του WorldSBK, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην τρίτη θέση του Πρωταθλήματος Ομάδων, ενώ ο κορυφαίος αναβάτης της, Niccolò Montella, βρίσκεται τρίτος στο Πρωτάθλημα Αναβατών.

"Είμαι πολύ χαρούμενος που εντάσσομαι στην Barni Spark Racing Team, μια ομάδα με μεγάλη ιστορία και πάθος για το άθλημά μας. Τα τελευταία χρόνια έχει δείξει το επίπεδό της στο WorldSBK, αγωνιζόμενη σταθερά μαζί με τις κορυφαίες ομάδες. Γι' αυτό, παρότι είχα διαφορετικές επιλογές, ήξερα ότι η Barni Racing Team ήταν η σωστή επιλογή.

Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε μαζί, να προσαρμοστώ στη μοτοσυκλέτα, να το απολαύσω και να προσπαθήσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα και τους χορηγούς για την εμπιστοσύνη τους και θα κάνω ό,τι μπορώ για να την ανταποδώσω με καλά αποτελέσματα", δήλωσε ο Vierge.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας, Marco Barnabo, δήλωσε για την άφιξη του Ισπανού, "Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανακοινώνουμε τη συνεργασία μας με τον Xavi Vierge για τη σεζόν του 2027. Βρήκαμε από την πρώτη στιγμή κοινό έδαφος στους στόχους και τις προτεραιότητές μας, έχοντας από την αρχή μια ξεκάθαρη κοινή κατεύθυνση για όσα θέλουμε να πετύχουμε. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αυτή τη νέα διαδρομή με μεγάλο κίνητρο και αποφασιστικότητα."

Τέλος η συνεργασία με τον Bautista

Η ανακοίνωση της Barni έβαλε παράλληλα τέλος στην αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον του Alvaro Bautista. Η ομάδα επιβεβαίωσε επίσημα ότι η επαγγελματική της σχέση με τον δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή WorldSBK και Παγκόσμιο Πρωταθλητή GP 125 το 2006 ολοκληρώνεται στο τέλος της σεζόν του 2026 και τον ευχαρίστησε για τη φετινή τους συνεργασία, τονίζοντας τη συμβολή του στην πορεία της ομάδας.

"Η Barni Spark Racing Team θέλει να ευχαριστήσει ειλικρινά τον Álvaro Bautista για τη διαδρομή που μοιραστήκαμε και για όλα όσα έδωσε στην ομάδα. Η επαγγελματική μας σχέση θα ολοκληρωθεί στο τέλος της σεζόν του 2026, όμως η σημαντική δουλειά που κάναμε μαζί και οι πολλές θετικές αναμνήσεις θα παραμείνουν. Το να έχουμε έναν δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή World Superbike στην ανεξάρτητη ομάδα μας ήταν τιμή και προνόμιο, ωθώντας μας να δουλεύουμε ακόμη πιο σκληρά και να εξελισσόμαστε καθημερινά. Η συμβολή του Álvaro, η δουλειά του και οι βαθμοί που έχει συγκεντρώσει ήταν καθοριστικοί για την κατάκτηση του τίτλου της Καλύτερης Ανεξάρτητης Ομάδας και συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη μάχη για την τελική κατάταξη των ομάδων."

Με τον Vierge και τον Montella, η Barni έχει πλέον διαμορφώσει το δίδυμο των αναβατών της για το 2027, ενώ ο για τον Bautista δεν υπάρχει νεότερο σχετικά με τη συνέχιση της αγωνιστικής του καριέρας στο κορυφαίο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών παραγωγής.