Motul WSBK 2019 FP2: Πρώτος με πλατύ χαμόγελο ο Sykes!

Προβληματισμένος ο Bautista
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

5/7/2019

Ο καιρός ήταν με το μέρος τον αναβατών και οι καλές συνθήκες στην πίστα επέτρεψαν στους αναβάτες να εκμεταλλευτούν πλήρως τη σημερινή μέρα. Με την λήξη των FP2 είχαν περισσότερα δεδομένα τόσο για τις αγωνιστικές γραμμές τους όσο για το σετάρισμα των ρυθμίσεων των μοτοσυκλετών τους. Ο Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) κυριάρχησε για άλλη μια φορά στα δοκιμαστικά. Με ένα φαρδύ χαμόγελο είπε πως είναι πάρα πολύ ευχαριστημένος σχετικά με την πορεία του στα ελεύθερα δοκιμαστικά και ότι οφείλεται κυρίως στην ομάδα του, καθώς είχε ρυθμίσει την S1000RR πάρα πολύ καλά πληρώντας τις απαιτήσεις της πίστας, με αποτέλεσμα να αισθάνεται πολύ άνετα. Συνέχισε λέγοντας πως στις FP2 δοκίμασαν ορισμένες διαφορετικές ρυθμίσεις και δεν εστίασε στο να κάνει γρήγορους γύρους. Ο ταχύτερος χρόνος του ήταν στο 1:27,733… τέσσερα δέκατα κάτω απ’ το χρόνο του περσινού νικητή στο Donington Park, Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team).

Ο Alex Lowes, ομόσταβλος του van der Mark, ολοκλήρωσε την FP2 κερδίζοντας μια θέση ερχόμενος δεύτερος. Έμεινε ευχαριστημένος απ’ τη σημερινή μέρα, παρά την πτώση του στην FP1 επειδή πίεσε στην Old Harpin (η τέταρτη στροφή της πίστας) με τα ελαστικά να είναι ακόμη κρύα. Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ήταν ένα χαζό λάθος και θα έπρεπε να το γνωρίζει λόγω της εμπειρίας του, εκτός αυτού όμως ήταν αρκετά χαρούμενος από την σημερινή ημέρα.

Ο Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing) ήρθε τρίτος και είναι πραγματικά πάρα πολύ χαρούμενος επειδή είναι η πρώτη φορά που τα πήγε εξαιρετικά στα δοκιμαστικά της Παρασκευής. Παραμένει όμως προβληματισμένος για την  αυριανή μέρα και την κατάταξη επειδή δυσκολεύεται να στρίψει την ZX-10RR. Αύριο θα δοκιμάσει με νέα ελαστικά στην Superpole και διαφορετικές ρυθμίσεις στη μοτοσυκλέτα του για να έχει τη καλύτερη δυνατή θέση εκκίνησης. Έμεινε ευχαριστημένος απ’ το γυρολόγιό του καθώς ο ρυθμός του ήταν αρκετά ανταγωνιστικός. Πριν τη λήξη των FP2 είχε μια πτώση στη τελευταία στροφή, αλλά όπως είπε τον βοηθά να δει τις δυνατότητές του πριν τον αγώνα.

O Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) έκανε τα μαγικά του και ανέβηκε τέσσερις θέσεις στον πίνακα δείχνοντας πως μάλλον βρήκε αυτό που έψαχνε στις ρυθμίσεις τη μοτοσυκλέτας του, ενώ ο ομόσταβλός του Haslam ήταν πίσω του και έκλεισε την πεντάδα. Βελτιωμένες ήταν και οι επιδόσεις του Alvaro Bautista (Aruba.IT Racing – Ducati) στην FP2 που βρέθηκε μέσα στην δεκάδα και πίσω απ’ τον Haslam. Να θυμίσουμε πως ο Ισπανός αναβάτης της Ducati πριν την έναρξη των σημερινών δοκιμών είχε οδηγήσει τελευταία φορά στο Donington Park πριν από μια δεκαετία. Τώρα, με την πανίσχυρη V4 R τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά, καθώς η ιπποδύναμη που διαθέτει στενεύει τα όρια του λάθους σε επικίνδυνο βαθμό. Αρχικά, στην FP1 προσπάθησε να θυμηθεί την πίστα, να βρει τις γραμμές του και τον ρυθμό του, ενώ δυσκολευόταν αρκετά με τις στροφές καθώς δεν είχε καλή αίσθηση της μοτοσυκλέτας του. Στην FP2 αφού βρήκε κάπως το ρυθμό του μπόρεσε να εστιάσει στις ρυθμίσεις της μοτοσυκλέτας του και με ορισμένες τροποποιήσεις κατάφερε να βελτιώσει τους χρόνους του.

Ο Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK) ολοκλήρωσε τα δεύτερα ελεύθερα δοκιμαστικά έβδομος, με τον Loris Baz (Ten Kate Racing – Yamaha) να είναι πίσω του. Λίγο πιο κάτω στην ένατη θέση κατάφερε να ανέβει ο Chaz Davies (Aruba.IT Ducati – Racing), ενώ ο Jordi Torres (Team Pedercini Racing) έκλεισε τη δεκάδα. Τέλος, ο Eugene Laverty (Team Goeleven), ενώ έλαβε μέρος στην FP1, καταλαμβάνοντας τη τελευταία θέση στον πίνακα, ξαναεξετάστηκε απ’ την επιτροπή της διοργάνωσης, μετά από όλα όσα έγιναν εδώ. Η επιτροπή αποφάσισε τελικά να τον αφήσει εκτός της αγωνιστικής δράσης, χάνοντας έτσι άλλον έναν γύρο απ’ το πρωτάθλημα.

 
  1. Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) 1’27.733
  2. Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team) +0.018
  3. Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing) +0.042
  4. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +0.079
  5. Leon Haslam (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +0.125
  6. Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) +0.272

 

Ετικέτες

Motul WSBK: H HONDA HRC περιμένει την επιστροφή των Dixon και Chantra

Θετικά μηνύματα από την αποθεραπεία των δύο rookies της ιαπωνικής ομάδας μετά τους τραυματισμούς τους μεταξύ των σεζόν 2025 και 2026
HRC Recovery
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

27/2/2026

Μετά από τα ατυχήματα τους πριν καν αρχίσει η σεζόν του WorldSBK, οι Jake Dixon και Somkiat Chantra δείχνουν σημάδια προόδου στην αποθεραπεία τους, με στόχο την επιστροφή στη δράση στα τέλη Μαρτίου.

Η σεζόν του Superbike World Championship δεν ξεκίνησε ιδανικά για τη Honda HRC, καθώς και οι δύο νέοι αναβάτες της ομάδας τέθηκαν εκτός μάχης πριν από τον πρώτο γύρο στο Phillip Island.

Ο Jake Dixon ετοιμαζόταν για το ντεμπούτο του στην κατηγορία, έχοντας ήδη κληθεί να προσαρμοστεί σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής, καθώς ο ομοσταυλός του ήταν τραυματίας και τη θέση του πήρε ο δοκιμαστής Tetsuta Nagashima. Ωστόσο, τα πράγματα πήραν ακόμη χειρότερη τροπή όταν ο Dixon έπεσε στη στροφή 11 του Phillip Island κατά τη διάρκεια του FP1 της δεύτερης ημέρας των επίσημων δοκιμών στην Αυστραλία.

Tetsuta Nagashima

Μεταφέρθηκε άμεσα στο ιατρικό κέντρο, όπου διαγνώστηκε με κάταγμα στον αριστερό καρπό και κάκωση στον αγκώνα. Ο αναβάτης με το #96 υποβλήθηκε επιτυχώς σε χειρουργική επέμβαση στη Μελβούρνη και αναμένεται να επιστρέψει στην Ευρώπη για να ξεκινήσει φυσικοθεραπείες.

Σε βίντεο που ανάρτησε στα social media στις 26 Φεβρουαρίου, εμφανίστηκε αισιόδοξος, περπατώντας στη Μελβούρνη και δίνοντας ενημέρωση για την κατάστασή του:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jake Dixon (@jakedixonracing)

"Είμαι ακόμη στη Μελβούρνη, έκανα εδώ την επέμβαση. Θα μπορούσα να περιμένω να επιστρέψω στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό θα σήμαινε καθυστέρηση. Οι γιατροί μου κι εγώ αποφασίσαμε ότι έπρεπε να γίνει άμεσα. Πηγαίνουν όλα καλά, αν και έχω αρκετό πόνο. Δεν μπορώ να κάνω προπόνηση, οπότε το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να περπατάω. Τις τελευταίες μέρες περπατάω περίπου 20 χιλιόμετρα την ημέρα. Προσπαθώ να παραμένω θετικός. Την επόμενη εβδομάδα επιστρέφω στην Ευρώπη για νέες εξετάσεις και μετά θέλω να πάω στην Ανδόρα για να ξεκινήσω αποκατάσταση. Οι πρώτες δύο εβδομάδες είναι καθοριστικές για την επούλωση και για να αποφευχθεί μόλυνση. Είναι απλώς ένα μικρό εμπόδιο. Θα επιστρέψω πιο δυνατός. Έχω ακόμη νίκες να πάρω στο WorldSBK και θα χρειαστεί κάτι πολύ περισσότερο για να με ρίξει".

Chantra

Από την πλευρά του, ο Somkiat Chantra τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια προπόνησης στη Μαλαισία, οδηγώντας μια στάνταρ Honda CBR1000RR-R Fireblade. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στις 17 Ιανουαρίου, όμως δεν είχε αναρρώσει πλήρως εγκαίρως για τον πρώτο γύρο της Αυστραλίας

Ο Chantra στοχεύει πλέον στην επιστροφή του για τον Γύρο της Πορτογαλίας, που ξεκινά στις 27 Μαρτίου, και ήδη δημοσιεύτηκε φωτογραφία του από την ομάδα όπου προπονείται ξανά με μοτοσυκλέτα παραγωγής.

Το δίδυμο της Honda HRC ελπίζει να είναι σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα για την έναρξη του αγωνιστικού τριημέρου στην Πορτογαλία, με την ιαπωνική ομάδα να αναμένει την επιστροφή τους ώστε να αρχίσει ουσιαστικά τη σεζόν της.