Motul WSBK 2019 FP2: Πρώτος με πλατύ χαμόγελο ο Sykes!

Προβληματισμένος ο Bautista
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

5/7/2019

Ο καιρός ήταν με το μέρος τον αναβατών και οι καλές συνθήκες στην πίστα επέτρεψαν στους αναβάτες να εκμεταλλευτούν πλήρως τη σημερινή μέρα. Με την λήξη των FP2 είχαν περισσότερα δεδομένα τόσο για τις αγωνιστικές γραμμές τους όσο για το σετάρισμα των ρυθμίσεων των μοτοσυκλετών τους. Ο Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) κυριάρχησε για άλλη μια φορά στα δοκιμαστικά. Με ένα φαρδύ χαμόγελο είπε πως είναι πάρα πολύ ευχαριστημένος σχετικά με την πορεία του στα ελεύθερα δοκιμαστικά και ότι οφείλεται κυρίως στην ομάδα του, καθώς είχε ρυθμίσει την S1000RR πάρα πολύ καλά πληρώντας τις απαιτήσεις της πίστας, με αποτέλεσμα να αισθάνεται πολύ άνετα. Συνέχισε λέγοντας πως στις FP2 δοκίμασαν ορισμένες διαφορετικές ρυθμίσεις και δεν εστίασε στο να κάνει γρήγορους γύρους. Ο ταχύτερος χρόνος του ήταν στο 1:27,733… τέσσερα δέκατα κάτω απ’ το χρόνο του περσινού νικητή στο Donington Park, Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team).

Ο Alex Lowes, ομόσταβλος του van der Mark, ολοκλήρωσε την FP2 κερδίζοντας μια θέση ερχόμενος δεύτερος. Έμεινε ευχαριστημένος απ’ τη σημερινή μέρα, παρά την πτώση του στην FP1 επειδή πίεσε στην Old Harpin (η τέταρτη στροφή της πίστας) με τα ελαστικά να είναι ακόμη κρύα. Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ήταν ένα χαζό λάθος και θα έπρεπε να το γνωρίζει λόγω της εμπειρίας του, εκτός αυτού όμως ήταν αρκετά χαρούμενος από την σημερινή ημέρα.

Ο Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing) ήρθε τρίτος και είναι πραγματικά πάρα πολύ χαρούμενος επειδή είναι η πρώτη φορά που τα πήγε εξαιρετικά στα δοκιμαστικά της Παρασκευής. Παραμένει όμως προβληματισμένος για την  αυριανή μέρα και την κατάταξη επειδή δυσκολεύεται να στρίψει την ZX-10RR. Αύριο θα δοκιμάσει με νέα ελαστικά στην Superpole και διαφορετικές ρυθμίσεις στη μοτοσυκλέτα του για να έχει τη καλύτερη δυνατή θέση εκκίνησης. Έμεινε ευχαριστημένος απ’ το γυρολόγιό του καθώς ο ρυθμός του ήταν αρκετά ανταγωνιστικός. Πριν τη λήξη των FP2 είχε μια πτώση στη τελευταία στροφή, αλλά όπως είπε τον βοηθά να δει τις δυνατότητές του πριν τον αγώνα.

O Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) έκανε τα μαγικά του και ανέβηκε τέσσερις θέσεις στον πίνακα δείχνοντας πως μάλλον βρήκε αυτό που έψαχνε στις ρυθμίσεις τη μοτοσυκλέτας του, ενώ ο ομόσταβλός του Haslam ήταν πίσω του και έκλεισε την πεντάδα. Βελτιωμένες ήταν και οι επιδόσεις του Alvaro Bautista (Aruba.IT Racing – Ducati) στην FP2 που βρέθηκε μέσα στην δεκάδα και πίσω απ’ τον Haslam. Να θυμίσουμε πως ο Ισπανός αναβάτης της Ducati πριν την έναρξη των σημερινών δοκιμών είχε οδηγήσει τελευταία φορά στο Donington Park πριν από μια δεκαετία. Τώρα, με την πανίσχυρη V4 R τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά, καθώς η ιπποδύναμη που διαθέτει στενεύει τα όρια του λάθους σε επικίνδυνο βαθμό. Αρχικά, στην FP1 προσπάθησε να θυμηθεί την πίστα, να βρει τις γραμμές του και τον ρυθμό του, ενώ δυσκολευόταν αρκετά με τις στροφές καθώς δεν είχε καλή αίσθηση της μοτοσυκλέτας του. Στην FP2 αφού βρήκε κάπως το ρυθμό του μπόρεσε να εστιάσει στις ρυθμίσεις της μοτοσυκλέτας του και με ορισμένες τροποποιήσεις κατάφερε να βελτιώσει τους χρόνους του.

Ο Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK) ολοκλήρωσε τα δεύτερα ελεύθερα δοκιμαστικά έβδομος, με τον Loris Baz (Ten Kate Racing – Yamaha) να είναι πίσω του. Λίγο πιο κάτω στην ένατη θέση κατάφερε να ανέβει ο Chaz Davies (Aruba.IT Ducati – Racing), ενώ ο Jordi Torres (Team Pedercini Racing) έκλεισε τη δεκάδα. Τέλος, ο Eugene Laverty (Team Goeleven), ενώ έλαβε μέρος στην FP1, καταλαμβάνοντας τη τελευταία θέση στον πίνακα, ξαναεξετάστηκε απ’ την επιτροπή της διοργάνωσης, μετά από όλα όσα έγιναν εδώ. Η επιτροπή αποφάσισε τελικά να τον αφήσει εκτός της αγωνιστικής δράσης, χάνοντας έτσι άλλον έναν γύρο απ’ το πρωτάθλημα.

 
  1. Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) 1’27.733
  2. Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team) +0.018
  3. Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing) +0.042
  4. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +0.079
  5. Leon Haslam (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +0.125
  6. Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) +0.272

 

Ετικέτες

WSBK: Αλλαγές κανονισμών - 1.200 κυβικά έως το 2030

Με τεχνικούς περιορισμούς ανά κατασκευαστή
WSBK
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

3/8/2026

Περιορισμός στροφών και ροής καυσίμου από το 2027, μείωση θορύβου, νέο σύστημα  concessions από το 2028, αύξηση του ορίου κυβισμού των τετρακύλινδρων στα 1.200 κυβικά από το 2030 και άμεσες αλλαγές στους κανονισμούς του 2026.

Η Επιτροπή WorldSBK ανακοίνωσε το νέο πλάνο τεχνικών κανονισμών για την περίοδο 2027-2030, με στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των κατασκευαστών, τον έλεγχο των επιδόσεων και τη συγκράτηση του κόστους.

Τι έρχεται

Από το 2027 θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά συνδυασμός ορίου στροφών ανά κατασκευαστή και περιορισμού της ροής καυσίμου. Το όριο στροφών θα μπορεί να αυξομειώνεται σε βήματα 500 στροφών, με επανεξέταση κάθε δύο αγωνιστικών, βάσει των επιδόσεων κάθε κατασκευαστή. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται μέσω του λογισμικού των κατασκευαστών και του συστήματος καταγραφής στροφών της FIM.

Την ίδια χρονιά θα εισαχθεί και ενιαίος προμηθευτής καυσίμου, όπως είχαμε αναφέρει με τις πληροφορίες να αναφέρουν ως πιθανό συνεργάτη την Μαλαισιανή Petronas και το καύσιμο να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές της κατηγορίας FIM Fuel Category 1. Παράλληλα, το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο θορύβου θα μειωθεί κατά 3 dB, από τα σημερινά επίπεδα στα 112 dB.

Petronas

Για το 2028 προβλέπεται η εφαρμογή ενός νέου συστήματος Rank Concessions, με διαφορετική μεθοδολογία αξιολόγησης των επιδόσεων των κατασκευαστών και αναθεωρημένα κριτήρια για την παροχή παραχωρήσεων.

Η σημαντικότερη αλλαγή του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού αφορά το 2030, όταν το ανώτατο όριο κυβισμού για τους τετρακύλινδρους κινητήρες θα αυξηθεί από τα 1.000 στα 1.200 κυβικά εκατοστά.

Άμεσες αλλαγές στους κανονισμούς του 2026

Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης τροποποιήσεις που ισχύουν άμεσα για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν.

Κατά την είσοδο στα pit, οι αναβάτες θα πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιούν την καθορισμένη διαδρομή, ακολουθώντας τη διακεκομμένη λευκή γραμμή και περνώντας από το προβλεπόμενο σημείο χρονομέτρησης. Η μη τήρηση της διαδικασίας θα μπορεί να επιφέρει ποινή από τους αγωνοδίκες.

Επιπλέον, αναβάτες που έχουν δεχθεί δύο ή περισσότερους γύρους και εισέρχονται στα pit κατά τη διάρκεια του αγώνα για ρυθμίσεις, δεν θα επιτρέπεται πλέον να επιστρέφουν στην πίστα, ώστε να αποφεύγεται η παρεμπόδιση των πρωτοπόρων ή/και η αλλοίωση των στρατηγικών.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι, στις κατηγορίες WorldSSP, World Sportbike και WorldWCR, ένας αγώνας που επανεκκινείται θα πρέπει να έχει ελάχιστη διάρκεια πέντε γύρων.

Τέλος, συγκεκριμένα για το WorldSPB, εγκρίθηκε η χρήση μεγαλύτερων αγωνιστικών ψυγείων αντί των εργοστασιακών, όταν επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες, με στόχο τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ψύξης των μοτοσυκλετών.