Μικρές αλλαγές στους κανονισμούς του MOTUL WSBK

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/4/2016

Στις 22 Απριλίου, αναμένοντας τον αγώνα των MotoGP, συναντήθηκαν στην Jerez ο διευθυντής της οργάνωσης WorldSBK, Javier Alonso, με εκπροσώπους της FIM και της Dorna για ορισμένες μικρές αλλαγές στους κανονισμούς που έχουν σκοπό να καθορίσουν καλύτερα το τοπίο των δοκιμών και να θέσουν συγκεκριμένα παραδείγματα σε δευτερεύοντες τομείς, ώστε να είναι ευκολότερη η διαδικασία της ποινής. Σήμερα ανακοίνωσαν τις αλλαγές αυτές, που μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή, από τον αγώνα αυτού του Σαββατοκύριακου.

 

Το σημαντικότερο είναι το θέμα των δοκιμών, καθώς σκοπός της οργάνωσης είναι να συνεχίσει να διευκολύνει τους αναβάτες που θέλουν να μεταπηδήσουν στα MotoGP ή στο πρωτάθλημα Endurance διατηρώντας έτσι τον χαρακτήρα των πρωταθλημάτων (FIM Superbike / Supersport World Championships / Superstock 1000cc Cup) που θέλει να βλέπει αγωνιζόμενους να έρχονται από άλλα πρωταθλήματα ή να κάνουν το επόμενο βήμα συμμετέχοντας για πρώτη φορά και αλλού. Ο νέος κανονισμός έρχεται ως μήνυμα για να δείξει ότι η οργάνωση θα συνεχίσει να επιτρέπει τις συμμετοχές των αναβατών σε άλλα πρωταθλήματα, αλλά με σκοπό αυτό να μην αποτελούν συγκεκαλυμένη δοκιμή των μοτοσυκλετών τους. Με λίγα λόγια δεν αφήνει παραθυράκια νόμου από εδώ και πέρα, αφού θα κρίνει ξεχωριστά κάθε περίπτωση.

Για τις άκυρες εκκινήσεις, έχουν αφαιρέσει η υποχρέωσή τους να ενημερώνουν την ομάδα τους πρώτους 4 γύρους, μετατρέποντας τον κανονισμό με το λιγότερο συγκεκριμένο: «το δυνατόν ταχύτερα», ώστε να μπορούν να επιβληθούν ποινές που διαφορετικά θα παραγράφονταν. Ταυτόχρονα έκαναν ξεκάθαρο ότι πλέον θα μπορεί να δοθεί και χρονική ποινή για άκυρη εκκίνηση, εκτός από το πέρασμα μέσα από τα pit, με τον αγωνοδίκη να μετρά το πέρασμα και αυτομάτως πριν τον αγώνα να γνωστοποιεί και το μέγεθος της ποινής, ώστε προκαταβολικά οι ομάδες να το γνωρίζουν πριν σφάλουν.

Εξαιτίας ορισμένων συχνών καθυστερήσεων στην εκκίνηση, που περισσότερο επηρεάζουν την τηλεοπτική κάλυψη και όχι τόσο την ομαλή διεξαγωγή, ο νέος κανονισμός ορίζει τα στάδια για τα τρία λεπτά πριν την έναρξη, καθώς και το τελευταίο λεπτό, για να γίνονται οι εκκινήσεις ακριβώς στην ώρα τους, προβλέποντας αυστηρότερες ποινές σε περίπτωση μη συμόρφωσης. 

Με ομόφωνη συμφωνία, ανάμεσα σε όλα τα μέλη της επιτροπής Superbike, τα δεδομένα διαχείρισης των κινητήρων από το τελευταίο αγώνα θα γνωστοποιηθούν για όλες τις ομάδες, σε όλες τις κατηγορίες και αγωνιστικά σκέλη.

Ο επόμενος αγώνας του MOTUL WSBK θα γίνει τώρα στην ιστορική πίστα της Imola, στην γειτονική Ιταλία, στις 29 Απριλίου με 1η Μαΐου 

Ετικέτες

MOTUL WSBK, Jerez Test – Locatelli και Yamaha πρώτοι με την Ducati απούσα

Πρώτη εμφάνιση για Miguel Oliveira - 8ος χρόνος για τον αναβάτη της ROKiT BMW Motorrad
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/11/2025

Οι περισσότεροι αναβάτες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike επέστρεψαν σε αγωνιστικούς ρυθμούς μετά από ένα μήνα αποχής για το πρώτο διήμερο τεστ που πραγματοποιήθηκε στην πίστα της Jerez.

Η ημέρα ξεκίνησε με χαμηλές θερμοκρασίες και οι χρόνοι βελτιωνόντουσαν, όσο ο καιρός γινόταν και καλύτερος στην διάρκεια της πρώτης ημέρας του τεστ.

Ας δούμε τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας ανά εταιρεία:

Yamaha

Yamaha

Ο Andrea Locatelli (Pata Maxus Yamaha) ήταν ο ταχύτερος αναβάτης χτες με χρόνο 1:38:641 και ήταν ο μόνος αναβάτης που κατάφερε να σπάσει το φράγμα του 1:38. Πίσω του βρέθηκε ο Remy Gardner της GYTR GRT Yamaha με χρόνο 1:39:026, ενώ ο Stefano Manzi που κατέκτησε φέτος τον τίτλο στα Supersport και αναβαθμίστηκε, έγραψε 1:39:442 και έκανε 95 γύρους συνολικά, τους περισσότερους από όλους.

 

BMW

BMW

Ο Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Test Team) έδειξε ότι, αν και τώρα είναι αναβάτης δοκιμών, εξακολουθεί να έχει εξαιρετικό ρυθμό, τερματίζοντας τρίτος με χρόνο 1:39:043. Ο Danilo Petrucci (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) κατέκτησε την 6η θέση στην πρώτη του μέρα με την BMW M 1000 RR, χάρη στον χρόνο 1:39:434 που πέτυχε. Ο Miguel Oliveira (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) που ήρθε από το MotoGP, οδήγησε για πρώτη φορά με ελαστικά Pirelli και τερμάτισε στην 8η θέση με χρόνο 1:39:815s.

 

BIMOTA

BIMOTA

Ο δοκιμαστής της Bimota, Xavi Fores, ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος του ιταλικού εργοστασίου και έγραψε χρόνο 1:39:302, παίρνοντας την 5η θέση.

 

Honda

Honda

Οι αναβάτες της Honda, Dixon και Chantra, έκαναν το ντεμπούτο τους στο WorldSBK χτες. Ο Dixon πήρε την 9η θέση με χρόνο 1:40:035, ακριβώς μπροστά από τον νέο του teammate Chantra, ο οποίος κατέλαβε την 10η θέση χάρη στον καλύτερο χρόνο του 1:40:285s. Πίσω τους, στην 12η θέση, ο δοκιμαστής Tetsuta Nagashima με καλύτερο χρόνο 1:40:839s.

 

Παρακάτω οι ταχύτεροι γύροι των πρώτων δέκα αναβατών κατά την πρώτη ημέρα:

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

Andrea Locatelli

Pata Maxus Yamaha

1:38.641

2

Remy Gardner

GYTR GRT Yamaha

1:39.026

3

Michael van der Mark

ROKiT BMW Motorrad

1:39.043

4

Xavi Vierge

Pata Maxus Yamaha

1:39.170

5

Xavi Fores (2)

Bimota by Kawasaki Racing Team

1:39.302

6

Danilo Petrucci

ROKiT BMW Motorrad

1:39.434

7

Stefano Manzi

GYTR GRT Yamaha

1:39.442

8

Miguel Oliveira

ROKiT BMW Motorrad

1:39.815

9

Jake Dixon

Honda HRC

1:40.035

10

Somkiat Chantra

Honda HRC

1:40.285