Motul WSBK 2020: Ανακοινώθηκαν τα όρια περιστροφής των κινητήρων!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

6/2/2020

Από το 2018, η FIM εισήγαγε τον κανονισμό σχετικά με τα όρια περιστροφής των κινητήρων, με στόχο να υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός και μάχες, αντί να έχουμε αγώνες με έναν αναβάτη να εξαφανίζεται μπροστά λόγω της τεχνολογικής υπεροχής της μοτοσυκλέτας του και μαζί του να εξαφανίζεται και το ενδιαφέρον του αγώνα. Τα πράγματα το 2019 εξελίχθηκαν διαφορετικά με την έλευση του Bautista και της νέας V4R της Ducati, που κέρδισαν με τεράστια χρονομετρική διαφορά τους εννέα πρώτους αγώνες του πρωταθλήματος. Αυτό συνέβη επειδή η V4R ήταν ολοκαίνουργια και δεν είχε κάποιον περιορισμό στις στροφές που μπορούσε να ανεβάσει ο κινητήρας της, αλλά είχε οριστεί με βάση του μοντέλου παραγωγής στις 16.350. Μετά τον ένατο αγώνα, δηλαδή μετά τον τρίτο γύρο του πρωταθλήματος (αφού σε κάθε αγωνιστικό διήμερο γίνονται ουσιαστικά τρεις αγώνες), η FIM είχε αρκετά δεδομένα και με βάση τον κανονισμό αναπροσάρμοσε το όριο της V4R στις 16.100, κόβοντάς 250 στροφές. Βέβαια και πάλι δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει τον Ισπανό να συνεχίσει το σερί του καθώς κέρδισε άλλους δύο αγώνες, πριν γευτεί την πικρή γεύση της ήττας στο άγνωστο –γι' αυτόν- έδαφος της Imola. Ωστόσο, η FIM κατάφερε να προσφέρει αρκετό θέαμα συνολικά, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα σεζόν.

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, πριν την έναρξη του πρωταθλήματος ανακοινώνονται τα νέα όρια περιστροφής για όλες τις μοτοσυκλέτες που έχουν αποφασιστεί με βάση τις επιδόσεις των αναβατών τους απ’ τους τρεις τελευταίους αγώνες της προηγούμενης σεζόν. Στην περίπτωση της Honda όμως, επειδή η CBR1000RR-R (SC82) (σ.σ. το SC82 αντιπροσωπεύει το νέο μοντέλο, ενώ το SC77 το απερχόμενο) είναι ολοκαίνουργια, το όριο περιστροφής του κινητήρα ορίστηκε στις 15.600, όσο δηλαδή είναι και της μοτοσυκλέτας παραγωγής. Επίσης, στην ανακοίνωσή της η FIM τονίζει πως το όριο περιστροφής της ανανεωμένης R1 του 2020, ορίστηκε με βάση τις επιδόσεις των αναβατών απ’ τους τρεις τελευταίους αγώνες της περσινής σεζόν, παρότι αυτές έγιναν με την R1 του 2019. Στην περίπτωση που ο Bautista, καταφέρει να επαναλάβει τις περσινές του επιδόσεις πάνω στη σέλα της triple R, τότε μετά τον αγώνα της Jerez (27-29 Μαρτίου) η FIM θα επέμβει για άλλη μια φορά ώστε να αναπροσαρμόσει το όριο περιστροφής.

 
Μοτοσυκλέτα
Όριο περιστροφής κινητήρα
Aprilia
14700
BMW
 14950
BMW 2019
 14900
Ducati V2
 12400
Ducati V4
 16100
Honda (SC77)
 15050
Honda (SC82)
 15600
Kawasaki
 14600
MV Agusta
 14950
Suzuki
 14900
Yamaha
 14950

 

Ετικέτες

Motul WSBK: Ερωτηματικά για την συμμετοχή του Andrea Iannone – Θα πρέπει να νοικιάσει μία Panigale V4!

Ένας αγώνας δρόμου περιμένει τον Ιταλό
Iannone
Από τον

Παύλο Καρατζά

11/12/2025

Πριν περίπου δύο εβδομάδες, δημοσιεύτηκε η λίστα συμμετοχών για το επερχόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike και ένας από τους αναβάτες ήταν και ο Andrea Iannone, με μια εντελώς νέα ομάδα, άγνωστη μέχρι σήμερα στο paddock, με την ονομασία Cainam Racing Team.

Να τονίσουμε εδώ πως η λίστα αυτή είναι προσωρινή και η τελική λίστα θα γίνει γνωστή μόνο τον Ιανουάριο–Φεβρουάριο, κοντά στην έναρξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike — και αφού έχει υπογραφεί το συμβόλαιο μεταξύ του διοργανωτή και των ομάδων που θα συμμετάσχουν.

Ακόμη και σήμερα, δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των συμμετοχών, η κυριολεκτικά παντελώς άγνωστη ομάδα Cainam Racing Team – που ίσως προέρχεται από το Maniac που είναι το παρατσούκλι του Ιταλού αλλά ανάποδα γραμμένο – είχε δημιουργήσει μία νέα σελίδα στα κοινωνικά δίκτυα που πλέον δεν υπάρχει, ενώ η εταιρεία που διαχειρίζεται τα συμφέροντα του αναβάτη από το Vasto τόνισε ότι προς το παρόν δεν έχουν προγραμματιστεί επίσημες ανακοινώσεις και ότι αυτές θα γίνουν όταν πρέπει!

Όπως ήδη γνωρίζουμε, το 2026 θα είναι η χρονιά που η Ducati θα φέρει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τη νέα Panigale V4. Στο Borgo Panigale εργάζονται εντατικά για να καλύψουν τις απαιτήσεις των ομάδων μέχρι την αρχή της χρονιάς, όσον αφορά τα ανταλλακτικά, κινητήρες και οτιδήποτε αφορά τη νέα μοτοσυκλέτα. Για τον λόγο αυτό, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην παραγωγή, η Ducati είχε θέσει μία συγκεκριμένη προθεσμία στις παραγγελίες για τη νέα μοτοσυκλέτα που ήταν η 31η Ιουλίου.

Ο Iannone όμως δεν είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του μέχρι τότε και η μόνη επιλογή που φαίνεται να έχει ο “The Maniac” είναι να ενοικιάσει μοτοσυκλέτες από την ομάδα δοκιμών για τις χειμερινές δοκιμές και για τον πρώτο αγώνα στην Αυστραλία στο Phillip Island. Δυστυχώς, η κατασκευή μιας μοτοσυκλέτας από το μηδέν μέχρι τον Ιανουάριο δεν είναι εφικτή στη Ducati, λόγω των πολλών παραγγελιών που ήδη υπάρχουν για τα διάφορα πρωταθλήματα (BSB, MotoAmerica, κ.λπ.).

Αν ο Iannone επιλέξει αυτή την οδό, που είναι και η μόνη πρακτικά διαθέσιμη αυτή τη στιγμή και παράλληλα παραγγείλει μία νέα Panigale V4, αυτή πιθανότατα θα είναι έτοιμη στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, στο Portimao.

Η πρόκληση λοιπόν για τον Andrea Iannone δεν είναι ακόμη η προετοιμασία του και η απόδοσή του στο WSBK του 2026, αλλά να είναι εκεί, πρώτα απ’ όλα!